Individuele rondreis

Wij gaan in september voor 20 dagen naar Costa Rica. Wij hebben globaal een route in ons hoofd. Nu vragen wij ons af of deze route te doen is met het openbaar vervoer.

San Jose - La Fortuna - Santa Elena - Manuel Antonio - Corcovado - Tortuguero - San Jose

Of zijn er parken/plaatsen waar we beter heen kunnen gaan of ook heen kunnen gaan?

Alvast bedankt voor de reactie!

Als ik zo naar je route kijk zeg ik ja dat kan, reken snel op busreizen van 3,5 a 5 uur.

Manuel Antonio-Corcovado
Waar in Corcovado wil je naar toe? Want dat kan wel erg verschillen in reistijd met de bus.

Door omstandigheden een late reactie, maar we willen Corcovado in in Puerto Jiménez. Is dat goed te doen met het openbaar vervoer? Hoeveel dagen moet je ongeveer uittrekken voor een bezoek aan Corcovado? Waar we precies naar toe willen gaan in Cocovado weet ik (nog) niet precies. Wat is de beste optie?

Alvast bedankt voor de reactie.

Een keuze tussen Puerto Jiménez of Drake Bay, beiden gelegen op het schiereiland Osa, waar dus ook het nationale Park Corcovado ligt, is afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt verblijven, hoeveel je wilt lopen, hoe primitief je wilt overnachten en wat je wilt zien. We nemen aan dat je met Puerto Jiménez het bereiken van Corcovado bedoeld. Qua natuur en flora en fauna heeft Puerto Jiménez zelf niet veel te bieden. Het is een dorp waar je langs zal komen om naar de zuidelijke ingang (La Leona) van Corcovado te gaan.

Voor de avonturiers en natuurliefhebbers is er zeker een verschil tussen Sirena en Drake. Sirena wordt door sommigen beschouwd als het ‘Mekka’ van dieren. Het rangerstation ligt middenin de jungle en op ongeveer 400 m. afstand van de zee. Van hieruit kun je lopen over 7 verschillende paden door het park. Je kunt tijdens wandelingen dieren zien als tapirs, miereneters, luiaards, de vier soorten apen, zwijnen, toekans, rode papegaaien en als je geluk heb misschien zelfs de puma. Ook zijn er soms pootafdrukken te zien van katachtige dieren (Margay, Ocelot, Jaguarundi en Jaguar) die in de nacht de paden kruizen. Op geen andere plek in Costa Rica zul je de ongerepte natuur ervaren zoals in Sirena.

Gezegd moet worden, is dat er in het park Corcovado geen hotels of restaurants zijn. In Sirena overnacht je in een slaapzaaltje op stapelbedden. De boswachters en de biologen verblijven ook in deze post. De wc’s en douches zijn gezamenlijk. De regels wat betreft eten en slapen (als je reserveert voor een slaapplek in Sirena) zijn opgesteld door de ranger (boswachter). Maar je kunt hier ook in je eigen tent slapen en zelf koken. Om bij de post Sirena te komen moet je wel een stuk lopen. Van La Leona (naam van het rangerstation bij de ingang) tot aan Sirena zijn 16 km en is het ongeveer 7 uur lopen. Om weer bij de uitgang te komen, neem je hetzelfde pad terug of je volgt de route Sirena-Los Patos met een afstand van 20 km; ongeveer 9 uur lopen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te overnachten in La Leona en vanaf dit rangerstation wandelingen te maken. Je slaapt dan in je eigen tent en zorgt zelf voor je maaltijden. Of je kiest er bijvoorbeeld voor om te overnachten in de dichtstbijzijnde accomodatie bij de ingang: La Leona Ecolodge. Dit is één van de weinige overnachtingsmogelijkheden binnen een straal van 5 km. Deze lodge ligt op ongeveer 1 km. van de ingang van het park. La Leona Ecolodge bevindt zich op een prachtige locatie aan het strand waar je zult overnachten in tenten. Dit alles is erg primitief en alleen voor de geharde kampeerder die absoluut zonder enige luxe of comfort kan.

In Drake kun je meer luxe verwachten en is er ruim keus qua overnachtingmogelijkheden. De hotels verzorgen verschillende tours naar de Caño eiland, de mangroves en naar het rangerstation van Corcovado; San Pedrillo. Een tour naar San Pedrillo kost 65-85 dollar. De tour is van zeven uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags en je vaart ongeveer een half uur om bij San Pedrillo te komen. Je zult tijdens deze tour wel dieren zien, maar op een heel andere wijze dan bij station Sirena. En op het tijdstip dat je in park zult zijn, is de kans vele malen kleiner verschillende soorten dieren te spotten. Een tour naar Caño Eiland om walvissen en dolfijnen te zien (walvissen van half december tot half maart of juli oktober) kost 75-95 dollars. Ook zijn er tours om te snorkelen en duiken bij het riffen van Caño Eiland.

De bootroute om Drake te bereiken is zeker de moeite waard; je vaart eerst door de mangroves en daarna op open zee. Soms varen de boten ‘als een speer’ en op andere plekken wordt langzaam gevaren zoals door de mangroves, waar dieren te zien zijn.

Je betaalt USD 10,- per dag om in het nationale park Corcovado te zijn (entree fee per dag).
Je betaalt ongeveer 17 USD voor het middageten op het station Sirena, 17 USd voor het avondeten op het station Sirena en 12 USD voor het ontbijt op het station Sirena. Er zijn mogelijkheden om op het station te koken, maar dan moet je zelf je pannen, kookpitje etc. mee nemen.

Carate/La Leona

  • Een dag het nationale park Corcovado ingaan.
    Je vertrekt om 5.45 vroeg in de ochtend met een jeep naar Carate en de gids gaat mee. Na Carate loop je ongeveer 45 minuten over het strand naar La Leona. Vervolgens ga je heel de dag vanaf La Leona in het nationale park Corcovado lopen en dezelfde dag ga je weer terug naar Puerto Jimenez.
  • Een dag het nationale park Corcovado in vanaf het rangerstation La leona met een gids. Na de tour overnachten bij één van de lodges.
  • Twee dagen het nationale park Corcovado ingaan met een gids. Je vertrekt om 5.45 vroeg in de ochtend met een jeep naar Carate en de gids gaat mee. Na Carate loop je ongeveer 45 minuten over het strand naar La Leona. Vervolgens ga je heel de dag vanaf het rangerstation La Leona wandelen naar het rangerstation Sirena met gids. De route die je loopt is gemiddeld 7 uur met een aantal stops. Normaal gesproken kom je in de middag aan en is er ook nog tijd voor een avondwandeling. De volgende dag loop je dezelfde route weer terug. De route is toch weer anders omdat je dan weer andere dieren en planten zult zien. Tijdens deze avondwandeling is er een grote kans om tapirs te zien, krokodillen en misschien de jaguar.
  • Drie dagen het nationale park Corcovado.
    Hetzelfde als de 2 daagse tour maar de tweede dag ga je in de ochtend de omgeving van Sirena verkennen met gids. Daar zijn veel wandelmogelijkheden en je bevind je dan in het hart van Corcovado. Na de tweede overnachting ga je weer terug naar het station La Leona. Ook is het mooi om een ochtendtour te doen van een halve dag naar het regenwoud van Matapalo. Je gaat dan vroeg in de ochtend met een gids van Puerto Jimenez naar Matapalo, 45 minuten met een jeep. Met de gids ga je naar een mooie waterval en loop je door het regenwoud. Aan dit regenwoud grenst een heel mooi strand.

Los Patos
In de ochtend word je opgehaald door een jeep in Puerto Jimenez. Je zal rijden van Puerto Jimenez naar La Palma, een stop voor ontbijt en daarna van ht plaatsje la Palma richting het station Los Patos rijden. Je moet een rivier 20 keer oversteken en vervolgens stop je dichtbij het station. Na een wandeling (klim) van 30 minuten kom je aan op het station Los Patos. Vervolgens betaal je je entree van het nationale park en loop je van Los Patos naar het rangeersstation Sirena. De eerste 2 uur moet je steeds klimmen en afdalen en daarna is de wandeling vrij vlak, ongeveer 8 uur wandelen.
Je kunt ervoor kiezen om 1 nacht te slapen in Sirena en terug te wandelen naar La Leona/Carate en vervolgens met een jeep weer terug te rijden naar Puerto Jimenez of twee nachten te slapen op Sirena en vervolgens terug te gaan naar La Leona en per jeep naar Puerto Jimenez.

Voor een overnachtingsplek in zowel La Leona Ecolodge als in station Sirena moet je ruim van tevoren reserveren. De dagen die je in Corcovado wilt doorbrengen zijn in de drukste periode van het jaar. Van Puerto Jiménez vertrek de collectieve taxi (een pick-up) naar Carate. Dit twee keer per dag om 06:00 u. en 13.30 u. Vanaf Carate tot Puerto Jiménez om 08:00 u. en 16:00 u. Je reserveert in Sirena door middel van een formulier dat je via de mail toegestuurd wordt. Het email adres: pncorcovado@gmail.com. Je betaalt wanneer je in Costa Rica bent bij de betreffende bank (staat vermeld in de e-mail die je reservering bevestigt). In Puerto Jiménez is er een kantoor van Corcovado; hier moet je je melden. Ook is er in Puerto Jiménez een kantoortje van La Leona Ecolodge.

De afstand tussen La Leona Ecolodge en het rangerstation La Leona is minder dan 1 km. In het station La Leona meld je je weer. Het pad naar Sirena is goed gemarkeerd; je zult niet verdwalen. Toch zul je niet de enige zijn die op deze dag naar Sirena zal vertrekken. Het pad gaat deels over het strand en deels door de jungle. Waar alle wandelaars rekening mee moeten houden: is het getijde. Als het vloed is kun je niet verder lopen. Dit geldt voor de trajecten die over het strand gaan: Salsipuedes en Punta La Chancha. Ook voor de rivier Claro geldt hetzelfde. Wanneer het getijd hoog is, kunnen er in de monding krokodillen en haaien zijn. Je moet dan ongeveer 100 meter hoger omlopen om de rivier over te kunnen steken. Als het eb is, zul je geen problemen ondervinden. De boswachter zal je over het getij adviseren. Hoewel een gids niet echt nodig is voor de route La Leona-Sirena kun je op het reserveringsformulier (dat je per e-mail ontvangt) aangeven of je er één wilt en voor wanneer.

Het beste tijdstip naar Sirena te vertrekken, is heel vroeg in de ochtend. Een nachtwandeling in Sirena met bijvoorbeeld een paar andere bezoekers is een aanrader. Felipe, één van de jongens die La Leona Ecolodge runt, weet veel en hij kan je tips geven voor je bezoek aan en verblijf in Corcovado.

(Deze informatie is een mengeling van eigen informatie en informatie door anderen verstrekt)

Otto
Ojochal
www.elmonofeliz.com

1 like

Bedankt voor de uitgebreide reactie!