Hoogteziekte

Hallo
Wij gaan in september naar Peru. Heeft iemand goede tips/middel voor de hoogteziekte.
Goed drinken etc , dat is bekend.

Goed acclimatiseren, da’s eigenlijk het enige. Echt last krijgen van de hoogte zul je in ieder geval pas vanaf (ruim) 3000 m. krijgen. Daarboven zul je inderdaad goed moeten drinken, als het aan de Peruanen ligt flink cocathee drinken en wat rustiger aan (moeten) doen. Doorgaans is er echter niet veel aan de hand op de gebruikelijke hoogtes in Peru!

Dag,
bedankt voor je reactie, ik zal mij daar aan houden. veel drinken!:thumbsup:

Inderdaad, heel veel drinken. En dan water he, geen alcohol :wink: dan wordt het alleen maar erger. Of cocathee, even wennen maar wel lekker.
Rustiger dan rustig gaan lopen en stoppen zodra je je hoofd voelt.
Ook niet te zware maaltijden nuttigen (dat is soms wel lastig, want je krijgt altijd heel veel eten daar…).

Er is een homepage van Han Willems over hoogteziekte. Hij is arts en omdat hij zelf graag op grote hoogte wandelt, heeft hij zich in hoogteziekte gespecialiseerd. Er staat veel info op, en je kunt hem ook mailen met specifieke vragen. http://www.hoogteziekte.info

Ik heb het gemerkt aan het begin van mijn vakantie in Cusco, eerder dit jaar. Echt een drukkend gevoel in je hoofd, veel water gedronken en wat geslapen. De tweede dag was al een stuk beter maar nog niet helemaal over.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet geleidelijk naar die hoogte ben gegaan maar in een keer, beter is om het geleidelijk te doen.

Frank

Hoe ziet jullie reis eruit? Via Lima de bekende route naar Nazca en Arequipa en later pas Cusco en Macchu Picchu of via een andere route?

Frank

Onze reis gaat via de gebaande paden, we starten in Lima. via een omweg komen we tenslotte in Cusco.

Hola,

Dingen die kunnen helpen:

  • langzaam opbouwen (dus eerst naar plekken in lagere bergen, dan pas naar hogere plekken)
  • veel water en kruidenthee (of cocathee) drinken
  • licht eten
  • niet teveel willen doen / lopen / lezen in de eerste dagen (ik had ook last van prikkende ogen en dat de letters gingen dansen voor mijn ogen)
  • wat langer slapen

Ik zou je niet aanraden om pillen te gebruiken die de symptomen maskeren. Je hebt de symptomen juist nodig, want die vertellen je of je het nog wel aankan, of toch weer even moet dalen voordat je het opnieuw probeert op die hoogte. Het gaat daarbij om de hoogte waarop je slaapt. Je kunt best een dagtripje doen naar 4500 meter als je die avond weer op 2700 meter slaapt bijvoorbeeld.

Overigens is het niet echt te voorspellen hoe het jou zal raken. Het lijkt niet echt iets te maken te hebben met je gezondheid en fitheid. Ik ben twee keer in de Andes geweest en de hoogte had die keren een heel ander effect op mij.
De eerste keer (1997) langzaam gestegen en toen maandenlang op grote hoogte geweest (+3200m, meestal rond de 3800m). Ik wende er niet echt aan; bleef snel kortademig en duizelig, een beetje het oude oma-gevoel als ik een steil straatje op moest lopen. Maar geen hoofdpijn of andere ernstige dingen.
De tweede keer (2006) vloog ik direct van zeeniveau naar Cusco (+3360m), en had twee dagen lang een wat ‘dronken’ gevoel en prikogen. Maar na rustig aan doen, veel slapen, veel drinken… was dat helemaal over!

Je leest er nog meer over op Wikipedia:

Vergeet ook niet dat het op grote hoogte dan wel koel(er) kan aanvoelen maar dat de zon wel heel sterk is, dus goed smeren.

Veel plezier,
Cécile

Persoonlijk ben ik het eens met dat “slapen” op hoogte. Maar dat neemt niet weg dat andere mensen er ook last van hebben als ze overdag over een hoge pas gaan…

Pas meegemaakt tijdens de busreis naar Cusco !
Die gaat via Nasca naar Abancaye…(als ik dit goed schrijf) en dat is stijgen en bochten en stijgen…de hele nacht door…nu ja…de “kotszakjes” hadden hun werk ! Ik had weinig last …wegens regelmatig rondtrekken met de moto , maar mijn geburen in de bus…pffff !
Nu ja…eens je ginder bent is het ff een dagje rustig aandoen …niet te zwaar eten en drinken…en daarna gaat dat lekker !Ok …als je trappen doet enzo kan het wel dat je op je adem trapt …maar das normaal !:zon02:

Nou ik denk dat die mensen eerder last hadden van wagenziekte en niet van hoogteziekte! :slight_smile: Op die bewuste weg rijden de chauffeurs als gekken door de vele bochten.

Jaja Cecilia…maar de steward op de bus …toen ie de zakjes uitdeelde sprak niet over bochten…maar hoogte !maar tis wel zo…ze gaan fel door de bocht en als je er naar kijkt …wordt je wel beetje misselijk…maar s’nachts zie je niet veel he !Ook mijn gebuur in de bus…die volgens hem regelmatig voor zijn werk naar Cusco reist…zei dat het de hoogte was !Maar aan zijn adem…was het cerveza:nod:

voor tips om hoogteziekte te voorkomen zie Hoogteziekte, tips om het te voorkomen | Travelhero