Goedkoop naar Kroatië

Ik wil graag met twee dochters van 15 en 17 naar een camping in Kroatië en dan een ingerichte tent en/of stacaravan. Ik woon in Overijssel, en vraag me af hoe je de tolwegen zoveel mogelijk kan ontwijken? Ik wil ergens op vakantie in augustus, indien mogelijk. Wie heeft er tips? Dubrovnik is mij te ver weg. En dat kost me zeker twee á drie overnachtingen. Wat is nog meer een leuke kustplaats met leuke straatjes en/of bergdorpjes en strand in de buurt?

Groet Irmgard:

Van de zomer zat ik in kroatie.
Tolwegen vallen echt alles mee als je via duitsland gaat.
even uit mn hoofd ben je plm 10 euro voor oostenrijk kwijt(vignet) plm 8 euro voor slowakije(vignet) en plm 15 euro tol in kroatie.
Je kan ook via Italie, maar daar weet ik de tolkosten dus niet.
Trouwens dit is alleen auto, zonder caravan oid.
Campings zijn er genoeg, ik ben (met jongerenreisleiding op pad) geweest in;
Umag, Rovinj, Medulin, Novalja.
Hier staan ze ook op volgorde dichtbij - verst.
Op google kun je meer informatie vinden over deze bestemmingen
Succes :slight_smile: en fijne reis.

Dankjewel voor je reactie. Hoe zit het dan met de overnachtingen en de wachtlijst bij de tauern tunnel of felbertaurentunnel? Er schijnen daar erg lange wachttijden te zijn van soms wel 7 uur. Ken je ook een goede camping in Kroatië?

Groetjes Irmgard

De grote vraag is eerst: ‘waar wil je naartoe ?’

Istria is het meest populair en waneer je in Augustus wilt dan zit je voor de hoofdprijs (tenzij je eind Augustus zou gaan).

Je kunt overigens de tol flink beperken, maar dan moet je wel je route enigzins aanpassen. Gelukkig is die ook 100 km korter dan de overige routes, heb hem vaak gereden, kan deze aanbevelen.

Normaal via Oostenrijk heb je de kosten van:

  • vignet Oostenrijk 7,50 euro
  • 2 x tunnel Oostenrijk 9,50 + 6,50
  • vignet Slovenië (15 euro)
  • al dan niet tolweg Kroatië (kan hoog oplopen)

Reken dan heen- en terugreis en je bent globaal 100 euro aan tol kwijt.

Je kunt echter ook voor 20 euro op en neer naar Kroatië, is ook 100 km korter (dus 200 km totaal), maar duurt wellicht iets langer (tenzij je een deel 's nachts zou rijden).

Tot aan Munchen is het standaard. Van Munchen rij je Oostenrijk binnen (op de snelweg) en omdat je dan al de afslag Eiberg (Kufstein Sud) neemt hoef je geen vignet te kopen.
Dan volg je de Eiberg strasse (beter bekend als 173) naar het zuiden en volgt dan de borden Kitzbuhl.
Bij Kitzbuhl volg je borden voor Thurm pass. Die pas kost je 10 euro en heeft een schitterend uitzicht, dus mocht het mooi weer zijn dan kun je prachtige foto’s maken.

Voorbij de Thurm pass volg je de borden voor Lienz en Plocken pass. De Plocken pass brengt je naar Italië, borden Tolmezzo aanhouden.

Eenmaal in Italië zou je via de autostrada richting Triëste kunnen rijden, maar je kunt ook gewoon via de oude weg (loopt parallel aan de autostrada), de SS-13 richting Udine.

Die weg volg je gewoon en dan rij je vanzelf Udine in, waar je de borden Triëste aan moet houden.
Dan kom je vanzelf op de SS-362 uit en op het moment dat die weg de autostrada A-4 kruist ga je even die autostrada op. Tot aan de tolpoortjes van Triëste is maar een klein stukje, kost je iets van 1,5 euro.
Eenmaal die laatste tolpoortjes voorbij rij je nog steeds op een snelweg, maar wel gratis.

Zou je dan naar Istria willen dan volg je gewoon de borden voor Koper. Wil je naar Zuid-Kroatië dan volg je de borden voor Rijeka.

Richting Istria blijf je op de snelweg en rijdt zo Slovenië binnen. Dan zou je een vignet moeten kopen, maar ook dat kun je omzeilen.
Direct bij de grens hou je rechts aan om bij het benzine station uit te komen. Daar rij je omheen en zo kom je op de parallel weg naast de snelweg. Vervolgens rij je door Skofije, alsmaar rechtuit en kom je uiteindelijk op een rotonde. Daar ga je 3/4 rond en zo kom je in feite op de oude weg (de 409) naar Ljubljana. Volg die weg totdat je het bordje "Buzet’ ziet en blijf dan Buzet volgen.
Wel goed opletten, want wegwijzering is niet altijd even goed in Slovenië en Kroatië.

Uiteindelijk kom je bij de grensovergang Buzet en die is altijd en stuk stiller dan bij Kastel. Voorbij de grens kom je in Buzet, gaat dan richting Motovun en van Motovun rij je dan door richting de kust (Porec, Rovinj, Novigrad etc)

Op die manier ben je dus in Istria gekomen voor slechts 10 euro aan kosten voor tol.

Wil je naar Rijeka dan volg je dus bij Triëste de borden Rijeka, kost je dan in Slovenië ook geen tol en in Kroatië moet je dan 5 Kuna (0,80 euro) betalen om bij Rijeka uit te komen. Wil je daar naar het zuiden dan volg je de kustweg en kom je vanzelf bij Zadar.
Zou je dan nog zuidelijker willen dan zou je daar even de tolweg op kunnen gaan, gaat iets sneller, alhoewel de kustweg wel mooi is om te rijden.

Omdat er tegenwoordig een snelweg is heb je ook veel minder verkeer op de kustweg, dus wanneer je geen verschrikkelijke haast hebt kun je prima die weg gebruiken.

In 1 dag van Nederland naar Zuid-Kroatië gaat je niet lukken. Dan zul je dus ergens moeten overnachten en een prima plek om te overnachten is op de weg naar Rijeka, nog in Slovenië, bij Kozina…het nieuwe casino. Daar kun je goedkoop, maar zeer goed slapen, mooie kamers en het restaurant is ook nog eens spotgoedkoop.

Algemeen over de route: Tot aan Munchen kun je gewoon stevig doorrijden, maar zal duidelijk zijn dat dit in Oostenrijk niet kan (alhoewel ik daar ook een paar keer 100 -120 heb gereden op die B-wegen). Om de drukte daar wat te ontlopen zou ik plannen om daar of 's avonds of heel vroeg in de ochtend te rijden. Zeker omdat je in augustus gaat kan het op de wegen naar het zuiden (in heel Oostenrijk en Slovenië) zeer druk zijn, zeker op zaterdag.
Wanneer ik dat stuk rij dan plan ik om rond de klok van 3 of 4 uur 's nachts bij de afslag van Eiberg te zijn. Tegen de tijd dat het dan 7 uur is rij ik bij Tolmezzo (of al verder wanneer het rustig is) en ben je rond 9 of 10 uur in Istria of in het hotel (wanneer je verder naar het zuiden zou willen).

Zoek een en ander maar even uit op de kaart (google maps) en je zult zien dat het makkelijker is dan het lijkt.

Papaya dank je wel voor je reactie. Ben hier erg blij mee. Ik zoek alleen nog een leuke tent en/of huisje ergens wat betaalbaar is. En een plek om te overnachten. Het zal wel augustus worden als we gaan. Of eind juli en/of begin augustus. Op mijn Tom Tom staan twee Istrié’s. Weet dus niet welke ik moet kiezen.

Groet Irmgard

Eind juli/begin augustus is het absolute hoogseizoen en dan betaal je letterlijk de hoofdprijs. Die prijs kan wel 300 % hoger zijn dan bv in Juni. Het vinden van iets betaalbaars kan derhalve een groot probleem zijn.

Je kunt besparen door niet aan zee te gaan zitten. Wanneer je een beetje land inwaarts zit gaan de prijzen direct drastisch omlaag en tenzij je op een camping of complex zit zul je toch moeten rijden om bij de zee uit te komen. Dan maken die paar km extra niet zoveel uit.

Istria is de noord-west hoek van Kroatië. Bij Rijeka ligt een bergje, Ucka, en alles noord-west van Ucka valt onder Istria. Istria is een vrij dure aangelegenheid in augustus en de laatste jaren hebben we daar zeer veel regen gehad in augustus. Afgelopen jaar viel het mee, maar de jaren ervoor was het zeer slecht.

Wanneer je in het gebied rondom Zadar gaat kijken dan zul je wat lagere prijzen tegenkomen, maar daar is wellicht voor de kinderen wat minder vertier.
Je zult dus eerst aan moeten geven wat je precies zoekt alvorens je een weloverwogen besluit kunt nemen.

dankjewel Papaya, voor je informatieve antwoorden. Hopelijk komt er iets betaalbaars op mijn pad.

Groetjes Irmgard

Heb je al eens overwogen om NIET met de wagen te reizen en een cheap ticket te kopen via Keulen (D) met German Wings of via Charleroi (B) met Ryanair. Als je met drie vertrekt en je rekent je totale kosten voor benzine/diesel, overnachting voor drie, tolwegen ( die je inderdaad kan ontlopen) en vooral de tijd die het neemt om daar te komen en terug te rijden, ga je veel beter en goedkoper per vliegtuig. Op een camping iets “afgewerkt” huren heb ik nog niet gezien. Een appartementje of kamers huren is echter niet veel duurder en dan heb je de ganse rompslomp niet mee te sleuren. Kamers te huur dicht bij een strand zijn er in overvloed. De meeste toeristen parkeren in Istrie omdat dit het dichtstbij is…maar dat is in de zomer een vermoeiende mierennest. Daal eens iets dieper af richting Zadar (daar heb je een luchthaven) en kom terug omhoog richting Starigrad Paklenica. Rustig en toch toeristisch met mooie kiezelstranden. Je zit dan op 30 km van een prachtige stad. 80 km van Plitvice. 70 km van Krka en 130 km van Split. Kijk eens even op de site van Ryanair en German Wings ! Graag tot je dienst.

Jozz,

Alle campings verhuren sinds een aantal jaren al mobile homes, zijn echter vrij prijzig in het hoogseizoen. Een appartementje niet aan het water (dus iets achteraf) is beduidend goedkoper.
Dalmatië is weer iets goedkoper dan Istrië, maar daarentegen zijn de kosten van levensonderhoud in het zuiden weer iets hoger.

Helaas is Kroatie voor vliegvakanties niet echt ideaal. Je zou Weeze - Zadar (met Ryanair) kunnen doen, maar die rekenen momenteel al 260 euro voor een retour voor 3 personen in augustus.
Dan nog transport van en naar Weeze (trein plus bus).
En dan zit je vervolgens vast op het vliegveld Zadar, dus komen daar ook weer kosten bij. Het transport van bv vliegveld Zadar naar Vir, Zadar of Paklenica kost een behoorlijke duit. In het hoogseizoen weten ze je te vinden en prijzen van 60 euro enkele reis (voor 3 personen dan wel) zijn geen uitzondering. Vliegveld Rijeka (op eiland Krk) naar centrum Rijeka kost 400 Kuna (bijna 60 euro) en naar Krk stad tel je ook al snel 300 - 350 Kuna (45 - 50 euro) neer. En dat moet dus maal twee omdat je ook nog eens terug moet.
Tel je al die kosten bij elkaar op dan kom ik op 260 euro tickets, 60 euro x 2 (heen en terug) transport naar Weeze, 60 euro x 2 (heen en terug) naar Zadar stad. Totaal dus 500 euro en een autoreis naar Zadar zal iets goedkoper zijn (rond de 450 euro incl overnachting).

Kom je met het vliegtuig en zit je eindelijk in dat appartement, dan zit je muur- en muurvast, want in Kroatië begin je niets zonder auto en daar zou ik persoonlijk dus geen zin in hebben. Zelfs de supermarkt is dan al een probleem (tenzij je op de camping blijft zitten).

Een auto huren is mogelijk, maar een vrij kostbare aangelegenheid, reken op 60 euro per dag. Ik ken wel een paar verhuurders waar je dan kleinere, gebruikte, auto’s kunt huren en die kosten je dan rond de 200 Kuna (30 euro) per dag.

Reis je met 3 personen dan is eigen vervoer nog altijd het goedkoopste, klinkt vreemd, maar zo is het nu eenmaal in Kroatië.

Een mooie camping, klein, maar geheel gerenoveerd, is Oaza Mira in Drage (vlak onder Biograd) http://www.zoover.nl/kroatie/dalmatie/drage/oaza-mira/camping
Ik ben er vorig jaar eens voor het seizoen langs gereden, zag er prima uit en je zit nog redelijk in de buurt van gezellige dorpjes. Biograd en Murter zijn vlakbij, Zadar is ook nog te doen, Krka watervallen zijn te bereiken, Kornati eilanden min of meer voor de deur en zelfs Trogir is een uurtje tot 1,5 uur rijden.
Je kunt Drage zonder probleem in 2 dagen, vanuit Nederland, rijden.

Kroatië klinkts als een goedkoop land voor een vakantie, maar is dat dus niet. Vroeger (tijd van Tito) lagen de prijzen vrij laag, maar inmiddels behoort Kroatië tot de top 3 van duurste landen van Europa (qua hotel/apt/camping), iets wat vaak wordt vergeten.
Landen als Turkije en zelfs Spanje zijn inmiddels stukken goedkoper dan Kroatië, wel iets om in de gaten te houden.

Papaya, je hebt 100% gelijk maar ik gaf deze hint om er even over na te denken. Je wint per vliegtuig gemakkelijk 3 à 4 dagen verlof extra toch…en ja, Kroatie is inderdaad niet echt goedkoop meer.

@ jozz,

Het is jammer dat de Kroaten geen flauw benul hebben hoe ze het toerisme moeten stimuleren. Een plan bestaat niet en vooruitgang willen ze niet boeken. Jammer, maar ik zie het niet veranderen de komende jaren.
Het land heeft op zich zeer veel potentie, maar ze moeten met meer beleid en overleg te werk gaan.
Kroatië is zo’n beetje het enige land in Europa waar Ryanair/Easyjet/TUI etc geen stimulans voor de economie betekenen. Men ziet ze als vijanden i.p.v. als groei mogelijkheid te gebruiken.

Pula is op sterven na dood, terwijl het vliegveld van Triëste ieder jaar vrolijk doorgroeit ! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het succes Treviso.

Zadar schijnt dit jaar weer verder achteruit te gaan, Rijeka willen ze zelfs sluiten !
Dan doe je toch iets verkeerd.

Papaya heeft inderdaad gelijk, je kan beter zelf met de auto naar Kroatië rijden dan met het vliegtuig gaan. In Kroatië heb je inderdaad een auto nodig want anders “mis” je zoveel van de mooie kust. Het leukste van Kroatië vind ik juist het lekker rijden langs de kust en naar de leuke plaatsjes in de omgeving gaan.

En inderdaad…Kroatie is echt duur! Vroeger toen wij altijd gingen in de Tito tijd was het inderdaad lekker goedkoop. Dit jaar zijn we voor het eerst weer geweest en het viel mij op dat het echt duur was! Alles, overnachtingen, eten en drinken etc. Máár het is er wel schitterend!

Hallo Papaya op het forum beschrijf je een reis naar kroatie, kom je hier ook langs rovinj? Je schrijft je doet er iets langer over maar wat is iets langer? Groetjes

Dankjewel voor je reactie. Ik denk dat ik er toch maar vanaf zie. Want het zal gewoon een dure onderneming worden ben ik bang.

Groetjes Irmgard

Jammer dat de Kroaten zo’n weinig inzicht hebben om het economisch wat beter te krijgen.

Groetjes Irmgard en dankjewel voor je reactie

Ja ik ga toch liever met eigen auto.

Groet Irmgard

Papaya, bedankt voor de tips. Ik ga liever met eigen vervoer. Want een auto huren is ook bijna niet te doen en een kostbare aangelegenheid.

Groet Irmgard

Is camping Planik misschien iets voor jou ? Deze is te boeken via booking.com.
Je betaald dan voor een ingerichte tent voor twee weken zo’n 450 euro.

Dankjewel Els.

Ik zal er eens kijken. Ik heb op mijn werk moeten schuiven, en houdt dan heel weinig tijd over met twee overnachtingen erbij. Maar ik zal het eens bekijken.

Groetjes Irmgard

Dan ga je beter met vakantie naar een ander land, als je zo slecht erover denkt.

Ada