Viti Levu, met de hoofdstad Suva, en het kleinere Vanau Levu zijn de grootste eilanden. Samen vormen ze ruim 80% van Fiji’s grondgebied. Hier woont ook het merendeel van de bevolking. Beide eilanden hebben een vulkanische oorsprong; in het binnenland tref je nog verschillende kraters, die overigens al lang uitgedoofd zijn, want van vulkanische activiteit is al lang geen sprake meer. Op Viti Levu is echt van alles te beleven. De stad Nadi bijvoorbeeld is zeer levendig met een drukke markt en dito winkelstraten. De stad heeft een uitgesproken Indiase sfeer, gevolg van de vele Indiërs die hier tijdens de Britse overheersing zijn terechtgekomen als werkers in de suikerindustrie. De hoofdstad Suva is moderner en heeft interessante gebouwen, een belangrijke haven en een mooie botanische tuin. Maar ook het bergachtige binnenland is de moeite zeker waard. Fiji is vooral ook bekend en geliefd om zijn vele kleine, afgelegen koraaleilanden die van een pure schoonheid zijn. Het zijn ware paradijsjes, waar het regenwoud, vol uitbundig groen en wilde orchideeën, tot aan het strand en de warme diepblauwe zee reikt.
De eerste Europeanen die met de Fiji-eilanden in aanraking kwamen, waren Abel Tasman in 1643 en James Cook in 1774. Aan het eind van de 18e eeuw waren de eilanden verdeeld in verschillende groepen, waarvan de inwoners elkaar frequent in de haren vlogen en maar weinig macht bezaten. Een situatie waar de Britten handig van profiteerden; in 1874 werd Fiji een Britse kolonie en dat is zo gebleven tot het moment van onafhankelijkheid in 1970.
De bevolking van Fiji is van zeer gevarieerde afkomst. Ongeveer de helft van de bevolking hoort tot het Melanesische ras. Aangezien Fiji op de grens tussen Melanesië en Polynesië ligt, is de cultuur van de archipel meer gerelateerd aan die van Polynesië. Indiërs, wiens voorouders rond 1900 naar Fiji zijn gebracht om te werken op de Britse plantages, vormen ongeveer 45 procent van de bevolking. De inwoners van Fiji zijn voor het grootste deel Christenen, maar ook het Hindoeïsme heeft een grote aanhang. “Bula” betekent “welkom” in de taal van de Fiji-eilanden. Deze groet hoor je dan ook overal en hij is altijd welgemeend, want de bewoners zijn vriendelijk en gastvrij van aard. Tradities spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Zo zijn er de ‘meke’ (ceremoniële zang en dans), het vuurlopen en de ‘kava’-ceremonie, waarbij een sterke drank van plantenextracten wordt gedronken, omkleed met rituelen. Als je het binnenland intrekt, kan je een bezoek brengen aan de kleine, traditionele dorpjes en meer leren over het traditionele leven in deze nederzettingen. Je zult zien dat de inwoners van Fiji zeer hechte gemeenschappen vormen. Een zogenaamde ‘chief’ staat aan het hoofd van elke gemeenschap en wordt door de bewoners met respect behandeld.
Nad i (spreek uit Nandi) is de drie na grootste stad en gateway van Fiji. De stad is aan de westkant gelegen van Vitu Levu en heeft meer dan 10.000 inwoners. De meeste mensen zijn van Indiase afkomst. Voor hen is de belangrijkste plek om te bidden de Sri Siva Subramaniya Temple aan de oostkant van de stad.
Vanwege de ligging t.o.v. de luchthaven ( 9 km ) is Nadi vooral belangrijk voor toeristen. Je vindt er vooral veel hotels, restaurants, uitgaansgelegenheden en souvenirshops.
De stad zelf is vooral warm en droog. De stranden zijn een bezoek waard, vanwege het ontbreken van massatoerisme .Ook in de omgeving zijn er voldoende bezienswaardigheden. Zo kan je een bezoek brengen aan de suikerrietvelden in de omgeving van Nadi. Ook is de bergachtige omgeving een aanblik waard, hoewel de wegen er naar toe ruig en modderig kunnen zijn. Daarom zullen autoverhuurbedrijven niet erg blij zijn als je een ritje maakt naar dit afgelegen gebied.
Suva is de hoofdstad van Fiji en een prachtige havenstad, gelegen op een schiereiland. De grote moderne gebouwen worden afgewisseld door de rijke koloniale architectuur.
Suva is een stad van verschillende culturen en heeft ook een uitgebreide variatie van restaurants zoals de Chinese, Indiase, de traditionele Europese en Fijise keuken.
De stad Suva begon zijn historie als een Victoriaans dorp. Nog steeds zie je de huizen en winkels aan het strand, terug uit die tijd. Er zijn ook veel oude typische bungalows in het historische gedeelte van de stad, die in tegenstelling staan tot de moderne kantoren en winkelcentra.
Suva is dan ook de enige stad in Fiji waar de gebouwen hoger zijn dan de palmbomen.
Er is voldoende cultuur en natuur aanwezig op Suva. Zo zijn er door de gehele stad kleurrijke bloemtuinen en wuivende palmbomen. Op zondagen is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de kerk, vanwege de prachtige zangkoren.
Ook zijn er in Suva tours naar belangrijke historische plekken, zoals de Thurston gardens en het officiele verblijf van de president van de Republiek Fiji.
http://www.aroundtheglobe.nl/users/sterkeverhalen/Erik/fotos/fiji_stad.jpg