Eten… Ja, daar kun je een boek over vol schrijven. 
Japanners weten overigens heel goed wat scherp eten is; ga maar eens bij CocoIchi Curry eten (je begint bij level 1, je kunt tot 10), of een goed Chinees restaurant binnenlopen en daar Mapo Tofu bestellen. 
Mijn favoriet, hands down, is Okonomiyaki. Als het ff kan modern-style uit Osaka, maar Hiroshimayaki gaat er ook uitstekend in.
Tsuruhashi Fugetsu is een uitstekende en betrouwbare keten (niet dat je in andere restaurants geen goed eten krijgt, maar Fugetsu is stabiel en het wordt echt aan tafel klaargemaakt, iets wat je niet overal ziet) en vind je overal in Japan.
Ze zitten bijvoorbeeld op elke restaurantvloer van Yodobashi Camera en er zijn zelfs filialen in Korea.
Een andere favoriet is het al eerder genoemde Mapo tofu. Niet perse Japans, maar het is erg lekker na een warme dag: even kleppen stellen, zeg maar.
Ook heel lekker: kuroge wagyu steak. Ichi Ni San is een prima restaurant daarvoor (gespecialiseerd in Shabu Shabu en Wagyu steak) en zit onder andere in Kagoshima.
Niet goedkoop, maar zeker een keer doen.
Sushi kun je overal krijgen en is over het algemeen gewoon goed. Een Kaiten Zushi (met zo’n lopende band) is altijd grappig en vaak goedkoop.
Favorieten voor mij zijn saba (makreel), negitoro (tonijn met uitjes) en ika (inktvis), al bestel ik die laatste eigenlijk alleen bij een specifieke sushitent in Osaka.
Ook lollig is sushi eten in een izakaya. Ik was een keer met een reismaatje in een izakaya in Nara, waar het bedienend personeel naast het bestelling invoeren op een handterminal ook deze door de zaak schreeuwde, waarop de koks het weer herhaalden en dankjewel erachteraan riepen. Heel apart sfeertje was dat, maar erg gezellig.
Bij Wara Wara of Watami doen ze dat overigens weer niet; het ligt net aan hoe ze de tent runnen.
Voor Ramen kun je ook overal terecht, maar in Nagoya heb je Ramen Alley onder Bic Camera achter het station, en ook in Hakata, Osaka en Sapporo vind je het nodige. Ik heb in Sapporo een heel smal straatje gevonden die vol zat met nog smallere Ramententjes. Weet alleen niet meer waar, maar als ik weer in die regio zit valt het vast wel op te zoeken. 
Het al eerder genoemde Shabu Shabu is ook bijzonder lekker, maar niet echt een favoriet van mij: het is vrij prijzig en ik vind dat er betere manieren zijn om vlees te eten.
Tonkatsu, bijvoorbeeld.
Westers eten: heb je trek in een hamburger en ben je in Tokio, ga dan eens bij Becker’s eten. Heeft totaal geen relatie met het Nederlandse merk, maar heeft wel goede hamburgers met ovenvers brood.
Mos Burger is een goede tweede, en zelfs met McD kun je weinig verkeerd doen.
Als laatste: ben je in Osaka, in de buurt van yodoyabashi, ga dan eens eten bij Oude Kaas. Dit is een Nederlands pannenkoekrestaurant, opgezet door een Japanner die 13 jaar in Nederland heeft gewoond en bij terugkomst een restaurant is begonnen. Je kunt er ook in het Nederlands bestellen, hij maakt z’n vlammetjes zelf (net als de bitterballen) en hij heeft zelfs Buckler.
Gesloten op zondag.
Natuurlijk ga je niet naar Japan om pannenkoeken te eten, maar het is gezellig, lekker en de kok heeft weer wat Nederlandse aanspraak.
Neem een pak stroopwafels voor hem mee, vindt ie lekker. 