Favoriete eten in japan

Jaaaa wij gaan ook eindelijk eens naar japan.
Zal het schema hier nog wel een keer posten voor advies.
Best wat info te vinden hier al op het forum.

Wat ik tijdens de voorbereiding veel tegen kom is dat de japanse keuken zo ontzettend goed is.

Wat is jullie favoriete eten in japan en wat moeten we absoluut proberen?
Ik sta open voor alles zowel qua vis als vlees.

fugu is wel ok als ik het zo lees, maar is toch meer voor de ervaring dan de ultieme smaak.

Zo n bento box lijkt ook wel ok te zijn. Goedkoop en best veel waarde voor zijn geld.

De miso soup kom je volgens mij niet onderuit en noodles is ook vaste prik.

Verder wordt er ivm de prijs aangeraden om in zo izakaya te eten.
Tevens lijkt het eten van vis bij de Tsukiji vismarkt echt een verademing te zijn. In osaka schijn je ook goed te kunnen eten.

Zo n pannekoekje die je op straat kan kopen lijkt me ook wel ok om te proberen en hoewel ik echt anti mc donalds ben wil ik toch wel een mcteriyaki proberen en is de sushi en de tempura zoals we die in nl kennen niet te vergelijken met de japanse.

Verder iemand nog tips? Zowel qua eten als het soort tentjes waar je het beste kan eten. Qua omgeving zitten we ergens tussen tokyo en kyoto

Om maar met het grote taboe te beginnen, de McDonalds: probeer daar zeker de Ebi Felit-O, een garnalenburger, erg lekker. Maar ook de teriyaki-burger is zo gek nog niet. Naar McD-normen dan. Voor een echt goede burger, ga in Tokyo op Odaiba (aan de buitenkant van Aqua City, vlakbij het vrijheidsbeeld) naar de Kua’aina Burger. Kost wat meer, maar dan krijg je ook wat. Naar eigen zeggen 's werelds beste burger om precies te zijn. Dat is misschien iets teveel eer, maar goed zijn ze zeker…

Een andere snelle hap die ze bij elke “conbini” (convenience store, zitten op bijna elke straathoek) verkopen is onigiri, een rijstdriehoekje omhuld met nori, met allerlei verschillende vullingen. Het enige nadeel is dat er zelden in leesbare op staat wat er in zit, maar laat je verrassen. Mijn favoriet is tonijn met mayo, meestal (maar zeker niet altijd) met een lichtblauw label.

En echt straatvoer, je ziet de stalletjes in bijna elk park: takoyaki, gefrituurde inktvisballetjes. Tip: pak altijd twee prikkertjes, dat scheelt een hoop geknoei met die onwillige krengen…

Maar snel door naar het echte eten:

  • mijn absolute favoriet is okonomiyaki, of meer specifiek, hiroshimayaki. Voor maximale keus, ga naar Okonomimura in Hiroshima (da’s inderdaad wel weer een stukje voorbij Kyoto, maar zeker de reis waard, niet alleen voor het eten…). In andere steden zie je het ook wel, maar dan meestal een andere variant.
  • niet bepaald culinair maar goedkoop, zeer smakelijk en voedzaam, en bovenal een leuke ervaring is kare raisu (Japanse curry met rijst), bij voorkeur 's avonds laat bij een station, tussen de salarymen.
  • Unadon (unagi donburi), rijst met gegrilde aal, of katsudon (tonkatsu donburi), rijst met gefrituurde varkensfilet.
  • mocht je in Kawaguchiko komen, probeer absoluut de hoto noedels, een goed gevulde noedelsoep die op tafel bereid wordt.
  • en een specialiteit van Matsumoto: basashi, rauw paardenvlees. Heerlijk.

Belangrijk is soms wel dat je dingen op de juiste manier eet. Koude soba-noedels smaken op zich helemaal nergens naar. Je krijgt er echter een dipsaus bij (een van de vele schaaltjes op je blad…), die op zichzelf ook weinig smaak heeft. Maar in combinatie is het echt heerlijk. Idem voor tofu, zit ook nauwelijks smaak aan. Maar eet het met een beetje wasabi en het is echt goddelijk.

Zover ik me kan herinneren heb ik in de in totaal 6 weken dat ik in Japan ben geweest nooit slecht gegeten, hooguit eens een keer iets minder. Sushi aan de lopende band met erg weinig afwisseling bijvoorbeeld, of een tempura met veel teveel deeg. En duur hoeft het niet te zijn, voor een tientje (exclusief drank, bier is wel relatief duur) heb je volop keus voor heerlijk eten, en als het moet heb je voor de helft je maag ook goed gevuld. Maar als je eens gek wilt doen, dan kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Kobe-beef staat nog op mijn verlanglijst, maar met prijzen van zo’n €80 per 100 gram is dat er toch nog steeds niet van gekomen.

Hmm, ik krijg ineens erg veel zin weer eens naar Japan af te reizen :biggrin:

1 like

Hmm, die wizard is altijd zo enthousiast-ik ben vaak wat gematigder. En waarschijnlijk schromelijk verwend door te lang in Thaild verblijven-waar de vele jonge JPNers zelf zeggen dat zelfs JPNs eten hier beter smaakt als thuis. Het eten is kort gezegd ook nogal eentonig en vaak aan de zoute kant met weinig ‘‘spicyness’’. Zeker als je de kosten niet al te hoog wilt laten oplopen en dan op steeds dezelfde dingen bent aangewezen. Ze maken enorme toeren voor de ‘‘local delicacies’’ die in elk dorp/klein stadje zouden bestaan-maar die vaak vrijwel niks verschillen van next town. Wat wizard verder noemt vindt je ook allemaal in die overbekende reisgids.
IN de conv. store (Family, Lawson) kan je ook dozen eten kopen-bvb lunch-en die gratis in de microwave laten opwarmen-bvb op het station-en dan een bankje zoeken (NOOIT lopend eten-dat is een onuitspreekbaar taboe). O f’setto’’ lunchboxes. En er zijn altijd hele rijen kleine eethuisjes met alle menu’s in plastic uitgestald.
Zelf wil ik , ook na al die jaren, 's ochtends toch westers eten-dat kan bij (niet alle) MacDon (vaak krijg je speciaal als gaijin 2e coffee gratis), of nog wat goedkoper door wat broodjes e,.d te kopen-altijd vers en in zelfbediening, bij een bakery. Wat luxere cafe’s bieden een ‘‘setto’’- voor amper meer als de prijs van coffee krijg je dan toast+ei erbij.
Als er betere specialiteiten zijn, dan is het vrijwel altijd vis. Kobebeef etc is zo schreeuwend duur daar, dat je dat inderdaad beter in goedkopere landen bestelt (zoals inderdaad die jonge Nihon-jeen hier in BKK-thuis zouden wij dat niet kunnen betalen-hier wel!

Dank voor de replies
Twee totaal verschillende antwoorden dat dan weer wel.

Ik denk wel zoals je zelf al zegt dat als je de thaise spicy kitchen gewend bent alles in japan inderdaad minder spicy is.

Ik denk dat ik s ochtends ook af en toe wel behoefte heb aan een bakkie en een broodje ipv japans ontbijt.

Een paar keer wat duurder eten is wel ok, maar ik vind het een beetje te gek worden om elke avond voor 80 eur pp te gaan eten.

hiroshima willen we eingelijk wel doen dus daar ga ik zeker Okonomimura proberen

Ik vond zelf het eten in Japan erg lekker en supervers alles! Zelfs de spaghetti smaakt daar anders en lekker. Het eten in de boxen die ze in de supermarkt verkopen en die je in de magnetron kan opwarmen zijn lekker en prima te eten en idd die groene driehoekjes met verschillende vullingen zijn ook lekker.

De okonomiyaki in Hiroshima vond ik erg lekker en de misosoep etc. Rauwe vis, Japanse tafelbbq etc. Eigenlijk heb ik zoveel vanalles en nog wat gegeten en geprobeerd dat ik niet eens weet wát ik allemaal heb gegeten maar het was allemaal lekker!

Wat ik het meest bijzonder vond is eigenlijk de Japanse maaltijden die ik in de Japanse restaurants heb gegeten waar ze geen “Engelse menukaart of plaatjes hebben” dus waar je als Westerling “niet” terecht kan omdat je niet weet wat je bestelt en ze er geen woord Engels praten. Ik was een paar dagen met een Japanse uit Tokyo op pad en die heeft me naar die plaatsen meegenomen, heel apart en superlekker eten daar en vooral apart door de manier dat er zoveel “regeltjes” zijn om het te eten, dit moet je eerst eten dan dit en dit op die manier etc.

Maar ik moet wel zeggen na een paar weken Japans eten heb je wel ff zin in een “gewone” hamburger zonder alle zeewier en vis en rijst smaken etc.

Ja idd nooit lopend eten, altijd even gaan zitten. Ondanks dat ik dit wist heb ik 1 keer de fout gemaakt (even glad vergeten), nou de blikken die ik toen kreeg toen ik daar lopend at, waren niet mis!!! Toen opeens dacht ik van owwwwww neee ik ben lopend aan het eten vandaar!!

1 like

Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat wanneer de Thaise keuken je dagelijkse kost is je de Japanse keuken als vlak of zelfs eentonig ervaart. Voor spicy gerechten of nadrukkelijke smaken ben je in Japan inderdaad aan het verkeerde adres. Oké, de kare raisu kan je meestal in diverse gradaties van pittigheid krijgen en uiteraard is er altijd nog de wasabi, maar de rest is meestal vooral subtiel. De eerste keer in een Japans restaurant in Nederland (uiteraard heel andere gerechten als in Japan zelf, maar je komt wel dezelfde smaken tegen) vond ik om die reden toch ook behoorlijk tegenvallen, maar later ben ik die subtiliteiten juist gaan waarderen.

Maar als je eens een keer wat totaal anders wilt, zeker in de grotere steden zitten talloze uitstekende Chinese, Koreaanse (aanrader!), Thaise, Vietnamese en Indiase restaurants, als afwisseling altijd een optie. En ook Italiaanse restaurants zie je veel, alleen is het wel vaak Italiaans met een Japanse twist. Koude noedels met warme pestosaus bijvoorbeeld, een Italiaan gruwelt alleen al bij het idee…

Hoewel ik een Japans ontbijt (rijst, vis, miso-soep, ingemaakte groenten) ook heerlijk vond heb ik als ontbijt toch meestal gewoon een sandwich o.i.d. gegeten bij een van de vele koffietentjes. Of als we echt haast hadden om een trein te halen even snel een paar broodjes bij een bakkertje op het station. Keus genoeg, al moet je soms maar raden wat er in zo’n broodje zit…

De verhalen over lopend eten komen ook mij trouwens bekend voor :biggrin:

Eten… Ja, daar kun je een boek over vol schrijven. :wink:

Japanners weten overigens heel goed wat scherp eten is; ga maar eens bij CocoIchi Curry eten (je begint bij level 1, je kunt tot 10), of een goed Chinees restaurant binnenlopen en daar Mapo Tofu bestellen. :smiley:

Mijn favoriet, hands down, is Okonomiyaki. Als het ff kan modern-style uit Osaka, maar Hiroshimayaki gaat er ook uitstekend in.
Tsuruhashi Fugetsu is een uitstekende en betrouwbare keten (niet dat je in andere restaurants geen goed eten krijgt, maar Fugetsu is stabiel en het wordt echt aan tafel klaargemaakt, iets wat je niet overal ziet) en vind je overal in Japan.
Ze zitten bijvoorbeeld op elke restaurantvloer van Yodobashi Camera en er zijn zelfs filialen in Korea.

Een andere favoriet is het al eerder genoemde Mapo tofu. Niet perse Japans, maar het is erg lekker na een warme dag: even kleppen stellen, zeg maar.

Ook heel lekker: kuroge wagyu steak. Ichi Ni San is een prima restaurant daarvoor (gespecialiseerd in Shabu Shabu en Wagyu steak) en zit onder andere in Kagoshima.
Niet goedkoop, maar zeker een keer doen.

Sushi kun je overal krijgen en is over het algemeen gewoon goed. Een Kaiten Zushi (met zo’n lopende band) is altijd grappig en vaak goedkoop.
Favorieten voor mij zijn saba (makreel), negitoro (tonijn met uitjes) en ika (inktvis), al bestel ik die laatste eigenlijk alleen bij een specifieke sushitent in Osaka.

Ook lollig is sushi eten in een izakaya. Ik was een keer met een reismaatje in een izakaya in Nara, waar het bedienend personeel naast het bestelling invoeren op een handterminal ook deze door de zaak schreeuwde, waarop de koks het weer herhaalden en dankjewel erachteraan riepen. Heel apart sfeertje was dat, maar erg gezellig.
Bij Wara Wara of Watami doen ze dat overigens weer niet; het ligt net aan hoe ze de tent runnen.

Voor Ramen kun je ook overal terecht, maar in Nagoya heb je Ramen Alley onder Bic Camera achter het station, en ook in Hakata, Osaka en Sapporo vind je het nodige. Ik heb in Sapporo een heel smal straatje gevonden die vol zat met nog smallere Ramententjes. Weet alleen niet meer waar, maar als ik weer in die regio zit valt het vast wel op te zoeken. :slight_smile:

Het al eerder genoemde Shabu Shabu is ook bijzonder lekker, maar niet echt een favoriet van mij: het is vrij prijzig en ik vind dat er betere manieren zijn om vlees te eten.

Tonkatsu, bijvoorbeeld.

Westers eten: heb je trek in een hamburger en ben je in Tokio, ga dan eens bij Becker’s eten. Heeft totaal geen relatie met het Nederlandse merk, maar heeft wel goede hamburgers met ovenvers brood.
Mos Burger is een goede tweede, en zelfs met McD kun je weinig verkeerd doen.

Als laatste: ben je in Osaka, in de buurt van yodoyabashi, ga dan eens eten bij Oude Kaas. Dit is een Nederlands pannenkoekrestaurant, opgezet door een Japanner die 13 jaar in Nederland heeft gewoond en bij terugkomst een restaurant is begonnen. Je kunt er ook in het Nederlands bestellen, hij maakt z’n vlammetjes zelf (net als de bitterballen) en hij heeft zelfs Buckler. :smiley: Gesloten op zondag.
Natuurlijk ga je niet naar Japan om pannenkoeken te eten, maar het is gezellig, lekker en de kok heeft weer wat Nederlandse aanspraak.
Neem een pak stroopwafels voor hem mee, vindt ie lekker. :slight_smile:

1 like