FAQ: Veel gestelde vragen

Wat is de beste periode om te gaan?

Japan heeft vier seizoenen. In de winter kan het behoorlijk koud zijn, en ligt vooral in de noordelijkere gedeeltes van het land sneeuw. Het kan ook in december nog lekker weer zijn in Tokyo, dat verschilt per jaar. 's Zomers is het voornamelijk erg warm; temperaturen van boven de 30 graden zijn zeker geen uitzondering, en aangezien de lucht zo vochtig is, kan het heel erg onaangenaam zijn. Ook valt er behoorlijk wat regen.

De leukste tijd om in Japan te zitten, is tijdens de zogenaamde Sakura, de tijd dat de bloesem bloeit. Deze bloei duurt op veel plekken slechts een week, dus je moet een beetje mazzel hebben. Het sakurafront trekt van het zuiden naar het noorden toe; rond Kyoto en Tokyo is er vaak eind maart, begin april sprake van bloei. Dit zijn ook de maanden die het prettigst zijn qua weer; het regent niet al te veel en het is aangenaam warm. Ook de herfstmaanden bieden goed weer, en eind oktober, begin november is er in hetzelfde gebied sprake van Kouyou, de tegenhanger van Sakura, het seizoen van de herfstkleuren (Veel bomen met rode en gele bladeren, en alles wat er tussen zit).

Tijdens de Golden Week, van 29 april tot 5 mei, en rond de kerst, met name 23 december en de jaarwisseling, is het vaak enorm druk in Japan. De Japanners gaan dan zelf ook op reis omdat ze vrij zijn van het werk. Reizen in Japan is dan nog steeds zeker wel mogelijk, maar je moet er rekening mee houden dat je dan wel vooruit reserveert, zowel hotels als de trein. Dit niet doen kan eventueel betekenen dat je voor andere accomodatie moet kiezen dan je oorspronkelijk in gedachten had.

***Waar kan het beste mijn vliegtickets boeken?

***Er zijn verschillende sites waar je dit kunt doen, maar je kunt ook gewoon langsgaan bij het reisbureau. Ook via de site van de luchtvaartmaatschappij die je in gedachten hebt zelf kun je vliegtickets boeken. KLM vliegt direct van Amsterdam naar Tokyo, en is vaak een van de goedkopere opties, en tickets zijn te boeken op hun website. Als je voor het goedkoopste ticket wilt gaan, zoek dan ook op tickets vanaf bijvoorbeeld Brussel of Dusseldorf.


Hoe kan het beste door het land reizen?

***Veel mensen kopen voor hun verblijf in Japan een Rail Pass (de zogenaamde JRP). Kijk ook bij de volgende vraag, specifiek over deze Pass.

Het openbaar vervoer in Japan is van wereldklasse. Alles rijdt perfect op tijd en je kunt eigenlijk overal met het openbaar vervoer komen. Een van de beste opties is de trein. Met de trein, vooral met de beruchte Shinkansen (kogeltrein), kun je de snel grootste steden bereiken, waar vandaan je per lokale trein naar je eindbestemming kunt. De trein biedt comfort, stiptheid en snelheid, maar is vaak ook een van de duurdere opties.

Een andere optie om van stad naar stad te reizen is per bus. Je kunt op de grotere stations vaak bustickets reserveren. Echter is de meeste informatie betreffende deze methode van vervoer in het Engels. De bus kan echter tot zo’n 50% goedkoper zijn dan de trein. Het duurt gemiddeld echter ook een paar uur langer om ergens te komen. Op het meest gereisde traject, Tokyo <-> Kyoto, kost de trein 13000 yen, terwijl de bus 5000 yen kost (per JR highway buss). De trein echter doet er 2,5 uur over, terwijl je met de bus al snel zo’n 10 uur kwijt bent. Als je van deze vorm van vervoer gebruik wil maken maar je bent het Japans niet zo machtig, informeer dan even bij je hotel/hostel, zij willen je vaak maar al te graag helpen.

Binnen steden zelf kun je gebruik maken van de metro. Tokyo en Osaka hebben een gigantisch metronetwerk waarmee je echt overal binnen en zelfs buiten de stad kunt komen. Zelfs kleinere steden als Kyoto hebben een metro. Er zijn ook bussen, maar deze zijn, vooral als je het Japans niet echt machtig bent, vaak vrij complex. Het is in bijvoorbeeld Kyoto wel mogelijk een day-pass voor de bus te kopen. Informeer in je hostel of hotel naar mogelijkheden, vaak bieden ze je ook een kaart aan.

Je kunt ook een fiets huren. Japanners fietsen zelf ook behoorlijk wat af. Fietsend kom je toch sneller op plekken dan lopend, aan aangezien het zo veilig is hoef je je geen zorgen te maken waar je de fiets neerzet. Zet 'm echter altijd wel op slot, want het is immers uiteindelijk jouw fiets niet. Japanners fietsen op de stoep, wees beleefd en laat het belletje rinkelen als je een voetganger nadert!


Hoe kom ik aan een Rail Pass, en waar is deze goed voor?

***De Rail Pass is in Nederland onder andere aan te vragen bij Tozai Travel. Een rail pass voor 1 week kost op het huidige moment (januari 2011) 260 euro. Je kunt ook een pass voor 2 weken en 3 weken kopen, die kosten respectievelijk 415 en 525 euro. Kijk op de site van Tozai voor de actuele prijzen.

Met de Rail Pass kun je gebruik maken van alle treinen van JR. Dat betekent dat je binnen Tokyo ook gebruik kunt maken van de JR lijn, die in het centrum zelf een cirkeltje maakt, en waarmee je de belangrijkste plekken wel kunt bereiken. De JRP is niet geldig in de metro. Als je enkel naar Tokyo gaat en voor de rest nergens anders, is het niet de moeite waard de JRP te kopen. Losse kaartjes kosten gemiddeld zo’n 200 yen; een day pass heb je al voor 1000 yen. Als je dus binnen Tokyo vaker dan 5 keer op een dag de metro pakt, is het economischer een day pass te kopen. Vraag de stationsschef (elk station is bemand) voor hulp als je de juiste machine niet kunt vinden.

De JRP is ook geldig in de Shinkansen (kogeltrein), behalve in het type Nozomi. Teven is de JRP geldig in alle bussen van JR, en zelfs ook op enkele ferries, bijvoorbeeld die naar Miyajima in Hiroshima.

Als je de JRP bestelt, ontvang je thuis een voucher. Deze moet je inwisselen voor de daadwerkelijke pass als je eenmaal in Japan bent. Er worden kaartjes meegestuurd van de lokaties waar je de voucher kunt inwisselen. Meestal kan dit op het vliegveld al, maar check het even voor de zekerheid. Mocht je de voucher inwisselen in Tokyo Station, houd er dan rekening mee dat het vinden van her juiste loket enig tijd in beslag kan nemen gezien de complexiteit van dit station!

Als je verder vragen hebt over de JRP, stel ze dan hier.


Hoe veilig is het in Japan?

***Japan is waarschijnlijk het veiligste land ter wereld. Zelfs in de grote stad kun je prima 's avonds laat nog een donker steegje inlopen, en er zal je weinig overkomen. Van straatroof of oplichting is nauwelijks sprake. Kleine politiestations, genaamd Kouban, zijn overal te vinden, en zijn vrijwel altijd bemand. Wat betreft de veiligheid hoef je je in Japan nauwelijks zorgen maken, maar blijf natuurlijk altijd gebruik maken van je Common Sense.


Wat is voor de eerste keer Japan leuk om te zien?

***Het gros van de mensen dat voor het eerst naar Japan gaat, zal zo’n 3 weken gaan, en dan ongeveer een week in Tokyo doorbrengen, waarna ze per trein voornamelijk Kyoto en Osaka aandoen, om daarna vaak ook nog door te reizen tot aan Hiroshima of zelfs Nagasaki.

Liggend aan hoeveel tijd je beschikbaar hebt kun je verschillende dingen doen. Tokyo is een enorme stad, met wel zo’n 35 miljoen inwoners, en beslaat qua oppervlakte zo’n 1/3 van Nederland. Onderschat deze stad, en de tijd die nodig hebt haar te beleven, zeker niet! Als het je eerste keer in Japan is, kan het wellicht goed zijn om hier zeker een week door te brengen.

Vanuit Tokyo overwegen veel mensen een dagtripje naar Nikko of Kamakura, twee tempelstadjes. Kamakura is eenvoudig te bereiken, per trein ongeveer anderhalf uur vanuit centraal Tokyo. Dit kustplaatsje is ooit de hoofdstad geweest (maar dan gaan we alweer zeker meer dan 1000 jaar terug in de tijd), en biedt als belangrijkste attractie een enorm beeld van Boeddha. Het is ook een uitstekende plek om wat rond te wandelen, en de sfeer van het platteland te proeven. Nikko is een echte trekpleister, ligt een stuk verder weg (meer dan 2 uur per trein), maar biedt wel enkele spectaculaire tempelcomplexen. Daarnaast is het gelegen in de bergen, wat zeer mooie uitzichten op kan leveren.

Veel mensen willen ook graag naar Kyoto, de cultuurstad van Japan. Buurstad Osaka heeft alles te bieden wat de grote stad te bieden heeft, en er zijn tegenwoordig behoorlijk wat mensen die op Kansai Airport vliegen. In Kyoto kun je je makkelijk een paar dagen vermaken, maar let wel op eventuele temple-sickness! Naast tempels heeft de stad namelijk niet echt veel te bieden. Er is een vrij levendig district voor Kabuki en dergelijke, en je kunt ook Geisha spotten in Gion. Vanuit Kyoto kun je naar Nara, waar de indrukwekkende Todaiji staat, onder andere het hoogste houten bouwwerk ter wereld.

Verder naar het westen liggen achtereenvolgend Himeji, Hiroshima en Nagasaki. In Himeji staat een befaamd kasteel, maar dat staat momenteel in de steigers, houd daar dus rekening mee! Mocht je toch graag een mooi kasteel willen bekijken, dan kun je ook terecht in het nabije Okayama, waar de zwarte tegenhanger van Himajijo staat. In Hiroshima kun je een kijkje nemen in het Peace Park, en genieten van de Japanse sfeer van weleer in Miyajima, een prachtig eiland waar naast apen en herten, ook nog een enorme Torii-poort te vinden is. Weer enkele honderden kilometers raak je in Nagasaki, waar je een merkwaardige Europese sfeer kunt proeven, vanwege de eeuwenoude handelsbanden die deze stad met Europa, en ook Nederland, heeft gehad.

Het noordelijke deel van Japan, en dan met name Hokkaido, kan ook interessant zijn, maar omdat Hokkaido pas recentelijk is opgekomen valt er qua historie weinig te zien. Het is echter wel een eiland waar zich vele nationale parken bevinden, en waar je bovendien erg goed kunt wintersporten. Ook bevat Hokkaido het grootste aantal Onsen, waarin je lekker kunt badderen terwijl er om je heen sneeuw ligt. Omdat Hokkaido redelijk ver is en dus nogal wat tijd in beslag neemt om naartoe te reizen, moet je echter wel overwegen of je hier echt naartoe wilt.

Als je informatie wilt over waar je naartoe kunt gaan, of simpelweg je reisplan wilt laten beoordelen, dan hebben we op het forum enkele ervaren japanreizigers die je daarbij zeker kunnen helpen! Neem hier eens een kijkje, en voel je vooral vrij om zelf een topic aan te maken je en je vragen te posten. We helpen je graag!


Hoe zit het met hotels? Is reserveren echt nodig?

***Hotels komen in alle soorten en maten. De goedkoopste opties voor backpackers liggen vaak zo rond de 15 a 20 euro. Business hotels, die echt overal te vinden zijn, kosten gemiddeld zo’n 25 a 30 euro. De middle-class hotels, zoals bijvoorbeeld Toyoko Inn (met veel lokaties dichtbij stations van de wat grotere steden), starten vaak vanaf 50 euro. Japanse Ryokan starten vaak vanaf 60 euro, maar kunnen vaak ook veel duurder zijn. Je kunt het in Japan zo duur maken als je zelf wilt.

In drukke periodes is reserveren zeker aan te bevelen. Buiten deze periodes om is het echter zeker wel mogelijk ergens een nachtje te vinden, zonder gereserveerd te hebben. Let wel op dat, als een hostel in de Lonely Planet staat, de kans dat het er permanent druk is, zeker aanwezig is, bijvoorbeeld in Kyoto, waar het aantal (goedkope) beschikbare bedden gewoon vrij laag is.

Voor backpackers is er nog een ander alternatief, namelijk het internetcafe. De prijs ligt vaak op hetzelfde niveau als het hostel, maar in plaats van op een dorm met meerdere mensen, heb je dan je eigen hokje. Bovendien is er gratis drinken, en soms ook een douche. Voor 12 uur ben je gemiddeld zo’n 2000 yen kwijt. Dit kan een goede uitkomst bieden als je ergens bent en er is geen andere optie.

***Waar kan ik mijn bagage kwijt?

***Mocht je je bagage niet kunnen achterlaten in het hotel omdat je bijvoorbeeld die nacht ergens anders slaapt, dan kun je altijd je bagage, hoe groot dan ook, achterlaten op het station. Elk station heeft kluisjes, de grotere stations hebben er zelfs een heleboel. Kluisjes komen in alle soorten en maten; waarbij de goedkoopste zo’n 200 yen is, en de duurtste zo ongeveer 600.

***Het is het eten?

***Japans eten is vaak vrij tam, dat is om te zeggen niet pittig, en vaak gaat het meer om de presentatie dan om de smaak. Japanners zelf eten graag noodles, die je in grofweg drie varianten kunt krijgen, namelijk de dunne soba, de dikke udon, en dan de Chinese ramen. Japanners eten overal rijst bij. In Japan wordt met stokjes gegeten, maar in een restaurant kun je waarschijnlijk ook wel aan bestek komen.

Japanners eten graag vis en deze fascinatie voor vis uit zich in verschillende gerechten. De bekendste is Sushi. Japanse Sushitentjes bestaan vaak uit een aantal stoelen rond een bar, waar de Sushi op een lopende band rondgaat. De chefs maken voor je neus Sushi klaar. Ook rauwe vis, Sashimi, gaat er ook goed in. Voor extra smaak gebruik je daarbij ook Soya en Wasabi (vaak erg lekker als je deze twee mixt, maar pas op met de Wasabi, die enorm kan steken!).

Qua westers eten heb je voornamelijk keuze tussen de Italiaan en de McDonalds. Fastfood is er genoeg te krijgen. Mocht je niet naar een restaurant willen, kun je magnetron maaltijden gewoon in de talloze supermarktjes kopen, en ze warmen het ook nog eens voor je op! Ook Indiase tentjes zijn er in overvloed, en het favoriete eten van de gemiddelde Japanse man is Curry, maar dan wel de Japanse versie. Mocht je zo’n Curry-tent kunnen vinden, is het misschien wel leuk om het eens te proberen.


Wat ben ik zo ongeveer per dag kwijt?

***Moeilijk te zeggen, dat ligt aan met welke instelling je naar Japan gaat. Als je backpackt, en dus slaapt in hostels, en zoveel mogelijk naar wat goedkopere tentjes gaat voor je eten, dan kun je het per dag redden met zo’n 40-50 euro. Als je in een hotel slaapt en 's avonds in een restaurant wilt eten, dan ben je zeker al het dubbele kwijt. Japan is mede dankzij de huidige dure yen gewoon een ontzettend duur land. Maar aan het einde van dag blijft het zo dat je zelf in de hand hebt hoeveel je uitgeeft.

1 like

Goed bezig Sado!

Wat betreft het weer, in Tokyo en Yokohama had ik vorige week niks te klagen, temperaturen tussen de 10 en 15 graden, zonnig en geen druppel regen. In Nikko lag echter wel een stevig pak sneeuw en ook meer naar het zuidwesten is het een stuk frisser en komt er af en toe een verdwaald vlokje sneeuw langs. Bij een eerdere reis in november (met inderdaad de prachtige herfstkleuren) waren de temperaturen nog wel wat hoger, maar zaten er ook een paar regendagen tussen, iets wat door de statistieken ook wordt bevestigd.

Wat betreft vliegtickets, ik heb zelf nu reeds twee keer goede ervaringen met Finnair. Over het algemeen scherpe prijzen, prima service en goed eten, en ze vliegen vanaf Helsinki (een prettige overstap-luchthaven) rechtstreeks naar Tokyo, Kansai en Nagoya, tot voor kort ook nog naar Sapporo maar die zie ik nu niet meer op hun site staan. Combinaties zijn uiteraard mogelijk, ik ben nu zelf begonnen in Tokyo en eindig (overmogen helaas alweer) op Kansai.

Voor extra smaak gebruik je daarbij ook Soya en Wasabi (vaak erg lekker als je deze twee mixt, maar pas op met de Wasabi, die enorm kan steken!).

Wasabi door de soya mengen schijnt not done te zijn. Een goede sushichef heeft de sushi sowieso zelf al van de juiste dosis wasabi voorzien, maar als je een beetje meer pit wil doe je gewoon een beetje rechtstreeks op je sushi. En wat betreft het dippen in de soya, nigiri-sushi moet je eigenlijk op z’n kop dippen, dus de vis in de soya, niet de rijst. De rijst werkt namelijk als een spons en zuigt veel teveel op, dan eet je soya met sushismaak in plaats van andersom. Klinkt lastig met hashi, maar er is op zich niks op tegen sushi met je vingers te eten…

Maar iets zegt me dat iedere Japanner gewoon zo z’n eigen manier van sushi eten heeft, ik heb nog niet meegemaakt dat er een kwaaie chef met een beangstigend groot mes stond te zwaaien :biggrin: