Ervaringen met Schiphol (Amsterdam, Nederland)

Wat mij aan Schiphol bevalt is dat je je niet snel zult vervelen. Veel verschillende winkels, verschillende eetgelegenheden, een Holland Casino vestiginkje. Heb je je boek net uit, dan is er nog genoeg te doen. Ook heerlijk mensen kijken op zo’n groot vliegveld, altijd leuk.

En in tegenstelling tot veel vliegvelden is er plaats genoeg om lui te zitten, ook een groot voordeel.
En voor de mensen die Schiphol als eindpunt hebben: je wandelt zo naar bus of trein en weg ben je, kom er eens om in bv Delhi…

ik ben al op heel veel luchthavens geweest en persoonlijk vind ik amsterdam een van de meest prettige luchthavens om van te vertrekken of aan te komen. Alles staat er duidelijk aangegeven. Het is ruim, schoon, je kunt er lekker winkelen, genoeg restaurantjes, goed bereikbaar en je hoeft je er nooit te vervelen niet voor en niet achter de douane. 'Bovendien veel extra faciliteiten zoals de travel clinic en de last minute paspoort service.

Geen hele slechte luchthaven, maar er mankeert toch wel het een en ander aan.

Eerst maar eens positief beginnen

[ul]
[li]ruim aanbod aan winkeltjes (al zijn de prijzen meestal wel achterlijk hoog, wat nou “tax-free”?!?)[/li][li]overwegend overzichtelijke aanduidingen[/li][li]bij aankomst zelden lange wachttijden bij de douane[/li][li]de bereikbaarheid per trein is inderdaad prima, al is het ondergrondse station wel een afgrijselijk grauw stuk betonrot. En voor hele vroege of late vluchten heb je er ook weinig aan, dan rijden er in het grootste deel van het land geen treinen. Maar dat is een gebrek va de NS, dat kan je Schiphol moeilijk aanrekenen.[/li][li]Men spreekt Nederlands! Vooral na aankomst van een lange vlucht is dat toch altijd wel aangenaam, als zo’n douanier (meestal de eerste persoon die je spreekt) je in het Engels of Duits begroet voelt dat toch niet echt als thuiskomen…[/li][/ul]

Negatief:

[ul]
[li]Allereerst zijn de afstanden soms erg groot, en buiten de centrale hallen zijn er nog maar weinig winkeltjes en restaurantjes. Normaal gesproken ga ik het liefst zo snel mogelijk richting de gate om dan daar rustig nog wat te eten of te winkelen, dat is door die afstanden toch wat lastiger. Nog niet onoverkomelijk.[/li][li]Wel echt irritant: de absurde tijd die ze na aankomst nodig hebben om je bagage op de band te krijgen. Ook al moet je het hele vliegveld eerst nog aflopen en is het eens wat drukker bij de douane, dan nog sta je minstens een half uur op je bagage te wachten. Ik ken geen enkel ander vliegveld wat hier ook maar bij in de buurt komt.[/li][li]relatief beperkt aanbod aan eetgelegenheden, en ze hebben allemaal één overeenkomst: debiel hoge oprijzen[/li][li]parkeren bovengemiddeld duur, en bereikbaarheid per auto is sowieso verre van optimaal. Een heel groot deel van Nederland is nu eenmaal afhankelijk van de A2, en die staat nu eenmaal de nodige uren per dag muurvast. Voor een doordeweekse vlucht rond het middaguur of in de avond is de auto simpelweg geen optie. Daarnaast zie ik op lang parkeren iedere keer weer een aantal ingeslagen ruitjes of geforceerde portieren, voor dat hoge tarief mag je toch eigenlijk wel een degelijke beveiliging verwachten?[/li][li]vaak erg lange wachttijden bij inchecken, ook als het niet eens zo idioot druk is. En als het wel druk is vervolgens erg lang wachten bij de paspoortcontrole.[/li][li]incheckbalies van samenwerkende maatschappijen zitten vaak niet bij elkaar, dus als een vlucht door een andere maatschappij wordt uitgevoerd kan je gerust van de eerste balie van Departures 1 naar de laatste balie van Departures 3 gestuurd worden.[/li][li]weinig self-service check-in voorzieningen. De paar apparaten die er staan lijken vaker niet dan wel te werken. En bagage zelf inchecken is niet mogelijk.[/li][li]voornaamste irritatie: vluchten zijn bijna altijd fors duurder dan bij omringende luchthavens. En aangezien ook alle bijkomende kosten hoger zijn is vliegen vanaf Schiphol een flink dure hobby.[/li][/ul]

Airport Schiphol staat onder internationale reizigers -die nogal eens moeten overstappen hier bij ons- bekend om de geweldige ligstoelen bij de “stilteruimte”: het schijnt dat er gevochten wordt om een plekje 's nachts en dat je daar geweldig kunt slapen.

Inderdaad een best fijne luchthaven, je bent van alle gemakken voorzien. De prijzen zijn inderdaad vaak aan de hoge kant (je betaalt dan wel geen BTW, maar volgens mij betaal je wel flinke exportbelastingen :disgust:).

WizardOfOss heeft vrijwel al mijn punten wel genoemd, alhoewel ik me minder aan die enorme afstanden stoor. En de wachttijd voor de bagage gebruik ik om het thuisfront even te bellen en in te schatten welke trein ik moet pakken (ik reis vrijwel dagelijks over Schiphol, dus ken de vertrektijden uit mijn hoofd :D).
Ook het enorme panoramaterras is niet onaardig.

Wel een beetje jammer met dat hele bodyscangebeuren. Maar ja, overal houdt je wel wat vriendjespolitiek.

Wizard heeft inderdaad een goede opsomming gegeven.
De veiligheid van Schiphol is nu in het nieuws en daar rommelt het inderdaad een beetje volgens mij. Ik ben in 2007 bij de scanners aangehouden omdat ik een de dag ervoor gekregen picnic set /rugzak volgestopt met pindakaas bij me had (voorraad voor een jaar).
Helemaal vergeten dat daar ook bestek bij zat, waaronder een set van 6 messen met punt (een goed wapen voor een expert in de materie)
Na uitleg van onze kant en het aanbod om ze dan maar achter te laten mochten we ze zo mee de cabine van het vliegtuig in nemen.
Hoogst merkwaardig!
Mijn moeder van 76 is nog altijd beledigd dat ze haar nagelschaartje in beslag namen…

Wel frappant natuurlijk dat ze nu 60 scanners hebben besteld die het nieuwe wapen (de bom-onderbroek) niet kunnen detecteren… Zoals meneer Baksteen laatst zei: laten we eerst eens kijken welke veiligheidsmaatregelen we hebben en hoe ze wel of net functioneren.

We dwalen snel af geloof ik.

Ik als Belg zijnde prefereer ik liever schiphol,je komt er meer in vakantiestemming,de mensen zijn er vriendelijk aan de incheckbalies+meer winkels en een panoramaterras waar je lekker de vliegtuigen kunt zien aankomen!Spijtig dat het toch zo duur is om te vertrekken uit schiphol!!gegroet:georgessiam.

Schiphol is echt een super vliegveld! Daar ligt het echt niet aan, wat wel punt van discussie is zijn de prijzen. Vliegen vanaf Schiphol is niet heel goedkoop, dus veelal zijn de vluchten een stuk duurder dan vertrekken vanaf omliggende luchthavens. De vertragingen zijn wel minimaal, en Schiphol heeft de informatievoorziening wat betreft vluchtinformatie en overige zaken erg goed op orde.

Bij m’n laatste trip waren m’n ervaring toch weer verdeeld. Bij vertrek heb ik me uiteraard weer als altijd geërgerd aan de achterlijk hoge prijzen voor zo ongeveer alles op het vliegveld (gelukkig kon ik met de trein en had dus geen last van de debiele parkeertarieven), uitmelkerij ten top. En bij de gate hadden ze van die nieuwe bodyscanners staan, die voor erg lange rijen zorgden. Een uur voor het boarden aanwezig zijn bij de gate bleek geen overbodige luxe.

Bij terugkeer gisterenochtend om half zeven (dus nog ruim voor de ergste drukte) twee flinke irritaties: allereerst was er direct bij het verlaten van de slurf een extra paspoortcontrole, ondanks dat ik bijna helemaal voorin zat en dus ook snel het vliegtuig uit was kostte me dat een minuut of tien (en in die slurf was het verrekte koud), ik heb nog een tijdje op een bekende staan wachten die ergens achterin zat, maar nadat na een kwartier nog steeds maar een relatief klein deel erdoorheen was heb ik het maar opgegeven.

De gebruikelijke douane ging wel zeer vlot (iedereen stond waarschijnlijk nog in de slurf te vernikkelen…), daarover geen klachten. Maar dan de bagage. Op het moment dat ik daar arriveerde stond het toestel al dik drie kwartier aan de grond. En toch heb ik toen nog bijna een uur moeten wachten op mijn tas. Met andere woorden, Schiphol heeft dus meer dan anderhalf uur nodig om de bagage van vliegtuig naar de band te krijgen.

Er zijn best een hoop zaken goed aan Schiphol, maar efficiëntie hoort daar absoluut niet bij. En je moet bij voorkeur een dikke portemonnee hebben.

Ik als Belg zijnde prefereer ik liever schiphol,je komt er meer in vakantiestemming,de mensen zijn er vriendelijk aan de incheckbalies+meer winkels en een panoramaterras waar je lekker de vliegtuigen kunt spotten!Spijtig dat het toch zo duur is om te vertrekken uit schiphol!!
Ook heb je in schiphol meer mogelijkheden om richting Thailand te vliegen dan in "brussels airport"waar men moet overstappen om op je bestemming te geraken.
gegroet:georgessiam.

Herken alles wat WizardOfOss schrijft… vind overigens helemaal niet dat er veel zitgelegenheid is en het ligt er ook maar net aan op welk tijdstip je vertrekt of aankomt hoeveel (razendure) winkels er open zijn.
Ik ben nog nooit snel geholpen, sta altijd in ellenlange rijen en de informatievoorziening vind ik ook knap tegenvallen.
15 min voor vertrek niet aangeven dat een vliegtuig va een andere gate vetrekt (andere kant van het vliegveld), niet aangeven dat er vertraging is, niet de mogelijkheid om iets te eten/drinken en uren in de rij staan.
Voor mij hoeft dat niet. De doorsnee kleine vliegvelden die nog veel handmatig doen werken heel wat sneller.
Alle keren nog heeft het ca 1 uur geduurd voordat ik mijn koffer van de band had.
De bodyscan is een lachertje of men weet niet waar hij/zij moet kijken.
Geen sieraden om, nog geen beugelbh en toch gefouilleerd worden (net als alle andere passagiers).
Van de vele controles wordt je doodmoe en het kost heel wat tijd. Tegelijkertijd let er helemaal niemand op je spullen (handbagage, jas, paspoort) als deze door de scanner gaan (al dan niet in een bakje).
En die spullen zijn heel wat keren allang er doorheen voordat jij door de bodyscan kunt.

De luchthaven is op zich goed , maar iedere keer als we terugkwamen van Thailand handelt de douane gelijk we internationale smokkelaars zijn…
Ik weet het , die mensen moeten ook hun job doen , maar het is er soms over en handelen ze zoals een stelletje idioten - muggezifters.

Ik heb best wel goede ervaringen met Schiphol. Sinds enkele jaren vlieg ik enkel nog vanaf Schiphol i.p.v. Brussel (ben namelijk Belg). Schiphol is enorm goed te bereiken vanuit België (eigenlijk WAS nu de Beneluxtrein is weggevallen) en ik vlieg steeds een stuk goedkoper naar mijn bestemming dan vanuit Brussel. En duur? Tja, dat is op elke luchthaven zo. Eigenlijk valt dit best nog wel mee op Schiphol. Ook de afstanden zijn veel korter dan in Brussel. Geld wisselen op Schiphol kan je beter niet doen, de wisselkoersen zijn enorm nadelig. Laats zag ik de wisselkoers voor de Indonesische Rupia. Op Schiphol zou ik 10.000 Rupia krijgen voor 1 euro, in Indonesië krijg ik meer dan 12.000 Rupia. Dat is een verschil van 20 %.