Eilandhoppen: wat is het beste Thaise eiland voor jouw reis?

Eilandhoppen: wat is het beste Thaise eiland voor jouw reis?

Wie naar Thailand gaat, combineert vaak de blinkende tempels en groene jungle met prachtige stranden als ontspannen afsluiter. Maar welk eiland past nou het beste in jouw reis? Waar heb je de meeste kans op zonneschijn, zijn bepaalde stranden nou druk of juist niet, en hoe zit het met de moessonregens? We zetten hier de mooiste en populairste eilanden van Thailand voor je op een rijtje.

Als reisspecialisten van Thailand online kennen we het land door en door en hebben we bijna alle eilanden van Thailand bezocht en uitgetest. Van bekende plekken als Ko Samui en Phuket tot onbekendere eilanden als Ko Yao Yai en Ko Hai.

**Stap 1: houd rekening met de regentijd
**
Door de verschillende klimaatzones is Thailand een land dat het hele jaar door goed te bereizen is, wanneer je de juiste regiokeuzes maakt. Als je op zoek gaat naar de ideale eilanden en stranden voor jouw Thailand-reis, is het daarom verstandig om als eerste te kijken waar het tijdens jouw vakantie regenseizoen is.

De meeste eilanden en stranden liggen in het zuidelijke deel van Thailand. Wie even op een kaart kijkt, ziet al snel dat je hier twee verschillende kusten hebt: de oostkust, met de drie eilanden Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao. En de zuidwestkust, met een heleboel eilanden en stranden zoals Phuket, Ko Phi Phi, Ko Lanta, Krabi, Railay en Ko Hai.

**Het klimaat aan de zuidwestkust van Thailand
**
Soms wordt wel gezegd dat de eilanden aan de zuidwestkust mooier zijn, omdat je er nog meer ongerepte eilanden vindt en van die baaien waar grijze rotsen mooi uit zee oprijzen. Maar kort gezegd valt aan de zuidwestkust ook de meeste regen. Plan je reis daarom goed. Van begin november tot eind april is het hier prachtig weer, het ideale moment om te gaan eilandhoppen aan de zuidwestkust. Vervolgens begint eind april de kleine moessontijd en in deze tijd is de regen frequent en onvoorspelbaar. Soms zijn er een paar dagen regen achter elkaar, dan weer een paar dagen zon. Geen reden om er niet naar toe te gaan, maar wel goed om je te realiseren dat soms een stranddag ingewisseld moet worden voor een uitstapjesdag. Deze kleine moesson duurt tot half juni. In augustus begint daarna de grote regentijd, waarvan de piek plaatsvindt in oktober. In deze maanden raden wij aan verblijf aan de zuidwestkust af, want er vallen dan flinke sloten regen en sommige resorts sluiten zelfs volledig. Begin november breekt de zon weer vaker door en neemt de regen af.

**Het klimaat aan de oostkust van Thailand
**
Van februari tot september is het aan de oostkust het mooiste weer. Oftewel: tijdens de zomermaanden juli en augustus zit je aan de oostkust beter dan aan de zuidwestkust. Dan kun je perfect eilandhoppen tussen Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao. Vervolgens krijgt in oktober krijgt de oostelijke moesson er echt zin in. Ko Samui en omgeving krijgen dan de volle laag. In januari is het overal weer overwegend zonnig.

**Close-up: de eilanden aan de zuidwestkust
**
Wie richting de zuidwestkust van Thailand gaat, heeft een heleboel eilanden om uit te kiezen. Elk eiland heeft z’n eigen karakter en het is het handigst om ze in te delen op hoe levendig of juist rustig ze zijn.

Houd je van levendigheid en zoek je een plek met restaurants, andere reizigers om je heen en wat winkeltjes? Dan is Ko Lanta een goede optie. Niet zo druk en toeristisch als Phuket, maar juist in al zijn kleinschaligheid heel gezellig. Je kunt er eten en een cocktail drinken met je voeten in het zand, of genieten van een Thaise massage bij een strandhutje. Ook Ko Phi Phi is leuk, maar kies dan wel voor een strand dat wat verder weg ligt van alle zonverbrande party-toeristen.

Wil je liever wat meer rust en droom je van een strand voor jezelf? Dan hebben we een aantal tips voor. Allereerst Ko Raya, een eiland op maar een uurtje varen vanaf toeristisch Phuket. Op het eiland rijden geen auto’s en je vindt er spierwitte zandstranden, wuivende kokospalmen en een helderblauwe zee met een kleurrijk koraalrif. Onze tweede tip is Ko Yao Yai, een rustig eiland in de Phang Nga-baai tussen Phuket en Krabi. Het ligt midden tussen indrukwekkende kalksteenrotsen en het binnenland bestaat uit knalgroene rijstvelden en zelfs jungle. Misschien wel het mooiste eiland van Zuidwest-Thailand is Ko Hai, onze lievelingsplek. Hier trek je je even terug uit de bewoonde wereld, er zijn weinig andere reizigers en je kunt er fantastisch snorkelen, luieren en genieten.

**Close-up: de eilanden aan de oostkust
**
Het populairste eiland aan de oostkust is Ko Samui, een levendige plek met veel stranden, beachresorts, winkels, restaurants en zelfs een florerend uitgaansleven. We slapen het liefst op een wat rustigere plek in een minder bekende baai, maar het is leuk om zoveel levendigheid binnen handbereik te hebben.

Ook aan de oostkust kun je nog prima wat minder drukke plekken vinden. De eilanden Ko Phangan en Ko Tao bieden hier genoeg mogelijkheden voor. Ko Phangan staat bekend om zijn maandelijkse Full Moon Party, maar gedurende de rest van de maand is het een rustig en ontspannen eiland. Met een knalgroen binnenland en rustige baaien met verspreid liggende hotels. Ko Tao is het duikeiland bij uitstek; de zee rondom Ko Tao is beschermd gebied en je vindt er talloze koraalriffen en tropische gekleurde vissen. Het is een klein eiland met een paar restaurants en hotels. Niemand heeft haast: de sfeer is heerlijk ontspannen.

Niet zelf puzzelen? Kies een rondreis
**
Begint het je te duizelen met al die keus? Dan kun je een kijkje nemen bij onze
rondreizen door Thailand**. Hier hebben wij alvast bouwstenen voor je in een logische volgorde gezet.
Met al die mogelijkheden is het ook fijn om hulp te krijgen van specialisten die het land zelf goed kennen. De reisspecialisten van Thailand online helpen je graag met het samenstellen van jouw ideale reis. Thailand online is onderdeel van Riksja Travel, een reisorganisatie die bouwstenen aanbiedt die je zelf naar hartenlust kunt combineren. Je slaapt altijd kleinschalig en sfeervol, reist afwisselend met de bus, trein, boot of een privétransfer en maakt excursies waarmee je het land en haar bewoners echt leert kennen.

**Welkom in de wereld van Riksja Travel
**
Wil je meer weten over reizen met Riksja Travel? Bekijk dan eens dit filmpje.

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“eZVBJn7Mudg” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

**Neem contact op met de reisspecialisten van Thailand *online


Vragen? Reisplannen? Ideeën nodig voor je volgende reis? Je kunt contact met onze Thailand-reisspecialisten opnemen die werken op het kantoor in Leiden.

Mailen: [EMAIL=“info@thailandonline.nl”]info@thailandonline.nl
Bellen: +31 (0) 71 516 20 20 tussen 9-17.30 uur

Bel ons ook op je gemak in het weekend: zaterdag (en in januari t/m maart ook zondag) tussen 10-17 uur.**

www.thailandonline.nl

**

In de zomer wil ik de laatste week van mijn rondreis door Thailand laos en Cambodja, afsluiten op een eiland om te snorkelen en te chillen op een strand. De laatste stop hiervoor is Angkor wat, dus nog in Cambodja. Ons idee was dus, om een Thais eiland hier “vlakbij” te pakken.

Ons idee was om dan koh chang te pakken. Nu lezen we echter dat het hier veel regent in augustus, en dat je daar beter niet heen kan gaan. Wat is jullie mening daarbij? En wat raden jullie aan?

Alvast bedankt!

Gewoon doen, dit “Stap 1: houd rekening met de regentijd” is naar mijn mening nonsens.

Afgelopen december in Thailand de volgende eilanden/kustgebieden bezocht: Phuket, Ko Phi Phi, Krabi, Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao. Ik vond Ko Phi Phi te druk/hectisch/toeristisch. Het was er overspoeld met jongeren die vooral wilden zuipen. Ik vond Ko Phangan het leukste qua sfeer, ik was hier toen er geen full moon party was, heerlijk relaxt, leuke barretjes en restaurants en alles goed te bereiken.

Farang Baa heeft niks met eilanden en is slechts op Phuket, Koh Si Chang, Koh Larn en Koh Sak (bij Pattaya) geweest.
Op een eiland voel ik me opgesloten, als in een gevangenis.

Ik ben al op verschillende eilanden geweest,maar als ik er één mag uitkiezen dan houd ik het bij Koh Samet.
Het is niet ver rijden vanuit Bangkok (2 uur en half+ een boottochtje van 35min)

Eilanden, ik vind ze waanzinnig mooi! Soms op elkaar lijkend maar dan toch heel anders door de sfeer die er hangt. Ik blijf er ook zeker niet weg voor de regentijd, natuurlijk heb je dan meer regen maar de zonsondergangen zijn ook veel mooier en alles is groener en frisser. Een favoriet eiland heb ik niet, wel vind ik de eilanden in de andaman zee iets vriendelijker om te bezoeken dan elders. Vraag mij niet waarom het is een gevoel dat ik er krijg. Van het groote en plaatstelijk erg drukke phuket (heeft ook heerlijk rustige plekjes) tot koh lipe en terug ik vind het er heerlijk en kan er weken verblijven, het liefst eiland hoppend of van uit bijvoorbeeld ao nang. Helaas is het er niet alleen erg mooi maar het is er ook erg duur (naar thaise begrippen).

Wij zijn helemaal verliefd geworden op Koh Mak! Wat een prachtig eiland. Even helemaal terug naar de basics, lekker tot rust komen en genieten van het heldere water. Je kunt een bezoek aan Koh Mak heel goed combineren met Koh Chang en Koh Kood. Tussen alle eilanden varen er speedboten. Maar je kunt vaak ook voor de wat langzamere houten boot kiezen. Wel genoeg cash meenemen, want pinautomaten zijn niet aanwezig op Koh Mak. We hebben er uiteindelijk eentje gevonden op Koh Kood, brand new, maar die werkt helaas alleen met de visa card.