Eerste keer Japan: adviezen

Goedemorgen,

Komend voorjaar gaan mijn vrouw en ik voor het eerst richting Japan. Erg veel zin in.
We hebben er om allerlei redenen voor gekozen om naar Tokyo te gaan.

Daarna willen we voor een paar dagen doorreizen naar Kyoto.
Er zijn nogal wat opties in relatie tot de treinen maar op welke manier kunnen we dit nu het verstandigst (goedkoopst) doen.

Is het toch aan te bevelen een JRPAss te nemen of gewoon een retourtje Kyoto?

Een 7-daagse JRP (¥ 29.110) is maar net iets duurder dan een retourtje Kyoto - Tokyo (¥ 27.420). Oftewel zo’n 15 euro verschil. Met bijvoorbeeld een retourtje Nara is het gat dan al praktisch gedicht, en met elke extra rit heb je dan alleen nog maar voordeel. En sowieso heb je dan zeven dagen lang het gemak dat je in elke JR-trein kan stappen. Bijvoorbeeld voor een tripje naar Himeji, of desnoods voor een dagtrip naar Hiroshima.

Binnen Kyoto zelf is de JRP overigens maar beperkt van nut, anders dan bijvoorbeeld Tokyo of Osaka kent Kyoto geen ringlijn van JR en ben je binnen de stad vooral aangewezen op bussen, de metro en bijvoorbeeld Hankyu. Hiervoor is een chipkaart (Suica of vergelijkbaar) wel praktisch, of wellicht een dagkaart.

Nog wel twee mogelijke alternatieven, veelal goedkoper maar niet sneller en ook minder flexibel:
[ul]
[li]Vliegen: met lowcost airlines als Peach heb je al een retourvlucht vanaf zo’n €70. Maar zoals bij alle lowcost airlines: let op de bijkomende kosten voordat je jezelf rijk rekent, en vergeet ook de transfers van stad naar airport niet.[/li][li]Bussen: met bijvoorbeeld Willer Express kost een enkele reis Tokyo - Kyoto vanaf ongeveer 30 euro. En voor maximaal voordeel: neem een slaapbus, dan spaar je ook nog een hotelovernachting uit.onbeperkt[/li][/ul]

Inderdaad de Yamanote lijn in Tokyo is met de JR kaart erg handig en inclusief. als je vaker de metro neemt in Tokyo kan dit snel oplopen.

Nog een tip, ben net terug, maar sommige treinen hebben alleen gereserveerde coupes, echter als je nog van te voren de conducteur aan spreekt of je mee kan (dus zonder reservering) kan dat gewoon in veel gevallen.