Een handige route over Java in 7 dagen

Wij komen, met onze twee kinderen van 6 en 9 jaar, aan in Jakarta. Vandaar uit willen naar Bogor of Bandung en naar Yogjakarta om de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken.
Het ingewikkelde aan onze korte reis is het feit dat we ook naar Pekalongan willen, omdat mijn vader daar is geboren. Dit ligt in het noorden van Java.
Nu hebben we een paar vragen:

  1. Wie heeft er ervaring om met de trein over het eiland te reizen? Hoe was dat? Heeft iemand van Bandung naar de noordkust gereisd (Cirebon, Pekalongan, Semarang)? Wat is de beste manier?
  2. Heeft iemand tips hoe we zo optimaal mogelijk kunnen reizen langs de mooiste plekken?

Bedankt alvast voor de tips!

Ronald en Mieke

Hi Ronald en Mieke

Trein is OK, als je niet aan het NS materiaal denkt, maar zeker lekkerder reizen dan over de weg die langs de noordkust loopt die is heel erg, veel zwaar vrachtverkeer Om van Bandung met de trein naar Cirebon te reizen is heel ingewikkeld, omdat er geen rechtstreekse lijn is, je zou via Kroya moeten reizen. Het lijkt me beter om met de bus van Bandung naar Cirebon te reizen, en dan verder per trein, als je naar Cirebon wilt, anders kan je net zo goed met de bus van Bandung direct naar Pekalongan.

Optimaal langs de mooiste plekjes reizen, mooie zin, maar verder onzin. Iedereen heeft een ander idee over wat mooi is. Voor de een bos, voor de ander een oud paleis of een krater en voor een derde een straatje vol hoeren, pardon een sawa met boeren. Dus iets specifieker vragen… Overigens kan ik je Cirebon ten zeerste aanraden.

http://blog.londoh.com/item/756#more

Dan zit je in Pekalongan, een arme stad met veel textielindustrie (batik) maar ook nog veel moois uit de koloniale tijd.

http://blog.londoh.com/category/6?itemid=752

Van Pekalongan naar Yogya is een probleem als je met de bus gaat. Pekalongan - Semarang, overstappen Semarang - Yogya, op deze route route rijden zeker veel AC bussen. Echter een vreselijke weg. Van Pkl naar Smg de drukke kustweg. Dan voorbij Semarang op weg naar Bawen niets anders dan drukte, veel containers van en naar Solo en Yogyakarta. vanaf Bawen een tweebaansweg die zeer druk is. Je bent half dood als je in Yogya bent. Je zou in Pekalongan een auto kunnen huren en dan de alternatieve route Pekalongan - Weliri - Temanggung - Magelang - Yogya kunnen nemen, mooie weg, die je rustig aan kan doen. Dan van Yogya terug naar Jakarta vliegen, heel veel vluchten per dag.

Beste Boomaap,

heel erg bedankt voor de uitgebreide reactie en de nuttige tips! We zitten er nu over te denken om meteen van Jakarta naar Yogyakarta te vliegen, dan met een auto via de route die jij adviseerde, naar Pekalongan te reizen en daarna? Weten we nog niet, misschien wel een deel Oost-Java ontdekken. We willen na een week naar Bali, of per vliegtuig vanaf yogya, of per veerpont.
Nogmaals bedankt.

groet Ronald en Mieke