Backpacken 2 weken sri lanka

Hallo allemaal,

Ik wilde even mijn reisplan (komt niet zo nauw) met jullie delen en vragen naar jullie mening. Wij reizen met zijn drieën. Daar waar ik twee weken verblijf reizen de andere 2 nog een week verder eventueel naar de Malediven.

We gaan 20 April en komen dus de 21 aan op Colombo.
Vanuit Colombo willen we de trein pakken richting unawatana (of taxi slimmer?) we hebben dit gedaan ivm kosten (studenten). Hier willen wij het strand bekijken, Galle bekijken, een tocht door de sinharaja forrest, en natuurlijk hopen wij Walvissen te spotten! Hier hebben wij 3 dagen voor uitgerekt.
Vervolgens willen wij naar Ella (evt tussenstop Uda walawa national park) en vanuit Ella wat ondernemen. Wij zitten te denken aan een scooter huren maar horen verschillende verhalen over het internationaal rijbewijs. Heb je deze persee nodig of kun je ook met je nederlands rijbewijs rondtoeren. Het lijkt ons leuk omdat je zelf kunt bepalen waar je heen gaat en je kunt overal tussendoor. Vanuit Ella willen wij een kijkje nemen bij de Diyaluma falls, de teafactory van Halpewatte bezoeken, naar Adam’s Peak en nog wat kleine dingen zoals wandelingen. Hier hebben wij zo een 3 a 4 dagen voor uitgerekt.
Vervolgens willen wij de befaamde treinreis van Ella naar Kandy pakken. Hier willen wij tempels gaan bekijken, naar de olifantenopvang in Pinnawala en nog wat kleine ondernemingen. Hier hebben we ook 3 dagen.
Vanuit Kandy willen wij naar de gouden tempel in Dambulla en daar in de buurt verblijven. Vanuit de verblijfplaats naar de rock en deze beklimmen, en evtueel wat cultuur snuiven. Hier hebben we 2 dagen voor.
Vanuit daar naar Anuradhapura om verschillende tempels te bezoeken, en een bezoek te brengen aan mihintale. Ook hier ongeveer twee dagen.
Hier scheiden onze wegen en moet ik helaas weer naar huis en gaan de dames naar de oostkust of nog naar de Malediven.

Ik ben benieuwd wat jullie van de reis vinden. Eventueel dingen die we niet op de planning hebben die wij niet mogen missen. En of de reis zo een beetje logisch in elkaar zit.

Wij zijn benieuwd naar jullie meningen en vooral tips!

Hoi Romaboy,

Voor zover ik weet gaan et treinen, maar ook snelbussen van Colombo naar Galle.

Het seizoen om walvissen te spotten in Mirissa loopt van November tot April. De whale safari operators gaan meestal door tot eind April, of het weer moet erg slecht zijn. Het kan een behoorlijk ruige tocht worden, misschien verstandig om zeeziekte pillen in te nemen. Maar zeker de moeite waard, het is schitterend om die enorme dieren te zien!

De tussenstop bij Uda Walawa zou ik zeker doen. Het is een heel mooi park en daar heb je tevens het ETH (Elephant Transit Home) die weesolifantjes weer in het wild vrijlaat. Dat in tegenstelling tot Pinnawella, waar de dieren nooit meer vrijgelaten worden en alleen maar gebruikt worden om toeristen te vermaken. Wij raden het af om naar deze toeristtrap/ZOO te gaan. Olifanten horen in het wild! In Sri Lanka zal je ze zeker zien als je een safari doet (soms zelfs buiten de parken als je aan het reizen bent).

Om een scooter te huren heb je een internationaal rijbewijs nodig en een formulier van de AA in Colombo. De verhuurder zal hier niet om vragen, maar als er iets gebeurt heb je enorme problemen, ook al is het jou schuld niet.

Voor de rest heb je wel de meeste highlights meegenomen en lijkt me de route goed. Alleen gaat het openbaar vervoer (zeker in de bergen) wellicht meer tijd kosten dan je verwacht. Maar wij zijn geen specialisten in het openbaar vervoer, dus wellicht dan andere forumleden hier nog wat meer over kunnen zeggen.

1 like

Hoi Marjolein,

Super bedankt voor de snelle reactie!

Wij weten inderdaad dat het walvisseizoen spotten afloopt en daarom gaan we ook meteen naar het zuiden. Wij willen er wel voor waken dat we niet in een gekte komen waarin er vele boten achter een vis aangaan en deze opjagen. Als dit het geval is willen wij hier niet aan meewerken. Weet u toevallig of dit het geval is, want wij hebben hier wel wat over gehoord. Tevens willen we wat snorkelen in unawatana omdat dit de enige plek is waar ik kom in de buurt van het strand. De dames gaan nog naar de oostkust of malediven dus die zien genoeg.

Fijn dat u aangeeft dat Pinnawala een toeristtrap is. Hier waren wij niet van op de hoogte en daarom besluiten wij bij deze om daar niet meer heen te gaan. Wij houden van dieren en zijn tegen het lokken van toeristen met dieren die in het wild horen.

Wat betreft de scooter hebben we lang overwogen om een internationaal rijbewijs aan te vragen bij de anwb. Maar lezen vaak dat mensen scooters huren zonder een internationaal rijbewijs zonder problemen. Wij lazen dat er iemand staande werd gehouden en die uiteindelijk moest betalen (direct) maar aangaf dit op het politiestation te willen doen en daardoor moest de agent diegenen laten lopen omdat hij geen gegronde reden had. Maar zoals u aangeeft is het dus wel nodig. We willen namelijk maar 3 dagen een scooter huren. Dit gaan we dus serieus even in overweging nemen. Weet u toevallig of het makkelijk is om een scooter te huren en/of hier geen risico’s aan vastzitten?

Als laatste wil ik u en andere leden vragen of het makkelijk is om in het land zelf overnachtingen te boeken. Hoe het zit met de ‘opdringerige’ mensen die commissies willen opstrijken en waar je aan moet denken qua prijzen.

Nogmaals bedankt voor de behulpzaamheid, word zeker gewaardeerd! :slight_smile:

Hoi Romaboy,

Wij gaan altijd met Raja & The Whales. Raja is echt een man met een missie: Mensen te laten zien wat voor schitterende dieren walvissen zijn. Hij doet alles volgens de officiële regels en gaat beschermd deze dieren ook tegen operators die zich niet aan de richtlijnen houden. Op zijn site http://www.rajaandthewhales.com/ kan je ook zien of hij vaart.

Bij Unawatuna kan je het beste naar Jungle beach gaan om te snorkelen. Ondanks dat de randen van het strand vol liggen met plastic is dit toch één van de betere plekken om te snorkelen.

Scooter huren is vrij makkelijk, de risico’s zitten dus met name in of deze goed verzekerd is en of je de juiste papieren hebt. En hou er rekening mee dat Sri Lankanen een zeer aparte rijstijl hebben :wink:

Ik verwacht dat het boeken van accommodaties in de bewuste periode geen probleem is. Prijzen voor een redelijk guesthouse vanaf € 30,-- (ze zijn er al voor € 7,50 maar die wil je denk ik niet). Drie sterren hotels vanaf € 55,-- tot € 125,–. Gewoon bij Booking.com of Agoda kijken als je op het eiland bent. Een lokale sim met bel- en internet tegoed is wellicht handig in dat geval. Dialog is een goede provider, je hebt al meerdere GB’s voor een paar euro. En het is heel veel goedkoper om met Dialog naar NL te bellen dan met bijvoorbeeld KPN.

1 like

Hoi Marjolein,

Ik heb even wat research gedaan over Raja en lees veel goede verhalen. Bedankt voor deze leuke tip. Hij vaart momenteel gelukkig nog en hopelijk doet hij dat ook rond 22 April. Ik zal even contact met de maatschappij opnemen om te reserveren. Tenzij er nog andere tips zijn van andere forumleden staat Raja op het lijstje!

Wij zullen jungle beach ook op de lijst zetten top. Mochten er nog leuke (niet toeristische) bezienswaardigheden zijn die we niet moeten missen horen we dit graag.

U zegt boeken van overnachtingen via het internet. Dus het is niet aan te raden om dit ter plekke te doen bij de mensen? Dat was wel het plan daar waar je dan kunt zien waar je slaap en eventueel wat met de prijs kunt doen. Op het internet liggen de prijzen vast en weet je niet waar je terecht komt. Het is inderdaad wel handig om een simkaartje te kopen. Zijn zij ook zover dat ze een microsimkaart hebben of weet u dat niet?

Wederom bedankt voor de hulp.

Yep, micro sim is geen probleem. Maar je moet wel voor een sim met je paspoort bij een Dialog winkel zijn. Net zoals in de NL bij een KPN winkel. Je kan ook een toeristenkaart kopen en 500% meer betalen over het bellen en internet. Niet verstandig, dan maar een half uurtje in een Dialog winkel en een eigen Sim.

Uiteraard staat het je vrij om lokaal een overnachting te regelen. Maar Sri Lanka is wel Azië en volgens sommigen een derde wereld land. Dat is dus niet zo, Sri Lanka heeft de beste voorzieningen en hoogste salarissen van heel Zuid-Azië (volgens ons, maar Wikipedia zegt dat ook). Dus lokaal zal je ook verwezen worden naar dezelfde guesthouses/hotels als op internet.

Niet toeristische, of the beaten track? Yep daarom gaan wij 2 á 3 keer per jaar naar SL :slight_smile: Dat zijn de mooiste plekjes!

1 like

Over 3 dagen is het dan zover!. Wij willen even vragen naar ervaringen van mensen over het reizen vanuit Colombo. Wij willen daar de trein (of de bus) pakken om in unawatana te geraken. We lazen ergens dat je vanuit het airport eerst een bus moet nemen om bij het station te komen van Colombo, 1,5 uur rijden. Dat leek ons wat ver vanuit een vliegveld naar een station. Iemand die hier meer over weet en eventueel adviezen heeft?

Groetjes

H​oi hoi,

Nee hoor dat zijn normale snelheden, je merkt ter plekke wel waarom :wink: Bus 187 doet echt 1.30 uur over de 32 km inclusief grote stukken druk Colombo-verkeer; bus EX03 doet het in 1 uur omdat ie tot aan de stadsrand de vierbaansweg pakt, maar hij rijdt alleen 6-20 uur en is 2-3 x zo duur. Beiden vertrekken vanuit parkeerterrein aan uiterste nooroostkant van Arrivals (dus als je airport verlaat linksaf).

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

Dank voor je reactie Erik.

Voor de info wij komen om 03:35 in de nacht aan. Rijden er dan überhaupt bussen want wij willen de meest vroege trein pakken van 06:55. Naar ons weten is het meest dichtbij gelegen station Colombo Fort toch?
Denk je dat dit haalbaar is en moeten wij overigens die trein reserveren of is dat niet nodig?
Mocht je nog andere ideeën of opties hebben horen we het graag.

Groetjes

H​oi maar weer,

De 187 rijdt 1 x per uur de hele nacht. Je bent uit Arrivals ongeveer 4.35 dus dat zou moeten lukken. Ja dichtsbijzijnde bruikbare station is Fort, er ligt een stoptreinstationnetje op 2.5 km van het vliegveld maar weinig treinen en in de spits geen kans die treinen binnen te komen met bagage.

De 6.55 gaat ‘tegen de spits in’ dus je hebt een kans om een zitplaats te krijgen. Maar als je pakweg 6.15 op Fort arriveert zou ik een tuktuk naar Maradana station nemen (2 km afstand) en aldaar in zelfde trein instappen, kans aldaar vrijwel 100%. Of als alternatief voor de 6.55 trein reserveren, het is de enige trein van de dag waarop dat kan via www.rajadhani.lk. Wel de duurste klasse.

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

Bedankt Erik,

Dit is zeer bruikbare informatie. Ik denk dat het voor nu plan is om dus zo snel mogelijk naar Fort te gaan en eventueel met de tuktuk naar maradana te gaan. Ware het niet dat de trein daar al om 06:30 vertrekt.
Vanavond nog even overleggen over de rajadhani trein. Ik had gelezen dat de beleving in deze trein een stuk minder is en dat je minder meekrijgt van de reis zelf. Dat is dan misschien minder maar na een lange reis misschien wel prettig om gewoon te reserveren. Kostentechnisch is het ook niet veel duurder zie ik daar waar je 230 rs betaalt in de gewone trein (+evt tuktuk kosten) betaal je 990 rs voor de rajadhani.

Dit wordt nog een lastige keuze daar waar je na een lange reis niet wil blijven staan in een trein. Weet je toevallig wanneer dan de spitstijden in Sri Lanka zijn?.

Groetjes.

Beste alle,
We zijn alweer even in sri lanka en zijn nu 3 dagen in unawatuna. Lekker gesnorkeld op jungle beach (wat een weer, en tijdens onze wandeling 2 groepen apen gespot en varanen) en 5 walvissen gespot met raja en 200-300 dolfijnen en een manta ray! Het is nog wel even zoeken met tuktuk prijzen en busprijzen want ze proberen wel de hoofdprijs te vragen. Tip van ons is voor eten, neem een paar straatjes terug van het ‘toeristische’ daar vind je meer locals en leuke prijzen. Het is trouwens totaal niet touristisch hier.

Vraag voor de forumleden. Morgen trekken we weer door van unawatuna naar tissa met de bus, dat wordt een lange tocht. Iemand nog een tip voor een safari trip te boeken in het yala park. Wanr er zijn vele aanbieders met verschillende prijzen maar net als met de walvissen willen we graag een bedrijf met hart voor de dieren. (Oh en eventueel een adres voor overnachting als je wat leuks weet in tissa)

Alvast bedankt!

Hi

Een leuke overnachting in Tissa is GagaBees.

N​ee hoor, het aanbod is beduidend overzichtelijker dan Mirissa. Een jeep voor een ochtend of middagsafari mag je niet meer dan Rs 4500-5000 kosten, toegang voor 2 personen & jeep is rond de Rs 6000. Parktoegang is al inclusief een tracker die zowel chauffeur op rechte pad houdt als weet waar de dieren zitten; of je dan nog een bioloog/naturalist erbij moet huren zal echt persoonlijk zijn, wij doen het altijd zonder. Die vele bedrijven die beduidend meer dan 11000 voor 2 personen vragen huren gewoon zelf weer een jeep voor die lage prijs in en steken de rest in eigen zak voor naar ons gevoel nada extra waarde…

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

1 like

Het bovenstaande verhaal van Erik klopt (uiteraard) helemaal. Nog even de vermelding dat het in het weekend en op feestdagen in Yala nog drukker is dan normaal (wat al druk is). En dat je de tracker NOOIT in de cabine moet laten zitten. Dan gaat hij alleen maar lullen met de chauffeur (en rijdt op 3m een luipaard voorbij, gelukkig zagen wij deze zelf). De tracker moet je eerst uitproberen of hij Engels kan. Onze beste ervaringen zijn met jonge trackers die redelijk Engels spreken.

Bedankt voor alle hulp allemaal. Ik ben helaas weer thuis maar wat een reis was het!:slight_smile:

Korte vraag voor de dames die gaan morgen van dambulla naar colombo airport. Maar ze komen er niet echt uit welke bus ze moeten hebben en hoelang dit duurt want ze krijgen allemaal andere adviezen van mensen.
Iemand die weet welke bus ze moeten pakken of een idee hebben hoe zij moeten reizen en vooral hoelang het ongeveer duurt?

H​oi maar weer,

Net ietsje makkelijker dan andersom maar reken wél op 4-5 uur totaal wegens 2 x wachten.
1] Elke bus van Dambulla (busstation) naar Kurunegala, dat zijn veelal de lange-afstandsbussen naar Colombo en ook komend vanuit bijvoorbeeld P’ruwa (maar er zullen er ook een paar in Dambulla beginnen).
2] Vandaar de bus naar Negombo, deze rijdt via airport. Het mooie is dat ze dan de chauffeur/conducteur kunnen vragen om te stoppen tegenover het Departures-gebouw, ongeveer 1 km voordat ie officieel halt gaat houden bij Katunayake bus stand. (Andersom gaat veel lastiger omdat bussen nogal een hekel hebben aan stoppen voor oppikken van passagiers met zichtbaar aanzienlijke bagage, zoals rugzak).

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

Bedankt voor de reactie.
Even om jullie ook te informeren. De dames hadden nog geïnformeerd en er werd ze verteld dat de weg op meerdere plekken open lag en de bus dus zeker 6 uur zou duren. Daarom hadden zij besloten om een taxi te nemen. Met de taxi stonden zij een aantal keer in de drukte vanwege de open plekken. En ze moesten door een menigte rijden omdat er een of andere wielrenwedstrijd was. Al met al was het met de taxi geloof ik 4 a 4,5 uur. Een goede keuze anders hadden zij hun vliegtuig gemist :).

kan je me wat richtprijzen geven voor bus of tuk tuk? want de eerste dagen is het altijd wat aftasten e. . .

Naar mijn weten was er niet echt een richtprijs. De tuk tuk chauffeurs weten dat jij als blanke meer geld hebt dus zullen beginnen met een hoge inzet. Het is even aftasten met bieden maar je kunt altijd beginnen met de helft te bieden. Op een gegeven moment weet je ook dat wanneer je echt te laag zit dat ze het niet doen. In Unawatuna was het bijvoorbeeld wat duurder omdat er meer toeristen waren : 200 rupees 1 km ongeveer. Maar bijvoorbeeld in tissa hebben wij een toer naar een tempel gedaan met rondleiding en betaalden wij 500 rupees voor 65 km. Dus een vaste richtprijs is er niet echt.