Anti Malaria

Reisvrienden!

Ik heb redelijk wat reiservaring, maar ga eind februari wel voor het eerst voor enkele maanden naar een gebied (Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja) waar maatregelen tegen Malaria nodig zijn. Dit is dan ook hetgeen waarin ik me op dit moment het meest probeer te verdiepen.

Hoe serieus moet ik al die voorlichting nemen die bijvoorbeeld zijn te vinden in Lonely Planet, bij JoHo en overal op internet? Een vriend van me heeft namelijk een vergelijkbare reis gemaakt, heeft z’n muggennet nooit gebruikt en is op een gegeven moment ook gestopt met het slikken van anti-malariamiddelen. Volgens mij heeft hij ook nooit de aangeraden (geïmpregneerde en wat al niet meer) anti-muggenkleding gedragen. Wel gebruikte hij DEET.

Ik heb een afspraak met een dokter om toch wat voorlichting hierover te krijgen, maar vraag me ook af hoeveel zo iemand nou echt in de praktijk hierover weet (hoeveel reiservaring heeft hij nou, toch?) en ben dus simpelweg benieuwd naar ervaringen van mijn medereisliefhebbers.

Alvast heel erg bedankt voor jullie tips en ervaringen!

Groeten, Erwin

Hallo,

Mijn man en ik hebben gereisd door Cambodja, Laos en Vietnam en hebben geen medicijnen genomen. Ik had wel een noodset Malarone bij me. Dat werkt als volgt als je denkt Malaria te hebben dan neem je 3 dagen lang 3 tabletten en gaat op zoek naar een goed ziekenhuis.

Wij hebben ons altijd goed ingesmeerd met deet en verder in de avond kleding met lange mouwen en pijpen gedragen.

We hebben geen malaria want anders hadden we het nu al moeten hebben. Ik denk dat Dengue fever veel meer voor komt. Ik weet even niet hoe je het schrijft. Daar zijn geen medicijnen voor als je dat hebt moet je zo snel mogelijk naar een goed ziekenhuis voor een bloedtransfusie. Deze ziekte krijg je ook door een muggenbeet.

gr van Moira

Moira, bedankt voor je reactie! Het lijkt er dus niet op dat je ál die voorschriften perfect hoeft na te leven zolang je goed DEET gebruikt. Ik hoopte hier namelijk al op, want als ik al die voorschriften perfect zou moeten naleven, dat zou ik volgens mij meer tijd kwijt zijn aan alle anti-Malariamaatregelen dan aan het reizen zelf…

Toch hoop ik dat nog wat meer mensen hun ervaringen hier willen delen, want volgens mij is dit (gezondheid) toch één van de belangrijkste zaken om je in te verdiepen. Zijn er mensen die speciale kleding hebben gedragen? Of overal een muggennet hebben gebruikt? Naast de voorschriften en wat de dokter me zal vertellen te doen, zou ik vooral willen weten hoe anderen hier in de praktijk mee om zijn gegaan.

Wederom alvast bedankt!

Het is zelf nog nooit bewezen dat die medicijnen 100 procent werken dus het is niet zo dat als je wel medicijnen neemt dat je het dan helemaal niet zult krijgen.

gr van Moira

Een huisarts hoeft geen ervaring te hebben om te weten wat het beste advies is. Hij/Zij hebben informatie waar jij nooit aan kan komen met daarin de meest recente ontwikkelingen en adviezen.
Kortom, vertrouw wat je huisarts zegt.
Iemand kan wel leuk vertellen gebruik dit of doe dat, maar dat is vaak uit eigen ervaring, terwijl hij/zij misschien wel heel veel geluk heeft gehad met het niet krijgen van bijvoorbeeld malaria.

Fijne vakantie!

Hallo,

Wat ik vermeld heeft de arts van het leids ziekenhuis mijn vertelt. Ik vind persoonlijk de bijwerking ook niet echt misselijk waardoor ik ze nooit meer zal nemen en gewoon goed oplet.

gr van Moira

sorry, mijn reactie was op de allereerste tekst van dit forum. Niet op de laatst toegevoegde gegevens…
Weet nog niet helemaal hoe dit werkt.
Sorry

Het klopt dat geneesmiddelen niet 100 procent werken. Dit is afhankelijk van of het geneesmiddel goed wordt ingenomen en elk individu reageert anders op geneesmiddelen.
Er zijn zoveel mensen die absoluut geen bijwerkingen hebben gehad op malaria tabletten… En anderen hebben zoveel last dat ze moeten staken. Maar Malaria blijft helaas dodelijk en met medicijnen is de kans op krijgen toch wel enorm verminderd. Ik vind het behoorlijk kortzichtig om te zeggen ik neem ze niet, want ik kan alsnog malaria oplopen.
Maar natuurlijk blijft iedereen zijn eigen inzien of hij/zij deze geneesmiddelen in neemt. Je blijft beslissen over je eigen lichaam.

Het is heel simpel: in de door jou genoemde landen slikken de inwoners niet dagelijks malaria-pillen. Een deel van hen loopt gedurende zijn leven malaria op, de rest niet. Zo geldt het ook voor toeristen: je kunt makkelijk de reis maken zonder anti-malaria middelen en zo gezond als een hoentje weer thuiskomen. Er bestaat echter ook een kans dat je wel malaria oploopt. Hoe groot is die kans? Die kans is klein. Maar dat geldt ook voor een HIV-besmetting. En toch voelen de meeste mensen zich niet prettig bij het hebben van onveilig seksueel contact.

Ik zou zeggen: laat je voorlichten door specialisten van de GGD of andere instanties die zich richten op reizigersadvisering. Er zijn verschillende malariapillen en het is afhankelijk van de resistentie in bepaalde gebieden welke medicijnen het beste zijn. Sommige pillen zijn zwaar en kunnen stevige bijwerkingen hebben, anderen zijn licht en kennen nauwelijks bijwerkingen. Sommige pillen slik je dagelijks, andere slechts eens per week ofzo.

De vraag blijft echter altijd hoeveel risico je zelf bereid bent te nemen. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen, maar zoals gezegd loop je echt niet altijd gegarandeerd malaria op wanneer je geen pillen slikt.

Ondertussen ben ik idd al even geleden bij een arts langs geweest (Meditel) en heb inclusief een strip Malarone van een vriendin van me nu 48 pillen Malarone bij me. Vooral ook handig is de kaart die ik heb meegekregen waarop makkelijk te zien is wat in principe wel en niet malaria-gebieden zijn. Ik vlieg volgende week en heb er wel vertrouwen in hoor, en vooral heel veel zin!

Toch lijkt het me goed als mensen hun ervaringen met Malaria (en dan vooral het slikken van middelen ertégen natuurlijk) hier blijven delen… Over dit onderwerp kan ook Íédereen meepraten die naar dit soort gebieden reist of is geweest…

wij slikken net als moira geen medicatie voor malaria.

wel goed insmeren met deet en lange kleding aan ,vooral vanaf ongeveer 4 uur tot het donker is.
verder slikken wij vitamine b1 (thiamine), het is niet bewezen maar het schijnt dat je dan minder gestoken wordt door een geurtje die je afscheid (mensen ruiken dit niet). en wij hebben dit een tijdje geslikt en dachten toen het hoeft niet meer, maar toen werden we weer lastiggevallen door ze.

klamboe altijd gebruiken als die in je kamer is. maar wij nemen er niet zelf 1 mee, als het nodig is is die er wel.

Hallo,

Het is ook een persoonlijke keuze natuurlijk iedereen moet het voor zich weten. Je kunt ook doodgaan van Denguefever en daar heb je geen medicijnen voor. Dat is ook een beet van een mug en dan moet je zo snel mogelijk naar een goed ziekenhuis om al je bloed te laten vervangen. Wij hebben altijd het zo gedaan zoals Karin en dat is goed gegaan ik ben er nog steeds.

gr van Moira

Ik kan laatste twee berichten alleen maar beamen. Ook vitamine B1 en goed anti muggenmiddel en geen malariaprofilaxe. Zoveel mogelijk lange mouwen en broeken en indien nodig een klamboe.

Dengue vind ik ook meer beangstigend, vooral omdat dat overdag kan gebeuren.

Het is natuurlijk iedereen z’n eigen keus, maar denk er aan dat de meeste profilaxe rotzooi is.

Het is inderdaad opvallend dat veel mensen zich zorgen maken over Malaria, terwijl Dengue toch veel gevaarlijker is, en daar word op wereldwijzer nauwelijks over gerept. Er bestaat ook nog steeds geen medicijn ter voorkoming van Dengue. Ik kom zelf veel op het eiland Palawan waar ook veel malaria voorkomt. De eerste keer had ik wel anti-malaria pillen bij me ,maar die smaken zo vreselijk bitter en vies dat ik alles uitkotste, en heb die pillen daarna nooit meer genomen. Toch heb ik nog nooit malaria opgelopen. Af en toe kom ik wel eens mensen van de locale bevolking tegen die malaria hebben, en wat me opvalt dat het toch voornamelijk het arme deel van de bevolking is die veel malaria oploopt, de beter gesitueerden die voldoende eten en fruit binnen krijgen, zijn blijkbaar beter bestand tegen malaria ,dan de mensen die dagelijks voedsel tekort hebben. zie ook mijn foto,s van Palawan op http://korikonginpalawan.reismee.nl

Ik hoorde laatst van iemand die Sweet Wormwood (Artemisia Annua) had gebruikt als anti malaria middel. Ook op de site van WHO (World Health Organization) kwam ik er informatie over tegen. Het schijnt een 100% natuurlijk product te zijn met uitsluitend positieve bijwerkingen. Weet iemand hier misschien meer over?

http://www.newmediaexplorer.org/sepp/2004/07/17/sweet_wormwood_heals_malaria.htm

http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2007/np10/en/

De reden dat ik naar iets anders op zoek ben is dat mijn vriendin allergisch reageerd op Malarone. Nu zijn er wel alternatieve maar dit klinkt veel belovend.

Alvast bedankt,
Merijn