Algemene informatie Side

Turkije - Turkse Riviera – Side

Karakteristiek

Drukke en vrij grote badplaats aan de Turkse zuidkust, in een glooiend, vrij kaal gebied met een heuvel- tot bergachtig achterland. De badplaats loopt ongemerkt over in Kumköy. Op een landtong ligt het oude centrum, dat gekenmerkt wordt door Romeinse opgravingen, een amfitheater en de tempel van Apollo. Verder zijn hier lichthellende straatjes en steegjes, die deels uitlopen tot de haven en 2 stranden. Vanuit de haven kan men diverse boottochten maken.

Situatie

**Ligging **aan de zuidkust van Turkije, tussen Antalya en Alanya.
**Afstanden **vliegveld Antalya 60km. Kumköy 6km. Manavgat 7km. Alanya 64km. Antalya 70km.
**Directe omgeving **vlak tot glooiend en vrij kaal, in de wijk Sorgun is veel bebossing van vnl. pijnbomen.

Plaatsbeschrijving

**Type plaats **badplaats.
**Soort publiek **vnl. families met kinderen, mensen van middelbare leeftijd en stellen (hele jaar).
**Nationaliteiten **vnl. Duitsers, Nederlanders, Russen en Scandinaviërs (hele jaar).
**Opbouw plaats **de plaats bestaat uit een op een landtong gelegen oud centrum, de wijk Sorgun en diverse andere wijken. Vanuit het oude centrum loopt een vrij drukke hoofdweg langs de de diverse wijken. Aan een zijde van deze weg is een klein (nieuw) 2e centrum. Ten zuidoosten van de landtong ligt de wijk Sorgun.
**Algemeen **glooiende badplaats met ten noordwesten van het oude centrum, de haven, waarlangs een wandelpad loopt.
Vanaf de landtong loopt de vrij drukke hoofdweg, die Side zowel met de wijk Sorgun als met Kumköy verbindt, waar Side ongemerkt in overloopt. Langs de vrij drukke hoofdweg zijn veel grote accommodaties, vnl. aan de zeezijde. Aan de landzijde, ter hoogte van het nieuwe centrum, is een nog in ontwikkeling zijnde wijk met een aantal bouwactiviteiten en deels slecht verharde wegen met veel grind. Ten oosten van het oude centrum is tevens een wijk met nieuwe, kleinere appartementengebouwen en lokale bebouwing. Ook hier zijn
nog in ontwikkeling zijnde middelhoge gebouwen aan slecht verharde wegen met veel grind. Aan de weg in de wijk Sorgun zijn diverse grote accommodaties en pijnboombossen. Verspreid over de hele landtong zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder enkele grote ruïnes, bv. de tempel van Apollo, het amfitheater en oude stadsmuren, net buiten het centrum. Drukte: vrij druk op de hoofdweg, vrij rustig tot rustig op de overige
wegen. Het oude centrum, de stranden en de diverse concentraties met winkels en eetgelegenheden zijn vrij levendig tot levendig.
**Centrum **er zijn 2 centra, nl. het oude centrum en het nieuwe centrum. Oude centrum, op de landtong. Bij de toegangspoort naar het centrum zijn diverse Romeinse opgravingen. Het centrum bestaat uit een lichthellende winkelstraat met diverse lichthellende zijstraatjes, waarvan de meeste doorlopen tot het strand. Aan het einde van de winkelstraat ligt een pleintje, waarachter de haven is. Langs de haven loopt een wandelpad, die leidt naar
archeologische opgravingen aan de westzijde van het centrum. De bebouwing van het centrum is compact en deels authentiek. Het centrum is deels autovrij (auto´s kunnen de hele dag uitrijden, hoewel er gezette tijden zijn wanneer autoverkeer in kan rijden (gem. 05:00-09:15 en 16:00-18:00 uur; vergunninghouders kunnen de gehele dag binnenrijden). Algemeen beeld verkeersdrukte: er is beperkt autoverkeer in het centrum. Nieuwe centrum, aan een zijde van de vrij drukke hoofdweg, ter hoogte van hotel Defne Star en tot aan hotel Mir Side
Suite. Het ligt aan de westzijde van de drukke hoofdweg. Algemeen beeld verkeersdrukte: vrij druk. Beperkte parkeergelegenheid.
**Winkels **veel, vnl. juweliers, tassenwinkels, lederwarenzaken, toeristenwinkels, kledingzaken, minimarkten en enkele tapijtwinkels. Ligging: vnl. in het oude centrum, ca. 100 in het nieuwe centrum. Verder verspreid over de plaats nog enkele kleine concentraties.
**Markten **1x p.w. (mei t/m sept. ) toeristenmarkt aan de oostkant van Side, in de richting van Manavgat. 1x p.w. (juni t/m sept. ) non-food/kledingmarkt naast de begraafplaats.

Strand

**Beschrijving **
Side-strand: vnl. bestaande uit zand. De zeebodem is tevens bedekt met rotsen en rotsplateaus aan de noordrand en loopt geleidelijk tot vrij geleidelijk af. Het strand ligt ten noorden van de landtong, parallel aan de vrij drukke hoofdweg. Het strand wordt ter hoogte van het centrum door rotsen onderbroken en achter het grootste deel van het strand zijn accommodaties, waarvan enkele grote, all-inclusive hotels. Het strand is te bereiken via treden, die echter te omzeilen zijn. Het strand loopt ongemerkt over in het Kümkoy-strand. Afmeting: 3.5km lang (loopt door buiten de plaats), 10-65m breed. Beperkte parkeergelegenheid. Faciliteiten: april t/m okt. ligbedden met matras (€ 2.00 p.d.) en parasols (gratis). Verder bijzettafels, blauwe milieuvlag, douches, kleedcabines en toiletten. Horecafaciliteiten: bar (3) en bar/restaurant (ca. 26). Het merendeel van de verhuur
van ligbedden en parasols hoort bij accommodaties.
Centrum-strand: vnl. bestaande uit zand. De zeebodem is tevens bedekt met keien en rotsplateau(s) en loopt vrij snel af. Het strand ligt ten zuidwesten van het oude centrum. Het strand ligt aan een hogergelegen straatje met enkele winkels en eetgelegenheden en wordt aan weerszijden afgescheiden door rotsen. Het strand is te bereiken via treden. Afmeting: 100m lang, 4-15m breed. Geen parkeergelegenheid. Faciliteiten: mei t/m nov. ligbedden met matras (€ 3.50 p.d.) en parasols (gratis). Verder douches en kleedcabines. Horecafaciliteiten: bar.
Sorgun-strand: vnl. bestaande uit zand. De zeebodem loopt vrij geleidelijk af. Het strand ligt ten zuiden van de landtong en het oude centrum. Achter een deel van het strand zijn lage duinen en achter het grootste deel zijn grote all-inclusive accommodaties. Het strand is te bereiken via treden, die echter te omzeilen zijn. Afmeting: 1.5km lang (loopt door buiten de plaats), 15-50m breed. Beperkte parkeergelegenheid. Faciliteiten: april t/m okt.
ligbedden met matras (€ 1.65 p.d.) en parasols (gratis). Verder bijzettafels, douches, kleedcabines en toiletten.
Horecafaciliteiten: bar (8). Een deel van de verhuur van ligbedden en parasols hoort bij accommodaties.

Sport / recreatie

**Duiken **Verder mogelijk bij diverse accommodaties.
mei t/m okt. duikschool Active Diving, op een boot in de haven. PADI-brevet (€ 495.00) en CMAS-brevet (€ 235.00), Duitstalige en Engelstalige beginnerscursus (Nederlands, Duits en Engels lesmateriaal) v.a. 12 jaar, 2 duiken (€ 55.00). Overige duikmogelijkheden: nachtduiken. Faciliteiten: opbergruimte(n), spoelbakken, vulstation.
Website: www.activediving.com.
Half mei tot half sept. duikschool Side Diving Centre, op een boot in de haven. PADI-brevet (€ 475.00) en CMASbrevet (€ 235.00), Duitstalige en Engelstalige beginnerscursus (Duits en Engels lesmateriaal) v.a. 12 jaar, 1 duik (€ 35.00), 2 duiken (€ 55.00). Overige duikmogelijkheden: nachtduiken. Faciliteiten: vulstation. Website: www.sidedivingcentre.com.
**Golf **niet mogelijk in de directe omgeving. Zie echter streekinformatie.
**Squash **mogelijk bij diverse accommodaties.
**Tennis **mogelijk bij diverse accommodaties.
**Kitesurfen **geen huurmogelijkheden.
**Windsurfen **mogelijk bij diverse accommodaties.
**Zeilen **mogelijk bij diverse accommodaties.
**Overig **bananariding, flying fish, kajaks, motorboten, parasailing, ringoriding, wakeboards, waterfietsen, waterscooters, waterski’s, fitnesscentrum, paardrijden, strandvolleybalnet.

Uitgaan

**Bars **ca. 40, waaronder enkele pubs. Ligging: ca. 20 in het oude centrum, ca. 10 in het nieuwe centrum en de rest verspreid over de plaats. Alle bars hebben een terras.
**Discotheken **2 discotheken en diverse discobars. Dancing. 3 nachtclubs. Ligging: het merendeel ligt in het oude centrum.
Discotheek Apollo ligt aan de haven en is tegen een ruïne aangebouwd, de andere discotheek is aan de vrij drukke hoofdweg, richting Kumköy.
**Eetgelegenheden **ca. 125, vnl. gelegenheden met Turkse en internationale specialiteiten. Ligging: het merendeel in het oude centrum, enkele in het nieuwe centrum en de rest verspreid over de plaats. Vrijwel alle gelegenheden hebben een terras. Ca. de helft van de gelegenheden heeft tevens een barfunctie.
**Overig **internetgelegenheid.

Kinderen

**Overig **speeltuin.
Bezienswaardigheden / excursies
**Bezienswaardigheden **Diverse Romeinse opgravingen, waaronder een amfitheater en de Apollo Tempel.
Side-museum (archeologisch).
Boerenmarkt in Manavgat.
Watervallen in Manavgat.
**Excursies **Diverse boottochten.
Quad- of jeepsafari.
Raften en/of Canyoning.
Excursie naar een Turks dorp.
Excursie naar Pamukkale of Kappadokien.

Vervoer

**Bus **De dolmus naar Triteyen Göl stopt tevens in Sorgun. Er rijden ook minibusjes vanaf het busstation via de drukke
hoofdweg tot aan hotel Emir Han. Frequentie: regelmatig. Bus naar Manavgat. Frequentie: regelmatig. Bus via via diverse hotels aan de hoofdweg naar Kumköy. Frequentie: regelmatig. In de wintermaanden minder frequent. Er is een busstation.
**Taxi **starttarief € 4.00. Naar Manavgat ca. € 10.00. Naar vliegveld Antalya ca. € 70.00. Naar Alanya ca. € 70.00. Naar Antalya ca. € 80.00.
**Verhuur **auto’s, bromfietsen, motoren, mountainbikes, scooters.
**Overig **toeristentrein vanaf het oude centrum naar het busstation. Frequentie: april t/m okt. regelmatig. In de wintermaanden is er ook een toeristentrein, maar deze rijdt minder frequent.

Diversen

**Medische hulp **diverse apotheken, diverse artsenpraktijken. Klein ziekenhuis.
**Geldzaken **diverse banken, diverse geldautomaten (Europas, Giropas, Amex, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa). Wisselkantoor.
**Post / telefoon **postkantoor. Diverse openbare telefoons.
**VVV **nabij de rotonde met de Turkse vlag, mei t/m okt. 08:30-17:30 uur, za. en zo. 09:00-17:00 uur en in het laagseizoen 08:00-12:00 uur en 13:00-17:00 uur. Telefoon: 7531265. Fax: 7532657. E-mail: [EMAIL=“sidetourism@hotmail.com”]sidetourism@hotmail.com