Algemene informatie Nicaragua

Nicaragua is het grootste land in Centraal Amerika. Het ligt tussen Honduras (in het noorden) en Costa Rica (in het zuiden). Het land is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het land wordt aan de oost- en westkust omsloten door water. Aan de westkust ligt de Pacifische oceaan en aan de oostkust de Atlantische oceaan.

Nicaragua is een land van meren en vulkanen. Het meer van Nicaragua is het grootste meer van Centraal Amerika (160 km lang, 75 km breed). In dit meer leven zoetwaterhaaien, de enige plaats op de wereld waar deze dieren leven.

In het westen van Nicaragua komen twee tektonische platen samen. Als gevolg hiervan zijn er in deze regio veel vulkanen en er komen veel aardbevingen voor. De meeste vulkanen liggen op de breuklijn die begint bij de Golfo de Fonseca en eindigt in het meer van Nicargua. Veel van deze vulkanen zijn nog actief.

Nicaragua heeft een prachtige natuur. Tropisch regenwoud, vulkanen, koraalriffen en parelwitte stranden; het is allemaal aanwezig in Nicaragua. Omdat het toerisme nog niet zo ontwikkeld is als in de buurlanden van Nicaragua, is er veel meer ongeschonden natuur. De faciliteiten zijn echter ook minder ontwikkeld, waardoor het in het algemeen minder luxe is.
Daar staat weer tegenover dat de prijzen lager zijn, en de natuur zeker niet minder spectaculair.

3 likes

Een aantal algemene en praktische tips in Nicaragua

Aankomst
Bij aankomst op de luchthaven in Managua moet je $10 contant betalen voor een toeristenvisum welke 90 dagen geldig is. Op de luchthaven is een pinautomaat. De taxi’s van het vliegveld zijn altijd betrouwbaar, het is dus aan te raden om per taxi naar je bestemming te reizen. Een tip is om meteen na aankomst in Managua door te reizen naar Granada per taxi (1 uur reizen, $35 per taxi). In Granada zijn voldoende hostels, hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Het is verstandig om je eerste paar dagen Granada als ‘uitvalsbasis’ te nemen, zodat je kan bijkomen van je reis, het klimaat en wellicht het eten en de cultuur. Vanuit Granada kun je verschillende (halve) dag tripjes maken en daarna starten met je reis.

Geld en Budget
In Nicaragua betaal je met de córdoba en in de toeristsiche gebieden kun je ook met dollars betalen. Nicaragua is veruit het goedkoopste land voor de backpacker in Midden-Amerika. Aan de Caribische kust liggen de prijzen iets hoger dan in de rest van Nicaragua. Een aantal voorbeelden:

• Accommodatie: voor hostels in Nicaragua moet je tussen $5 - $15 p.p.p.n. terecht kunnen
• Ontbijt: dit kun je vaak in het hostel doen tegen een goedkope prijs, tussen $3-$5, Nicaraguaans ontbijt $1.50
• Lunch: gemiddeld rond de $5 of $6
• Diner: voor $10 kun je heerlijk, gezond en gevarieerd eten, inclusief drinken bij je eten
• Lokaal bier C$20, fles lokale rum (375ml) C$180, koffie/thee C$20,
• verse vruchtensap/smoothie C$25, cocktail C$100, 1,5 liter fles water C$15, Eten bij straatstalletjes C$60
• Uitgaan: ga naar bars/cafes/discotheken die op dat moment promoties hebben, bijv. ‘barra libre’, dan betaal je $5-$10 entree en kun je de hele avond gratis bier en rum drinken.
• Internet: rond $1 per uur
• Lokale bus: $1 per uur
• Taxi rit binnen een stad/dorp: 10C$ (’s avonds dubbel tarief)
• Activiteiten/excursies: $10 - $50
• Huur surfboard: $10-$15 per dag
• Spaanse lessen: $3 - $7 per uur

Pinnen en ATMs
Met een maestro/cirrus teken op je pinpas, kun je geld pinnen bij de pinautomaten (ATMs, cajeros automatícos), banken en tankstations. Pinnen kan vrijwel overal 24/7. Per transactie betaal je transactiekosten, dit bedrag verschilt per bank. Je kunt kiezen of je córdobas of dollars uit de muur trekt. In de toeristische gebieden en steden kun je pinnen, maar op het platteland, Little Corn Island en bepaalde stranden zijn geen pinautomaten. Big Corn Island en Isla de Ometepe hebben maar 1 bank, neem dus voldoende córdoba’s mee in het geval deze buiten werking is.

Openbaar vervoer

Bus
Nicaragua heeft een uitgebreid, effectief en betrouwbaar busnetwerk. De bussen rijden regelmatig en zijn bovendien ook erg goedkoop: gemiddeld betaal je $1 per uur. De bussen zijn over het algemeen oude Amerikaanse schoolbussen, die ook wel ‘kippenbussen’ worden genoemd. Naast de oude Amerikaanse schoolbussen zijn er ook colectivos/ expresses (microbuses), deze hebben airconditioning, stoppen op minder plekken, maar zijn ook iets duurder en rijden minder vaak dan de reguliere bussen. Normaal gesproken betaal je in de bus, maar als er lokketten bij de terminals zijn (vaak bij de wat grotere terminals) moet je een kaartje bij het loket kopen.

Reizen per bus in Nicaragua is veilig, evenals de wegen. Wel moet je extra alert zijn op je bagage tijdens de reis. Zakkenrollen komt nog wel eens voor. Reizen per internationale bus (bijv. Ticabus of TransNica) en rondom de landgrenzen is ook veilig. Ook hier geldt weer dat je extra alert moet zijn op je bagage.

Taxi’s
Je zult regelmatig een taxi nodig hebben. Bijvoorbeeld tussen bustations maar ook naar de kleinere plaatsen of de ferry naar Ometepe bijvoorbeeld. Ritten binnen een stad/dorp zijn C$10 (’s avonds dubbel tarief). De taxi’s hebben geen meter, dus als je langere ritten gaat maken, spreek dan altijd van te voren een prijs af. Meestal ligt het tarief rond de $35 per uur. Vraag aan de locals wat een redelijke prijs/tarief is voor de rit die je wilt maken. Veel taxi’s in de steden nemen meerdere passagiers mee. Kijk dus niet vreemd op als er mensen bij je in de taxi stappen of wanneer je eerst nog iemand anders thuis moet brengen.

De taxi´s zijn in heel Nicaragua betrouwbaar, behalve in Managua. Betrouwbare taxi´s in Managua hebben een ID-kaart met foto van de bestuurder in de auto hangen of zichtbaar achter de voorruit liggen. Taxi’s van de luchthaven zelf of van het Metrocentro (groot winkelcentrum in Managua) zijn altijd veilig. Vraag aan de locals welke taxi’s veilig zijn. Vaak kunnen ze er ook een voor je regelen. Ga nooit in op mensen die je niet kent en die je een lift willen aanbieden: het is voorgekomen dat een paar straten verderop meer mensen in de auto stapten en de persoon die de lift aannam bedreigd en bestolen werd. In Managua vragen taxichauffeurs vaak veel te hoge prijzen aan buitenlanders en kan je zeker afdingen. Enkele klassiekers die taxichauffeurs met name in Managua gebruiken na de rit om je extra te laten betalen: de prijs is in dollars i.p.v. córdobas of de prijs is per persoon i.p.v. in totaal. Voorkom dit door van te voren duidelijk een prijs af te spreken.

8 likes

Sole, is deze info nog actueel?

Kun je ondertussen al op meerdere plaatsen pinnen bij een cajera automático?
Hoe is dat op Ometepe en op Corn Islands?

Hola,

De informatie hierboven is nog steeds up to date. Je kunt met een Nederlandse pinpas alleen pinnen bij de BAC bank en de Banpro. Deze zitten vrijwel in alle steden. Zover ik weet is er op Ometepe en Big Corn Island nog steeds beperkt toegang tot pinautomaten/banken. Je kunt er wel pinnen, maar neem voor de zekerheid wat extra geld mee.

Saludos,
Sole

1 like

De prijzen kloppen ook nog (bij benadering) ?

Ja de prijzen kloppen ook nog. Een taxi van de airport-Granada is nu meestal $35-$40. In Granada en de Caribische kust is alles een beetje duurder dan de rest van Nicaragua, maar de prijzen hierboven genoemd zijn nog steeds up to date.

Saludos,
Sole

Wij zijn nu ruim een maand in Nica en nu zie ik dat het visumpapiertje 30 dagen geldig is…
Krijgen we problemen (boete) wanneer we meer dan een maand te laat uitreizen of kijkt men hier niet naar?

Eigenlijk zijn we niet van plan een grens over te gaan, maar om problemen te voorkomen misschien toch beter om een daje naar Honduras te gaan?

Hola,

Op de luchthaven in Managua krijg je inderdaad een papiertje waarop staat dat je toeristenvisum maar 30 dagen geldig is. Het is nog steeds een raadsel waarom ze deze papiertjes uitgeven, maar iedereen die Nicaragua binnenkomt heeft recht op 90 dagen. Iedereen krijgt ook een stempel in zijn paspoort en daar schrijven ze meestal met pen het getal 90 in. Als je het getal 90 hebt staan of niks, dan heb je sowieso recht op 90 dagen. Als ze een ander getal hebben geschreven, dan zijn dat je aantal dagen wat je in Nicaragua mag blijven.

Als je je toeristenvisum voor de eerste keer wilt verlengen, hoef je niet perse de grens over, maar kun je dit ook doen in een van de migración kantoren in Nicaragua. Als je graag de grens over wilt om je visum te verlengen zijn er twee opties: Of je boekt een retourvlucht Nicaragua - naar welk land ter wereld ook, of als je via land de grens wilt oversteken, boek je een retourtje Nicaragua - Costa Rica of Panama, waarbij je minimaal 72 uur Nicaragua verlaat. Je kunt je visum niet verlengen door over land de grens over te steken naar Honduras, El Salvador of Guatamala. Mocht je visum verlopen dan betaal je een boete van C$50/$2 per dag. Tot een verloop van 3 maanden, staat er geen andere straf op het hebben van een verlopen visum.

Saludos,
Sole

1 like

Inmiddels is het nu eind 2015. Is het nog steeds allemaal actueel of zijn er veel veranderingen…?