afscheid

(origineel bericht op be-more.nl)

afscheid

Hallo allemaal

Zondagavond en de laatste dag voor dat de 2 nieuwe meiden komen naar ons project. Ik zie er wel naar uit, maar is ook wel jammer dat Leyla en Puck weg zullen zijn. Maar goed dat zijn dingen die erbij horen. Maar ik zal eventjes vertellen wat er de komende dagen is gebeurd.

Donderdag zijn we met zen allen meegeweest met home based care. Voor Leyla de laatste keer op stap, om spulletjes weg te geven. De mensen waren heel blij met hun nieuwe dingen. Al kun je het niet altijd van hun gezicht aflezen. Voor de rest hebben we gewoon verder zitten babbelen. In de namiddag dan meegeweest met de youth. Hadden daar een gesprek over rituele besnijdenis of dat goed is of niet. Hier in Malawi gebeurt het nog vaak. En niet altijd door gespecialiseerde instanties. Raar om dat te horen maar zoveel wist ikzelf ook niet om erover te praten. Zou ook niet weten hoe het er in Belgie allemaal aan toe gaat. Maar de redenen waarom de jongeren het goed vonden klopte niet echt allemaal. Sommige dachten dat het aids kon tegenhouden enzo. Maar goed weer iets bijgeleerd zou ik zeggen.
En ja dan was het laatste avondmaal aangebroken voor Leyla. Nog eens lekker sima gegeten en tegen 20u kon het afscheidsfeestje beginnen. Was een leuk feestje in de achtertuin. Enkel de lokale members en wij waren er. Lekker gezellig zitten dansen en muziek gepeeld. Na middernacht lag ik dan ook in mijn bedje.

Volgende ochtend moesten we er op tijd uit omdat ze dan Leyla kwamen ophalen. Zijn samen met haar naar packechere gegaan, om haar en de andere vrijwilligers uit te wuiven. Toen ze weg waren, de stad ingetrokken om lekker te lunchen en mijn visum te verlengen. In de namiddag nog meegeweest met OVC. Zijn naar een nieuw dorpje gegaan om daar met de weeskinderen te gaan praten over ‘gedrag’. Ook een lijstje opgemaakt van hoeveel weeskinderen er waren en wat ze nodig hadden. Was wel een leuke plaats om deze maand nog iets leuk te organiseren voor deze kinderen. Ook hebben we hier een basketbalveld ontdekt. Dus Kenny daar zal je basketbal dus naar toe gaan. In de loop van de week zal ik er wel eens een potje basket spelen.
Voor de rest is er die vrijdag niet meer veel gebeurd. Iedereen was nog moe van het feestje dus lagen allemaal op tijd in bed.

En dan start het weekend hier ook. Zaterdag hadden we een rustig dagje aan het zwembad gepland. Dit is dan ook zo uitgevoerd. Lekker van de zon genieten en af en toe in het water springen. Toen we er waren, zijn ook nog een paar van onze lokale members langs geweest. Lekker gezellig en hadden weer een leuke tijd samen. ‘s Avonds gingen we dan met zen alle hier naar de champions leage finale zien bij Domino’s. Het restaurantje in de stad waar ze het op groot scherm uitzonden. Kort na de eerste helft besloten om te vertrekken naar club G. Vonden er niet veel aan, maar blijkbaar is er wel wat gebeurt toen we in de taxi zaten. Bij club G dan aangekomen toch nog de penalty’s kunnen zien. Daarna kon het feestje dan losbarsten. Het uitgaansleven is toch wel wat anders dan bij ons vind ik dan. Niet dat ik er zoveel kan over vertellen maar 1 ding weet ik toch zeker dat ik het bij ons niet kan voorstellen dat de jongens met elkander staan te dansen. Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Dus ja wilt dus zeggen dat ik af en toe mijn rug moest draaien om van een jongen af te geraken. Ze plakken ook soms heel dicht op je lijf. Tegen half twee hadden we het er wel gezien en zijn dan naar huis gegaan.

Zondag wat proberen uit te slapen. Zijn naar Zomba gegaan om naar een candlelight ceremony te gaan zien. Was een herdenking aan mensen die zijn gestorven aan AIDS. Hier zijn we ook niet tot het einde gebleven. Daar nog wel wat rondgewandeld. Je kon je er ook laten testen op HIV. Vond het wel interessant om dat eens in zijn werking te zien, dus ja het beste om dat te zien is dan om jezelf te laten testen. Zoveel was er niet aan. Een prikje in de vinger en dan wat bloed op een testertje doen. Na een kwartiertje wist je dan de uitslag. Het was wel voor dat ze de test deden werd je wel begeleid. Ze stelde vragen en probeerde je gerust te stellen. Na de test stelde ze dan ook weer vragen met wat je dan ging doen met de uitslag. Voor de mensen die toch benieuwd zijn, test was negatief. Maar moet eerlijk toegeven dat mijn hartje toch sneller ging slaan toen ze het resultaat gingen vertellen. Daarna eventjes naar packechere gegaan om een douchke te nemen en dan wat te lunchen bij tasty bites. Nog wat op de zwarte markt rondgekeken en dan maar richting ons huisje gegaan.
Nu zit ik hier weer aan mijn blog te typen en zodadelijk ga ik iets eten. Hopelijk heeft iedereen daar een leuk verlengd weekend gehad als dat zo was en jullie horen mij weer op mijn volgende blog.

Groeten

(origineel bericht op be-more.nl)