Advies reis van Bogor naar Pandangaran

Advies gevraagd. Wij (gezin, 2 volwassenen, 2 kinderen (11 en 16)). Gaan vanuit Bogor met een gids 2 dagen het Halimun park bezoeken.
Onze gids heeft voorgesteld om ons van daaruit met de auto naar Pandangaran te brengen (extra 1 dag voor bezoek Cipanas en bezoek van de Papandayaan vulkaan).
We twijfelen, omdat we ook nog een treinreis willen maken. En we denken dat de reis tussen Bandung en Pandandaran een mooie treinreis is.

Onze vragen zijn.

 •   Is de treinreis van Bandung naar Pandangaran leuk/mooi/interessant?
  
 •   Is het een bezoek aan de Papandayaan vulkaan de moeite waard?
  
 •   Door deze route te volgen missen we Bandung. Is Bandung de moeite waard?
  
 •   Onze gids vraagt voor 2 dagen Halimumpark, 1 overnachting incl. onderdak en eten Rp 4.500.000
  
 •   Voor 4 dagen, 3 overnachtingen incl. onderdak, eten en reis naar Pandangaran vraagt de gids 930 euro
  

Zijn dit normale prijzen?

Er is geen treinverbinding tussen Bandung en Pandangaran. Er zijn twee belangrijke spoorroutes op Java; een over het midden (van Jakarta naar Bandung, Yogyakarta etc.) en een noordelijke lijn. De meesten doen het stuk tussen Bandung en Yogyakarta per trein aangezien dit een behoorlijke afstand is en de trein is dan wel zo comfortabel. Dit is een erg mooie treinreis.
Tja, duur of goedkoop is moeilijk te zeggen; het hangt er heel erg vanaf in wat voor soort accommodaties jullie zitten. Een goedkoop guesthouse kost zo’n 25 euro per kamer (max 2 personen per kamer). Een auto huren kost zo’n 50 euro incl chauffeur en benzine (waar de chauffeur trouwens maar zo’n 7,50 euro per dag aan overhoudt). Eten kost meestal niet meer dan een paar euro per persoon per maaltijd. 930 euro lijkt mij dus aan de dure kant. Wij kennen een gids in Bandung dus als je daar interesse in hebt, stuur dan even een mailtje.

Je kunt wel degelijk met de trein van Bandung naar Pangandaran. Je moet dan in Banjar uitstappen. Als je een auto heb die met de bagage meerijdt gaat die vroeger weg en pikt je dan in Banjar op. Een andere optie is om afspraken te maken met een auto uit Pangandaran om je op te halen. In het hoogseizoen zal dit moeilijker zijn. Een auto met chauffeur kost in het hoogseizoen € 55,-.
Dit is inclusief alle kosten. Door de benzineprijs verhoging van gisteren kan dit iets meer zijn. De suggestie van Villa Ditya dat de chauffeur hier maar € 7,50 van krijgt is soms waar, maar lang niet altijd. Er zijn agenten die de chauffeur een auto ter beschikking stellen en hen € 18 betalen waarvan ze dan zelf ook nog alle kosten en benzine moeten betalen. Gelukkig zijn er steeds minder chauffeurs die van dit soort buro’s afhankelijk zijn. Indien de chauffeur een eigen auto heeft zal hij normaal gesproken minimaal € 40 ontvangen. Afhankelijk van de agent soms meer. Je bent dan ook verzekerd van een goede chauffeur en dito materiaal.
De excursieprijzen die hierboven genoemd worden zijn m.i. vrij hoog. Ook is de route zachtjes gezegd niet alledaags.

Pangandaran heeft geen station dus kan je niet met de trein naar Pangandaran. Vanuit Banjar is het nog altijd zo’n 50 km naar Pangandaran dus daar zal je met een auto of bus zo’n 1,5 uur over doen.
Een dagloon van 7,50 euro is niet vreemd. Timmerlieden en bouwvakkers komen vaak niet verder dan 5 euro per dag.

Ik zal proberen al jullie onderstaande vragen in 1 x te beantwoorden c.q. toe te lichten

1 Gezien pangandaran niet direct bereikbaar is vanuit Bandung ,is met de auto eenvoudiger
2 Papandayan is zeer de moeite waard, zo ook Garut waar het dichtbij ligt, met zijn mooie ligging, vulkanische activiteit en hotsprings.
Papandayan is minder druk dan Tangkuban Perahu bij Bandung en je hebt er geen last van opdringerige verkopers en mensen die zich uitgeven als gids zoals in Bandung.
3 Bandung is een interessante stad, maar wordt veel gebruikt als tussenstop om door te reizen met de trein naar Yogya
4 2 dagen Halimun met 1 overnachting all in voor Rp 4.500 000 is nogal duur
5 Is niet bepaald goedkoop

Onze vragen zijn.
1 - Is de treinreis van Bandung naar Pandangaran leuk/mooi/interessant?
2- Is het een bezoek aan de Papandayaan vulkaan de moeite waard?
3- Door deze route te volgen missen we Bandung. Is Bandung de moeite waard?
4- Onze gids vraagt voor 2 dagen Halimumpark, 1 overnachting incl. onderdak en eten Rp 4.500.000
5- Voor 4 dagen, 3 overnachtingen incl. onderdak, eten en reis naar Pandangaran vraagt de gids 930 euro

Zijn dit normale prijzen?