Advies 7 maanden Zuid Amerika

Hoi Allemaal!
In januari willen mijn vriend en ik vertrekken voor 7 maanden rondreizen door Zuid-Amerika. We starten in Sao Paulo (omdat het daar goedkoop vliegen is), dan gaan we over land verder naar Iguacu, door Argentinie (Via BA) helemaal naar het zuiden reizen, dan via chili weer richting noorden, naar Bolivia, Peru en Equador, een bezoek brengen aan de Galapagos, en dan vanaf Guayaquil weer naar huis vliegen (met Iberia).
Heeft iemand ervaring met de maatschappij Iberia? Het hoeft niet luxe te zijn, als het maar betrouwbaar is.
We hebben niet zo’n zin om te haasten, maar willen een beetje met het goede klimaat meereizen *eind feb. in Zuid-Patagonie, april/ mei in Peru, juli in Equador etc). Denken jullie dat deze route haalbaar is in 7 maanden? We hadden zelf geschat ongeveer 8000 a 9000 euro nodig te hebben. We willen het redelijk low budget doen, maar zouden het wel fijn vinden om niet altijd op dorms te liggen maar liever een 2-persoons kamertje. We reizen met de bus. Het lijkt ons leuk om diverse excursies te doen, en enkele meerdaagse tochten te maken. Zou dit een goede schatting zijn qua geld?
Ook willen we graag naar de Galapagos eilanden, en machu picchu. Denken jullie dat het raadzaam is om deze dingen van te voren te boeken, of zou dit ter plekke ook kunnen?
En zijn er nog mensen die goede slaap-adressen hebben voor niet al te veel geld? Verder zijn tips/ adviezen of anders commentaar altijd welkom. Alvast bedankt!

Heel wat vragen… waar te beginnen?
Allereerst; 7 maanden klinkt wel haalbaar. Wij zijn dit jaar 3 maanden in Zuidamerika geweest en hebben Ecuador (incl. Galapagos), Peru, Bolivia en Noord Chili gedaan. Erg mooi! Voor Patagonie, Peru en Chili zitten jullie in elk geval in prima seizoenen!
Jullie budget klinkt mij wat krap in de oren (of is het p.p.), zeker gezien de iets duurdere landen Argentinie en Chili en de vele mooie, maar duurdere excursies die overal te maken zijn (denk eraan: Galapagos ben je al heel gauw meer 1000 euro p.p. kwijt voor het vliegen, de parkfee en cruise).
Wat betreft de excursies: je kunt eigenlijk alles ter plekke wel boeken. In mei begint het hoogseizoen in Peru, dus wordt het soms iets lastiger. Onze ervaring is dat t echter nog steeds goed te doen is en het bijkomende voordeel heeft dat je niet vooruit hoeft te plannen en tips van reizigers kunt krijgen over excursies en touroperators! Bedenk wel van te voren of je in Cusco de originele Inca Trail wilt gaan doen of dat een alternatieve trekking ook goed is (kan ik aanraden! De Salkantrek was iig erg mooi). Als je nl. de originele Inca Trail wilt doen moet je echt ver van te voren boeken (maanden…)…
Overigens kregen wij vlak voor ons vertrek van vele mensen spookverhalen over de Galapagos: deze zou je echt ver vooruit moeten boeken. we raakten een beetje in paniek van de verhalen en hebben uiteindelijk een maand voor vertrek vast geboekt, hetgeen achteraf niet nodig was geweest. Wel is het zo dat je minder keus hebt aan boten als je last minute boekt (de butget-boten blijven over, hetgeen voor jullie juist gunstig lijkt…).

Tot slot nog dit: voor mij waren de volgende dingen echte hoogtepunten:

  • Zoutvlaktes bij Uyuni in Bolivia (je kunt overigens ook starten vanuit San Pedro de Atacama, Noord Chili en dan word je in Uyuni, Bolivia afgezet)
  • Jungle en Pampas tocht bij Rurrenabaque, Bolivia (of elders in t Amazone gebied. Let wel: in de volle jungle zie je weinig dieren!).
  • (Trekking naar) Macchu Picchu: zorg dat je er bij zonsopgang bent!
  • Galapagos eilanden (duur, maar elke cent waard!)
  • Beklimming Huayna Potosi bij La Paz (berg van >6000), Bolivia
  • Mountainbiken over de Death Road bij La Paz, Bolivia
  • Sandboarden bij Huacachina, Peru
  • Trekkingstocht in de Colca Canon vanuit Arequipa, Peru

Veel (voorbereidings)plezier!

Als je trektochten door de bergen mooi vindt, kun je ook nog goed terecht in “het Chamonix van het noorden van Zuid-Amerika”: Huaraz in Peru. Daar worden zelfs professionele berggidsen opgeleid, dus erg veel mooi natuurschoon.

Mocht je (op z’n tijd) van “de oudheid” kunnen genieten, dan zijn er in het noorden van Peru nog aardig wat pre-inca ruïnes. Met name rond Trujillo en Lambayeque (Chiclayo).

En natuurlijk nog het Titicaca-meer: vanuit Copacabana in Bolivia kun je mooi naar Isla del Sol (aanrader!). Tegenwoordig schijnt er een ATM te zijn. Let wel: in 15 jaar is het van een rustig dorpje aan het veranderen naar een toeristencentrum(pje)…
Vanuit Puno in Peru kun je naar de rieteilanden (vrij commercieel) en naar Amantani en andere eilanden. Bij Puno zijn er ook graftorens in de buurt.