Aankomst op de luchthaven van Bamako

Naar aanleiding van de ervaringen van Renootje - zie haar reactie bij 'Is Mali veilig? - wil ik graag aandacht besteden aan dit onderwerp, om te voorkomen dat meer reizigers onnodig ten prooi vallen aan de daar alom aanwezige en op het oog oh zo behulpzame ‘gidsen’.

Tja, de zogenaamde gidsen op het vliegveld in Bamako, ik adviseer reizigers altijd om er vooral bij uit de buurt te blijven. Geef duidelijk aan dat je geen behoefte hebt aan hulp en als ze blijven aandringen zit er weinig anders op dan ‘boos’ te worden. Als ze ook maar een spoortje van twijfel in je gedrag vinden (en daar zijn het experts in), dan blijven ze aan je kleven. Wees dus vooral héél duidelijk en zorg dat je houding in overeenstemming is met je woorden.
Geef nimmer je paspoort af (behalve bij het douaneloket en aan officiële beambten bij de uitgang uiteraard), neem zelf de verantwoording voor je bagage, vertel niet aan Jan (of in dit geval Baba) en alleman waar je overnacht (zeg alleen dat je het al geregeld hebt en dat je afgehaald wordt) en geef zeker je telefoonnummer niet af aan onbekenden. Heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het invullen van je papieren, vraag die dan aan andere reizigers.
En nog een tip: regel voor je reis tenminste je transport vanaf het vliegveld en je accommodatie voor de eerste nacht. Vluchten komen namelijk 's avonds of 's nachts aan. In de regel kan de accommodatie in Bamako ook je luchthaventransfer regelen. Zij sturen dan een taxichauffeur, waar ze mee samenwerken en goede ervaringen mee hebben.
Heb je vervolgens behoefte aan een gids, dan zal je accommodatie je ook daarbij graag terzijde staan. Zij hebben er alle belang bij dat je goed behandeld wordt en zullen je in contact brengen met betrouwbare gidsen. En daarvan zijn er ook genoeg die Engels spreken!
Ook voor het wisselen van geld zal je accommodatie zonodig contacten hebben.

Een goede voorbereiding en gebruik maken van de juiste contacten ter plaatse verhogen je reisplezier!