Zo vind je een betrouwbare gids

Naar aanleiding van de ervaringen van Renootje - zie haar reactie bij 'Is Mali veilig? - wil ik graag aandacht besteden aan dit onderwerp, om toekomstige Mali-reizigers beslagen ten ijs te laten komen.

Ja, er is heel wat kaf onder het gidsenkoren. Iemand, die het geld goed kan gebruiken - en dat is bijna elke jongeman - geeft zich al snel uit als terzake kundige gids. In de praktijk kan dat dan nogal eens op een teleurstelling uitlopen.

Maar hoe voorkom je nou dat die teleurstelling jou treft? Veel van je reisplezier zal tenslotte afhangen van je gids en je lokale contacten.
Enkele tips:

Laat je vooraf informeren door reizigers die je voor gingen
Probeer bij voorkeur vooraf informatie te krijgen. Op diverse forums en reiswebsites tref je tips aan over goede gidsen (zie ook mijn tip elders op dit forum). Tips van mensen, die het land zelf bezocht hebben én met de betreffende persoon op pad geweest zijn.

Is je gids gecertificeerd?
Voor Mali geldt dat er een certificeringssysteem voor gidsen is. Zo kent elke regio ‘lokale gidsen’ en heb je daarnaast ‘landelijke gidsen’. Vraag een gids gerust naar zijn kaart! Het zegt niet alles, maar het is een hulpmiddel.

Laat je terzijde staan door een Mali-specialist
Neem vooraf of ter plaatse contact op met een reisorganisatie, die maatwerk levert en specifiek voor jou regelt, waar je behoefte aan hebt: een trektocht door de Dogon, een tocht over de Niger, gidsen, accommodaties of wat je ook maar geregeld wilt hebben. (Neem gerust contact met me op bij vragen!)

Vertrouw op je gevoel
Je kunt het niet concreet maken, maar je gevoel is altijd en overal ter wereld een goede graadmeter.

Enkele algemene aspecten die je bij je afweging de revue kunt laten passeren:

  • Heb je een klik met de gids?
  • Komt hij terzake kundig over?
  • Geeft hij je de ruimte en tijd om na te denken over het reisvoorstel?
    Vooral het laatste is een duidelijke graadmeter. Een goede gids geeft je tijd om na te denken. Hij zal nooit proberen een beslissing te forceren.

Waar naar je geld
Een goede gids zal ook niet voor een ‘bodemprijs’ met je op stap gaan. Een gids die zijn waarde en kwaliteiten kent, zal daarvoor ook een redelijke vergoeding verlangen. En hij zet helder uiteen, veelal op papier, wat de overeenkomst inhoudt. Helder voor jou en voor hem. Je weet hoeveel je betaalt en wat je daarvoor krijgt. En is hij van mening dat jouw bod te laag is, dan zal hij je dat ook gewoon vertellen.

Aanbetaling
Het is normaal om een gids bij het afsluiten van het contract een aanbetaling te doen. Het percentage van de reissom zal mede afhankelijk zijn van wat hij aan derdenkosten moet maken. Is er autohuur, boothuur en dergelijke in het contract opgenomen, dan dient ook de gids een flinke aanbetaling aan de andere partij te doen.
Op het moment van vertrek wordt de resterende reissom voldaan.

Last but not least
Goedkoop is ook in gidsenland vaak duurkoop en de in veel reisgidsen gegeven richtlijnen zijn aan de lage kant voor de goede gidsen.

Veel succes en schroom niet contact met me op te nemen als je vragen hebt!