4 weken rondreis Japan, tips en advies WELKOM!

Hoi,

Wij willen in juli een maand rondreizen in Japan en willen graag tips en advies over ons reisschema. Het reisschema hebben we afgeleid van de standaard reizen en zelf plaatsen er tussen geplakt die ons aanspreken uit de reisgidsen. Dus aanvulling, aanraders en afraders - vertel het ons!

29/06 A’dam - Tokyo
30/06 Tokyo
01/07 Tokyo
02/07 Tokyo
03/07 Tokyo
04/07 Tokyo
05/07 Tokyo
06/07 Tokyo - Mt. Fuji
07/07 Mt. Fuji
08/07 Mt. Fuji - Matsumoto
09/07 Matsumoto
10/07 Matsumoto - Tsumago
11/07 Tsumago - Kyoto
12/07 Kyoto
13/07 Kyoto
14/07 Kyoto - Koyasan
15/07 Koyasan
16/07 Koyasan - Hiroshima
17/07 Hiroshima
18/07 Hiroshima - Miyajima - Hiroshima
19/07 Hiroshima - Kumamoto
20/07 Kumamoto
21/07 Kumamoto - Nagasaki
22/07 Nagasaki - Beppu
23/07 Beppu
24/07 Beppu
25/07 Beppu
26/07 Beppu - Fukuoaka
27/07 Fukuoaka - Tokyo
28/07 Tokyo
29/07 Tokyo
30/07 Tokyo - Amsterdam

Ook hoop ik te horen of het landschap overweldigend is, zoals we dat bijvoorbeeld van China vonden (Yangshou, Guillin, Ping’an, Kunming, etc.) en of Japan niet de klinische en TE hygiënische versie van China is en dus een deel van die mysterieuze en authenticiteit aan ontbreekt. Anders gaan we gewoon weer naar China;)

Ik hoop op een reactie! Alvast bedankt voor de moeite:)

Gr. Eva

Qua overweldigend landschap wint China denk ik op de meeste gebieden, behalve Mt. Fuji en vulkanische gebieden. Maar China is natuurlijk veel groter. De VS vergelijken met het VK is ook niet eerlijk bijvoorbeeld.
Japan is zeker hygienisch, waarschijnlijk het meest hygienische land ter wereld als je Singapore niet meetelt. Maar beide landen verschillen teveel om de een een versie van de ander te kunnen noemen.
Mysterieus en authentiek is Japan wel genoeg, hoewel het een modern en ontwikkeld land is. Japan heeft niet zoals China 57 verschillende etnische minderheden, wat denk ik wel bijdraagt aan het mysterieuze en authentieke. Ze zijn gewoon niet met elkaar te vergelijken verschillende culturen en daarom alleen al zou je erheen moeten gaan. Je zult er zelf heen moeten gaan om het te beoordelen. Ik ben zelf in China buiten Beijing en Shanghai alleen naar Shizuan geweest dus helemaal goed beoordelen kan ik het ook niet.

Je hebt veel tijd in je schema voor Beppu. Beppu zou ik niet meer dan een dag voor uittrekken. Je zou naar bv Kagoshima of Mt Aso kunnen gaan. Yufuin is ook een leuk stadje.

Buiten het landschap en de hygiene zijn ook de Japanners zelf niet te vergelijken met Chinezen. De cultuur en geschiedenis verschilt enorm. Ik neem aan dat je niet naar een land gaat alleen voor het landschap of de natuur, maar (vooral) ook voor de cultuur, de mensen, de samenleving. Japanners zijn met niemand te vergelijken en daarom al is Japan zeker de moeite waard.

Een bezoek aan Japan tijdens de kersebloesem of herfstkleuren is zeker iets wat je niet zo snel elders zult meemaken. Het zijn niet alleen de kleuren van de natuur zelf, maar ook de sfeer die er dan heerst. Een Japans festival zoals de Gion Matsuri in Kyoto is ook iets aparts. Volgens mij heb je de reis daarop afgestemd.

Hoi Nigo,

Bedankt voor je reactie en de tip m.b.t. Beppu. Dat is de info die ik zoek!
Ben je zelf in alle plaatsen geweest die ik op het lijstje heb staan? Zoja, heb ik er genoeg tijd of juist te weinig tijd voor uit getrokken?
Gr Eva

Hoi Nigo,

Hoe bedoel je dat we de reis hebben afgestemd op festivals? Volgens mijn informatie zijn er (helaas) geen festivals in de maand juli.
Toch?
Gr Eva

Zeker Gejo, helemaal mee eens! Ben je zelf in de plaatsen geweest die op mijn lijstje staan? Zoja, ik ben erg benieuwd naar je bevindingen.
Heb je (of iemand anders die dit leest) wel eens gehoord van de Toyoko-Inn member card? Zoja, hoe kom je daaraan?

Gr Eva

@Eva, ik heb tijdens m’n laatste trip het boekje Illustrated Festivals of Japan gekocht (aanrader!), daar staan er wel een aantal in:
[ul]
[li]Gion Matsuri (Kyoto) - 1 t/m 29 juli, met de meeste festiviteiten op de 16e en 17e[/li][li]Hakata Gion Yamagasa (Fukuoka) - 1 t/m 15 juli, met als hoogtepunt een wedstrijdje hardlopen met enorme floats op de ochtend van de laatste dag, start om 4.59u…[/li][li]Narita Gion Matsuri (Narita) - 7 t/m 9 juli[/li][li]Hamaorisai (Sumakawa-machi, Kanagawa pref.) - 15 juli (wisselend per jaar, 3e maandag van juli)[/li][li]Kokura Gion Daiko (Kitakyushu) - 19 t/m 21 juli (wisselend per jaar, 3 dagen vanaf de 3e vrijdag van juli)[/li][li]Yamaguchi Gion Matsuri (Yamaguchi) - 20 t/m 27 juli[/li][li]Tajima Gion Matsuri (Tajima-machi, Fukushima pref.) - 22 t/m 24 juli[/li][li]Warei Taisai (Uwajima-shi, Ehime pref.) - 23 en 24 juli[/li][li]Soma Nomaoi (Soma-shi, Fukushima pref.) - 23 t/m 25 juli[/li][li]Kangensai (Miyajima) - 24 juli (wisselend per jaar, 17-6 volgens de maankalender)[/li][li]Tenjin Matsuri (Osaka) - 24 en 25 juli[/li][li]Tobata Gion Oyamagasa (Kitakyushu) - 26 t/m 28 juli (wisselend per jaar, 3 dagen rond de 4e zaterdag van juli)[/li][/ul]

Nu zullen ze lang niet allemaal in je reisschema in te passen zijn, maar waar mogelijk, zeker doen!

Hou er wel rekening mee dat het druk zal zijn, en zeker in de kleinere, minder toeristische plaatsen de hotels dus vol zullen zitten. Dus bijtijds boeken, mocht je toch nog wat gaan schuiven kan je die altijd nog annuleren.
(ik zit er zelf aan te denken dit jaar alsnog in augustus naar het noorden van Japan te gaan voor de grote festivals daar, reken maar dat ik zo gauw het kan kamers ga boeken. Als ik wacht tot ik daadwerkelijk een vliegticket geboekt heb is er waarschijnlijk in de verre omtrek geen kamer meer te krijgen…)

Ik ben overal geweest behalve Tsumago en Koyasan. Ik denk dat behalve Beppu, je een goed schema hebt. Okayama/Kurashiki is misschien wel leuk om toe te voegen onderweg van Fukuoka naar Tokyo als je met de trein reist. Dan zit je niet 7uur achter elkaar in de trein. Nara zou ik ook toevoegen en een dagje langer (of meer) Kyoto ipv Tokyo.

Je zou ook een vliegticket kunnen boeken waarbij je bv via Tokyo binnenkomt en via Osaka (Kansai Airport) Japan verlaat. Dan zou je de laatste dagen in Osaka kunnen doorbrengen en hoef je niet helemaal terug naar Tokyo om terug te vliegen. KLM gaat ook beginnen met rechtstreekse vluchten naar Fukuoka, dus dat is misschien ook een optie.

Elke buurt/tempel in Tokyo heeft zijn eigen festival in de zomer en er zijn ook veel vuurwerk festivals, ook prachtig om mee te maken. Veel dames en ook heren (maar in mindere mate) gaan dan gekleed Yukata (zomer-kimono). Dit zijn denk ik momenten waarop je het traditionele en authentieke Japan ziet.
De lijst van Wizard zijn slechts de grote bekende festivals.
Dit is een processie die ik toevallig op straat tegenkwam in 2008 in Shinjuku:


Men gaat in Japan bv nog steeds bidden bij een tempel/schrijn voor allerlij gelegenheden zoals het behalen van examen of de geboorte van een kind. Ook trouwen en begraven gebeurt meestal op de traditionele manier. Als je naar de Meiji Jingu in Tokyo gaat heb je grote kans een traditioneel huwelijk te aanschouwen. Dit is een foto die ik in 2008 daar genomen heb:

Tsss, denk ik een aardig indrukwekkend lijstje te plaatsen, wordt het afgedaan met “slechts” :angry:

:slywink:

Ik vroeg me eigenlijk wel af of iemand ergens een goede, en vooral complete “agenda” van dergelijke evenementen weet. Nu Google ik altijd maar wat, en kom dan op diverse sites uit die elk slechts een (steeds verschillende) fractie tonen. Mede daarom had ik dat boekje ook gekocht, dat is al een heel stuk completer dan alle sites die ik tot nu toe was tegengekomen.

Nu ben ik al een tijdje met een PHP-cursus bezig (of eigenlijk juist niet bezig, dat is net het probleem) waarvoor ik ook een “hobbysite” over een onderwerp naar keuze moet maken. Ik zit er dan ook sterk aan te denken zelf iets dergelijks op te zetten, volgens mij zou dat best in een behoefte voorzien…

Ja, ik heb 25 jaar voor een Japans bedrijf gewerkt met hoofdkantoor in Kyoto en fabrieken in Hikone en Kumiama. Ben er meer dan 15x geweest voor mijn werk en 1x met vriendin/echtgenote op vakantie. Ken zelf eigenlijk alleen het gebeid tussen Kyoto en Tokyo, maar 1014 willen we een maandje gaan trekken van noord naar zuid.

Heb dus veel met Japanners te maken gehad en het is een heel sociaal volk. Ben er al weer meer dan 5 jaar weg, maar volg het bedrijf nog wel. Het is een redelijk groot bedrijf en het gaat momenteel wat minder. Meteen is door de directie besloten dat allereerst de directeuren en het management 10% – 25% van hun salaris inleveren. Dus niet het werkvolk! Zo herinner me ik ook de CEO van Sony die een aantal jaren geleden toen ook Sony wat minder ging, eerst zijn bedrijfsauto de deur uit deed, zijn salaris inleverde en zelf totaal versoberde en bijvoorbeeld niet meer in een restaurant maar in de kantine tussen de werkers onder de middag een lunchbox nam.

Hoe anders is het hier waar wij leven en falende directeuren en “managers” na eigen wanprestaties het zinkend schip verlaten en nog een miljoenen handdruk eisen zodat de harde werkers met gezinnetjes op straat komen te staan! Ik ben geen socialist, maar wat hier gebeurt kan niet in Japan!

In Japan is het al jaren de gewoonte om oudere werknemers niet te ontslaan, maar voor lichter werk te zorgen. Je ziet daar op straat bijv. de oudere wegenwerkers het verkeer regelen en de jongeren de gaten spitten. Hoe ander is dat hier!

Maar Japan heeft ook schitterende natuur en mooie vaak oude bouwwerken. Je hebt ook Koyadan op je programma staan. Heb je ook een overnachting in een tempel opgenomen? Zeker doen. Een aanrader is een overnachting in de “Shojoshinin” tempel. En dan niet in een “gewone” kamer, maar in de “Hanara”. Dat is een apart gastenverblijf van de tempel. In het verblijf is onder andere een “zitkamer” (zonder stoelen uiteraard), toiletten (Japanse en Europese stijl), een leuk houten bad (waar je gemakkelijk met zijn tweeën in kunt) en een eigen tuin! De Hanare kost rond de ¥ 30.000 voor een nacht met z’n tweeen met (vegetarisch) diner en ontbijt. Niet goedkoop, maar het is dan ook iets bijzonders en je zult er geen spijt van krijgen. Te boeken bij “Japanese Gusts Houses” (http://www.japaneseguesthouses.com). Deze organisatie is een aanrader en geeft veel informatie over de Japanse guesthouses (en de shukubo’s) op hun site. Je hoeft niet vooruit te betalen, maar je etaald pas cash bij aankomst in de tempel aan een vriendelijke monnik (die ook nog twee woorden NL sprak). Ze vragen wel om je creditkaartnummer, maar alleen voor controle.

Vergeet ook op zondag niet het Yoyogi park te bezoeken. Ga met de Yamanote lijn tot Harayuku station naar de ingang van het park. Daar op het viaduct waar je overheen loopt zie ja allerlei pubers uitgedost in Manga personen. Heel bijzonder. Het zijn gewone dagelijks nette schoolkinderen/studenten die dit leuk vinden om te doen; een soort Japanse hangplek voor jongeren dus, maar erg leuk om te zien. En ze willen best met je op de foto.

Het (grote) park is overigens vooral op zondag een gewilde plek voor de jongere en oudere jeugd en er wordt gespeeld, gedanst, muziek gemaakt of gewoon gepraat. Een must, zeker voor de kinderen. Als ze willen, dan zullen ze zeker daar heel gemakkelijk contact maken met leeftijdgenootjes. Maar ga dus wel op een (liefst zonnige) zondag! Na het viaduct kun je het pad naar de Meji shrine afwandelen en dan verder het park in.

Ja, we hebben zo’n kaart. Die konden we alleen na aankomst in het eerste Tokyu-Inn hotel krijgen. Ze maken dan meteen een pasfoto van je die op de kaart komt te staan. Officieel blijft hij een jaar geldig, maar met de onze kunnen we nog altijd inloggen en kamers bespreken. Leden kunnen 6 maanden tevoren bespreken, niet leden 3 maanden. En je hebt wat kortingen en krijgt kleine presentjes bij aankomst.

Je kunt eens proberen om een e-mail te sturen naar de keten. Ik heb dat ook eens gedaan en kreeg netjes antwoord.

Succes en veel plezier!

@Wizard
Een website die informatie over festivals bijhoudt zou zeer welkom zijn! Zelfs als ik in het Japans google is zulke informatie niet makkelijk te vinden. Het heeft er ook mee te maken denk ik dat soms aankondigingen pas een paar weken van te voren worden gedaan. Maar voor de grotere festivals van jouw fantastische lijst :biggrin::biggrin: zou dit zeker handig zijn.

Hierbij een tweetal Japanse websites met informatie over Japanse festivals:

Top 10 van Japanse festivals voor buitenlanders:
http://ranking.goo.ne.jp/ranking/051ki/yokoso_japan_festival/p1/

Japanese Wikipediapagina met (alle) festivals:
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E3%81%AE%E7%A5%AD%E4%B8%80%E8%A6%A7

Beste Gejo,

Betreft:Ja, we hebben zo’n kaart. Die konden we alleen na aankomst in het eerste Tokyu-Inn hotel krijgen. Ze maken dan meteen een pasfoto van je die op de kaart komt te staan. Officieel blijft hij een jaar geldig, maar met de onze kunnen we nog altijd inloggen en kamers bespreken. Leden kunnen 6 maanden tevoren bespreken, niet leden 3 maanden. En je hebt wat kortingen en krijgt kleine presentjes bij aankomst.

Ik kon via Booking.com al in september 2012 diverse TOYOKO INNS reserveren.

Mvg Hans

@Wizzard,
Ik doe ook maar wat hoor met het zoeken naar info.
Maar is dit soms wat? Ik heb het niet heel goed bekeken hoor.
http://www.jnto.go.jp/eng/location/rtg/pdf/pg-805.pdf#page=001

1 like

Kijk, da’s al een mooie lijst, die was ik nog niet eerder tegengekomen :thumbsup:

Die links van Sonatine zijn vast nog wat completer, maar ik zou willen dat ik het ook daadwerkelijk kon lezen. Maar met een beetje hulp van Google kan het toch wel van pas komen, al is het maar om even iets te hebben om op verder te zoeken.