2e jaars stage in Canada

Hoi Hoi,

Wie kan mij helpen met het vinden van een stageplek.
Ben momenteel tweedejaars IBMS (Internationale Business and Management Studies), derde jaar (2008) moet ik stage lopen in het buitenland en mijn voorkeur gaat uit naar Canada (toronto).
Ik vroeg me af of er misschien studenten zijn die eerder stage hebben gelopen in canada en die referenties hebben van bedrijven die toevallig buitenlandse stagiares aannemen. Of misschien mij tips kunnen geven over hoe hun hun stage hebben geregeld, verblijf, bedrijf, visum, werkvergunning, verzekeringen etc.

Alvast bedankt voor jullie hulp!!

Hallo RCADAR,

Wat leuk, mijn zoon heeft dit jaar vanaf 1 februari ook voor IBMS 20 weken stage gelopen, bij een bedrijf in Ottawa.
Ik ben in mei 2 weken bij hem geweest en toen hebben we ook samen Toronto bezocht, ook een heel mooie stad!
Het vinden van een stageplaats is toch vaak een kwestie van geluk.
Mijn zoon had niet speciaal voorkeur voor Canada, hij had gewoon de mazzel dat een Canadese zakenrelatie van mijn man wel hier en daar voor hem wilde informeren.
Zo kwam hij terecht bij een klein bedrijf dat eigenlijk nooit (buitenlandse) stagieres had, maar dit experiment wel aandurfde.
Bij de grotere bedrijven was het vaker een probleem, daar ze al snel aangaven de voorkeur te geven aan Canadese studenten…
Zomaar een bedrijf aanschrijven werkt dus meestal niet, ik hoop dat het je lukt om via contacten iets voor elkaar te krijgen.
Maaar hetzelfde geldt denk ik ook voor een stageplaats in Nederland.

Als je volgend jaar (dus nog in september 2008) gaat moet je nu wel als eerste een visum aanvragen. Als het voor 2009 is, kun je daar mee wachten tot herfst volgend jaar. De ambassade geeft nl. maar 1x per jaar visa uit.

Voor 2008 moet je dus binnenkort aanvragen bij de Canadese Ambassade in Berlijn, kan niet in Den Haag.

Het is het handigst om hier op dit forum ook heel veel topics door te lezen, maar om je even een grof tijdschema voor je visumaanvraag te geven:
september: evt. paspoort vernieuwen en bewijs van goed gedrag aanvragen bij de gemeente,
oktober: benodigde formulieren downloaden van Canadese ambassade in Berlijn,
november: alles in orde maken en rond 1 december 2007 opsturen,
eind december kun je dan je visum/werkvergunning voor het jaar 2008 in huis hebben.

Ik ga er van uit dat je nog geen geen stageplek/werk hebt, dan kun je het beste een WHP-visum aanvragen (Working Holiday Program). Dit is om rond te reizen en werken zonder een vaste werkgever.

Als je al wel een stageplek/werk hebt (dan moet je een ondertekend contract van een bedrijf/werkgever in Canada kunnen meesturen), kun je een YWEP-visum aanvragen (Young Workers Exchange Program). Hiermee mag je echter alleen bij de genoemde werkgever en voor de afgesproken periode werken.

Dit alles onder voorbehoud van procedurewijzigingen voor volgend jaar door de ambassade, dus houd hun site goed in de gaten!

(NB: ik checkte net even onderstaande link van de ambassade, en er staat nu in grote rode letters iets over in te voeren wijzigingen mbt kosten en procedures ed voor het aanvragen van een visum).

Succes ermee!!!

Link voor aanvragen visum:
http://www.dfait-maeci.gc.ca/canada-...nada1st-nl.asp
http://www.dfait-maeci.gc.ca/canada-europa/germany/visa-internNL-en.asp

Iets over verzekeringen:
http://www.joho.nl/index.php?verzekeringen?ref=stage_studie_verzekeringen

Kamers te huur:
http://toronto.craigslist.org/roo/

PS: dit is ook nog een leuke: http://www.cic.gc.ca/EnGLIsh/resourc...uide/index.asp

http://www.wereldwijzer.nl/images/statusicon/user_online.gif

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/reputation.gif http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/report.gif

http://www.wereldwijzer.nl/images/misc/progress.gif

Hoe zit het dan met ‘gewone’ werkvergunningen i.p.v. WHP of YWEP? Worden die ook maar eens per jaar uitgegeven en zit daar een maximaal aantal aan?

Hoi McSnowy,

Voor een gewoon werkvisum zijn er geen beperkingen en dit kan je eender wanneer aanvragen. Maar vergeet niet dat zoiets wel heel wat langer duurt om vast te krijgen en dat je aan heel wat regels moet voldoen voordat je een werkvisum krijgt.

Voor informatie over de mogelijkheid om met een werkvisum te gaan kan je eens gaan kijken naar het Canada Bulletin Board wat opgestart is door en voor Nederlanders en Belgen die willen emigreren naar Canada. Je kan daar veel lezen: http://www.canadabb.org/joo/ en klik daar op “forum”.

Groetjes uit Vancouver,
Ann :slight_smile:

Bedankt voor de tip Ann, goed forum daar.

Dat vele langere wachten en de vele regels is dat voor zowel tijdelijke werkvergunning als een permanente want ik zie daar op het forum vele verschillende wachttijden van aanvragen van WP’s.

Groeten

Hoi,

Het zal er vooral van afhangen of je al een job offer hebt of niet en hoe vlug dat je dit krijgt. Het zal er ook van afhangen of je het vanuit NL/BE aanvraagt of vanuit Canada.

Het is mogelijk om als toerist naar Canada te komen (voor maximum 6 maanden) en een job te zoeken hier. Als je iemand kan vinden die je een job wil aanbieden en je wil helpen dan kan je je aanvraag binnen Canada doen. Je moet enkel even de grens over gaan naar de USA om dit werkvisum te halen. Maar hetgene wat niet zo simpel is, is het feit om een job te vinden en een werkgever te vinden die een job kan aanbieden aan een buitenlander. Vele werkgevers willen eerst dat je een werkvisum hebt voordat ze je aannemen, maar om een werkvisum te kunnen aanvragen wilt Immigration Canada liefst dat je een job offer hebt in Canada…dus een beetje tegenstrijdig.

Doe goed wat onderzoek voordat je eraan begint! En stel je vragen op het Canada Bulletin Board…er zijn vele mensen die daar meer van kennen dan mezelf. :wink:

Veel succes ermee!
Groetjes,
Ann :slight_smile:
Veel succes ermee

Heej,

Ik lees veel over het werken/stage lopen met WHP’s in Canada. Echter ik ben ouder dan 30 jaar, zou graag 1 jaar in Canada willen werken in het onderwijs of sport/toerisme branche. Ik kan dus geen aanspraak maken op een WHP.

Zoals Ann hieronder ook al zegt … Het is zo dat je pas kan gaan beginnen met een visum aan te vragen in Berlijn als je een contract hebt aangeboden gekregen vanuit Canada. Lastig, want in Canada zeggen ze juist … Eerst een visum en dan aannemen. Dus … Wie kan mij meer vertellen/tips geven over > 30 jaar en dan werken in Canada en de procedure betreft visum aanvraag.

Ik ben benieuwd naar de reacties!

En oh ja … Wie heeft er nog toevallig tips over wie of waar je het beste je diploma’s/licenties kan vertalen.

Grtz, Blizz