Ziekteverzekering in Australë

Hallo

Wie kan me meer info geven over de ziekteverzekering? Als mijn man gaat werken en ik niet, hoe zit het dan? En we hebben ook nog een zoontje van twee.

groetjes

Hoi Karo, Ook ik ben me aan het verdiepen in wonen in Australie (voor een jaar).
Ik begrijp in ieder geval dat ieder persoon daar een zorgverzekering moet afsluiten en ik heb is iets gehoord over dat de verzekering in nederland moet doorlopen, maar dat ligt er vast aan of je emigreert of tijdelijk naar australie gaat.

1 like

Hallo

Blij dat iemand eens reageert. Ondertussen ben ik ook al een en ander te weten gekomen. De verzekering in Australie is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Wij zijn wel van Belgie. Alle Australiers zijn voor een stuk verzekerd door de ‘staat’, maar je verzekerd je best nog extra(tandarts, specialisten,…

Groetjes

Hoi Karo

Ik las juist jouw berichtje.
Wij wonen reeds sinds bijna 2 jaar downunder (Sydney) en natuurlijk weet ikzelf al het een en het ander over die dingen, door ervaring.

Ik las dat je in Belgie woont en wij zijn zelf ook Belgen. Jammer genoeg vallen we door dat feit niet onder het Medicare systeem en dat is dus het overkoepelende gezondheidssysteem. Voor nederlanders is dit gemakkelijker. Zij vallen er rechtstreeks onder.

Nu, sinds een half jaar of zo is de hele reglementering veranderd. Nu moet je dus eerst een ziekteverzekering hebben voor je naar hier komt. Wij hadden daartoe effe tijd na aankomst.
Het zit dus zo… Je neemt dus een privé-verzekering. Maar deze verzekering is meer dan een privé-verzekering want die moet je ook verzekeren om gewoon naar de dokter te gaan. Dus, die kost wel heel wat centjes. Wij betalen ongeveer 450 dollar per maand. Een normale privé-verzekering betaal je iets van een 100 dollar en je bent natuurlijk ook niet verplicht van deze te nemen. Alhoewel je dat hier beter wel doet.

Het werkt nl allemaal wat anders dan in Belgie. Hier komt deze privé-verzekering (of later Medicare) alleen maar tussen bij gewone dokters, specialisten of ziekenhuisopname (in een public clinic). Van het moment dat je naar de tandarts moet bijvoorbeeld, betaalt die privé-verzekering al niets meer terug, tenzij je dat er dan weer extra bijneemt.
Kortom het is een hele soep.
Het stoort mij enorm dat, overal waar je gaat om die Medicare kaart gevraagd wordt. Wij zullen blij zijn dat we binnen een jaartje permanent worden en ik eindelijk heel fier mijn kaart kan bovenhalen. ha ha.

Nu, laat maar weten als je nog vragen hebt, over huisvesting of zo.
Ik las trouwens ook dat je een 2-jarig zoontje hebt. Mijn zoontje is er 4 en ik ben thuisblijfmoeder; Ook al omdat de kindjes pas op 5 jaar naar school gaan en creches duur zijn. En eigenlijk vind ik het heerlijk om zoveel tijd met hem door te brengen.
Ik heb genoeg tips om het ‘thuisblijven’ aangenaam te maken. Dus laat maar weten als je meer wil weten.

Groetjes
Claudia vanuit Sydney :dag:

Hey

Bedankt voor je antwoord. Is dat 450 dollar voor 2 volwassenen en 1 kind? Dat is wel erg veel ja. Hangt dit bedrag ook af van de plaats waar je woont?
Ik zou willen thuisblijven met Wout(ben al 2 jaar thuis bij Wout)
Hij heeft mogelijk een vorm van autisme. Hij wordt hier nog onderzocht. Hij ziet er ook anders uit dan andere kinderen, volgens de dokters. Gewone mensen zien dat niet. De dokters zien dus wel iets aan hem en hebben al veel onderzoeken gedaan maar vinden niks. Nu dus autisme aan het onderzoeken. Hij heeft daar volgens mij wel iets van, maar of dat het echte probleem is weet ik niet. De healtcare is goed in Australie, dus ik ben niet bang om met hem te emigreren. We moeten dan alleen erg goed verzekerd zijn blijkbaar.
Met dit bedrag moeten we ook rekening houden in onze planning om te emigreren, want we moeten natuurlijk rondkomen met 1 loon.

Groetjes

ps: als het zover is, zal ik zeker eens raad vragen voor thuisblijvende moeders. Nu wil ik liever nog niet jaloers zijn op alles wat jullie samen kunnen doen in dat warme land!

Hallo terug

Dit bedrag is inderdaad hetgene wat wij betalen als gezin…
Zijn er al concrete plannen voor jullie?

Heeft jouw man al een job hier? Zijn jullie reeds bezig met de aanvraag van jullie visums?

Wat de zorgverzekering betreft, die is hier inderdaad heel goed. Je hebt hier op elke hoek van de straat een medisch centrum liggen waar je elke dag van de week van 8 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds terecht kunt. Zelfs in het weekend en op feestdagen. Je hebt hier ook een goed kinderziekenhuis.

Jammer te horen van jouw zoontje, maar daar moet je dus inderdaad geen schrik voor hebben.

Van waar in Belgie ben je ergens en heb je genoeg sneeuw gezien? hi hi.
Het is daar precies echt wel erg geweest. Verleden winter tot - 18 en nu zolang sneeuw. Gek hoor. Sinds wij weg zijn staat het daar op zijn kop (maar dat zal wel niets met elkaar te maken hebben zeker).
dada
Claudia

Hallo

Mijn man is werk aan het zoeken. We zijn zo weg als hij werk heeft!
Omdat de regels van de visa veranderd zijn, is hij ook in New Zealand aan het solliciteren. Daar is het nog wat te doen.
We hebben nog niet genoeg gespaard om zomaar zonder job te vertrekken. Ook de visa aanvraag duurt dan langer. We doen ons best, maar met de crisis is het niet gemakkelijk. In Australie en in NZ zijn er nog werklozen genoeg die terug aan het werk willen. Mijn man is een network engeneer en heeft als extra een cisco certificaat. We dachten dus dat hij wel werk zou vinden, maar het is toch moeilijk door de crisis.
We dachten ook dat de ziekteverzekering niet zo hoog ging zijn in Australie.
Weet je mss ook iets over de ziekteverzekering in NZ?

Wij zijn van Limburg. Diepenbeek. We hebben hier wel wat sneeuw gehad, maar het minst van alle provincies. Ik ben de koude hier meer dan beu. Wout wilt ook de hele tijd naar buiten, maar ik vind daar met deze temperaturen niks aan!
Wij zijn echt klaar om naar warmere oorden te vertrekken, alleen nog werk vinden…

Groetjes

Hoi Karo

Tja, als ingenieur zou het normaal gezien toch moeten lukken. Het gemakkelijkste is natuurlijk dat hij zich door een firma zou kunnen laten sponsoren. Dat wordt dan een 457 full business sponsorship visum. Dan kost het je zelf niets.
Zo zijn wij hier naar toe gekomen. Alles wordt dan voor je betaald. Tickets, overzees transport van je spullen, een huisje voor de eerste maand;
Tja, dat maakt het natuurlijk allemaal wat gemakkelijker.
Het kost toch veel centjes om het allemaal zelf te moeten ondernemen. De testen die je moet laten doen (taaltest, longscan) en de visums zelf… Alles kost hier geld. Dus, best zoeken achter een sponsor.
Mijne man is ook ingenieur maar in een specifieke branche. Misschien moet je eens kijken op railwaypeople.com… Maar waarschijnlijk is die sector te specifiek voor hem. Maar waarschijnlijk zijn er nog wel meer sites waar je op terecht kunt.
Zit hij in 1 van de ‘gewenste’ beroepen waar ze hier een tekort aan hebben.

't zou tof zijn moest het allemaal lukken want er is hier een tekort aan Limburgers. Ikzelf ben van Dilsen-Stokkem afkomstig en mijn ventje van Genk.

Wat Nieuw-Zeeland betreft, over de ziekteverzekering daar heb ik geen idee. Ik zou Wellington zelf zeker afraden. Aukland is dan wel weer mooi.
Wellington is ook héél mooi hoor, maar vooral achter glas. De wind komt daar rechtstreeks vanuit Antartica en ja die is dus ijkoud. Ik ben er 2 weken geweest omdat mijn ventje daar tijdelijk moest werken en ik heb er 2 weken regen gehad en kou en heb niet veel kunnen ondernemen met mijn zoontje…

Groetjes
Claudia

Hoi Karo

Zeg, was hier juist alles aan het vertellen tegen mijn ventje en die heeft een goed voorstel…

Die heeft nl bijna wekelijks contact met headhunters. Hijzelf is pas via zo’n headhunter van werk veranderd (je weet wat die headhunters doen hé). Die mannen krijgen zelf 10 procent van een jaarloon als ze iemand kunnen binnenbrengen.

Als jij je man zijn cv kan (wil) doorsturen naar mij, dan zal mijne vent dit doorgeven aan zijn contacten. Je weet nooit wat er van komt hé.

Mijn emailadres is: [EMAIL=“belginsydney@hotmail.com”]belginsydney@hotmail.com
je kan mij ook vinden op facebook onder dit adres.

Groetjes

hoi,

voor de belgen onder jullie… ik lees hier even dan jullie het probleem hebben omdat je geen medicare kaart krijgt.
zelf vertrek ik binnen minder dan een maand naar australië (heb een visum voor een jaar) en ben onlangs even langs het ziekenfonds gelopen. sinds september 2009 is er ook tussen belgië en australië een overeenkomst en kan je wel zo’n medicare kaart krijgen. (of dat is me toch verteld, ik moet me hiervoor wel registreren op een medicare-kantoor, ben het volop aan het uitzoeken, maar heb de indruk dat ik dat ter plaatse moet doen. dus weet nog niet helemaal zeker of het zo makkelijk gaat zijn als het nu lijkt).

groetjes sara

Hoi Sara

Ja, dat klopt inderdaad. Er is een overeenkomst, maar die overeenkomst geldt alleen maar bij ‘op vakantie-gaan’. En ja, wij zijn hier niet even op vakantie hé, maar toch op een langer visum.
Jij hebt waarschijnlijk geen business sponsorship visum?
Groetjes
Claudia

Ps, je hebt een blauwe kaart nodig vanuit Belgie die je volgens mij van de verzekering krijgt…

hoi Claudia,

ja ik heb een blauwe kaart gekregen (europese ziekteverzekeringskaart denk ik) die ik moet tonen als ik de medicare kaart aanvraag.
ik heb een working holiday visum voor 1 jaar. dus hoop dan maar dat het hiervoor ook geldt en ze me op de ziekenkas niets hebben wijsgemaakt.
nu ja, heb ook een goedkope reis- en ziekteverzekering gevonden (allessinds een betaalbare :)). maar zulke zaken zullen wel anders liggen als je veel langer blijft.

het is allemaal nog zo’n beetje een zoektocht voor mij, ben dus heel blij met je reactie :). binnen een maandje ben ik in australië hoewel ik pas een dikke maand geleden beslist heb om er naartoe te gaan. ben ook nog veel te weinig bezig met plannen en alles regelen (hoewel ik denk dat zowat alle belangrijke dingen geregeld zijn) ik zal zeker nog op veel kleine “problemen” stuiten tijdens mijn eerste weken. och ja, we zien wel, maak me er niet teveel zorgen over en zal me mijn laatste week hier deftig verdiepen in alles…

groetjes sara

Hallo Sara

Ik ben er bijna 100 procent zeker van dat je Medicare krijgt, want het enige waar ze naar vragen is die blauwe kaart.
Je moet gewoon een groot shoppingcenter binnenstappen en daar vind je Medicare. Een paar papiertjes invullen en klaar is kees.
Kom je naar Sydney?
Groetjes
Claudia

hoi Claudia,

mijn aankomst is in Melbourne, een vriend van mij woont daar en wel de eerste weken zullen we veel tijd samen doorbrengen denk ik.
Sydney is waarschijnlijk de volgende plek waar ik naartoe wil, aangezien ik onlangs heb ondekt dat er een Zweedse achternicht van mij woont met eenzelfde visum als mij.
woon jij al lang in Sydney?
en vooral wat vind je de grote verschillen met België?
de mensen die ik tot nu toe over Australië heb horen spreken of de contacten die ik er heb zijn allemaal mensen uit andere landen, dus het is wel eens leuk om iets te horen van een belg daar :).

groetjes sara

Wij wonen hier nu 2 jaar.
goh, de grootste verschillen? Daar moet ik nu eens echt over nadenken hoor; Haha

Tja, de overduidelijke dingen zijn: links rijden, engels spreken (ja duh)… Maar hetgeen wat vooral opvalt is dat er zo enorm veel imigranten zijn. Van alle vrienden die ik heb is er maar eentje een regelrechte aussie. De rest zijn allemaal geimigreerd.
Voor de rest is het hier volledig gebaseerd op Engeland. Hetzelfde eten, dezelfde cultuur…
Het grote verschil zal eerder zijn aan de manier van leven. Het is meer van: goh, we zullen wel zien… En na verloop van tijd stoort dat wel een beetje want wij Belgen zijn daar helemaal anders in. Als wij iets willen doen, doen we dat onmiddellijk. De australiers hebben tijd genoeg. Die gaan eerst wel eens naar het strand en als ze daarna nog zin hebben doen ze het wel.

Maar over het algemeen is iedereen supervriendelijk. Zelfs aan de kassa in de winkel vragen ze steevast: how are you?
De eerste keer dacht ik: wat vreemd, die kent mij precies. Maar toen ik de volgende keer ging winkelen en een andere vroeg mij hetzelfde had ik het door. hahah. Ook steken ze alles al netjes in een zakje, soort per soort. En dat is wel gemakkelijk.

Voor de rest is Australie net zo’n papierenland als Belgie en misschien nog wel wat erger. Zo moet je, iedere keer als je iets wil aanvragen, 100 punten kunnen voorleggen. Bijvoorbeeld voor een GSM-abonnement en dergelijken. Als je Medicare krijgt, dan krijg je daar al een behoorlijk aantal punten voor. De rest van de dingen die meetellen zijn paspoort, rekening (huur of zo) ed. Dus daar moet je rekening mee houden als je zoiets gaat aanvragen.

Verder valt mij zo niets te binnen maar als je nog vragen hebt, laat maar weten.
Groetjes
Claudia

hoi Claudia,

nog eens bedankt voor de reactie…
o, denk echt wel dat de “we zien wel mentaliteit” me na een tijdje moeilijk gaat liggen :). nu ben ik even ook helemaal zo, maar als ik ergens lange tijd ga zijn en me thuis ga voelen zal dat ook echt wel een aanpassing zijn waar ik gewoon aan moet worden.

ik ben al blij dat ik daar bij iemand ga zijn die al een tijd in australie woont en ik dus niet alles zelf zal moeten uitzoeken. (als ik de bomen door het bos niet meer kan zien met alle regeltjes en papieren).

er zullen wss nog wel wat vragen volgen tegen dat ik naar australie kom. nu ben ik nog teveel bezig met mijn laatste werkweek hier pas nadien is er tijd voor afscheid nemen, beslissen wat mee moet en wat ik hier laat,… en tegen dat dat klaar is gaan de vragen beginnen komen denk ik, ha.

groetjes sara