China is prima in je eentje te doen. Georganiseerd reizen is duurder.
Alleen reizen kost alleen veel tijd van reisvoorbereiding. Alles moet je thuis vantevoren regelen en zelf je je hotels reserveren. Allemaal achter de computer.
Ik ben nu 2x keer naar China geweest. Beide keren heb ik, op de vlucht Amsterdam- China na, het allemaal zelf geregeld.
In 2007 (2 weken) naar Bejing en Yantai, in de provincie Shandong en 2008 (3 weken) naar Shanghai, Xi`an, Luoyang en Suzhou. Dit jaar ga ik weer zelf regelen. Het wordt Shanghai, Chengdu, Xian, Nanjing, Hangzhou
In China kan je bij de Bank of China pinnen en veel hotels hebben een internetaansluiting.
Het eten is goedkoop en daar kennen ze grote porties! Een bord soep heeft de grootte van een slakom! In Shanghai kost een driegangenmenu Euro 12, - voor 2 personen inc. drinken dichtbij de Orient Pearl Tower. Shanghai is samen met Beijing, Tjianjin en Shenzen, een van de duurste steden van China qua levensonderhoud.
Hoeveel je kwijt ben, hangt af in welke hotels of hostels je overnacht. Gemiddeld kost een 3 sterrenhotel, bij Sinohotel Euro 30,- per nacht voor 1 kamer voor 2 personen! Een goedkopere hotelketen hoor ik graag.
Een hostel kost Euro 3-12. Beijing heeft hostels en Shanghai heeft er minstens 2. In Shanghai liggen ze heel dichtbij Nanjing Road.
Er is een groot verschil tussen reizen per vliegtuig of per trein. Trein is een stuk goedkoper maar de afstanden zijn veel, veel groter en de treinreis duurt langer.
Vliegen is net duur als je in Europa zou vliegen. 3 weken vantevoren kan ook. De vliegprijzen zijn dan tijdelijk goedkoper om na 1 week vantevoren weer 100%.
Tip. Reserveer bij Chinese reisbureaus en geen Amerikaanse relaterend of andere westerse reisbureau
s. Er zijn genoeg Chinese reisbureau`s die in het Engels, hotels of reizen aanbieden. Zij zijn goedkoop en door de moordende concurrentie erg klantgericht. Internationale hostels of Guesthouses bieden treinkaartjes aan. Ook kennen Hostels vanaf het treinstation een ophaal-service. Ophalen op het vliegveld vragen ze een tarief. Deze is gelijk aan de taxi-kosten naar de stad.
Een lijst interessante links voor de reservering:
Hotel:
http://www.sinohotel.com
http://www.travelmap.nl/hostels_en_budgethotels
http://www.aroundtheglobe.nl/hostels/china/
Vliegtuig:
http://www.elong.net/flights/
http://www.sinohotel.com/flight/index.html
http://www.appletravel.cn/china-flights/index.php
http://flights.english.ctrip.com/International/SearchFlights.aspx
http://www.chinatraveldepot.com/ChinaFlights/
http://www.chinahighlights.com/china-flights/
http://www.sinowaytravel.com/flights/chinaflights.aspx
**Trein: **
http://travel-china-tours.com/traintickets-china
http://www.china-train-ticket.com/
http://www.chinatraintickets.net/
Bij de meeste betaal je meteen met je creditcard. Bij China Hightlights betaal je achteraf maar ze innen hun geld pas als de dollar gunstig staat wat mij vorig jaar overkwam. Ook zijn ze voor mij " te westers". Ze zijn duur als ik andere reisbureau`s vergelijk. Sommige kennen ook kortingen voor bepaalde trajecten.
Treinkaartjes kan je beter ter plaatse een paar dagen vantevoren reserveren. Anders is de trein volgeboekt. Het is niet zoals in Nederland. De treinkaarten zijn populair en goedkoop.
*2008 . Een indicatie van treinkaartjes: *
retourtje Shanghai- Suzhou per expresstrein 20 min. Euro 7, - “met reserveringskosten” voor de agency. Zachte zitplaats
Xian- Luoyang Euro 30, - reis 5 a 6 uur, zachte zitplaats maar wel geregeld via Tiaratours.nl.
Voor grotere afstanden $170, -Beijing- Lhasa. zachte slaapplaats.
Er zijn altijd mensen die je aan die treinkaartjes wil helpen. Chinezen spreken geen Engels maar degene die het wel spreken helpen je wel. Ook in de hotels of hostels helpen ze je graag! In China zijn erg te hulpvaardig.
Bij Sinohotel werd ik per email over mijn reserveringen op de hoogte gehouden. Alleen als ik ergens na 18.00 uur kwam moest ik het per creditcard betalen. Ik heb alle hotelboekingen bij hen gereserveerd en ik ben erg tevreden. Zij hebben een heel groot assortiment met hotels en de namen kun je in het Chinees uitprinten. Soms is er een plattegrond bij . Erg handig bij het nemen van een taxi! Neem de naam en adres van het hotel in het Chinees meer voor de taxichauffeur! Hij spreekt geen Engels.
Ter plekke bij een hotel een hotelovernachting nemen, raad ik af. Je betaalt de volle prijs dan bij een hotelketen als Sinohotel. Bij Sinohotel zag ik dat ik 50% korting kreeg.
Asiarooms bijvoorbeeld zijn de kamers duurder.
Voor illegale “taxi`s” moet je uitkijken, heb ik in Xian ervaren. Ze praten geen Engels, kennen geen straten dus kans op afzetterij is groot. Ze keken naar mijn horloge…Neem een officiele taxi of een iemand die je bijvoorbeeld van het hotel kent. Het tarief begint bij Yuan 7 en na 1 km tikt de meter verder.
In Beijing heb ik van Lamatempel naar Beihai Park Y10 (yuan) betaald. Y10 is nl. het starttarief in Beijing. Ik heb hem een fooi gegeven. Hij was er blij mee.
Taxichauffeurs zijn niet aan fooien gewend maar het bedrag naar boven afronden wordt gewaardeerd. Ze hoeven dan geen wisselgeld terug te geven.
In Luoyang regelde ik een privetaxi naar de Shaolin Tempel voor Y300,-. De tempel ligt 56 km ten zuidoosten van Luoyang. De chauffeur heeft de hele dag gewacht totdat ik terugkwam. Ook kreeg ik ongevraagd sightseeing door het platteland rondom Luoyang. Een hele aparte ervaring.
Het oude China. Ik zag o.a dat een ezel op straat werd gevild en “de armoede”. De ezel was al dood. Hij was aangereden. Ze wilde de tolwegen, de highways, vermijden
In Shanghai, Beijing en Nanjing rijdt de metro. Je betaalt Y3, - voor een rit. Ik zag ook Beijingers Y1. - betalen dus er kunnen verschillende tarieven zijn Chinezen en voor de buitenlanders. In Shanghai betaal je voor sommige lijnen Y5,- apart. De metrolijn vermeldt de volgende halte en niet de richting van de metrolijn. Erg verwarrend waardoor je vaak de verkeerde metro pakt.
De bus nam ik liever niet. Buslijnen zijn onduidelijk aangegeven als je geen Chinees leest en de bus zijn overvol, zeker tijdens de spitsuren.
Brian