Yogyakarta en omgeving

De stad Yogyakarta en de bezienswaardigheden.

De stad Yogyakarta (ook wel Yogya, Jogja of Jogjakarta) is gelegen aan de voet van de Merapi in midden Java. De stad wordt het cultureel centrum van Java, ook wel van geheel Indonesië, genoemd. Er wonen ongeveer 520.000 mensen waarvan 20% student is. De grote Gajah Mada unuversiteit is zeer bekend en trekt vele studenten aan uit de gehele archipel.
Het is tevens de hoofdstad van Daera Istimewa Yogyakarta, een speciaal district met als gouverneur de sultan van Yogyakarta Hamengkubuono de Xde die, van tijd tot tijd het Kraton (paleis in het Javaans) bewoont. Het kraton met de officiele naam Ngayogyakarta Hadiningrat is omgeven door 4 muren van elk 1 kilometer lang en hebben een dikte van 3 meter. De oudste gebouwen stammen uit 1756.
Geen een toerist zal het kraton overslaan.
Het batikken is zeer bekend alsook Silver City Kotagede.
Toeristische straten zijn jalan Malioboro, jalan Prawirotaman en jalan Sosrowijajan met vele eetgelegenheden en cafeetjes. De smalle zijstraatjes van Sosrowijajan zijn zo talrijk dat men er licht in verdwaalt.

Een Wayang Wong uitvoering in het Kraton.

Wayang wong wat letterlijk wajangspel met mensen betekent, is een vorm van toneel met levende acteurs. Het wordt echter opgevoerd in de stijl van een wajangspel. Het verhaal moet dus gebaseerd zijn op de Ramayana of de Mahabharata. Verder treedt ook een dalang of een poppenspeler op. Hij bespeelt echter de poppen niet maar begeleidt nog wel de muzikanten en markeert de overgang tussen de scènes met zogenaamde soeloek gezangen. Deze vorm van het wajangspel lijkt op wayang gedhog, het voornaamste verschil is dat de acteurs geen maskers dragen.
Bron: Wikipedia.

Het Kraton en de nabijgelegen vogeltjesmarkt.

Wat meer foto’s van het kraton en de daarachter gelegen vogeltjesmarkt. Het is heel merkwaardig dat je in Indonesië, met uitzondering van Nationale Parken, alleen vogeltjes in kooitjes ziet. Kasian.

Kaliurang.

Ten noorden van Yogyakarta, op ongeveer 25 kilometer, ligt een populair resort dorp met de naam Kaliurang. Voor een luttel bedrag krijg je toegang tot een prachtig park met hoge bomen en varensoorten. Via een smal pad klim je naar een uitzichtpunt vanwaar je de actieve vulkaan Merapi kunt zien. Tenminste als de top niet in de wolken zit. Op de onderstaande foto zie je nog net de top van de vulkaan boven de wolken uitsteken. Meestal word je gevolgd door een man met allerlei drankjes in een kist die hij meetorst op zijn schouder, petje af voor dat gesjouw. Wij hadden al moeite met een kleine rugzak. :slight_smile:

Het waterpaleis naast het Kraton.

Ook de sultan en zijn hovelingen hadden weleens behoefte aan een duik in een zwembad. Een bijzonderheid vond ik het rustbed van de sultan dat eventueel nog kon worden verwarmd. De vrouwen mochten natuurlijk niet samen met de mannen zwemmen dus werd het bad gescheiden in twee gedeelten gesplitst door een zuil. In vroegere tijden moeten er nog meer baden zijn geweest omgeven door prachtig aangelegde parken.

Prambanan.

Gelukkig brachten wij een bezoek aan dit, naar mijn mening, mooiste tempelcomplex van Java voordat een aardbeving in 2006 een enorme schade heeft toegebracht en de restauratie weer een aantal jaren terug in de tijd zette.

De Prambanan Hindutempels zijn gebouwd in de 9e eeuw en bestaan uit 3 grote en 3 kleinere candi (tempel). De grootste van 47 meter is gewijd aan Shiva, de andere aan Brahma en Vishnu. De 3 kleinere zijn gebouwd voor Shiva’s stier Nandi, Brahma’s rijdier de gans Angka en Vishnu’s adelaar de Garoeda.
Tijdens ons bezoek werd er een prachtig bruidspaar gefotografeerd. De bruid in een superlange witte westerse bruidsjapon en de bruidegom in een strak kostuum.

Parangtritis.

Dit strand ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Yogyakarta. Vooral in de weekeinden is het er druk. Er zijn diverse eetgelegenheden waar vers gevangen vis omgetoverd wordt tot een heerlijk gerecht. Een aanrader. Houd er wel rekening mee dat die 30 kilometer wel meer dan een uur kunnen duren, vooral met feestdagen en weekeinden.
Op het strand is er de mogelijkheid om een andong of een paard(je) te huren. De zee is verradelijk vanwege de stroming.

Borobudur.

De Borobudur (Javaans: Barabudhur) is een boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta De Borobudur is gebouwd in de periode 750 - 850. De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa’s, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana.
De kleine stoepa’s vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. In de stoepa’s bevinden zich beelden van Boeddha ; wie door de gaten in de stoepa’s deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.
Bron: Wikipedia.