Wild spotten, de Nijl en de wisseltruc

(origineel bericht op be-more.nl)

Wild spotten, de Nijl en de wisseltruc

25 januari
Vanochtend zijn we om 5 uur vertrokken uit Backpackers voor een autorit van ca 14 uur naar het nationaal park Murchison Falls. Om een uur of 4 reden we het park in. Het was prachtig, natuurlijk zijn we op zoek naar de koning van de dieren maar de kans dat we die gaan zien is erg klein. Wel hebben we olifanten giraffen, pumba’s ( je weet wel, het wrattenzwijn uit Lion King), en veel antilopes en klein spul. Het park is ruim 3000 vierkante km groot en wordt doorkruist door de Nijl. We zijn de Nijl eerst overgestoken voordat we op zoek gingen naar het grote wild. Het is verschrikkelijk warm, zelfs de Oegandesen klagen erover. Ik zou het zo graag weer eens lekker koud willen hebben…heel eventjes dan.
Om half 8 kwamen we aan bij Fort Murchison, waar we eten en slapen. We slapen in tenten waarin twee keurig opgemaakte bedden met hele goede klamboes staan. Dat moet ook wel want het stikt hier van de muggen. Het moet hier werkelijk schitterend zijn, maar helaas is het donker en gaan we morgen ook al weer vroeg weg. Wat ik heb gezien is dat we zouden kunnen uitkijken over een stuk savanne en over de Nijl. Vlak voor we hier arriveerden reden we nog dicht langs een troep olifanten. Die beesten zijn echt angstaanjagend groot en als ze lawaai gaan maken moet je echt wel even oppassen.
Het was een mooie dag. Ik heb bewondering voor onze Steve, die 14 uur achter het stuur heeft gezeten, de laatste uren over de meest ontoegankelijke weggetjes. Morgen om 6 uur vertrekken we naar de watervallen en dan gaan we ook een boottocht en een kleine trekking maken.

26 januari
Vandaag was geweldig. We vertrokken om 5 uur uit de lodge en reden de hele ochtend door het park. Prachtige zonsopkomst en weer het nodige aan olifanten en giraffen gespot. Om een uur of 11 zijn we de Nijl weer overgestoken en gingen we lunchen in een aardige lodge annex restaurant. Daarna hadden we alle tijd omdat we pas om half 3 op de boot moesten.
Beetje zitten relaxen uitkijkend over het park, niet verkeerd.
Toen met de boot (géén felukka ;-)) over de Nijl richting de watervallen. Veel nijlpaarden, olifanten en krokodillen gezien en lekker in de zon gezeten. Dat kon omdat je een beetje in de wind zat, anders is het daar veel te warm voor. Vlakbij de watervallen zijn wij aan land gezet en hebben we gedurende ongeveer een uurtje een mooie wandeling omhoog gemaakt, waarbij we een steeds spectaculairder zicht op de watervallen kregen. Boven stond Steve met het busje op ons te wachten. We overnachten in weer een vrij luxe lodge in het park en slapen dit keer niet in een tent maar in een klein hutje. Maar het meest heerlijke is het zwembad dat hier is. Wat een tegenstelling met de wereld van door de week…
Lekker en gezellig gegeten, het afrekenen daarna is weer een verhaal apart. Dat gaat namelijk zo: er komt een ober met allemaal verschillende bonnen aan. Bonnen die per kamer voor de drank zijn en een gezamenlijke bon voor het eten, maar die is nauwelijks gespecificeerd. Die ober heeft geen wisselgeld bij zich dus als er een paar beginnen met betalen, dan moet hij eigenlijk alles onthouden en met het geld van de een hoopt hij dan de ander wisselgeld te kunnen betalen. Of ze gokken er op dat we allles wel naar boven afronden. Het wordt dus een behoorlijke chaos, waarin de een nog geld krijgt en de ander nog wat bij moet passen vanwege ingewikkelde wisseltrucs. Maar het mooiste was de volgende actie. Wilma kreeg na haar betaling nog 5000 sh waarop de ober aan Roeland, zomaar uit het niets 5000 vroeg. Roeland, die dacht dat dat was opdat hij dan zelf zijn wisselgeld terug zou kunnen krijgen, gaf een briefje van 5000, dat onmiddellijk aan Wilma werd doorgegeven. De ober leek uiterst tevreden met deze alleszins practische oplossing voor zijn wisselprobleem met Wilma, Roeland was dat niet echt. Ach, en zo werd het later en later en sloten we de dag met de tranen in het ogen van het lachen en heel veel shillingen lichter af.

27 januari. Terug naar Masaka, weer de hele dag in de auto. Nu nog even internetten bij Plot en cappuccino drinken en dan weer terug naar de realiteit van de sloppen.

Ik geniet enorm van alle leuke reacties op mijn verhalen, heel erg bedankt.

(origineel bericht op be-more.nl)