Wandelen in de Ihlara vallei

Een van de populairste wandelroutes in Cappadocië is die in de Ihlaravallei. Een smalle, diepe vallei waardoorheen zich de Menlendiz kronkelt. Ihlara ligt op 10 km van de plaats Aksaray aan de weg naar Niğde. De vallei is ontstaan door duizenden jaren slijtage van het water door de zachte vulkanische bodem. De vallei heeft een totale lengte van 15 km en hoogte van de wanden ligt tussen de 70-100 meter.

De standaardwandeling is 6 km. Ze begint in het dorpje Ihlara en eindigt in Belisırma. Aan beide zijden van het riviertje ligt een goed beloopbaar pad en om de paar honderd meter is er een brug(getje). Je kan ervoor kiezen om de volle 12 km af te maken, daarna moet je terug lopen. Wanneer je in Ihlara begonnen bent kan je in Belisırma omkeren of je terug laten brengen met een busje naar je startpunt. Ik heb zelf maar een paar km ervan gelopen, tot aan de theetuin met de eendjes. We hadden die dag al een ondergrondse stad bezocht en wilden de kloof uit voor donker.

In de vallei zijn, volgens het informatiebord, meer dan honderd oude, in de bergwand uitgehakte, kerken aanwezig. Er zijn er echter maar een paar te voet bereikbaar. In de loop van de tijd is de vallei dieper en dieper uitgesleten waardoor veel kerken in de hoogte achter zijn gebleven.

Je daalt in de vallei af via een brede houten trap met 380 treden. Dat afdalen gaat nog wel maar na de wandeling moet je ook weer omhoog. Je bent dan toch wel blij dat je op den duur boven bent.
Beneden aangekomen waan je je in een oase. De omgeving boven is vrij droog maar beneden kwetteren de vogeltjes, zoemen de insecten en klatert het water. Je waant je compleet in een andere wereld.

Voor de echte hikers begint de wandeling pas bij de theetuin met de eendjes. Turkse forums en sites met reviews zeggen dat het pad daarna niet meer geschikt is voor vrouwen (ha ha) en ouderen. Het schijnt ook zo te zijn dat er vanaf dat punt niet meer schoongemaakt wordt.

Op de WW Facebookpagina vind je een Ihlara Vallei album met fotos.

Ik ben er indertijd met een huurauto naartoe gereden. Zo konden we ook plaatsen in de omgeving bezoeken waar de normale toerist niet komt. Zo zijn we naar het dorpje beneden geweest en hebben nog een beetje rondgetoerd daar. Genoeg te zien!
Je kan vanzelfsprekend met een georganiseerde dagtrip maar Aksaray om 11:00, 15:00 en 17:30 rijdt er een busje van het openbaar vervoer. Wanneer je een tentje bij je hebt kan je in het stille gedeelte van de vallei natuurlijk prima overnachten. In het voorste gedeelte loopt bewaking maar achterin niet en wildkamperen is vrij in Turkije.