vragen Argentinie

hey allemaal,

heb even jullie advies/hulp nodig.
Volgend jaar vertrekken mijn man en ik voor 1 jaar richting Azie, Nieuw Zeeland en Zuid-Amerika (Paaseiland, stukje Argentinie /boven BA), Bolivia, stukje Peru (onder Lima)
Voor het stuk Zuid-Amerika hebben we een 3tal maan.

't is moeilijk om overal ‘goed’ te zitten qua klimaat. Bij ons zou dit betekenen dat we mei-juni-juli in Zuid-Amerika zijn.

De route is momenteel als volgt (richtlijn, ter plekke zijn we volledig vrij om langer/korter te blijven)

  1. NZ –> Paaseiland
  2. paaseiland –> Santiago (Chili)
  3. Bus Santiago –> Mendoza (schijnt een zeer mooie route te zijn./Openbaar vervoer)
  4. Wijntoer in Mendoza
  5. Nadien willen we NP Ischigualasto & NP Talampaya bezoeken. Dit kan zowel vanuit San Juan als La Rioja. San Augustin de valle Fertil blijkt een goede uitvalsbasis te zijn?? Wat moet ik mij voorstellen bij beide parken.
    Best via een excursie vanuit San Augustin regelen of?? Heb nl. begrepen dat je beide parken niet zelfstandig kan bezoeken. Je kan wel ter plekke geraken met je eigen vervoer maar nadien moet je beroep doen op een ranger omdat je niet ter plekke mag rondkijken.
    Hoeveel tijd dien je in elk park te blijven? 1dag voor elk of??
  6. over Cordoba richting Buenos Aires
  7. Nu zou ik graag het NP esteros del ibera aandoen, maar is blijkbaar geen makkie om te bereiken. BA-Corrientes-Mercedes-Colonia Carlos Pelligrini (openbaar vervoer) kan ook per jeep vanuit Posadas (prive vervoer, maar dat kost 180dollar ofzo)
    Wat zijn jullie ervaringen hiermee? een aanrader of niet?
    Is dit NP te vergelijken met het Np Rio Pilcomayo (Formosa) , dat makkelijker te bereiken is.
  8. Blijkbaar moet je na Esteros Del Ibera terug naar Corrientes zo richting Posadas.
  9. San Ignacio Jezuietenmissie
  10. Iguazu watervallen (beide kanten)
  11. de streek van Salta
    Hier zouden we een wagen huren. We kunnen beiden autorijden, maar wat met verzekeringen en veiligheid (zowel materiele schade als bv. aanrijding van dier of mens). Hier moet ik nog eens een route knutselen, maar kan alvast veel doen met alle kostbare tips vanop het forum. Waarvoor dank.
  12. Oversteek met Bolivia (Villazon)

We dachten aan een 50 euro/2personen/dag. maar als ik enkele prijzen bekijk lijkt dit niet echt haalbaar voor Argentinie of toch?

Alle meningen, adviezen zijn welkom.

Alvast bedankt en tot binnenkort met vraagjes over Salta regio.

Groetjes Ellen

Hola Ellen,

Even kort een reactie op enkele van je vragen:

Bus Santiago –> Mendoza (schijnt een zeer mooie route te zijn./Openbaar vervoer) > klopt is een aanrader

Nadien willen we NP Ischigualasto & NP Talampaya bezoeken. Dit kan zowel vanuit San Juan als La Rioja. San Augustin de valle Fertil blijkt een goede uitvalsbasis te zijn?? Wat moet ik mij voorstellen bij beide parken.
Best via een excursie vanuit San Augustin regelen of?? Heb nl. begrepen dat je beide parken niet zelfstandig kan bezoeken. Je kan wel ter plekke geraken met je eigen vervoer maar nadien moet je beroep doen op een ranger omdat je niet ter plekke mag rondkijken.
Hoeveel tijd dien je in elk park te blijven? 1dag voor elk of?? > *San Augustín of Villa Union zijn beide goede startplekken als je met eigen vervoer bent. Voor de rest klopt al je info. Beide parken zijn in 1 dag te doen, maar dat is wel overdreven haastwerk. Vooral vanuit La Rioja zijn er vele dagtours. *

Nu zou ik graag het NP Esteros del Iberá aandoen, maar is blijkbaar geen makkie om te bereiken. BA-Corrientes-Mercedes-Colonia Carlos Pelligrini (openbaar vervoer) kan ook per jeep vanuit Posadas (prive vervoer, maar dat kost 180 dollar of zo). Wat zijn jullie ervaringen hiermee? een aanrader of niet? Is dit NP te vergelijken met het Np Rio Pilcomayo (Formosa) , dat makkelijker te bereiken is. Blijkbaar moet je na Esteros Del Ibera terug naar Corrientes zo richting Posadas > *de Reserva Natural Esteros del Iberá is een bijzonder natuurgebied en zeker de moeite waard om te bezoeken. Neem de tijd om enkele dagen op safari te gaan aldaar. Probleem is inderdaad de bereikbaarheid, iets wat het tevens een minder toeristische plek maakt. Voor degene die vette cash meeneemt is een uitweg per privé 4x4 naar Posadas ook gewoon mogelijk. De meest gangbare route is inderdaad via Mercedes omdat daar vandaan gewoon bussen rijden naar Colonia Carlos Pellegrini. Het park in Formosa ken ik (nog) niet. *

De streek van Salta. Hier zouden we een wagen huren. We kunnen beiden autorijden, maar wat met verzekeringen en veiligheid (zowel materiele schade als bv. aanrijding van dier of mens). > *Bijna al onze klanten huren een auto in deze regio. Als je zelf geen risico´s wilt lopen qua veiligheid (overigens is deze regio goed te doen qua verkeersveiligheid, simpelweg omdat het een dunbevolkte regio is, ga maar eens in Buenos Aires rondrijden…), kun je altijd een privé-excursie nemen en je rond laten rijden. Aan een budget van € 50 per dag pp heb je dan echter zeker niet genoeg :slight_smile: Voor de rest moet je hier, als je niet te hoge eisen stelt aan luxe, best een heel eind kunnen komen met € 50 per dag pp. Af en toe overnachten in hostels of cabañas (vakantiehuizen) en veel met het openbaar vervoer reizen, maakt het goed mogelijk redelijk low budget te reizen. Als je elke dag een auto huurt verandert de zaak natuurlijk.

*Suerte, Jan

Ik denk dat die 50 euro voor beiden samen was, en dan is het simpelweg onmogelijk. Als het per persoon is gaat het zeker lukken inderdaad. Nog een kleine aanvulling voor Esteros de Iberá: probeer het met een huurauto, geen enkel probleem als je vanuit Mercedes naar Colonia Pellegrini rijdt. Heb ik zelf ook gedaan en was zonder problemen te doen.

Wel een aparte ervaring: na 3 uur lang intensief turen naar die rode gravelweg waren we even gestopt om van rijder te wisselen en toen zag ik, stilstaand naast de auto, de weg bewegen! Alsof het een soort langzaam stromende rivier was. Erg grappig, mijn vriendin had er later ook last van toen zij een stuk had gereden.

Hey allemaal,

Alvast bedankt voor de antwoorden. Had net een uitgebreid stukje getypt maar alles kwijt. L
Deel 1 van onze route zullen we wel met openbaar vervoer afleggen, dit omdat dit wel haalbaar lijkt (is nl. onze manier van reizen) en ook om de kosten te drukken.
Santiago (Chili) à Mendoza à vanuit La Rioja/San Augustin een excursie naar de NP (elke dag 1 ander park lijkt me) à BA à Np Esteros del Ibera à San Ignacio à Iguazu
Np Esteros del Ibera zal wel zwoegen worden om het met openbaar vervoer te bereiken, maar lijkt mij toch ook het beste qua kostprijs. Ter plekke kan je dan een excursie boeken en kijken wat we op eigen houtje kunnen doen.
@Flipsen: Hoeveel dagen (zonder transport) uit trekken voor Esteros? 3 a 4 dagen.
Vind bijna geen info terug zowel in Lonely Planet als Trotter. Wel op websites gekeken, maar kan mij moeilijk een duidelijk beeld vormen.
Voor Deel 2 van onze route zullen we in Salta (omgeving) een auto huren.
Zal even onze route uit de doeken doen. Lijkt mij de klassieke tour.
Alle tips/adviezen mbt reisroute, te bezoeken plekken, ongekende pareltjes zijn meer dan welkom.

  1.   +- Route die tren a las nubes aandoet maar dan per auto. 
    

Waarom? Kostprijs (schijnt duur te zijn en ook dienstverlening was/is niet goed volgens dit forum) en ook omdat we geen behoefte hebben om over Chili richting Salar de Uyuni (Bolivia) te reizen. Zowieso hebben we een andere route in gedachten en ook omwille van het hoogteverschil.
Is deze route op 1 dag haalbaar of beter op het eindpunt (of in de buurt) overnachten en de dag nadien terug naar Salta?
Wat denken jullie? Mogelijkheid tot overnachten?

  1.   Rondje Salta-Cafayate-Salta
    

Lees op het forum dat je best eerst naar Cafayate gaat via Cachi en Molinos en dan vanuit Cafayate terug naar Salta (langs de andere route).
Hoeveel dagen moeten we hiervoor uitrekken (onderweg willen we ook genieten van natuur, foto’s maken, wandelen en dingen bezoeken)
Ik had gedacht aan een 4 tal dagen (zie hieronder)
1)Valles Calchaquies: Salta- Cachi-Molinos-Cafayate
a. Salta-Cachi (+overnachten in Cachi) 1dag
b.Cachi-Cafayate: 1dag rijden +Overnachten in Cafayate + 1 dag Cafayate ter plekke +overnachten (2 dagen)
2)Cafayate: blijkbaar is dit een wijnstadje. Je kan jezelf er wel 1 vermaken lijkt me (ook fietsen te huren).
4)Quebrada del rio de las conchas (Cafayate-Salta)1 dag

Deze route is met een personen auto te doen lijkt me. Extra water, beetje voeding meenemen. We zullen een gsm met een Argentijnse simkaart meenemen.
Is er ontvangst op die plekken?
Extra benzine meenemen nodig?
Ben geen angsthaas, maar kan me gewoon moeilijk een beeld vormen. Wat als je onderweg in panne valt.
We zijn in Azie al een paar keer in panne gevallen met de scooter, maar hadden altijd het geluk dat we op max. 2 km van een ‘depannagedepot’ in panne vielen.
Is de weg duidelijk te berijden met een lokaal wegkaartje of heb je echt een super gedetailleerde kaart nodig?

  1.   Tafi del Valle lijkt me heel groen, je kan er ook mooie wandelingen maken. Hier zouden we ook met onze auto naartoe kunnen gaan. 
    

Raden jullie deze streek aan? Ben hierover precies nog niets tegen gekomen op het forum.
Je kan natuurlijk niet alles doen op 1 reis dus keuzes maken is de boodschap. Wel of Niet??

  1.   Een andere trip met de auto: Salta à Humahuaca
    

a. Salta à Jujuy (weg 9; ruta de la cornisa)
b. Jujuy à Purnamarca (7 kleuren berg)
c. Purnamarca à Tilcara
d. Tilcara: Pucara de Tilcara bezoeken (incafort)
e. Tilcara à Humahuaca
f. Vanuit Humahuaca kan je verschillende uitstappen doen.
Oa. La laguna de pozuelos
De salinas grandes

Zowel Trotter als Lonely Planet laten hier serieuse steken vallen en laten mij met veel vragen achter
De beschreven route vanuit Salta à Humahuaca hoeveel dagen zouden jullie hiervoor voorzien? Wat zijn leuke dorpjes om te overnachten?
Is de laguna de pozuelos met eigen vervoer te bezoeken of zijn er excursies nodig /mogelijk vanuit dorpen in de streek??
Idem voor Salinas grandes, deze liggen blijkbaar in de hoogvlakten van la Puna (waarover er in een ander topic reeds info gegeven is, zeer onherbergzaam ed…)
Alle info zowel tot aan Humahuaca als excursies vanuit Humahuaca en omliggende dorpen zijn welkom.

We willen zoveel mogelijk met eigen vervoer en op eigen houtje doen, maar ’t moet verantwoord blijven he.

Vanuit Humahuaca keren we terug naar Salta per auto om nadien per bus in la quiaca de grens met Bolivia over te gaan.

Wat met een slaapzak? We kunnen die niet gans Azie doorsleuren daarom ter plekke te koop of te huur?

Dat zijn mijn vraagjes tot nu toe. 't zijn er precies verschrikkelijk veel, maar voor kenners als jullie kan dat geen probleem zijn. Beetje stroop smeren. cheer
In een vorig topic heeft Jan dit geantwoord. Ga hier een beetje research over doen. Want vind hierover in de Trotter niets terug. Nu Lonely planet en het www uitpluizen. Je mag me terug verwachten mbt hetgeen hieronder staat. Ik bekijk gelijk ook eens jullie website.
Bij Alex en Rijkje ziet het er ook wel gezellig uit. J

Groetjes Ellen
*Als je je echt wil concentreren op het noordwesten van Argentinie (een werkelijk schitterend gebied), dan kun je ook overwegen bezoeken te brengen aan minder bekende stukken, zoals:

NP Laguna Brava - La Rioja (flamingo’s, vulkaanmeren, etc)
NP Sierra de las Quijadas - San Luis (ruig natuurpark)
Regio Tinogasta - Fiambalá in Catamarca (o.a. de thermen van Fiambalá - Ruta de Adobe)
Regio Antofagasta de la Sierra - Laguna Blanca in Noord-Catamarca (extreem mooie natuurschoon)
NP Calilegua in Jujuy (junglegebied)

Naar enkele van deze onbekendere gebieden kunnen wij privé-excursies voor je/jullie organiseren, dus mocht je interesse hebben moet je het maar even laten weten.

Suerte,

Jan *


Zoek je dé maatwerkspecialist voor individuele rondreizen in Argentinië?
Kijk op: http://www.heart-of-argentina-travel.nl

Voor Iberá zou ik 2 of 3 dagen uittrekken. Steek je licht eens op bij www.deliciasdelibera.com! De twee dames die hier werken (vloeiend Engels) weten veel over vervoer en goedkope(re) accomodatie in Colonia Pellegrini. Ook zorgen ze voor een lekker ontbijtje als je aankomt met de nachtbus vanuit BsAs. Zij hebben mij erg geholpen 3 jaar geleden met het organiseren van een studiereis voor een goep TU Delft studenten, als je ze contacteert kan je mijn naam noemen :chin: Duurdere optie waar onze klanten vaak gebruik van maken: www.iberaesteros.com.ar

  1. Route naar San Antonio de los Cobres is mogelijk met een gewone auto, mits het niet geregend heeft. Ook kom je op grote hoogte, iets om rekening mee te houden. Het is in principe prima op 1 dag te doen. Destijds heb ik het gecombineerd met een bezoek aan de Salinas Grandes bij Purmamarca, binnendoor, maar dat raad ik niet echt aan :slight_smile:

  2. 4 dagen voor het rondje Valles Calchaquiés is prima. Een extra dag in Cafayate vind ik zelf wel de moeite waard. Het is een erg toeristische ronde, dus je zal altijd wel mensen tegenkomen. Een GSM heeft in grote delen van Argntinie echter geen bereik (hoewel dat in het midden/noorden wel meevalt geloof ik). Qua wegenkaarten ga ik altijd uit van het simpele principe: neem 2 of 3 verschillende kaarten mee, want er is er geen eentje die 100% klopt! Overigens heeft onze vaste autoverhuurder in Salta (en ongetwijfeld zijn er al meer) ook GPS-apparatuur voor de auto´s beschikbaar.

  3. Tafí vind ik zelf erg grappig. Je kan er vanuit Cafayate makkelijk komen. Het eerste stuk tot de bergpas (Kleine Hel genaamd, succes) is juist erg droog en dor, maar zodra je Tafí inrijdt wordt het groen. Vooral de weg verder naar beneden is geweldig, alsof je door het tropisch regenwoud rijdt. Wel lekker veel slingeren hier, met leuke haarspeldbochten. Je kan ook de ruïnes van Quilmes mooi bezoeken en eventueel de Menhirs van Tafí (niet zo interessant). Je kan in Tafí ook goed paardrijden en je ziet er overal gaucho´s lopen.

Als jullie echt de tijd hebben, huur dan een auto in Cordoba en ga van daaruit een grote ronde maken via Mendoza naar boven (langs de parken Talampaya en Ischgualasto, beiden 1 dag voor uittrekken mijns inziens), verder door typische Argentijnse steden als La Rioja en Catamarca, door richting Tucumán en dan tijdig afslaan naar Tafí. Verder naar Cafayate, Cachi, Salta/San Lorenzo (hoi Alex en Rijkje!) en Purmamarca. Eventueel zelfs nog een nachtje slapen in Humahuaca. Dan terug richting Cordoba via Cafayate (maar nu de prachtige en geasfalteerde weg door de quebrada de cafayate), via alweer zo´n typisch Argentijnse stad Santiago del Estero. De termas kan je links laten liggen, oude zooi en oude gasten :slight_smile: En dan weer naar Cordoba om de auto in te leveren. Maar neem vooral de tijd voor deze ronde. Je kan de auto natuurlijk ook inleveren in Salta, maar hou rekening met torenhoge drop-off kosten (echt belachelijk).

Suerte!

hey flipsen,

heel hartelijk bedankt voor alle info. Net of je naast je computer campeert, wat een dienstverlening.

Groetjes Ellen

Hola Ellen,

Er zijn al heel wat tips gegeven, heb er weinig aan toe te voegen… Misschien 1 (ongevraagde) tip… Plan niet teveel, als ik het zo lees ben je het tot op de dag aan het plannen. Je hebt een jaar!!! Het is volgens mij leuker en avontuurlijker als je je af en toe laat “overvallen” door het toeval. Wij hebben zelf eens een jaar gereisd en dat is echt onze ervaring…

Sorry voor deze (overigens goed bedoelde) bemoeienis…

Ps Ischigualasto & Talampaya is wel veel tezamen, maar te doen op 1 dag :slight_smile:

Saludos
Alex y Rijkje

hey Alex en Rijkje

We hebben het zeker niet slecht op gevat. Ik ben nu momenteel alleen maar info aan het inzamelen per land. Op die manier probeer ik een ± route aan het samenstellen. Dit houdt echter slechts in in welke route we reizen en welke grensovergangen we aandoen.
Tevens probeer ik te kijken wat ik ZEKER wil doen/zien per land en probeer ik hier een ± budget en tijdspanne aan te plakken.

bv. Voor China hebben we 2 maand uitgetrokken en vanhier naar Vietnam (1 maand) –> Cambodja (1 maand) –> Laos (1 maand) –> overland Thailand (Enkele dagen-zijn hier al eens een tijdje geweest) –> overland richting kuala lumpur (verplaatsing) en vanuit Singapore/Kuala Lumpur naar Borneo (± 1 maand).
Nieuw Zeeland ± 6 a 8 weken.
Paaseiland (1 week)
Dan hebben we nog 3 maand over voor Argentinië (boven BA), Bolivia (met een tijdje Rurrenabaque) en Peru (onder Lima)

Blijven we ergens korter/langer… geen probleem. Ter plekke volgen we gewoon ons gevoel en tips van locals/andere reizigers.
Ben gewoon nog een ‘controlefreak’ en weet graag wat er in elk land te zien/doen is en hoeveel tijd we ‘denken’ nodig te hebben.

Tenslotte moeten we ons RTW ticket een beetje op datum prikken en ook budget voorzien per land ±

Misschien komen we wel eens enkele dagen bij jullie langs:vak01:
Julie zijn naar het schijnt een echte bron van info… :slight_smile:

Welk idee hebben jullie over het benodigde Argentijnse budget. Zowieso denken we een 10-tal dagen een auto te huren in omgeving Salta.
We hebben niet veel luxe nodig qua accomodatie maar wil wel 3x per dag een degelijke maaltijd.
Peru en Bolivie lijken mij wel goedkoper als Argentinie maar gemiddeld hadden wij een 50 euro/2personen/dag.
Zou dit lukken voor Bolivia en Peru? Uitspattingen zoals ticket Muchu Picchu, wandeling Colca Canyon, enkele dagen Rurrenabaque kunnen er wel vanaf en zullen als extra budget gerekend worden. Net zoals dan de auto in Argentinia…
Lijkt 70 euro/2personen/dag gemiddeld jullie iets voor Argentinie??

Welke landen hebben jullie bezocht tijdens de lange reis?? blijven plakken in Argentinië??

Groetjes Ellen

Hola Ellen,

Jullie reis klinkt echt super, en bijdeze veel plezier met de “voorpret”…
Wij zijn in 1999/2000 weggeweest, al weer even geleden, en hebben 6 maanden in zuid en midden amerika gereisd (argentinië destijds overgeslagen zij hadden toen hier US dollars) en 6 maanden in Azië…super onvergetelijk…Ja je hebt echt het idee dat je er even uit bent:)
Wat betreft het budget, Argentinië is zeker duur als je het vergelijkt met Bolivia en Peru, zelfs binnen Argentinië zijn er aardige verschillen, denk zelf dat het Noorden en dus Salta relatief goedkoop is …
Wat betreft overnachtingen wil je slapen op een dorm zo rond de 40 pesos pp , 2 persoonskamer rond de 100-150 pesos. Maaltijd in restaurant 20 a 25 pesos pp ect… (blijft moeilijk schatten), een keertje een broodje op de hoek van de straat goedkoper. Auto huren tussen de 150 - 200 pesos (maar voor 10 dagen vaak korting 10%, vanaf 7 dagen betaal je 6 dagen ect.)… Met 50 euro met z´n tweeën kom je dus uit op ongeveer 260 pesos…70 euro = 360 pesos . Jullie zitten wel met mei en juni wel in het laag-laagseizoen (Hier in Salta dan)wat met overnachtingen aardige verschillen kan opleveren.Wat je hier “extra” kwijt bent maak je zeker in Bolivia en Peru weer goed…

En…natuurlijk zij jullie hier van Harte Welkom!!

Succes!!
Alex y Rijkje

Ps." echte bron van info…" dan moet het wel om Salta en omgeving gaan want alles daar buiten valt echt mee hoor… Dan moet je echt “aankloppen” bij oa Jan en Jack…