HOI ALLEMAAL
;D ;D ;D
Wie kan mij adviseren?
Ik ga voor 4 mnd. naar Thailand, o.a. een project met straatkinderen doen en rondreizen.
Is het nodig om mezelf dan tegen honds dolheid in te enten? :-/
Wat zijn jou ervaringen op dit gebied? En is de kans op die ziekte ook echt groot?
Thank you
;)Sanne
Hai Sanne,
Een lastige keuze vonden wij ook, aangezien:
- als je je van tevoren NIET laat vaccineren en je wordt besmet met het rabiësvirus, dan ga je zonder specialistische hulp dood;
- als je je van tevoren WEL laat vaccineren en je wordt besmet met het rabiësvirus, dan ga je ook zonder specialistische hulp dood;
Echter, in het laaste geval heb je reeds 3 van de (meestal) 5 injecties (rabiësvaccin) gehad, wat als voordeel heeft dat je reeds een gedeeltelijke bescherming hebt opgebouwd. Bescherming = tijd om medische hulp te zoeken (die soms van ver moet komen).
Kortom: de vraag is hoe snel is hulp beschikbaar als je wordt besmet? Wij fietsten door (laagbevolkte gebieden in) Azie (Thailand-Laos) en Afrika gedurende 8 maanden en hebben vanwege het tijdsaspect (+ drie keer minder kans op een vervuilde naald) ervoor gekozen het wel te doen.
Succes met je keuze !
en kijk eens op:
http://vakantiemetderolstoel.iplek.nl/gezondopreis
Rabiës (hondsdolheid)
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die altijd dodelijke afloopt. Het is daarom van belang om hondsdolheid te voorkómen. Het virus wordt verspreid via het speeksel van besmette zoogdieren (o.a. honden, katten, apen en vleermuizen). Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Verdacht is het als een dier agressief en onrustig is.
Vermijdt krabben, likken en beten van zoogdieren in gebieden waar hondsdolheid voorkomt en raak zieke of dode dieren niet aan. Laat u direct behandelen bij een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier: -Maak de wond goed schoon met water en zeep en ontsmet deze met betadine of alcohol 70%.
-Zoek zo snel mogelijk medische hulp.
-Liefst binnen 24 uur moet antiserum (bij voorkeur “human anti-rabies immunoglobulin”) gegeven worden.
Vaak is antiserum niet direct voorradig. Laat dan bij de eerste gelegenheid door een arts bepalen of het zinvol is om alsnog antiserum toe te dienen. U moet zo snel mogelijk beginnen met een serie van (meestal) 5 injecties (rabiësvaccin) die in de loop van een maand gegeven worden. U moet antibiotica en zonodig een tetanusvaccinatie krijgen.
Overweeg inenting tegen rabiës van tevoren. Deze inenting bestaat uit een serie van 3 injecties, verspreid over 3 weken. Deze serie geeft een gedeeltelijke bescherming tegen hondsdolheid. U heeft na een (mogelijke) besmetting toch nog 2 injecties extra nodig. Hiermee moet bij voorkeur binnen 24 uur begonnen worden. Na een mogelijke besmetting moet u dus toch nog altijd meteen medische hulp zoeken.
U moet zich laten inenten als u langer dan 3 maanden in Afrika, Azië of Zuid Amerika verblijft, Mensen die veel met zoogdieren in aanraking komen in Afrika, Azië of Zuid Amerika, Fietsers of grotonderzoekers die meer kans hebben om door honden of vleermuizen gebeten te worden.