Tips waar je wat aan hebt (hoop ik)

Al een tijdje terug van een trip door Sri Lanka. We hebben rijkelijk geput uit dit forum. Nu het leven daar weer opkrabbelt na het noodweer, tijd wat terug te doen. Wat praktische ervaringen. We deden overigens alles met het openbaar vervoer (prima te doen) en sliepen in guesthouses van circa 30 euro per nacht. Eigen badkamer, airo/fan, inclusief ontbijt, schoon en vaak verrassend ruim. Altijd vriendelijke mensen.

Als je fresh juice bestelt, zeg altijd bij dat je er geen suiker in wilt. Anders proef je vooral suiker met een ananassmaakje en geen lekker vers, fris sapje.

Bestel als dessert curd dat blust het brandje in je mond na een spicy maaltijd.

Bedden. Geen probleem als je van lepeltje lepeltje houdt. Vaak niet erg groot. Soms lekker breed, maar te kort. Neem lekker twee aparte bedden of een 3-persoonskamer…

Pas op met apen, ga ze niet bekijken vanonder een boom, dan poepen ze op je. Stoor ze niet in hun bezigheden (het jatten van tassen of zo) anders worden ze boos op jou. Kortom: Zoek een ander lievelingsdier.

De politie is je beste vriend. Schrik niet als je wordt aangesproken door een agent. De tourist police wil graag een praatje maken en geeft je (goedbedoelde) adviezen.

Vergeet koffie. Het is vaak slootwater. Drink thee. Liever nog neem een flesje EGB (gemberdrankje). Dan hoor je er echt bij.

Zorg voor voldoende klein geld. Vaak willen/kunnen ze niet teruggeven van grote bankbiljetten.

Eet ook ‘s avonds in je guesthouse. Ook als je in een stadje zit. Restaurantjes zijn er niet veel en vaak niet gezellig.

De geldautomaten zijn wispelturig, meestal komt er geld uit, soms niet. Tank lekker geld als je een automaat hebt die jouw pasje accepteert.

Fietsen. Bekeken met Nederlandse ogen is de kwaliteit niet al te best, maar je kunt er op rijden. Je moet wel af en toe je vege lijf redden met dank aan de kamikaze–idioten op de weg.

Ook al heb je entree betaalt bij een tempel, extra geld wordt gewaardeerd als iemand op je schoenen past of je een bijzonder boeddhabeeld laat zien achter een gesloten deur. Happy donation!

Veel plezier

Mooie lijst ja. Ik zou de regel ‘restaurantjes zijn er niet veel’ willen nuanceren - er zijn zeker 10 plaatsen waar je wél meer keus en vaak lekkerder en gezelliger buiten de deur eet. :chin:Van die Prikbord-site die je kunt googlen:

“Preciezer geformuleerd: de lijst met plaatsen waar je gerust BB kunt boeken omdat er genoeg restaurants en bars op loopafstand zijn betreft
a) Binnenland Kandy, Nuwara Eliya, Ella, Sigiriya en Tissa maar de laatste twee op veel kleinere schaal
b) Aan de kust: Negombo, Beruwala-Bentota, Hikkaduwa, Unawatuna, Mirissa, Tangalle, Arugam Bay en Jaffna.
Voor alle andere plekken ga uit van HalfBoard, of wees voorbereid op vervelende verrassingen ter plekke qua maaltijdbudget.”

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

Wel een grappig idee, een tips topic. Doen wij een duit in het zakje met thema “tempels & godsdienst”. Het is altijd goed om daar iets van te weten zodat je de mensen niet beledigt:

  • In tempels (ook historische!) moet je bedekt gekleed zijn, dus lange broek en t-shirt. Voor de dames met een rokje, deze moet tot over de knie en de schouders moeten bedekt zijn, mag ook met bijvoorbeeld een shawl.
  • Je mag best foto’s van Boeddhabeelden maken (tenzij anders vermeldt) maar nooit met bewust iemand ervoor/erachter/ernaast.
  • Schoenen moet je uit doen, maar sokken zijn toegelaten. Sokken met nopjes zijn ideaal, want met regen worden sommige tempelvloeren spiegelglad. En in de zon bloedheet.
  • Inderdaad, diegene die op de schoenen past een kleine fooi (20 roepie) geven is netjes en gebruikelijk.
  • Roken of met alcohol op een tempel in is niet netjes/niet toegestaan.
  • Als je een beeld hebt bewonderd, draai je dan niet meteen om, maar zet eerst een paar stappen naar achteren voordat je je omdraait. Ook dat is respect.
  • Monniken willen graag een praatje maken, is heel leerzaam. Na het gesprek handen schudden kan wel voor mannen maar niet voor vrouwen. Je zal zien dat de Sri Lankanen zelf gebogen met hun handen naar de voeten van de monnik gaan, dat is respect. Sri Lankanen doen dit ook bij hun ouders, bij bijvoorbeeld een afscheid of een bruiloft.
  • Zelf mag je uiteraard ook giften aan Boeddha geven, vaak kan je bij de tempels olielampjes, wierrook, bloemetjes en Lotusbloemen kopen. De kosten zijn bijna niks en het wordt gewaardeerd. Bij de meeste beelden staan vaak kastjes waar je ook een financiële gift in mag doen. Uiteraard is alles vrijblijvend.
  • Als je om een stupa/pagode heenloopt doe je dit met de klok mee.
  • Aai niet zomaar bij een kindje over het hoofd, sommige Sri Lankanen geloven dat er een verbinding is tussen kleine kinderen en de hemel en zijn bang dat die verbroken wordt als een vreemde over het hoofd aait.
  • Bij Hindoe tempels moeten de mannen met ontbloot bovenlichaam naar binnen. Voor de vrouwen gelden voor kleding dezelfde regels als in Boeddhistische tempels.
  • Voeten zijn redelijk onrein, kijk dus uit dat je geen andere mensen ermee aanraakt en wijs ook nooit met je voeten iets aan, zeker geen beelden maar ook niet in winkeltjes waar spulletjes op de grond staan.
  • In tempels loop je niet hand in hand en kus je elkaar zeker niet.
  • Wees stil, er zijn mensen aan het bidden en mediteren.
  • Raak geen beelden of schilderingen aan.
  • Nog een voor de foto’s: Hang niet over een liggende Boeddha heen om die mooie foto te krijgen. Als je het netjes wilt doen dan maak je geknield een foto.

Het lijkt een hele waslijst, maar de meeste van deze punten gelden eigenlijk in elke tempel/moskee/kerk waar dan ook ter wereld.

Ik was er nog eentje vergeten: Je mag in Sri Lanka niet met zichtbare tatoeages lopen van Boeddha of Hindoe goden.

Restaurantjes tijdens mijn rondreis waren absoluut geen probleem. Maar het is natuurlijk wel zo wat je eisen zijn.
Soms is het gewoon leuk om te eten tussen de locals in een zaakje met TL-verlichting. Ook veel goedkoper dan in een hotel of luxe restaurant.
Goedkoop eten; dat moet lukken voor ongeveer RS. 200,- a 300,-.
Je kan als je wat van een centrum af zit ook gewoon de tuktuk nemen. Zo duur is dat ook weer niet, en ook iedere keer weer een belevenis.

Ik denk dat in mijn beleving je een restaurant kan indelen op de vraag of ze er bier verkopen. In eigenlijk alle restaurantjes die er gezellig, leuk uit zien wordt alcohol verkocht. In de wat simpelere minder gezellige tentjes eigenlijk nooit.

Voor de koffieverslaafden die echt niet zonder kunnen zou ik de tip geven jezelf daarop voor te bereiden.