Tips voor m'n wereldreis

Dag allemaal,
Ik heb de plannen om over enkele maanden een wereldreis te maken (backpacken). Landen die mijn interesse wekken zijn; Nieuw-Zeeland, Australië, China, VS, Canada, IJsland en Finland.

Graag zou ik via deze weg willen vragen of er mensen zijn die tips voor mij hebben, zoals; waar begin ik met plannen, waar moet ik op letten, waar vind ik goedkope vliegtickets, hostels etc. andere tips? Ik ben net begonnen met oriënteren dus echt alle tips zijn welkom :smile:

Alvast bedankt voor alle input.
Groetjes, Robbert

Hoi Robbert, leuk plan. Vergeet niet: de voorpret, het orienteren is ook een groot deel van de lol. Wij zijn nu bezig met een wereldreis en het belangrijkste dat wij de eerste tijd van voorbereiden hebben gedaan is plekken uitzoeken die we echt heel graag wilden zien, die we graag wilden zien en die ook nog wel een andere reis kunnen zien. Een soort bucket list maken dus en ranken. Let vooral ook op beste reistijden en budget per land. Zo kun je gaan combineren.

Het valt me op dat je eigenlijk alleen maar dure landen opnoemt, die ook nog eens niet erg handig ten opzichte van elkaar liggen. Dat betekent dat de ticketprijs ook behoorlijk hoog zal zijn. Misschien is geld geen issue voor je, maar je kan overwegen om landen wat meer gecentreerd te kiezen (regio of deel continent ipv veel verschillende landen).

Bedenk dus goed wat je wil doen/zien ( waarom trekken die landen je aan: is het de cultuur, natuur, klimaat, geschiedenis, de activiteiten die je er kan doen en zijn er misschien nog meer landen die voldoen aan die kenmerken waar je nog niet aan gedacht hebt?) en bedenk hoeveel geld en tijd je daarvoor hebt. Natuurlijk veranderen je plannen nog vaak genoeg, als je reisboeken bekijkt, andermans verslagen op reismee en waarbenjij gaat lezen, dit forum doorspit, reisprogramma’s gaat bekijken. ter inspiratie werkten voor ons ook goed de reisbrochures van reisbureaus. De dagprogramma’s van de groepsreizen geven je een goede indruk van wat je niet mag missen en wat haalbaar is inbepaalde tijd qua afstanden. Of ga gewoon eens naar de bibliotheek of boekhandel en neem een stapel interessants mee.

Wij reizen zelf erg langzaam, ongeveer een maand per land, acht maanden lang op advies van meerdere mensen op dit forum en nog steeds hebben we het idee dat we verschrikkelijk veel overslaan. Dat is natuurlijk ook gewoon zo. En soms hebben we ook gewoon even een paar dagen rust nodig en willen we niks zien, doen, beleven. Ik denk dat je niet te veel moet willen. Onthoud dat je hoogstwaarschijnlijk nog tijd genoeg hebt om meerdere reizen te gaan maken, dus prop niet alles in deze reis, hoe groot die verleiding waarschijnlijk ook is.

Veel had je zelf allang bedacht, maar hopelijk heb je er toch nog iets aan. Veel plezier met plannen en lezen!

Hey Nelles,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Heb er zeker wat aan:). Ik vroeg me verder nog af of je websites hebt welke ik goed kan raadplegen voor tips van medereizigers, goedkope tickets (hoe zit dat met wereldtickets?), e.d.

Nogmaals super bedankt.
Groetjes, Robbert

Dit forum is een goeie plek om te beginnen, of het internationale LP forum thorn tree. Ik noemde al de sites zoals reismee en waarbenjij voor inspiratieen kijk eens bij (gespecialiseerde) reisbureaus. Backpackgek is ook leuk om te lezen. Al hebben wij voor de algemene info over wereldreizen veel gebruikt gemaakt van het boekje ‘Hoe word ik een wereldreiziger?’ en voor de rest LP’s en Rough guides, bijvoorbeeld uit The first time serie. Niet om mee te nemen, maar wel goed om te lezen van tevoren.

Voor tickets hebben wij gezocht op Skyscanner en Kayak. Kilroy en WTC hebben ATW-tickets maar hun aanbod (en meedenken) viel ons nogal tegen. Uiteindelijk vonden we onze tickets zelf via de website van Kilroy. Cheaptickets heeft een handige zoekmachine met veel opties, maar is vaak duurder vanwege allerlei extra toeslagen. Waarschijnlijk staat daar ook wel weer goede ondersteuning tegenover, maar dat weet ik niet.

Er zijn vast een heleboel sites speciaal voor de landen waar jij heen wil (en startpagina!s): Google is your friend.

En stap is bij een Joho centre binnen. Er werken daar ervaren backpackers die je met alle liefde willen helpen. www.joho.nl

Dank voor de reacties. Nog een vraagje; wereldtickets lijken enorm te schelen in prijs tov losse tickets klopt dat? Daarnaast; zit je bij wereldtickets altijd vast aan bepaalde vertrekdata of heb je daar zelf enige invloed op?

Bedankt.

verder hoorde ik ook dat je vooraf je een land binnenkomt je al moet aangeven wanneer je weer vertrekt en je dat ook moet kunnen bewijzen. Is dat zo? Ik leg liever namelijk niet mijn hele reis van te voren al vast, maar beslis het liefste t.z.t. hoelang ik ergens blijf… Wat zijn daarin mijn mogelijkheden?

Dat verschilt van land tot land. Dit zul je dus voor elk lang wat je wilt bezoeken uit moeten zoeken. De site van de ambassade van het desbetreffende land en de visumdienst hebben over het algemeen de meest recente informatie.

Wat wereldtickets betreft: hoe duurder het ticket, hoe meer flexibiliteit (meestal). Kijk eens bij Joho of Killroy naar de mogelijkheden voor jou.

Van de landen die je wilt zien heb ik alleen IJsland en China bezocht. Zie mijn websites voor wat tips en foto’s.

Even een updateje:)

zojuist contact gehad met iemand van CIBT. Zij gaven aan dat er bijna geen enkel land is waar je met een enkele reis wordt geaccepteerd. Ik zou dus bij elk land een uitreis moeten kunnen aantonen om naar binnen te mogen. Dat is voor het eerst dat ik het hoor, maar neem aan dat dit correct is. Flink balen want dan zou ik mijn hele reis dus vooraf al moeten gaan plannen :(. Geeft me wel weer de mogelijkheid om met een wereldticket op reis te gaan, wat me weer wat in de kosten scheelt denk ik…

je hoeft natuurlijk niet je hele reis al vanuit Nederland te plannen, onderweg kun je ook tickets boeken die als bewijs dienen dat je je volgende bestemming verlaat.

Ja precies dat kan ook…

Ik zou me als ik jou was sowieso niet te veel focussen op IJsland en Finland. Die landen zijn redelijk dichtbij en zijn (relavtief) makkelijk tijdens een vakantie te bezoeken. Ik zou voor een wereldreid juist kiezen voor landen die verder weg zijn, of landen die je met elkaar combineert (zonder vliegen) zodat je echt langere tijd in een gebied zit en het landschap en de cultuur op je in kan laten werken.

Voordeel van Finland en IJsland is bovendien dat er geen visumeisen zijn. Finland heb ik nog nooit bezocht, maar IJsland is echt geweldig!

Dank voor je reactie, maar ijsland en finland wil ik toch echt graag naartoe. Dus die ga ik sowieso erbij pakken.
Toch bedankt.

Ik zou inderdaad ook Finland en IJsland voor later bewaren. Daar kan je makkelijk nog eens in een gewone vakantie van een week of een aantal weken naar toe.

Hoe lang wil je in totaal eigenlijk weggaan? En hoe lang wil je grofweg in elk van de door jou genoemde landen blijven? Hou er rekening mee dat je met zo’n around the world ticket vaak maar 1 kant op kan vliegen, maar je kan uiteraard ook stukken over land reizen of binnenlandse vluchten maken of kleine stukken met een lokale budgetmaatschappij.

Ik wil ongeveer een jaartje wegblijven dutchgirl. ben nu bezig met plannen hoelang ik waar wil blijven.

Hoi Robbert, dat klinkt goed! Ik ben ook een wereldreis aan het plannen en ik heb voor alle fases van mijn plan op papier gezet: wat ik wanneer heb gedaan en waar ik informatie vandaan heb gehaald. Daarin heb ik ook tips van reizigers hier en op lonelyplanet meegenomen (bijvoorbeeld: niet teveel dingen in te weinig tijd :wink: ). Misschien dat er dingen tussen staan die je kunt gebruiken… kijk maar eens op http://www.projectimagine.nl/projectplan_nl.pdf en klik op “projectplan” in het menu bovenaan, dan krijg je de hele beschrijving in pdf. Verder is er hier en op het lonelyplanet thorn tree forum écht heel veel te vinden over waar je rekening mee moet houden volgens de ervaringsdeskundigen :wink: . Als er nog dingen zijn waarvan je denkt dat ik je ermee kan helpen, hoor ik het wel! Succes en vooral veel plezier met de plannen! Groetjes, Nelleke

Ik heb vrij veel van de landen die jij noemt bezocht tijdens mijn wereldreis. Ik heb het rondje zuid-afrika, australië, nieuw-zeeland, cook eilanden, VS, ijsland gemaakt. Het ticket heb ik geboekt bij Kilroy travels, die gespecialiseerd zijn in verre backpack reizen en wereldtickets. Het heeft mij heel veel geld gescheeld. Nadeel is idd dat de data vast liggen, al kan je die tegen een redelijk prijs (50 euro dacht ik) wel omboeken. Het is goed te doen om vanaf New York een stopover te maken in IJsland, om dan naar het Europese vaste land te vliegen (met Iceland Air). Je noemt idd wel dure landen, maar ook wat ik heb bezocht was duur en toch heb ik het binnen een redelijk budget kunnen doen. Succes met regelen!

Zoals hierboven al werd gezegd, zijn er speciale boekjes waarin je leest hoe je begint met plannen.
Kijk ook eens op www.backpackgek.nl (zij hebben wel gereisd met vooral enkeltjes), en via mijn handtekening naar mijn gratis reistips.

En verder: hoop ik dat je al duizenden euro’s hebt gespaard (zeker meer dan €15.000) want anders wordt die reis (naar die landen voor een jaar) onmogelijk.
In een Lonely Planet (papieren) gids lees je vaak wel hoeveel je ongeveer per dag gemiddeld nodig hebt in een land; voor veel landen staat het ook al ongeveer op hun website.
Zoals ook al door velen is gezegd: je noemt alleen maar dure landen, veel landen zijn zelfs duurder dan Nederland. Vergeet ook niet dat je in Nederland waarschijnlijk goedkoper overnacht en eet dan je al reizend zult kunnen doen: een vast appartement (of bij je ouders wonen?) is nu eenmaal goedkoper dan in hostels slapen, vooral in de landen die jij noemt. Schrik niet als een bed in een slaapzaal in Australië of IJsland je minstens 20 euro per nacht kost en dat je dan misschien ook nog je eigen beddegoed moet hebben, anders is het duurder.
Ook zul je misschien niet overal zelf eten kunnen koken (of neem dan een kooksetje mee) of goedkoop eten kunnen vinden (bv. in IJsland is de supermarkt wel iets duurder en ik denk in Finland ook).

Omdat je wel vraagt naar goedkope vliegtickets, vraag ik me af of je wel beseft hoe duur jouw reis zal worden.

Dit geldt bijvoorbeeld voor Australië:
"At the low-cost end of travel, if you camp or stay in hostels, cook your own meals, restrain your urge for entertainment and move around by public transport, you could probably eke out an existence on $70 to $80 per day; for a budget that realistically enables you to have a good time, aim for $100 per day.
Read more: Australia country guide - Lonely Planet | Australia & Pacific "

Dus: in Australië heb je ongeveer $3000 = €2333 per maand nodig als je ook nog wat leuke dingen wilt doen behalve alleen maar slapen in je tent en zelf koken.
En zo kun je natuurlijk bedenken hoe lang je ongeveer per land wilt blijven en uitrekenen hoeveel dat gaat kosten.

Dat is de reden waarom veel mensen kiezen voor goedkopere landen (bijvoorbeeld Zuidoost Azië): dan kunnen ze langer wegblijven en toch luxe leven (eigen hotelkamer, uit eten, massages nemen, jungletripjes boeken, snorkelen etc etc) voor véél minder geld (ongeveer €1000 per maand).

Dure landen kun je nog bewaren voor als je ouder bent en wat meer geld verdient.
Wat zoek je in die landen? Wat trekt jou aan? En is dat misschien toch te vinden in goedkopere landen?

Maar goed, misschien heb je wel al enorm veel gespaard of een goedbetalende baan?

Een oplossing om de kosten te drukken, zou kunnen zijn om te gaan Couchsurfen. www.couchsurfing.org. Dan lijkt het me wel handig om een eigen laptop bij je te hebben om telkens weer nieuwe gastheren/-vrouwen te zoeken, wat een hoop werk kan zijn (lang niet iedereen geeft antwoord of zegt ja, vooral in de populaire steden waar de mensen soms tientallen verzoeken per dag krijgen).

Goedkope hostels vind je via internet (hostels.com, hostelworld.com, hostelz.com, tripadvisor.com, booking.com, hihostels.com, in IJsland bijvoorbeeld via hostel.is, maar er zijn ook andere die niet bij die club horen) of in reisgidsen van bijvoorbeeld Lonely Planet, Rough Guide, of door het te vragen aan andere reizigers onderweg. Maar ja, ‘goedkoop’ (in een duur land) kan dus nog steeds een hoop geld zijn.

De meeste mensen hebben trouwens ook wel meer tijd nodig dan ‘een paar maanden’ om een reis van een jaar te plannen. Ik heb er zelf 11 maanden over gedaan om een reis van 12 maanden voor te bereiden (waarbij we een groot deel pas onderweg bepaalden).

‘Waar moet ik op letten?’
> op de kosten van een land
> de volgorde waarin landen makkelijk te combineren zijn (bv. qua vluchten of over land)
> het klimaat en de timing
> of je een visum nodig hebt en hoe je dat regelt
> de veiligheid van je spullen en een goeie reisverzekering
> je ziektekostenverzekering en wat je met je huis doet in NL
> een back-up voor geval je bankpas kwijt raakt
> welke inentiningen je nodig hebt en hoe ver van tevoren je die moet regelen
> welke spullen (backpack? lichtgewicht winddicht jasje, of 3-in-1 jas?) je nog wilt kopen
> en nog veel meer dingen, die vind je allemaal in die speciale boekjes over het plannen van een lange reis.

Succes!