Thailand en Laos met Djoser

Hallo allemaal :slight_smile: ,

13 November vertrek ik voor een maand met de reisorganisatie Djoser naar Thailand en Laos. Deze reis sluit ik af met een aantal dagen op Koh Samed. Na heel wat surfen op het internet, ben ik nog weinig info tegengekomen over ervaringen met deze reis.
Is er hier toevallig iemand die mij er iets over kan vertellen. Zijn de accomodaties goed, is zo’n trekking uit Chiang Mai echt de moeite waard en wat kan ik verwachten van Koh Samed…is dat echt een soort Bounty eiland?

Groetjes,
Esther

Hoi,

Ko Samet is inderdaad een bounty-eilandje. Nog niet overlopen door het massatoerisme, dus geen grote massale hotels, maar leuke bungalowtjes aan het strand. Veel backpackers en Thai. Verwacht hier geen bruisend nachtleven, dat is hier niet. Wel erg leuke restaurantjes op het strand en gezellige barretjes.
Hat Sai Kaew is het populairste strand van Ko Samet, heeft een heerlijk groot zandstrand. Samet is echt een bestemming om na een rondreis een aantal dagen bij te komen.

Hoi hoi

Wij zijn in 2003 met djoser naar thailand en laos geweest!!!

REISVERSLAG!!!

Dag 1 - Vertrekdag
Eindelijk was het zover, na maandenlang wachten was het VERTREKDAG. De reis naar Thailand en Laos met Djoser reizen kon beginnen. Nadat de we rond 13.00 uur op de trein waren gestapt in Sittard, kwamen we rond 15.30 uur aan op onze eigen Internationale Luchthaven Schiphol . Hier bleek al gauw dat wij niet de enige waren die op reis gingen. Ook ondanks de drukte op Schiphol hadden wij de Incheck balie van Lufthansa al snel gevonden. En wie troffen wij hier aan? De mevrouw van Djoser, die in het bezit was van onze tickets richting Bangkok.
Na onze tickets in ontvangst te hebben genomen zijn we eerst nog wat gaan ronddwalen op Schiphol en hebben wij beide onze rugzakken laten sealen. Dit alles tegen het luttele bedrag van 6 euro.

Vertrek v.a Schiphol Amsterdam
Na rond 17.00 uur ingecheckt te hebben wij ons nog eens lekker laten ‘vollopen’ met wat belastingvrij bier, alvorens ons te begeven naar gate B11 vanwaar ons vliegtuig richting Frankfurt zou vertrekken.
Om 19.10 uur was het boarding time voor de LH 4431, die ons naar Frankfurt zou brengen. Alles liep volgens schema en eenmaal op kruishoogte aangekomen genoten wij van een heerlijke Ham/kaas Sandwich.
Op Frankfurt aangekomen konden wij direct naar ons aansluitend vliegtuig lopen die stond geparkeerd op gate B28.
In de boardingruimte van de gate ontmoette wij ook de meesten mensen van onze groep met wie wij 4 weken door Thailand zouden reizen.
Eindelijk onze draai te hebben gevonden en na menig videoprogramma te hebben gekeken in de Boeing 747 van Lufthansa vlogen wej eindelijk het daglicht van Bangkok tegenmoet. Rond 08.00 uur 's ochtends plaatselijke tijd raakte de wielen van het toestel het beton van de landingsbaan op Bangkok International Airport.
Eenmaal uit het vliegtuig gekomen bleek pas hoe warm het was in deze met smok gevulde stad.(temp. rond 32 graden).

Aankomst Bangkok - Thailand

In de aankomsthal van de luchthaven stond onze reisleider van Djoser Martijn ons al op te wachten samen met zijn Thaise gids Annek.
Met de 13 man en vrouw sterke groep zijn we vervolgens naar het parkeerterrein van de luchthaven gelopen, waar onze bus stond die ons de eerste week van Thailand zou vervoeren. Eenmaal bij de bus aangekomen liep ons het zweet al gutsend van het lichaam naar onder.
Na zo’n 3 kwartier rijden (jawel in een bus met airco), kwamen we aan in het Royal Hotel te Bangkok. Daar plaatsgenomen in het restaurant van het Hotel, kregen wij de nodige info en de ins en outs van onze reisleider Martijn. Na deze info was het dan eindelijk zover…DOUCHE!!!.
Bangkok
Nou onze ontdekking in Bangkok kon beginnen. Buiten het hotel aangekomen werden wij al meteen ‘lastig gevallen’ door talloze taxichauffeurs die ons eens wel ff wat van Bangkok wilden laten zien. Nou mooi niet hoor!! Wij besloten lekker eens te voet Bangkok te gaan ontdekken. Echter het was zo erg warm en vochtig buiten dat wij niet verder kwamen dan de straat aan de parellel gelegen aan ons hotel. De naam van deze straat was Khaosan Road. Een super gezellige straat voorzien van talloze winkels, internetcafe’s, pubs en massagesalons. Het leek erop of de hele wereld hier op vakantie was, mensen van alle culturen en landen kwamen hier samen. Echter insiders vertelden ons dat het die week rustig zou blijven in deze straat vanwege de APEC meeting die nu plaatsvond in Bangkok.
Na 2 daagjes bangkok en vele thaise gerechten verder vertrokken we richting de River kwai regio.
Kanchanaburi - River kwai[top]
Aangekomen in het plaatsje Kanchanaburi brachten wij een bezoek aan het oorlogsmuseum YEATH. Dit museum herdenkt de gevallen soldaten die de Burma spoorlijn hebben aangelegd. Ook vele duizenden Nederlanders zijn hier gestorven.
Vanuit deze plaats zijn we vertrokken naar de River Kwai bridge (bekend van de film). vanuit deze drukke toeristische attractie zijn we middels trein (en Mekong - wiskey!!!) en een stukje op de boot naar het River Kwai Float hotel gereden.

Het River Kwai Float Hotel eigendom van het MON-volk, dit was het hotel waar wij de komende 2 nachten verbleven. Gelegen midden in de jungle en voorzien van 55 gezellige hutjes. Tsja wat moet je hier nou vertellen, denk dat de foto’s hieronder meer dan genoeg zeggen. Hoogtepunt van dit bezoek, was het wassen van de olifanten rond 07.00 uur 's ochtends. Ok wel een beetje vroeg maar leuk om te zien, dat zo’n 20 meter van je hutje zich een stel olifanten stond te wassen, dit zal je thuis niet snel gebeuren.

Na de 2e dag hier rondgedobberd te hebben op een vlot en die zelfde avond wat cocktails aan de hotelbar te hebben verorberd was het weer tijd om te vertrekken middels Longtailboot naar de plaatsjes Ayutthaya en Khao yai.
Na een bezoek te hebben gebracht aan de tempels van Ayutthaya kwamen we aan in het plaatsje Khao yai alwaar wij in gezellige villa’s (met zwembad) verbleven. Vanuit dit hotel bezochten wij het Nationaal park Khao Yai. Een 6 uur durende lopende trekking bracht ons langst de mooiste watervallen uit dit park. Het parcour was zeer mooi en uitdagend en was ook voorzien van de nodige bloedzuigers die ons de hele weg door het park bleven treiteren. Gelukkig hadden we speciale sokken gekregen, we bleven we dan ook gespaart van beten.
’ S avonds terug in het hotel stond er een lekker warm buffet voor ons klaar voor de vriendelijke prijs van 250 bahtjes per persoon. Na heerlijk smullen en de nodige biertjes was het weer bedtijd want de dag erna was het weer reisdag en moesten we eer weer vroeg uit.
Khon Kean [top]

Khon Kean dit was de volgende middelgrote stad die wij aandeden. De stad stond bekend als een studentenstad waar weinig tot geen toeristen kwamen. We werden hier dan ook als ‘aapjes’ bekeken. Op het programma stond hier 's avonds een heerlijke traditionele Thaise massage. Nou ja heerlijk we wisten van te voren niet dat het menselijk lichaam op zo veel verschillende manieren gedraait kon worden. Na 2 uurtje’s gekneed te hebben en een lekkere pittige maaltijd te hebben verorberd begaven wij ons richting de disco gelegen onder een van de luxere hotels van Khon Kean.
Na eenmaal vriendelijk te zijn ontvangen door 2 Thaise dames bij de ingang begaven wij ons richting ‘dansvloer’ alwaar zo’n 500 a 600 thaise jonge mensen zich stonden te vermaken. Aangezien wij de enige westerse mensen waren in deze disco, werden wij dan ook al snel in ‘de groep’ opgenomen. Na enkele cola wiskey’s en de nodige bier was het feest dan ook helemaal compleet. Zie hieronder de foto’s voor een kleine impressie van deze avond.

27 oktober 2003
Na een flink avondje stappen in Khon Kean was het weer eens tijd om te vertrekken. Volgende halte Nong Khai. Dit plaatsje gelegen aan de grens met Laos was onze laatste stop in Thailand alvorens naar Laos te reizen. Aangekomen in onze ‘prajak bungalows’ moesten wij dan ook direct afscheid nemen van onze gids Annek en zijn chauffeur. Zij hadden nog een 9 uur durende reis voor de boeg terug naar Bangkok waar wij waren begonnen. Enkele souveniers die wij hadden gekocht gaven we aan Annek mee, die ze vervolgens meenam naar bangkok om ze daar op het kantoor te bewaren. Bij aankomst in Bangkok aan het einde van de vakantie konden wij dan onze spullen weer pakken voor de terugreis.
Laos [top]

Na een kort verblijf en een overnachting in Nong Khai begaven wij ons middels de ‘tuk tuk’ naar de ‘freedom bridge’. Dit is de verbinding tussen Thailand en laos. Na menig papierwerk en weer een bende stempels in onze paspoorten waren we dan eindelijk in Laos. Op het eerste oog niet echt een verschil met Thailand, maar naarmate we verder het land inreden waren er toch wel enkele verschillen. En een daar van was jaaaaaa, we reden weer aan de rechterkant van de weg, wat wij zelf toch prettiger vonden dan dat links rijden in Thailand.
Vientiane was de eerste plaats die wij aandeden. Aangezien het een middelgrote stad was, verbleven wij hier dan ook 2 dagen. Vientiane is gelegen aan de prachtige Mekong rivier, die hier de grens vormd tussen Thailand en Laos. Het enige mindere aan deze stad was, dat alles rond 22.00 uur 's avonds hardstikke dicht was. Dus naar een hapje eten met zijn allen en weer de nodige wiskey gingen wij dan ook weer vroeg naar onze hotelkamer. Wat erg opviel in deze stad was het grote aantal zwerf kinderen. Op iedere hoek van de straat kwam je ze wel tegen, kleine joggies die van bedelen bij toeristen zichzelf probeerden op te been te houden. Ik kon het dan ook niet laten om die joggies eens een lekkere beker cola in te schenken, die zij dan ook binnen enkele tellen hadden leeg gedronken (zie foto).

Na nog enkele tempels en de ‘Arc de Triomph’ te hebben bezocht (deze vanwege Franse invloeden in de stad), begaven wij ons richting het vliegveld. Hier stond ons vliegtuig klaar die ons naar Luag Prabang zou brengen.
Luang Prabang, deze stad ook gelegen aan de Mekong rivier, was onze laatste halte in Laos. Aangezien er hier genoeg te doen was verbleven wij hier 2 hele dagen. Ons hotel lag midden in de hoofdstraat van deze staat. En klein grappig hotel met een gezellig dakterras waar wij 's ochtends lekker onze toast met ei en jam konden eten. Ook 's avonds was dit terras uitermate geschikt om eens lekker met een deel van de groep door te zakken (jawel weer met wiskey + chips). Overdag hadden we besloten om met een aantal mensen richting een waterval te gaan. Deze waterval was volgens insiders (lees Martijn) de mooiste waterval in de omgeving.
Na een stoffig ritje van zo’n uur arriveerden wij bij dit schitterend stukje natuur. Na je eerst langs wat tentjes met eten en spulletjes voor de verkoop te hebben geworsteld kwamen we aan bij deze mooie waterval. Al snel besloten we dan ook een duikje te nemen in het ijskoude water van deze waterval. Ik moet zeggen het had wel wat lekker weer, lekker water, mooie waterval…alleen al die toeristen die hadden van mij mogen verdwijnen.(zie foto’s)

02 november 2003:
08.30 uur, het was zover onze trip na Laos zat erop. Met een taxi werden we opgehaald bij ons hotel, die ons bracht naar de Longtail speedboats die ons terug naar Thailand brachten. Tsja dat was een hele bijzondere ervaring. 6 uur duurde de tocht in deze smalle speedboten. Met hoge snelheid (80 km/h) raasden we over de Mekong rivier terug naar de grens met Thailand. Het was een super ervaring in deze boten, maar 6 uur is ook wel lang genoeg. Voor toekomstige reizigers die deze trip willen maken, willen we adviseren oordoppen mee te nemen aangezien deze boten oorverdovend lawaai maken.
Aangekomen in Thailand en na enig papierwerk verder, werden we opgehaald door 2 busjes die ons naar het hotel zouden brengen. Enig levensverzekering was erg op zijn plaats geweest, aangezien deze 2 chauffeurs werkelijk als gekken reden in de heuvels van Noord-Thailand.
Chiang Khong was het plaatsje alwaar wij zouden overnachten, om vervolgens door te reizen naar Chiang Rai.Na een nachtje te zijn verbleven in de stad Chiang Rai vervolgde wij onze reis naar de plaats Chiang Mai. Aangekomen in deze stad, bleek al gauw dat we in de meest gunstige periode waren gekomen. Namelijk elk jaar rond deze datum vond het "pratong festival"plaats in deze stad. Dit is een gigantisch feest 3 dagen lang in de stad (en andere steden), waarbij veel vuurwerk en grote lampionnen worden afgestoken. Maar voor dat het zover was stond er eerst nog onze 3 daagse trekking op het programma.
Trekking[top]

5 November was de dag dat wij de bewoonde wereld voor enkele dagen zouden verlaten. 'S ochtends rond de klok van 9 uur kwam de gids van deze trekking ons halen. Achterin gepropt in zijn Isuzu pick up truck verlieten wij Chiang Mai. Het was ongeveer 1 uur rijden richting de plaats alwaar wij zouden vertrekken de jungle in.
De trekking begon rond de middag met een ritje op een olifant. Eenmaal op dit beest geklommen, was het toch wel ff wennen. Vooral de hoogte van deze beesten was wel vreemd. Gelukkig zaten we in een soort zitje dus erafvallen was erg moeilijk. Onderweg konden we suikerriet kopen en deze de olifant voeren (om hem toch tevreden te houden!!!). Na zo’n klein uurtje op de olifant te hebben gezeten, was het tijd voor de lunch. Onze Gids Eddy (ja ja hij is thais) bereidde een heerlijke maaltijd van rijst kip en groente voor ons.
Na de lunch was het tijd om dan eens eindelijk te beginnen met lopen. De tocht zou zo’n 3 uurtjes in beslag nemen, tot het dorpje waar wij zouden overnachten.

Aangekomen in het dorpje bleek al gauw dat van enige luxe geen sprake was. Het dorp was niet veel meer dan een aantal hutjes van bamboe. Voor ons was er een grote hut waar we met zijn allen konden eten en slapen. Het slapen gebeurde in een ruimte allemaal op de grond op matjes. Nadat wij allemaal onze klamboe (tegen de insecten) hadden opgehangen en het dorp hadden verkend, was het weer eens tijd om te gaan eten. De maaltijd bestond uit rijst met daarbij vlees en groenten, wederom allemaal klaargemaakt door Eddy onze gids en onze dragers. Natuurlijk kon de wiskey ook bij deze heerlijke maaltijd niet ontbreken. Na nog ff bij het kampvuur te hebben gezeten was het tijd om te gaan slapen na deze intensieve dag. In deze dorpen is het normaal dat iedereen zo rond 22.00 uur (soms eerder) en dat de eersten er alweer rond 5.00 uur uit zijn (toch anders dan thuis).
De tweede dag stond er na overleg met de wat oudere binnen onze groep een tocht van zo’n 3 uurtjes op het programma. De originele tocht was eigenlijk 6 uur, maar omdat het fysiek toch wel pittig was werd de tocht ingekort. De eerste helling van deze 2e dag bleek dan ook voor de meesten een aardige uitdaging. Na half uur stevig klimmen
waren de meesten dan ook ff aan een flinke pauze toe.
Vervolg trekking
Na flink weer wat uurtjes te hebben gelopen door best wel moeilijk terrein, kwamen we aan in ons tweede dorp waar wij zouden overnachten. Aangezien er hier in dit dorp een geimproviseerde douche was, nam iedereen hier dan ook gebruik van om zich even lekker op te frissen. Nadat de Klamboes weer waren opgehangen werd het tijd om ff te relaxen in onze bamboehut. Sommige gingen lekker een potje kaarten en de een een boek lezen. Ik zelf nam de gitaar te hand die een van de Thaien hier had liggen.
Na het eten en wederom een gezellig kampvuur gingen we rond 22.30 weer naar ons ‘mandje’.
De laatste dag stond zo’n 2 uur lopen op het programma. Voor de meesten was dit ook meer dan genoeg, omdat de conditie toch wel enigszins ging meespelen. Aan het einde van deze rit stond er nog een tocht van een uur op een bamboevlot op het water op het programma. Helaas hier zijn geen foto’s van, aangezien een camera meenemen op dit vlot toch niet echt verstandig was.
Na deze mooie tocht op het water zat de trekking erop en verlangde iedereen weer naar de luxe van een modern hotel. De pick up van eddy bracht ons na de lunch weer terug naar ons hotel in Chiang Mai. Hier aangekomen was het eerst DOUCHEN!!!..

Chiang Mai [top]
Chiang Mai deze stad gelegen in het Noorden van Thailand is een drukke maar ow zo gezellige stad. Zoals eerder gemeld in dit verslag dit weekend het Pratong festival plaats. Maar voor dat het zover was stond er eerst nog een Thaise kookcursus op het programma. In een kleine 4 uur werden ons de kneepjes van het Thaise koken bijgebracht. Het menu bestond uit Zelfgemaakte Thaise loempias (spring rolls) / chicken green curry / noodles en gebakken banaan. Na enige kunsten te hebben getoond moest het natuurlijk ook nog allemaal worden opgegeten, dit was het moeilijkste aan de cursus. Maar het meeste ging er toch wel in.
Na deze leuke cursus was het tijd om eens te gaan feesten op het pratong festival.
Tsja wat moet je van dit festival nou vertellen. Toen wij middels Tuk Tuk richting het stadscentrum reden werd al gauw duidelijk dat het een gigantisch feest was hier in Chiang Mai. Duizenden mensen op straat, feestvierend, vuurwerk afstekend en lekker smullen van de honderden eet gelegenheden langs de straat. Wij besloten ergens op de stoep plaats te nemen om zo te genieten van enkele shows die werden opgevoerd op een groot podium recht tegenover ons. Aangezien er op iedere hoek van de straat genoeg was te drinken en te eten, besloten we dan ook om 'nog’niet ergens een kroeg in te duiken (de nacht was nog jong).
Terwijl iedereeen van de groep toch zijn eigen weg was gegaan, stonden we uiteindelijk toch weer met zo’n 8 man (en vrouw) en onze reisleider Martijn bij elkaar. Ook wij besloten maar eens zo’n mega luchtballon op te laten. Na een donatie aan een groepje Monikken, waren we dan in het bezit van een ballon met vuurwerk. Eenmaal de ballon en het vuurwerk te hebben afgestoken (wat bijna mis ging trouwens). Was het tijd om eens de kroeg in te duiken. Nou van die kroeg ga ik niet vele vertellen het was er gezellig het was er druk en er was wiskey, de rest zie je hieronder wel.

Vroeg…veels te vroeg moesten we er de dag erna ons bed uit (11 uur uitchecken). Na de nodige biertjes en wiskey was dat toch vrij moeilijk. Maar goed aan alle leuke dingen komt een eind. Vandaag stond onze nacht-treinreis van maar liefst 14 uur op het programma. Deze trein zou ons van Chiang Mai weer terug naar Bangkok brengen. Na een heerlijk ontbijtje (club sandwich), hebben we nog wat laatste uurtjes ‘rondgehangen’ in Chaing Mai. Aangezien we toch moesten wachten onze trein besloten we nog maar een ons lekker te laten masseren. Thaise massages hadden we inmiddels genoeg gehad, dus hadden we besloten om eens een zweedse oliemassage te doen, wat trouwens een echte aanrader is. Na een uurtje te zijn gekneed zijn we terug naar het hotel gegaan waar onze taxi’s stonden te wachten. Aangekomen op het treinstation hebben we nog even wat proviant ingeslagen (lees…wiskey en chips). Om 16.30 was het vertrektijd en waren we de komende 14 uur overgeleverd aan de gezellige sfeer in de trein. Kort na ons vertrek, was het het al snel donker dus buiten viel niet veel meer te zien. De maaltijd in deze trein werd ons sterk afgeraden door onze reisleider aangezien er toch wel wat mensen ziek werden van deze keuken. Maar geen nood, in het hotel hadden we ons lekker wat lunchpaketten laten klaarmaken die dan heerlijk smaakten naar wederom de nodige alcohol. Rond 22.00 uur kwam het personeel van de trein ons bed gereed maken voor de nachtrust. Dit waren comfortabele stapelbedden die voorzien waren van een eigen leeslampje een gordijntje. Tsja slapen in zo’n schommelende trein is toch wel vreemd, maar desondanks hadden de meesten van ons toch wel wat slaap uurtjes gekregen. Om 05.45 uur was het tijd om weer op te staan omdat de stad Bangkok weer in zicht was…

Eenmaal aangekomen weer in Bangkok, bleek maar weer dat aan de smok in deze stad nooit een eind komt. Aangezien we al weer een week of 4 in het droge seizoen waren, was het gelukkig niet meer zo vochtig in de stad. Tijd om nog even in de stad rond te kijken hadden we niet, het Tropisch eiland Koh Samed was onze volgende bestemmig. Zo’n 350 km gelegen ten zuid-oosten van Bangkok lag dit mooie eiland. Eerst zo’n 3 uurtjes met de bus en toen nog 45 minuten met de boot. Met het strand van Koh Samed in zicht, waren we de drukte van de grote steden al weer snel vergeten. Op Samed konden we nog eens drie dagen lekker uitrusten van de vakantie. Dit bleek ook geen enkel probleem trouwens (zie foto’s).
Nadat we allemaal onze bungalow hadden gekregen was het tijd om eens lekker naar het strand te gaan en een geschikte strandtent te vinden. Op aanraden van onze reisleider zijn we naar de Baywatchbar gegaan, een gezellige Nederlandse strandtent gelegen, tjsa eigenlijk bijna in het water. Geen stoelen maar lekkere ligbedden waar he met meerder mensen gezellig kunt liggen of een hapje eten. De komende dagen zouden we hier dan ook veel vertoeven. De 2e dag zijn we gaan snorkellen aan de andere kant van het eiland. Een snelle speedboat bracht ons daar naar toe. Dit was een hele mooie ervaring om eens te kijken wat er zoal onderwater leeft. Vervolgens zijn we met de speedboat naar een restaurant gevaren in het water, waar het wel heel speciaal was om aah tafel te gaan zitten (zie foto). Na een lekkere lunch zijn we terug gevaren om lekker de rest van de dag te relaxen op het strand (watertemperatuur 28 gr).

Na 3 heerlijke dagen op Koh Samed en een voedselvergiftiging verder (lang verhaal), werd het tijd om naar huis te gaan. Met de bood werden we weer richting het vaste land gebracht alwaar de 3 uur durende tocht per bus weer op ons stond te wachten. Aangekomen in Bangkok, werd onze bagage gestald in het Royal Hotel, zodat we nog een paar uurtjes konden doorbrengen in Bangkok. Verder als Kousan Road kwamen we dan ook niet, aangezien Jasmijn hier nog ff haar haren wilde laten vlechten. Jawel 3,5 uur later was het klaar en konden we dan ook gelijk naar ons hotel, waar daar stond de bus naar de luchthaven al klaar. 23.55 uur was de vertrek tijd van ons toestel, maar voor de het zover was eerst nog ff de bathjes opmaken aan een heerlijke Herbal massage op de luchthaven. 00.20 uur de stad bangkok verdween langzaam aan ons zicht, terwijl we onze draai probeerden te vinden in het vliegtuig. De lange weg terug was begonnen. Rond 06.00 uur plaatselijke tijd landen we in frankfurt waar het toch weer een stuk kouder was dan we dachten (4 gr). Onze Thailand reis zat er nu bijna op, nog een korte vlucht naar Schiphol en een ritje naar huis met de auto was alles wat er nog was overgebleven van deze geweldige trip. Gelukkig genoeg foto’s en film gemaakt om deze vakantie thuis nog eens dunnetjes over te doen. OP NAAR DE VOLGENDE VAKANTIE!!! [transsiberie Express]