Tamales - voor de echte freaks

Een recept voor tamales, uren werk om op een paar minuten op te eten.

Eerst en vooral worden tamales gewikkeld in “iets”. In het noorden zijn dit eerder maisbladeren (neen, niet de bladeren van een maisplant, maar het beschermblad van de maiskolf dat gedroogd wordt), in het zuiden bananenbladeren (dit keer wel de bladeren van de bananenplant). Bij gebrek hieraan, of om kostoverwegingen durft men in bepaalde plaatsen van Mexico nu ook al aluminiumfolie te gebruiken. De maisbladeren kan men in bepaalde mex. importzaken krijgen, bananenbladeren in oosterse winkels, en aluminiumfolie zowat overal. Bij gebruik van maisbladeren even uitwassen met warm water, zodat ze soepel worden. Maisbladeren goed afwassen, eventueel wat opwarmen direct boven een gaspit, zo worden zo ook soepel. De middennerf wordt verwijderd, dus goede, grote bladeren gebruiken.

Na dit intermezzo over het medium, het recept. Terug maismeel kopen (geen griesmeel !). Een 350 g maismeel vermengen met water en een kleine 100 g bijna vloeibare varkensreuzel, dus even opwarmen, niet teveel. Sommige mensen gebruiken margarine, maar dit geeft een gans andere smaak, een eerder neutraal smakend vegetarisch vet zou misschien kunnen, maar nog nooit geprobeerd, echt gezond is dit dus niet, maar in onze streken eet je dit niet elke dag, zeker niet nadat je eens ervaren hebt hoeveel werk dit is.
Serieus doorkneden want het duurt een hele tijd vooraleer je met al dit vet een homogene massa krijgt. Eens het vet in het deeg geintegreerd is maak je langwerpige tortillas, met of zonder instrumenten. Hier mag het deeg al iets dikker zijn dan bij tortillas en salbutes. Ong een 30 op 20 cm, even experimenteren, want dit hangt ook of van wat de maisbladeren, bananenbladeren of alumiumfolie toelaten. Je plaats deze tortilla op de bladen/folie, de vulling er op leggen met de saus, het deeg volledig dichtplooien, alsook de bladeren/ folie. Dit dichtgeplooide en afgesloten geheel leg je in een mand van een drukpan (of een gewone stomer, maar dit duurt iets langer). 45 minuten in de drukpan zijn over het algemeen voldoende om alles om te toveren in tamales.

De vulling : eigenlijk elk vlees dat je graag eet, alhoewel kip het meest voorkomt, maar je kunt ook gehakt, varkensvlees of rundsvlees gebruiken. Normaal gezien wordt het vlees gekookt met wat oregano, look en ajuin, en daarna vaneen geplukt. Ook wordt er een saus gebruikt, die ook op de vullig aangebracht wordt, meestal is dit een simpele tomatensaus, met eventueel chile op smaak gebracht. Zelfs tamales met molesaus bestaan, of tamales dulces.

Dit is vrij sumier uitgedrukt hoe men tamales maakt. Ik heb die zelf een 2tal keer gemaakt, en het is veel werk om op weinig tijd op te eten. Indien er nog vragen zijn mag je die altijd doorgeven

Heb het al eens in Mexico gehad, maar wist niet dat het zoveel werk was om te maken.

Bedankt voor het recept, want wellicht gaan we dit een keer proberen :wink: