Guacamole

Guacamole;

Het woord guacamole komt van het Nahuatl ahuocamolli (avocadosaus).
Guacamole (avocadomousse) is een saus of dipsaus, afkomstig uit Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper (Met name Jalapeno pepers), korianderblad en verschillende andere kruiden. Het wordt meestal gegeten met maischips, maar kan ook worden toegevoegd aan vrijwel elk Mexicaans gerecht. In Mexico en zuidelijk Californie is guacamole een goedkoop bijgerecht. Op plaatsen waar avocado’s duur zijn, wordt guacamole als een delicatesse beschouwd. Daarom wordt de guacamole vaak vermengd met zure room of mayonaise, hetgeen de smaak volgens kenners niet ten goede komt. (bron; wikipedia.org)

Ingredienten:

  • 1 kleine ui (fijngehakt)
  • 1-2 groene chilipepers (fijngehakt)
  • 1 rijpe tomaat in kleine blokjes gesneden
  • 10 takjes fijngehakte koriander
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 snufje zout (liever achteraf naar smaak meer toevoegen)
  • 1 scheutje limoensap (liever achteraf naar smaak meer toevoegen)

Bereiding:

Doe de uisnippers, de pepers, de tomaatblokjes en de koriander in een kom. Snij de avocado’s doormidden, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en doe het bij de overige ingredienten in de kom. Prak en meng het geheel met een vork tot een vrij grove puree en breng de guacamole op smaak met zout en peper.

http://i32.photobucket.com/albums/d3/sjoelie3/Guacamole.jpg?t=1236244477

Tip:
maak het op het laatste moment klaar, zodat de avocado niet bruin kan gaan kleuren. Wil je het langer bewaren, plaats dan een avocadopit in de guacamole, want zo blijft het langer mooi groen.

Wij doen die advocadopit er altijd bij want de ervaring is dat zonder deze pit het toch wel erg gauw verkleurd . Smaak blijft overegens hetzelfde.
Ook zou ik oppassen met die chilipepers ikzelf vind zonder lekkerder.
Als snack tussendoor is dit toch wel een van mijn favorieten.