Catalaans recept : Escalivada

**Escalivada **is een Catalaans voorgerecht of kan als bijgerecht bij een lamsvleesschotel.
Escalivar betekent roosteren op houtskool. Het gerecht kan nu op de barbecue of in de oven.

Ingrediënten voor 4 personen

4 aubergines en/of kleine courgetten
4 rode paprika
2 uien, olijfolie
2 teentjes knoflook en 4 el fijn gehakte peterselie
8 filets van ansjovis (zonder ansjovis als bijgerecht bij een lamsvleesschotel)
4 el tapenade van zwarte olijven
1 scheutje citroensap (of aceto balsamico)
zout en zwarte peper

Bereidingswijze : Verwarm de oven voor tot 210°C. Was en droog de groenten, strijk ze met een kwastje in met olijfolie en verpak individueel in aluminiumfolie. Leg een uur in de oven.

Pel de aubergines en de uien. Ontvel de paprika en verwijder de zaden. Pel de teentjes knoflook en hak fijn. Snij de groenten in plakjes, doe in een grote kom zonder te mengen. Bestrooi met de fijngehakte knoflook, de fijngehakte peterselie en begiet met olijfolie. Kruiden met zwarte peper en zout, dek af met keukenfolie en laat twee uur marineren.

Presentatie :
Laat de groenten uitlekken. Schik de aubergine (courgette) en uien op een bord. Bedek met een laag paprika. Versier met ansjovis en de tapenade. Breng een beetje van de marinade aan (ofwel een streepje olijfolie ipv een streepje vd marinade) en een scheutje citroensap. Koud opdienen als voorgerecht met brood.
ofwel :
Plaats 4 roestvrijstalen ringen op vier borden. Laat de groenten uitlekken. Leg een laag aubergine en uien onderaan in de ringen. Bedek met een laag paprika. Druk goed aan. Verwijder de ringen. Versier met ansjovis en tapenade. Breng een streepje olijfolie (of marinade) en citroensap aan. Koud opdienen als voorgerecht met brood.

  • De escalivada kan als bijgerecht (zonder de ansjovis) bij een lamsvleesschotel ook warm worden opgediend.

! Buen provecho !