's-Hertogenbosch (Noord-Brabant) NL

**s-Hertogenbosch **is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant.

De Latijnse naam is Silva Ducis of Buscum Ducis. De zustersteden van 's-Hertogenbosch zijn Trier in Duitsland en Leuven in België.

**'s-Hertogenbosch **is een van de oudste middeleeuwse steden van Nederland en is in ca. 1185 gesticht door hertog Hendrik I van Brabant aan de samenloop van de Aa en de Dommel. Op deze plaats was vermoedelijk al eerder een handelsnederzetting ontstaan, hetgeen bijzonder is omdat de meeste plaatsen destijds bij een klooster of als agrarische nederzetting ontstonden.

Enkele eeuwen na de vorming van deze nederzetting, verleende hertog Hendrik I van Brabant tussen 1185 en 1196 aan ’s-Hertogenbosch stadsrechten. De vroegste vermelding staat in een document uit 1196.

Veel van de huizen in de oude binnenstad hebben een middeleeuwse oorsprong waar nog veel van bewaard is gebleven. Oorspronkelijk waren de middeleeuwse gevels in hout uitgevoerd en werden later vervangen door stenen gevels. Het Keershuis op de hoek van de Lepelstraat en de Sint Jansstraat is nog het meest karakteristieke huis.

Je kunt heerlijk slenteren in de middeleeuwse straatjes en steegjes en genieten in de stad van de vele eethuisjes, cafeetjes en terrassen.

**Het stadhuis **dateert uit 1670 en werd gebouwd in de stijl van de classicistische Hollandse Barok. Hiervoor heeft een middeleeuws gebouw uit 1370 gestaan.

De Sint-Janskathedraal
Voor de bouw van de Sint-Janskathedraal stond op deze plaats in het begin van de 13e eeuw een romaanse kerk waarvan de toren uit 1260 bewaard is gebleven. Het gedeelte met de galmgaten werd in de 16e eeuwtoegevoegd. Omstreeks 1300 ging men de romaanse kerk verbouwen tot een gotische kerk ‘de Sint-Janskathedraal’. De kathedraal was eind 16e eeuw klaar.

De Sint-Jacobskerk
Na de Sint-Janskathedraal is de Sint-Jacobskerk de enige middeleeuwse kerk in Nederland die vrijwel geheel bewaard is gebleven.
De kerk is van 1430 en was in beginsel een kapel. Langs de vele pelgrimsroutes in Europa naar Santiago de Compostela lagen veel aan de Heilige St. Jacobus gewijde kerken waarvan deze kerk er één was. De kerk heeft geen religieuze functie meer.

De Sint-Cathrien
Deze kerk werd in 1533 gebouwd in de laatgotische stijl en in 1811 gesloopt, met uitzondering van het koor.

**Het VVV kantoor De Moriaan **is gehuisvest in het oudste bakstenen huis van Nederland. In grote lijnen ziet het huis er net zo uit als in 1500.

**Refugiehuizen **
Deze dienden als toevluchtsoord voor kloosterlingen in roerige tijden.

De Brede Haven in ’s-Hertogenbosch
Deze haven bood toegang naar de handelssteden in noord Nederland en het Oostzeegebied.

Het Zwanenbroedershuis
Omstreeks 1300 werd de Onze lieve Vrouwe Broederschap opgericht. De Broederschap werd na 1648 ook toegankelijk voor niet katholieken en heette vanaf toen de Zwanenbroederschap. Jeroen Bosch was vanaf 1488 ook lid van de Broederschap.

De Binnendieze
De Binnendieze is de verzamelnaam van een aantal stromen in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. De Binnendieze speelde eeuwenlang een hoofdrol in de geschiedenis van de stad. Dit riviertje was vaarweg, wasplaats, vestinggracht, stortplaats, watervoorziening en viswater. Uiteindelijk verkommerde het watertje als riool. Tegenwoordig behoort een boottochtje over de Binnendieze en onder de stad tot een van de toeristische hoogtepunten van 's-Hertogenbosch.

Omdat de stad in verleden nauwelijks ruimte had zich uit te breiden, is in de loop van de tijd een groot deel van de Binnendieze overbouwd met huizen.

Jeroen Bosch
De bekende schilder Jeroen Bosch is rond 1450 geboren in 's-Hertogenbosch, er opgegroeid en in 1516 overleden. In deze stad leerde hij het vak ‘schilderen’. Zijn officiële naam is Jeroen van Aken maar zijn schilderijen signeerde hij met Jhieronymus Bosch.

Door zijn vader werd in 1462 het huis ‘De Kleine Winst’ gekocht.

Hier leerde de toen 12 jarige Jeroen de schilderskunst. In 1481 trouwde Jeroen met Aleid van de Meervenne. Zij kochten een huis ‘In Den Salvator’ aan de sjieke kant van de markt.

De stad nu
Door de ligging als noordelijkste stad in de Zuidelijke Nederlanden heeft het goede trein verbindingen met de grote steden in Nederland. Ook zijn het Duitse Ruhrgebied, Antwerpen en Luik goed bereikbaar geworden.

Carnaval
De stad wordt in die dagen omgedoopt tot het Bourgondische Oeteldonk en vindt de tijdelijke overdracht van de stadssleutel plaats door de burgemeester aan de ‘carnavalsburgemeester’.

De Bossche bol
En dan is er koffie met een heerlijke Bossche bol (sjeklajebol) de specialiteit van
’s-Hertogenbosch.

parkeermogelijkheden: ’s-Hertogenbosch heeft betaalde parkeerplaatsn.

Campings in de buurt:
Camping Duinhoeve in Udenhout
Minicamping en Paardenpension 't Hoog in Helvoirt

Minicamping d’n Hoenderhof in Venhorst

Kamperen Forum

Hoiiiii,

Wat een mooie foto’s van deze prachtige Brabantse hoofdstad.
Erg mooi :thumbsup:.

Xander

heb zelf in Den Bosch gewoond, je hebt de stad heel mooi beschreven en prachtige foto’s, heb besloten om a.s. zaterdag maar weer eens een bezoekje te brengen en een lekker pintje op de parade te drinken
frank