Bijzondere fietsroutes de provincie Noord-brabant

1 **Het Platteland in het noordoosten van Noord Brabant regio Volkel –Boekel – Handel – Venhorst **heeft sinds 2006 het initiatief genomen om een drietal mooie fietsroutes uit te zetten.

Ontginningsroute 37 km
Buurtschappenroute 41 km
Monumentenroute 30 km

2 Fietsen over de ringdijk van Den Dungen. in het gebied De Meierij ten zuiden van s’Hertogenbosch.

1 De Monumentenroute laat ons de monumentale gebouwen en molens zien. De andere twee fietsroutes informeren de fietsers wat er zoal gebeurd op de boerderij, bollenteelt, varkens, kippen, en komkommerteeltbedrijven, een meervalkwekerij en nog enkele andere bedrijven. Langs deze fietsroutes staan bij de bedrijven prieeltjes waarin een video is geplaatst die over het desbetreffende bedrijf vertelt hoe er gewerkt wordt. Heel interessant, ook voor kinderen.
Bij alle prieeltjes staat een picknicktafel waar aan je bij mooi weer je meegebrachte lunch kunt nuttigen of wat kunt drinken.

Wij zijn op de fiets gestapt en hebben de Ontginningsroute en op een andere mooie dag de Buurtschappenroute gefietst. In dit karakteristieke landschap fiets je langs uitgestrekte weilanden met grazende koeien en schapen, langs akkers, mooie buurtschappen en ook gedeeltelijk door bosgebied. Hier kun je nog genieten van de rust en bij de boer vers fruit en groenten kopen.

Langs de Ontginningsroute ligt het dorp Handel.
Handel is het oudste bedevaartsoord van Maria in Noord-Brabant. In 1368 vonden er al Maria-vereringen plaats. Het dorp Handel trekt jaarlijks duizenden bedevaartgangers. Achter de kerk, die door de Duitse Orde is gesticht in de 13e of 14e eeuw, ligt een uit 1910 daterend Processiepark. Het belangrijkste monument in het park is het eeuwenoude ‘Wonderbare putje’, waarvan het water geneeskrachtige werking zou hebben. Wij hebben een wandeling door het park gemaakt en is zeer de moeite waard. In het dorp zijn diverse gelegenheden om wat te drinken of een hapje te eten.

Langs de Buurtschappenroute kom je langs het spijkerkapelletje.
Een mooi kapelletje en is de moeite waard om eens van binnen te bekijken.

Ook langs deze route kom je langs een uitspanning waar je de dorst kunt lessen of de honger stillen. Wij hebben ons daar laten verwennen met heerlijk ijs.

Camping in de buurt:
**Minicamping d’n Hoenderhof**in Venhorst

2 Fietsen over de ringdijk van Den Dungen. in het gebied De Meierij ten zuiden van s’ Hertogenbosch.

Een mooie fietstocht die je naar believen langer of korter kunt maken. Je fietst hier lans boerenbedrijven waar je in de kersentijd kersen kunt kopen of in de maand mei heerlijke asperges. Zelfs een gezellig terrasje ontbreekt op deze route niet.

In de vroege Middeleeuwen kwamen er mensen ten zuiden van s’Hertogenbosch op dunghen, een soort terpen wonen. Daar is het dorp Den Dungen naar vernoemd. Men deed dit vanwege wateroverlast. Onder invloed van de sterke ijsschotsen steeg het water in de winter soms zo hoog dat men als tijdelijke oplossing water via de Beerse Overlaat richting s’Hertogenbosch liet stromen. Daardoor kwam het huidige natuurgebied ‘Bossche Broek’ onder water te staan. In 1340 was er al spraken van een dijk bij Den Dungen. In de eeuwen daarna besloten de Dungenaren, die veel last hadden van overstromingen, een dijk om het dorp heen te leggen, de ringdijk. Zo beschermden de boerengemeenschap hun huis en goederen tegen het wassende water van de Maas. Dergelijke dijken die een dorp beschermen zijn zeer zeldzaam geworden in Nederland.

De gehele ring van dijken werd in de 17e eeuw voltooid. In 1942 was de afvoer capaciteit voldoende groot en was het gevaar voor overstromingen bij Den Dungen grotendeels geweken. De ringdijk ligt er grotendeels nog, hij wordt nu gebruikt als fiets en wandelpad.

In Den Dungen zijn verschillende dijkdoorbraken geweest. Langs de fiets en wandelroute zie je grote plassen die wielen heten die ontstonden door de dijkdoorbraak. Door het woeste water werden de plassen uitgesleten waardoor de wielen gevaarlijk diep zijn. In februari 1757 was hier een watersnood waarbij veel vee verdronk en huizen werden beschadigd en sommigen zelfs verwoest.De gemeente Sint Michielsgestel zet zich in om het restant van de landschappelijke dijken te behouden.

De Dungenaren leefden vroeger vooral van de landbouw. De vruchtbare grond in de omgeving van den Dungen was hiervoor zeer geschikt. En nog een voordeel voor de boeren was de belangrijkste streekmarkt in s’Hertogenbosch. Het vee mocht ook in die tijd niet los lopen. Loslopende beesten werden gevangen en op gesloten in een schutskooi. Na het vee ‘geschut’ te hebben werd de burgemeester gewaarschuwd die de eigenaar opspoorde. Tegen betaling van een geldboete kon hij zijn beesten terug krijgen. In 1979 was enig ‘geschut’ nodig om dit stukje erfgoed te behouden. Oude kerken, boerderijen, kapelletjes en vestingswerken doen het verleden herleven.

Campings in de buurt:
Camping Duinhoevein Udenhout (NBr).
**Minicamping en paardenpension ’t Hoog **in Helvoirt (NBr)

Kamperen Forum