Twente Landgoed van Nederland (Overijssel)

Twente Landgoed van Nederland

Twente ligt in het oostelijk deel van de provincie Overijssel en wordt begrensd door de rivieren Regge en Dinkel, de Achterhoek en de grens met Duitsland.

De naam Twente was vanaf ca. 797 Tuianti, Tueanti, Thuehenti en Tuente in de 11e eeuw. Bodemvondsten wijzen op permanente bewoning al ver voor het begin van onze jaartelling.

De Sallandse heuvelrug
De Sallandse heuvelrug scheidt de provincie Overijssel in een westelijk en een oostelijk deel en is een gebied met mooie vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. De Sallandse heuvelrug is het enige gebied in Nederland waar de korhoen voorkomt.

Twee ijstijden vormden de Sallandse Heuvelrug. Ruim 150.000 jaar geleden bedekte een ijskap van honderd meter dik de noordelijke helft van ons land. Het ijs schoof alles voor zich uit. Daarbij werden rotsen van duizenden kilo’s uit Scandinavië meegevoerd en onderweg geleidelijk gladgeschuurd of verpulverd.
Bij het warmer worden van het klimaat trok de ijskap zich terug. Er bleef een stuwwal achter van stenen, zand en lagen keileem. Het smeltwater op de Heuvelrug vormde de laagten of slenken zoals de Diepe Hel en de Wolfsslenk. In de laatste ijstijd kwam de ijskap niet meer tot aan de Heuvelrug. De bodem was bevroren en kaal, en doordat er een harde wind waaide werd er een dikke laag fijn zand afgezet op de resten van de stuwwal.

Nationaal Landschap
In 2006 kreeg het noord oosten van Twente het predikaat Nationaal Landschap. Men vindt hier beken, terpen, heidevelden, mooie dorpsgezichten, kastelen en havezaten. De houtwallen, singels en bossen zorgen voor het groene karakter. Hier liggen o.a. de steden Enschede, Hengelo en Almelo waar je uitgebreid kunt winkelen en het oude stadje Ootmarsum bekend om zijn vele galerieën. Zie Ootmarsum

Aan het eind van de zeventiende eeuw nam het aantal keuterboeren op het platteland sterk toe. In deze preindustriële periode kochten kooplieden linnen van de thuiswevers om hun linnen in Holland door te verkopen. In Borne staat nog het huis van een fabrikeur, nu museum ‘het Bussemakerhuis ‘ uit 1779. Van oudsher werd in Twente vooral linnen geweven. In de 18e eeuw kwam daar het bombazijn bij: een weefsel met linnen schering en katoenen inslag.

Tot ca. 1830 werd er geweven met handweefgetouwen met de handmatige schietspoel. Thomas Ainsworth introduceerde de snelspoel, waarvoor in 1833 in Goor een weefschool werd opgericht. Ook stichtte hij Nijverdal en begon daar een textielfabriek. Na 1850 kwamen er steeds meer door stoommachines aangedreven fabrieken, die veel goedkopere producten leverden dan de thuiswevers, en kwam de industrialisatie in Twente op gang. De linnen- en bombazijnweverijen maakten plaats voor de vervaardiging van katoenweefsels. Er werd in de fabrieken onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden gewerkt en maakte men lange werkdagen. In de jaren 60/70 van de vorige eeuw kwam de ineenstorting van de textielindustre.

Industrieel erfgoed
De industriële geschiedenis van Twente uit een welvarend verleden laat zijn sporen na. Prachtige villa’s in de grote steden en landgoederen die de fabrikanten lieten bouwen en fabriekscomplexen. Via de vier Industrieel Erfgoedfietsroutes van 17 tot 32 km, die uitgezet zijn in Enschede en Hengelo, fiets je langs bijzondere gebouwen en stadsvilla’s die rijke fabrikantenfamilies lieten bouwen. De vier Industrieel Erfgoedfietsroutes zijn te koop bij de Twentse VVV’s.

Twente heeft een eigen fietsroutennetwerk
In het mooie glooiende landschap van Twente ligt een fietsroutenetwerk van ruim 1200 km. Met behulp van de zogenaamde knooppunten kun je zelf de lengte van de fietsroute bepalen. De routes lopen door loofbossen, heidevelden, lieflijke dorpjes, langs oude havezaten, landgoederen en prachtige kastelen. De fietskaarten zijn te koop bij de VVV’s. in Twente.

Wandelnetwerk
Ruim 1200 km bewegwijzerde routes die dit jaar (2008) worden uitgebreid tot 2000 km. liggen uitnodigend te wachten op de sportieve wandelaar. De wandelkaarten zijn te koop bij de VVV’s in Twente en in het najaar van 2008 zijn ook deelwandelkaarten te koop.

TOP’s
In Twente zijn ca. 15 Toeristische Overstappunten (TOP). De TOP’s zijn herkenbaar aan een stenen piramidezuil omwikkeld met draad en er staat een informatiebord waarop de routes die hiervandaan kunnen worden gestart staan aangegeven. Er is altijd een parkeergelegenheid en vaak een horecagelegenheid (dus niet altijd).

TOP’s in het Nederlands-Duitse grensgebied
Tussen Emmerich (Duitsland) en Coevorden zijn ook overstappunten die in het Duits ook TOP’s genoemd worden. Vanaf deze TOP’s kun je mooie kastelen en kloosters verkennen in het Grafschaft Bentheim en het stroomgebied van de Rijn in Münsterland. De wandel en fietsroutes lopen kris kras over de grens. Informatie over de TOP’s in het Nederlands-Duitse grensgebied zijn te vinden op de informatieve websites onderaan het artikel (geheim over de grens).

Maar ook met de auto zijn er mooie tochtjes te maken. Voor de variatie gingen wij met de auto een rondje Tubbergen, Uelsen, Getelo, Lage, Tubbergen doen. Het was een week voor Pasen en dan is Twente in de Paasvurenstemming en zie je op de akkers bergen hout voor het aankomend Paasvuur. Ook in het grensgebied kom je de met eieren en allerlei andere versiersels opgetuigde struiken tegen. Een kort maar mooi ritje met leuke dorpjes en een afwisselend en mooi landschap.

**Grafschaft Bentheim **(deelstaat Nedersaksen in Duitsland)
Het Grafschaft Bentheim ligt in het zuidwesten van Nedersaksen aan de Nederlandse grens bij Overijssel en Drenthe.

In de tiende eeuw stichtten de graven van Bentheim een burcht. Deze burcht werd burcht Bentheim genoemd en in 1116 door de hertog van Saksen verwoest maar in 1148 werd de wederopbouw voltooid.

In het Grafschaft Bentheim kun je heerlijk wandelen en fietsen. De wandelroutes lopen door de omgeving van Bad Bentheim en worden aangegeven op de wandelkaart ‘Obergrafschaft Bentheim’. De routes hebben een lengte tussen de 5 en de 20 km en gaan door weilanden, bossen en veenlandschappen zoals het Gildehauser Venn (beschermd natuurgebied). Maar er zijn ook routes door de ‘Bentheimer bergen’ met zandsteenrotsen en diepe kloven.

Er zijn fietsroutes die in Nederland beginnen om zo via de Nederlands-Duitse grens een bezoekje te brengen bij de buren.** De Grafschafter Fietsentour **is een bewegwijzerde fietsroute van 220 km met 16 deelroutes door Grafschaft Bentheim. In Ootmarsum, Denekamp en Coevorden kunt u ‘opstappen’. Wilt u maar 1 deelroute fietsen, moe of een stukje overslaan dan is er de fietsenbus (in Duitsland). Als u niet wilt fietsen maar gewoon met de fietsenbus een tochtje door het Grafschaft Bentheim maken, dan kan dat natuurlijk ook. De fietskaart van de Grafschafter Fietsen toer is met een begeleidend boekje te koop bij de Twentse VVV’s. In het begeleidend boekje staan de bezienswaardigheden, restaurants en de plaatsen voor fietsenservice.

Fietsenbus (lijn 100)
De fietsenbus (in Duitsland) heeft een aanhanger waar fietsen op kunnen. Je moet hem er zelf opzetten en vast maken. In de bus koop je een kaartje voor jezelf en de fiets. De fietsenbus rijdt eens per uur op lijn 100 tussen Bad Bentheim, Nordhorn, Neuenhaus, Uelsen en Emlichheim en is te herkennen aan de vrolijke fietsers op de bus. Als het Duitse Nedersaksen zomervakantie heeft rijdt de fietsenbus dagelijks en in het voor en najaar alleen in het weekend. De dienstregeling is te vinden op de website: geheim over de grens ( zie informatie websites onderaan het artikel).

Informatieve websites
www.twentejezelf.nl
www.wandelenintwente.nl
www.fietseninoverijssel.nl

www.geheimoverdegrens.nl
ootmarsum

**Logeerboerderij Geitebos ** in Getelo (grensgebied met Duitsland)

Natuurkampeerplaats ‘De Kunne’ in De Lutte, Overijssel. (minicamping)

Voor meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum