Route in 't noorden met camper?

Goeiedag allemaal!

Wij zijn Monique en Erik, wij willen deze zomer naar Australië. Voor het eerst, voor ons beiden. We hebben 30 dagen om rond te reizen, en zitten eraan de denken het noorden van Australië op de zoeken. Voornamelijk voor de fijne temperatuur in de Australische winter, en omdat er toch een hoop te beleven valt. We houden van natuur, en laten ons niet graag op een hoop vluchten zetten om alle kanten van Australie in zo’n kort mogelijke tijd te ervaren. Liever bekijken we het land op ons eigen tempo, met ruimte voor stoppen en ‘change of plans’.

Wij willen met de camper een route doen, waarschijnlijk te vertrekken vanuit Darwin.
Heeft iemand ervaring met een gave route om te volgen vanuit het noorden? Een van de kusten afzakken o.i.d.? We zijn nog erg in de oriënterende fase, dus laten ons graag adviseren? Iemand een idee?

Wij horen het heel graag!

Mvg
Erik van der Horst

Tja, da’s niet zo simpel. Ga je van Darwin naar Darwin? Of lever je de camper ergens anders in en vlieg je ook van ergens anders terug. Je zult zelf al gezien hebben dat je vanuit Darwin flinke einden moet rijden om hetzij de west- hetzij de oostkust te bereiken.
Je kunt het in 30 dagen best redden naar Perth, maar ook naar Cairns. Inclusief Kakadu National Park en Litchfield NP ben je na circa 5000 kilometer in Perth.
Naar Cairns en Brisbane via Kakadu en Litchfield geldt hetzelfde. Mocht je tot Cairns gaan, dan heb je wat meer speling qua tijd.
Persoonlijk zou ik de westkust nemen, maar dat komt doordat we absolute WA-fans zijn. Aan de oostkust is in feite wat meer te zien qua toeristische trekpleisters, in WA ligt alles wat verder uit elkaar.
Wordt het Darwin-Darwin, dan wordt het weer een heel ander verhaal. Dan moet je een heel eind terug via dezelfde weg.
Probeer eerst met deze informatie wat te doen en wellicht melden zich nog anderen met gouden tips.
Succes,
Willem

Hoi Willem!

Bedankt voor je reactie. We hebben onderhand wat meer erover kunnen nadenken. We hebben nu twee ideeën: of we vliegen op Brisbane, en rijden vanaf daar op ons gemak naar Cairns, met mogelijkheid om aldaar nog wat naar het noorden te kunnen, mochten we tijd over hebben. En vanaf Cairns terug naar huis vliegen, en de camper daar achter te laten.

De tweede optie is te vliegen op Darwin, en te rijden richting Broome (of verder) en vanaf daar terug te vliegen naar huis.

Volgens mij hebben we dan ruim de tijd, hoeven we niet teveel kilometers te maken, en zien we toch een hoop van het land. Echter weten we nog niet of we de Oostkust doen (naar ons idee toeristischer, maar wel divers en mogelijkheden om een ander weggetje in te slaan), of de minder toeristische westkant, met meer natuur en outback-gevoel.

Wat denk jij? Wij horen graag je reactie.

Mvg
Erik en Monique

Hoi Erik en Monique,

Als ik jullie was, zou ik inderdaad de optie Brisbane - Cairns nemen. Vanuit Darwin heb je natuurlijk Litchfield, Kakadu en Katherine Gorge maar daarna moet je hele einden rijden over de enige beschikbare weg voor (huur)campers, naar Kununurra. (Katherine - Kunurra is dik 500 kilometers indrukwekkend niets). Dan door naar Broome (ruim 1000 kilometer zonder afslagen). Onderweg zou je een excursie/rondvlucht Bungle Bungles en Lake Argyle kunnen doen. En zo gaat het, in onze favoriet staat overigens, nog een poosje door. Broome, Port Hedland, Tom Price of Karratha, Exmouth, allemaal enorme sprongen zonder alternatieven.

En, zoals je zelf zegt, aan de oostkust ligt alles veel dichter bij elkaar en leuke stukken binnenland meepikken met (bijna) net zo veel outbackgevoel als in WA. Maar dat bijna geldt alleen als je het zou kunnen vergelijken, dus voor jullie gaat dit nog niet op. En aan de oostkust heb je de kans om ‘verloren’ tijd in te halen omdat je vrijwel nooit verder dan een flinke dag doorijden van de Highway 1 zit om een dag of wat flink door te rijden. Ben je ‘te vroeg’ in Cairns, dan schiet je een stukje verder naar het noorden en vul je zo weer een aantal dagen. Laat maar eens weten ls jullie er uit zijn, dan heb ik nog wel een aantal suggesties voor de route, inclusief leuke stukken binnenland. Veel plezier met plannen.