Rondreis 14 dagen - diverse vragen

Goedemorgen allemaal,

Na veel info verzamelen en inlezen op onder andere dit forum zijn we benieuwd wat jullie vinden van onderstaand schema. We willen voor het vervoer een prive chauffeur met auto regelen.

26-jan vrij AMS-CMB 09.40 - 23.45 uur
27-jan zat Negombo
28-jan zon Negombo naar Polonnaruwa
29-jan ma Kaudulla/Hurulu of Minneriya
30-jan di Polonnaruwa - Kandy, via Wasgamuwa?
31-jan woe Kandy
1-feb don Kandy - Nuwara Eliya - trein naar Ella
2-feb vrij Ella
3-feb zat Ella
4-feb zon Ella
5-feb ma Ella - Udawalawe
6-feb di Udawalawe - Yala NP
7-feb woe Yala NP - Bandula - Tangalle
8-feb don Tangalle
9-feb vrij Tangalle - Colombo
10-feb zat CMB-AMS 01.50 - 08.20 uur

Vragen/twijfels:

  1. We hebben nu 5 wild parken in onze reis, is dit echt te veel? We zijn namelijk wel echte liefhebbers van safari’s en dieren…Welke zouden jullie schrappen? (of over houden :-))
  2. Wasgamuwa past niet echt handig in de reis lijkt het, voor de ochtendsafari moeten we heel vroeg vertrekken vanuit Polonnaruwa…
  3. Is het in onze route beter om in Habarana te overnachten ipv Polonnaruwa?
  4. Wat vinden jullie van de verdeling? Zouden jullie ergens nog een dag bij plakken of weg halen? We hebben nu best veel ruimte ingeruimd voor Ella, misschien handiger om daar 1 nacht weg te halen en die bij Tangalle te plakken?
  5. Het lijkt logischer om Udawalawe te bezoeken vanuit Ella, maar we kunnen het ook doen vanuit Tangalle. Dan hebben we Yala en Udawalawe niet gelijk achter elkaar.
  6. Qua badplaats twijfelen we nog tussen Mirissa, Unawatuna en Tangalle. We zoeken een plek waar we 's ochtends een wandelingetje kunnen maken of andere dingen kunnen doen, waar een leuk/mooi strand is en waar het 's avonds gezellig is. Tot nu toe is ons gevoel dat dat Tangalle is, mocht iemand anders denken horen we dat graag.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Gr, Miranda

  • Tangalle het stadje stelt weinig voor. Wij hadden daar wel een heel mooi hotelletje Sole Luna. Wij vonden het daar vooral leuk omwille van de ruwe zee. Zijn 2 keer naar Goymabokka beach geweest, mooi baaitje en heerlijke wilde golven! Of er s avonds veel te doen is betwijfel ik wel, ofwel zaten we niet centraal genoeg. Gezien we toen op het einde van onze vakantie zaten hadden we er niet zoveel behoefte aan.
  • In de streek Sigiryia, Polonaruwa had ik op voorhand gelezen dat je best verblijft in Dambulla of Habarana. Wij verbleven uiteindelijk in Dambulla…Seasons Villa, aanradertje!!! …een guesthouse in een moderne villa, beetje van de hoofdweg af. Nieuwe moderne kamers. Je kan er ook dineren (in hun living) Aangename gastvrouw.
  • Polonaruwa viel voor ons wat tegen…moet wel zeggen dat we 2 jaar geleden Angkor Wat zagen dus mss waren we ook wel wat verwend:-)
  • Ella vonden we een hele leuke plek…prachtige natuur , heel gezellige eetzaakjes ook! Probeer zeker The Chill en AK Ristoro!Wij verbleven er 3 volledige dagen.
  • Als parken deden wij Wilpattu en Kaudulla. Kaudulla is maar een klein park. Hebben er veel olifanten gezien maar samen met bijna evenveel andere jeeps :-(. Hadden nochtans eerst Udawalawe gepland dus achteraf wel een beetje spijt van gehad! Dus Udawalawe zou ik zeker doen, de omgeving lijkt me prachtig!!! Yala hoorde ik voor we vertrokken heel wisselende dingen van te druk, te toeristisch…vandaar dat wij kozen voor Wilpattu. 5 safari’s lijkt me wel erg veel, eens te meer omdat het aantal soorten dieren die je er kan zien eerder beperkt is, he. Hebben op die 2 safari’s alle dieren gezien behalve het luipaard en de beer.
    Als je nog vragen hebt stel ze gerust!

Overnacht beslist Habarana of Dambulla, veel centraler dan P’ruwa!

<Erik> & [Sandya]

Allereerst dank voor de info en het meedenken, super!

We gaan nog eens goed kijken naar Tangalle/Unawatuna en Mirissa. 'We zoeken een plek waar we 's ochtends een wandelingetje kunnen maken of andere dingen kunnen doen, waar een leuk/mooi strand is en waar het ‘s avonds gezellig is.’ Tangalle lijkt inderdaad iets te rustig voor ons…misschien beter Mirissa…

Omdat we eigenlijk alleen Polonnaruwa wilden bezoeken (per fiets) en een safari wilden maken in 1 van de 3 parken daar, dachten we dat het misschien net zo slim was om in Polonnaruwa te gaan zitten. dan hoef je alleen voor de safari een stukje te rijden. Begrijpen we goed uit de reacties dat we toch nog steeds beter in Habarana of Dambulla kunnen gaan zitten, ook al doen we niet Dambulla en Sigiriya?
Dank voor de acco tip, Seasons Villa ziet er inderdaad goed uit!

We zijn wel benieuwd hoe andere mensen tegen Polonnaruwa aan kijken, want we gaan nu wel een beetje twijfelen omdat jij het vond tegenvallen. Voordeel is wel dat wij niet kunnen vergelijken met Angkor Wat :slight_smile:

Voor Ella hebben we nu 3/3.5 dag staan. Soms twijfelen we of dat teveel is…Daarbij aangetekend dat we wel houden van een wandelingetje (niet te moeilijk ivm mijn reuma, dus liever Little Adams Peak dan Adams Peak bijvoorbeeld) en graag daarna een terrasje pakken in de gezelligheid. Wat dat betreft vonden we bijv. Ubud fantastisch.
Is Ella erg rustig of heeft het een gezellige drukte?
@Kathleengeert; mag ik vragen wat jullie die dagen in Ella gedaan hebben?

Wasgamuwa gaan we denk ik schrappen als wildpark, jammer want het lijkt ons een prachtig park en een rustig park qua aantallen jeeps. De afstand vanaf Habarana is namelijk 2u, dus voor de ochtendsafari moet je om 03,30 weg en mocht je de middagsafari doen moet je nog 3u rijden naar Kandy…

Dan de treinreis naar Ella. We twijfelen of we de lange reis nemen vanaf Kandy of alleen het allermooiste deel doen vanaf Nuwara Eliya…Aan de ene kant lijkt 7u in de trein ons wel een lange zit, aan de andere kant lezen we wel dat het goed te doen is. Ben benieuwd naar ervaringen van anderen hierbij.

Verder lezen we ook dat mensen starten met de treinreis van Colombo naar Kandy (die ook erg mooi zou zijn), en dan vanaf daar naar Polonnaruwa etc gaan. Vinden jullie dat nog een optie voor ons?

Hetzelfde geldt voor de treinreis van Galle naar Colombo. Is het de moeite waard om dit te doen op onze laatste dag ipv dat stuk af te leggen met auto met chauffeur?

Okay als je alleen maar een Habarana park doet en dan P’ruwa dan kun je ook P’ruwa/Giritale overnachten. Qua trein: wij zijn natuurlijk wat verwend. Maar als we toch chauffeur al hebben dan nemen we echt alleen Nanu Oya-Ella met trein en de rest over de weg. Zeker voor strand naar airport is trein gewoon erg omslachtig omdat je dan in Colombo weer op bus naar airport moet overstappen.

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

Unawatuna zou leuk zijn heb ik van een aantal mensen onderweg gehoord.

In Ella hebben we de wandeling naar Little Adams Peak gedaan…heel mooie wandeling tussen de theeplantages, niet moeilijk en niet te lang. Daarna gaan lunchen op terrasje van zaakje aan het begin van de wandeling…achteraan een terrasje met een geweldig uitzicht!! Andere dag hebben we een wandeling door het bos gemaakt naar de nine arch bridge en ons daarna naar de ravana watervallen laten brengen met een tuktuk…bij ons waren er toen weinig toeristen en viel de plek wel mee. Maar veel moet je er niet van verwachten. Je kan er ook een pittige wandeling naar Ella’s rock maken maar kregen onze 3 kids niet gemotiveerd…het was ook pokkeheet als we daar waren. Eerste dag zijn we redelijk laat aangekomen met de trein vanuit Nawalapitiya…verder die dag vooral gechilled in ‘the chill’ :slight_smile: Ik zou ook alleen het tweede stuk van de treinrit doen. We stapten een heel stuk na Kandy op en hebben zeker 2 uur moeten rechtstaan …als je dat vanaf Kandy moet doen lijkt me niet echt leuk!!!

BTW de grottempels van Dambulla vond ik wel erg mooi!!! Jammer dat jullie die overslaan!

Ik zou het wat anders doen:
Van Negombo naar sigiriya. Vanuit daar kan je alle kanten op: in sigiriya zelf de Lions rock of de kleinere rots. Je kan dezelfde dag naar de olifanten safari (overigens bepalen de Rangers naar welk park je dan gaat want de olifanten verzamelen zich of in het ene of in het andere park. Reken op ontzettend veel jeeps bij elkaar. Weinig safari aan…)
Je kan vanuit daar heen en weer naar polonnaruwa. Vonden wij wel de moeite waard! Fiets huren is aan te raden.
De dag dat je naar Kandy gaat rijd je via Dambulla, de grottempels, erg mooi.( Half uur van sigiriya) niet overslaan!
Ik zou een hele dag in kandy blijven en s ochtends rondrit door de omgeving doen met tuctuc en middag dan Kandy: tempel of tooth (stad vonden wij echt niks aan)
Ik zou inderdaad een dag Ella minder doen.
Ella is backpackers dorpje. Enige plek met leuke cafeetjes in Sri Lanka. Een dag wandeling naar little Adams peak en kan je combineren met tuctuc rit naar watervallen (valt erg tegen) en wandeling naar Nine arches bridge als trein eraan komt. Of over twee dagen verdelen. Dan evt nog wandeling bij theeplantages op dag twee. En dat is het wel daar. Heb je zelfs nog ruim tijd om op terras te hangen.
Safari in Sri Lanka is lang niet zo mooi als in Afrika. Ik kan me daarom voorstellen dat je niet beide parken hoeft te zien. Er zijn veel minder dieren en minder indrukwekkend. Na een safari in yala, waar meer dieren schijnen te zijn dan in udawalawe hadden wij het wel gezien.
Tangalle heeft geen stadje aan het strand. Het strand is mooi maar geen gezellige terrasjes ofzo. Ik geloof dat je daarvoor beter wat verder richting utawana kan gaan.
Tangalle-colombo is ook een hele lange rit in een keer. Dus misschien kan je met een gewonnen dag tangalle met bijvoorbeeld unawatuna combineren en daar nog heengaan. Of naar Galle.
Galle-colombo is enige snelweg in het land dus rijdt lekker door. Met 2 uur ben je op airport.

PS trein vanaf Kandy vooraf reserveren Sri Lankan Train tickets, 2e klas is ook echt prima. Dan heb je gegarandeerd zitplaatsen. En is zeker de moeite waard. Dat zou ik 100x liever doen dan 6 uur met de auto door de bergen met al die bochten en dan alleen het laatste stuk met de trein. Het is echt goed te doen die tijd in de trein.

PPS tangalle - wildparken is ver uit elkaar dus ik zou eerst die wildparken doen en dan pas naar de zuidkust (tangalle)

Er wordt in dit bericht verwezen naar een website die commerciële diensten aanbiedt zoals tour Papackages, chauffeurs en andere diensten. Is dat de bedoeling ? Ik dacht dat dat op deze site NIET toegestaan is !!!

Goed puntje, link aangepast naar de deeplink specifiek voor de ticketreservering. Ze zijn daarin nu eenmaal marktleider, wordt ook naar verwezen vanuit Seat61.com en Prikbord, en gaat echt om Openbaar Vervoer. Dat dezelfde partij ook privevervoer aanbiedt, kan er weinig aan doen :frowning:

<Erik>

Dit is,voor zover ik weet, de enige manier waarop je vanuit Nederland een treinticket kan regelen!
Doe eens relaxed zeg, er wordt geen reclame gemaakt. Als jij liever hebt dat de reizigers geen normale plek meer hebben in de trein dan moet je dit inderdaad boycotten. Maar het gaat hier over de enige treinroute op dat traject, die duurt 7 uur en is zo populair dat je weken van tevoren je plek moet reserveren om een zitplaats te regelen.
Als er meer mogelijkheden zijn, zeg je het maar. Ik weet alleen deze omdat ik het via deze geregeld heb. Volgens mij zelfs na een tip op dit forum.

Mooi, zijn we het eens.

For the record: vrijwel elk ander reisbureau, inclusief Helicon en Saytours pakweg, ‘kan het ook’ want iedereen die daar gevestigd is kan het SLR (Dialog/Mobitel) callcentre bellen en iemand naar het loket sturen. Maar geen van die anderen, zelfs niet het 2e gespecialiseerde ticketreisbureau dat op Prikbord genoemd staat, geeft duidelijke prijzen op hun website en ook alle mogelijke treinen met tijden enzo.

Hun aanbod en fees zullen dus worden bepaald in onderhandelingen met de toerist, en hangen ook af van wat je verder aan diensten bij hen afneemt. Daarmee dus niet vergelijkbaar met Visitsrilankatours, dat is wat mij betreft in dezen (met de deeplink ter vermijding van toeristen te makkelijk naar hun andere diensten af te leiden :wink: de enige die het noemen waard is.

<Erik>

Weer super bedankt voor al het meedenken.
We denken dat het nu als volgt gaat worden:

26-jan vrij AMS-CMB 09.40 - 23.45 uur
27-jan zat Negombo
28-jan zon Negombo - Pinnawala - Dambulla - Polonnaruwa
29-jan ma Ochtend fietsen Polonnaruwa en middagsafari Kaudulla/Hurulu of Minneriya
30-jan di Polonnaruwa - Kandy
31-jan woe Kandy
1-feb don Kandy trein naar Ella
2-feb vrij Ella
3-feb zat Ella
4-feb zon Ella einde van de middag op weg naar Udawalawe
5-feb ma Udawalawe ochtendsafari en naar Tissamaharama
6-feb di Yala NP ochtendsafari en Bundala, naar Unawatuna
7-feb woe Unawatuna en omgeving
8-feb don Unawatuna - Galle bezoeken
9-feb vrij Fietstocht Unawatuna, einde dag op weg naar het vliegveld
10-feb zat CMB-AMS 01.50 - 08.20 uur

Veranderingen tov eerste schema

  1. Naar aanleiding van jullie adviezen toch Dambulla opgenomen. We hebben het nu opgenomen in de reisdag van Negombo naar Polonnaruwa, echter kunnen we het ook opnemen op de dag dat we van Polonnaruwa naar Kandy reizen. We willen in deze omgeving dus een safari doen, de rotstempels van Dambulla bezoeken en fietsen in Polonnaruwa. Sigiriya expres buiten beschouwing gelaten omdat de klim te zwaar is ivm reuma.
    Dan blijft het voor ons in deze situatie nog een beetje onduidelijk of we er goed aan doen om in Polonnaruwa te gaan zitten of toch beter voor Habarane/Dambulla kunnen kiezen.

  2. Op de laatste dag Ella reizen we nu aan het einde van de dag naar Udawalawe in plaats van de volgende ochtend.

  3. We hebben besloten om de hele treinreis van Kandy naar Ella te doen, aangezien we waarschijnlijk niet 1 vaste chauffeur voor de hele reis nemen maar afzonderlijke voor de verschillende trajecten. Volgens ons is dat laatste het beste in ons geval en dan ook dus handiger om de hele treinreis te doen.
    Het enige struikelpunt voor de treinreis is denk ik alleen nog dat we met 2 grote koffers reizen, en we wel in de 2e klasse willen reizen…Vraag is of dat wel te doen is met 2 grote koffers, of dat we dat anders kunnen oplossen?

  4. Wat betreft strandbestemming zijn we er nog niet helemaal uit, maar denken we dat we voor Unawatuna kiezen omdat met name het maken van kleine wandelingetjes in de omgeving belangrijk voor ons is en dat lijkt daar het beste te kunnen als we goed geïnformeerd zijn.

Alvast weer super bedankt voor het meedenken!

Prima hoor. Zeker in de Blauwe Trein zijn koffers geen probleem, een rack bij de deur en anders genoeg plek in gangpad.

<Erik>