Reizen in het regenseizoen?

Huiverig om door Mali te reizen in het regenseizoen?
Niet nodig als je je van een aantal dingen bewust bent!

Het regent zelfs tijdens het regenseizoen niet elke dag in Mali en veelal valt de regen in de vorm van een korte hevige bui, die je vaak tijdig aan ziet komen, zodat je net als en samen met de Malinezen, dekking kunt zoeken.
Na het lange, droge en hete seizoen heeft de grond er op veel plekken moeite mee om de watermassa, die in korte tijd valt ook snel te verwerken. Straten (veelal zandwegen) veranderen dan in beekjes en later tref je er flinke plassen aan.

Houdt er rekening mee dat in de poelen stilstaand water beestjes en bacteriën tot ontwikkeling kunnen komen, waar ons immuunsysteem veelal geen raad mee weet. Laat het spelen in de plassen dan ook over aan anderen en loop er zelf omheen (of draag waterdicht schoeisel) of kies voor transport op wielen.

De regens brengen de muggeneitjes tot leven. Bedek tussen zonsondergang en zonsopkomst (de tijd waarin de muggen actief zijn) je lijf met een beschermend laagje kleding, gebruik een anti-muggenmiddel en slaap onder een klamboe.

Een stevige regenbui kan je reisplannen even in het water doen vallen. Enige flexibiliteit in je reisprogramma en de mogelijkheid om een onvoorziene vertraging op te vangen, zijn raadzaam.

Ter compensatie van de eventuele bovenvermelde ongemakken word je ruimschoots beloond met de natuur op z’n groenst. Planten en zelfs bloemen schieten de grond uit en laten je een totaal ander Mali zien en ervaren.
En je reist ook nog eens in een seizoen, waarin je minder toeristen zult aantreffen!

Het regenseizoen loopt globaal van eind juni tot eind september. Vanaf april kan er al een enkele bui vallen en ook eind november valt er soms nog een enkele bui.

Resumé:

  • zorg voor een reisprogramma met flexibiliteit
  • vermijd contact met stilstaand water
  • bescherm je tegen muggenbeten

Tips voor je bagagelijst:

  • anti-muggenmiddel
  • klamboe
  • vitaminen (minder verse groenten/fruit in sommige gebieden)

En… GENIET van dit bijzondere seizoen!

Juist, maar hoe zit het met de begaanbaarheid van de (zand)wegen tijdens het regenseizoen? Goed te doen met een 4x4, of toch flink lastig?

De ene weg zal goed begaanbaar zijn, een andere minder. De meeste wegen zijn met een goede 4x4 en goede rijvaardigheden te doen. In de achterliggende periode zijn bijvoorbeeld in Ségou in de wijken alle zandwegen weer geëgaliseerd.

De doorgaande wegen tussen de steden (m.u.v. bijvoorbeeld Timboektoe) zijn over het algemeen geasfalteerd.

Mooi, goed om te weten. Met die 4x4 komt het wel goed, nu nog de rijvaardigheden…

Veel plezier met de rij- en reisvoorbereidingen :slight_smile:

Dank je, we zullen zien t.z.t.!

I Ni Cheh
Hoe zit het met de luchtvochtigheid? Ik weet wel dat het behoorlijk warm is in die tijd en vraag me af of het dan ook vochtig warm is.
Ik was in maart in Mali, heet maar droog en daardoor nog wel te doen. De plaatjes van met het groen zien er zo uitnodigend uit dat ik graag eens terug ga in het regenseizoen maar met een hoge luchtvochtigheid lijkt het me toch een stuk minder prettig. Al kan ik me niet voorstellen dat het ooit echt onprettig wordt in Mali, wat een geweldig land en wat een fijne mensen! Beetje afzien hoort er bij…

groetjes Martine

Hallo Martine,

Wat leuk dat je zo enthousiast bent over Mali!
Maart is inderdaad heet en droog. Het regenseizoen is warm en uiteraard is de luchtvochtigheid hoger dan de rest van het jaar en kan het ook vochtig warm zijn.
Door het buiige karakter van het Malinese regenseizoen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld gebieden waar je moessonregens hebt en tropische regenwouden) variëren zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid van dag tot dag. Zelf ervaar ik de hogere luchtvochtigheid niet als storend.
En de meeste mensen die in de regentijd door Mali gereisd hebben, hoor je er niet of nauwelijks over.
Wellicht tot ziens tijdens je volgende reis naar Mali!

Kanbe en een hartelijke groet uit Ségou,
Monique

1 like