Reistip: Ereplaats voor rolstoel op cruiseschip de Queen Mary II

Lang is er voor gespaard, maar dan heb je ook wat! Een droomreis met de Queen Mary II, het bijna grootste cruiseschip van de wereld. Eens in je leven moet je proberen om dit sprookje te beleven, in ons geval met een rolstoel.

De Queen Mary II vertrekt (2.500 passagiers) vanuit New York, dus niet bepaald naast de deur. Dan willen we ook maar alles uit de reis halen wat erin zit. Ons volledige plan ziet er als volgt uit. We nemen voor een weekje ons intrek in het Marriott-hotel Marquis op Timesquare, midden tussen de theaters, die bijna allemaal speciale plaatsen voor de rolstoel hebben. Maar over New York schrijven we een andere keer. Nu eerst onze ervaring met de Queen Mary II.

Ereplaats voor de rolstoel
De Queen Mary II is sinds 2004 in de vaart en heeft zich indertijd ook even in Rotterdam laten zien. Heel luxe, sfeervol, overal veel kunst, zeer modern en praktisch in techniek, aankleding en gebruik, maar vooral – in ons geval – heel toegankelijk. Er zijn maar liefst 30 aangepaste hutten voor gehandicapten in diverse prijsklassen. Ze zijn perfect ingericht en met voortreffelijke voorzieningen in douche/toiletruimte. Sommigen hebben zelfs een balkon. Het hele schip is overal – op ieder dek en in elke ruimte hoe klein ook – toegankelijk gemaakt en wel op een zeer elegante en smaakvolle manier. Bij de bouw van het schip is er heel duidelijk rekening mee gehouden dat dit schip nu eens een plek zou worden waar veel minder-validen zich op hun gemak kunnen voelen. Er zijn zelfs extra rolstoelen aan boord, voor gasten die geen aangepaste kamer nodig hadden, maar wel de grootte van het lange schip niet aan kunnen zonder rolstoel.

Als je op het schip bent merkt je nauwelijk iets van aanpassingen, behalve een paar speciale rolstoelliften. Enkele daarvan gaan naar dek 3, naar de zaalplaatsen van het grote 900 stoelen tellende theater. En eentje speciaal om van onderuit het schip de kade op te komen, waar anderen met een trapje hun weg volgen De met dik tapijt belegde opritten versierd met koperen leuningen zien er absoluut niet uit als rolstoelopgang. Ze zijn het wel, maar iederen loopt er heel gemakelijk op zonder nadenken. Dat noemen we integreren: zonder dat het opvalt hoort iedereen erbij.

De bemanning is speciaal getraind in de omgang met minder valide passagiers.
Gehandicapten zijn op die QMII bijzonder welkom. Zelfs wanneer we voor anker gaan en met ‘tender’bootjes naar de verschillende aanlegplaatsen gebracht moeten worden, dan staat er een stel sterke kerels die de rolstoelers – soms met stoel en al – overhevelen van het schip op het wiebelende bootje.Een aantal van de gehandicapten, zoals Jacqueline, kan niet met de busexcursies mee, vanwege de hoge businstap. Dus gaan we er zelf op uit.

<CENTER>

http://www.wereldwijzer.nl/images/ww.vakantietip.queenmary.001.jpg

Links:Genieten op het zonnedek. Rechts: Achterdek van de Queen Mary ll</CENTER>

Glimmer en glitter
Zo worden we vanaf de tender letterlijk gedropt op de kade van het Amerikaanse eiland St. Thomas in de Caribische Zee en staan meteen in het centrum. Het oude stadje dat vroeger bij Denemarken hoorde – de straatnamen verraden dat nog, zoals ‘Kystvejen’ en Dronnigers Gade’ – is bijna helemaal ingesteld op de begerige dames die niet vies zijn van mooie juwelen. ‘Diamonds are a girls best friend’, zong Eartha Kitt al.

Driekwart van de winkels lonken met aantrekkelijke prijzen de dames naar binnen. De man blijft meestal buiten staan en komt alleen binnen om met de creditkaart te wapperen. Grappig om die taferelen gade te slaan. De rolstoel heeft het soms moeilijk. De trottoirs zijn vaak te smal, zodat we maar op de weg gaan lopen tussen de taxi’s in, die heel langzaam rijden en proberen passagiers te overtuigen dat ze een tochtje over het eiland moeten maken.

<CENTER>

http://www.wereldwijzer.nl/images/ww.vakantietip.queenmary.003.jpg

Links: Felle zon in St. Kitts Rechts:Bezoek aan een markt op St. Thomas </CENTER>

Flaneren
De volgende dag hebben we het gemakkelijker, want de QMII ligt nu aan de kade, dus geen gehijs en gestamp in een bootje. Het Britse eiland St.Kitts ontvangt ons met calypso-muziek. Speciaal voor het toerisme en de bijbehorende business, is een soort uitgebreide pier gebouwd met enkele zijvleugels. Ook hier weer juwelen, horloges, camera’s – alles goedkoper dan thuis. Ambachtsmarktjes doen het altijd goed en bieden soms inderdaad authentieke ‘hand’werkjes aan, vaak gemaakt van voorwerpen die het eiland zelf voortbrengt. Het sfeertje is net als overal in deze contreien: relaxed, easy en veel lachende inwoners.

Nederlands
De derde excursie gaat naar een eiland dat ons niet vreemd in de oren klinkt:
St. Maarten. Grappig om zover van huis het rood-wit-blauw te zien wapperen. Onlangs heeft men hier alle straten en wegen in het centrum onderhanden genomen, want de bestrating voor de rolstoel is o.k. Ook hier geen gebrek aan juwelenzaakjes. Jammer dat de meesten een stoep hebben. We beperken ons tot het Nederlandse deel van het eiland. De eindeloos lange hoofdstraat is uiterst gezellig en geeft voldoende afwisseling.

<CENTER>

http://www.wereldwijzer.nl/images/ww.vakantietip.queenmary.002.jpg

Links: Aankomst Sint Maarten Rechts: Queen Mary ll in St.Kitts
</CENTER>

Het leven aan boord
Het leven aan boord geeft ons alles wat we ervan hebben verwacht. Vooral uiterst goede verzorging naar lichaam en geest. De negen restaurants en buffetten in verschillende klassen (Frans, Chinees, Italiaans, hamburgers, fish + chips, Englich tea, ijs) de wijnbar, champagne lounge, sigaren- en coctail-musicroom en nog een aantal smakelijke hoekjes, zorgen de hele dag voor het welbevinden van de innerlijke mens.

Qua entertainment is er geen beginnen aan om op te noemen. Een groot orkest begeleidt iedere avond zangers, dansers, comedians en solisten in het Grote Theater. Tal van andere evenementen vullen de dag en de avond en de variatie is eindeloos: films, disco’s, Imax, toneel- show- en muziekvoorstellingen, lezingen, veel sport, handwerkbijeenkomsten, excursies aan boord, 4 zwembaden en veel vertier voor kinderen. Daar zijn er nogal wat van op het schip.Maar gewoon op een ligstoel ergens je rust vinden en gekoestert worden door die heerlijke zon, is een genot op zich. Met een zeer voldaan gevoel hebben we ons sprookje beleefd. Het is een onvergetelijke ervaring. Het sparen waard!

http://www.wereldwijzer.nl/images/ww.vakantietip.queenmary.004.jpg

Foto: Telegraaf

Tekst: Sonja van Proosdij
Fotografie: Jaqueline Beckers

Informatie ‘Queen Mary II’ reizen:
VCK Zeereizen, Valreep 13,
1042 AN Amsterdam
Tel. 020 6800878
email: [EMAIL=“info@vckzeereizen.nl”]info@vckzeereizen.nl
website: www.vckzeereizen.nl

Meer cruisereizen:
Cruise Reisforum
Overzicht aanbieders van cruisereizen

<CENTER></CENTER><CENTER></CENTER>