Recensie: Bruce Springsteen – Working on a Dream

Recensie: Bruce Springsteen – Working on a Dream

Working Class Hero, dit is de titel die Bruce Springsteen over de jaren heen verworven heeft. Vóór de roerige tijden die volgden op de terroristische aanslagen in 2001 leek het of Springsteen het rustig aan ging doen. Echter, het verhaal gaat dat een fan na de aanslagen the Boss aanklampte met de leus: “We need you - now!” En Bruce maakte zijn heroïsche status waar. Hij nam een aantal kritische albums op waarop hij commentaar leverde op de Bush maatschappij. Vooral op The Rising waren de gebeurtenissen van 11 september duidelijk hoorbaar.

Nu de aanslagen van 9/11 en de Bush regering achter ons liggen laat Springsteen’s nieuwe album Working on a Dream een optimistisch geluid horen. Het mag duidelijk zijn, Working On A Dream is geen politiek album, wat terug te horen is in de soms ietwat te luchtige nummers.

Voor de derde keer werkt The Boss samen met de E Street band en producent O’Brien. Dit levert een vertrouwd gestileerd en strak geluid op. Soms werkt dit niet in het voordeel van de nummers. Alhoewel er geen slecht nummer op het album te vinden is lijken sommige tracks te geknutseld. De tracks, sterk beïnvloed door de muziek die The Boss in zijn eigen jeugd in de jaren 1960 beluisterde, doen groots aan. Het zijn lekkere popnummers, maar af en toe net iets té gelikt en zeker niet zo Rock als de nummers op zijn Magic.

Er staan echter ook nummers met een echt ander, verassend geluid op. Zo is er een nummer waar een sterke “Western-feel” aanzit (“Outlaw Pete”), en een prachtig Blues nummer (“Good Eye”) te horen.

Misschien is het niet een album waarvan we kunnen zeggen dat het een helden status zal bereiken, maar het is wel een mooie plaat geworden. Wellicht willen we Bruce wel te veel in de rol van Working Class Hero die zich uitspreekt tegen het politieke klimaat zien. Working on a Dream is het namelijk zeker wel waard om beluisterd te worden, alleen al door de diverse stijlen die op het album te horen zijn.

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“Tsdp0KY1uqs” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

**Label:**Columbia, Sony
Uitvoerende(n): Bruce Springsteen
Uitvoering: CD + DVD, 2 disks
Releasedatum: 23 januari 2009

.