Planning rondreis Cambodja

Nog geen tickets geboekt maar normaal vertrekken we 4 oktober richting Cambodja

BKK: 2 Dagen
Phnom Penh: 2 Dagen
Angkor Wat: 4-5 Dagen
Battambang: 1 Dag
Phnom Penh: 1-2 Dagen
Siahanoukville: 3-4 Dagen + Park
Kampot 2-3 Dagen + Park
Kep: 2 Dagen
Phnom Peng: 1 Dag
BKK: 2 Dagen

is dit te doen, zijn er plaatsen waar we te lang of te kort verblijven?

Mvg

Planning is op zich wel te doen. Houd er wel rekening mee dat met de grote bussen routes zoals Phnom Penh - Siem Reap, Battambang - Phnom Penh, Phnom Penh - Sihanoukville, Kep -Phnom Penh allemaal rond de 6 uur duren. Dat zijn dus bijna volle en vermoeiende reisdagen. Op sommige van die trajecten rijden minibussen die 1 a 2 uur sneller zijn.
Van Siem Reap naar Battambang gaat in ongeveer 3 uur en dan kun je nog naar de bamboo train in combi met één de tempels en ´s avonds naar het circus wanneer dat het enige is wat je daar wil doen, anders zou ik daar een extra nacht plannen. Battambang is een favoriete plaats van mij en ideaal om per fiets naar het noorden of zuiden langs de rivier te rijden.
Overigens, de waterstand zal in oktober hoog zijn, dan kun je per boot van Siem Reap naar Battambang. Duurt wel veel langer en is duurder, maar mooi.
De kans is aanwezig dat je met overstromingen te maken krijgt. Meestal komt alleen Thailand in het nieuws, maar in Cambodja hebben ze er ook bijna jaarlijks last van en vallen ook doden. In Siem Reap zijn ze de rivier aan het verbreden en zou het zo kunnen zijn dat het centrum nu niet meer onderloopt.

Wanneer je met AirAsia van Bangkok naar Phnom Penh vliegt, houd er dan rekening mee dat AirAsia het oude Dong Muang vliegveld gebruikt en jouw vlucht vanuit Europa op het nieuwere Suvarnabhumi. Bij AirAsia meestal vroeg boeken om promo´s te scoren. Circa 40 euro enkele reis. En expliciet stoelkeuze en verzekering uitvinken en annuleren, want daar verdienen ze extra aan.

Johan
(Ik vlieg regelmatig via Singapore, een aangenamer vliegveld dan BKK en ticketaanbiedingen ook nog eens goedkoper. Ook hier geldt dan: vroeg boeken bij Tiger Airways of Jetstar voor promo´s voor de vlucht naar Phnom Penh).

Ik ben dus 1 van de metgezellen van VinDiesel. Normaal gezien gaan we met 4 zijn.

Er zijn al enkele wijzigingen in de planning. Het idee is om van BKK rechtstreeks naar Siem Reap te vliegen ipv PP. Daar dan uiteraard een dag of 3 Angkor Wat bezoeken. 1 Dag centrale deel van de tempels. Tussenin een dag naar Kbal Spean, dag nadien de verdere afgelegen tempels. Voor die 3 dagen dacht ik een brommer te huren voor overal snel en vlot te geraken… We hebben ervaring met rijden met een brommer in Aziatische landen…

Daarna met de boot naar Battambang. Daar dagje blijven. Dan naar de hoofdstad. Welke wijze is nog uit te zoeken…

Na enkele dagen PP zou ik verkiezen naar Siahanoukville te reizen. En zo langzaam terug te trekken naar de PP. Telkens als we in de steden Siahanoukville, Kampot, Kep zouden we eventueel een brommer huren. Vanuit PP trekken we terug naar BKK. Wij verkiezen vliegen om de hub BKK omdat een reisgezel van ons na de reis in Cambodja een weekje wil blijven in BKK/Thailand…

In Siahanoukville gaan 2 van de 4 allicht gaan duiken. De andere 2 gaan eventueel snorkelen of zoeken een andere bezigheid…

Starten in Siem Reap en eindigen in Phnom Penh is efficiënt, maar een losse ticket BKK - Siem Reap is vrij prijzig. Bangkok Airways heeft namelijk een monopolie positie. Je kunt de route ook andersom doen en het hoogtepunt (de tempels) voor het laatst bewaren en dan met de (mini)bus of taxi van Siem Reap naar Bangkok. Voor het bezoek
aan de tempels kan ik je aanraden om dat per tuk tuk te doen. Efficiënt.

Andere mogelijkheid is de (mini)bus te nemen naar Siem Reap. Maar dan ben je natuurlijk redelijk lang onderweg. Maar in de luchthaven verlies je ook redelijk wat tijd natuurlijk… Tijdens de rit zie je uiteraard wel iets van het landschap.

Vorig jaar hebben wij van BKK naar Koh Chang gegaan met de bus. Dit was prive maar ik vond de reis wel lang. Veronderstel dat dit met BKK - Siem Reap ongeveer hetzelfde is?

Brommer huren en van punt a naar b rijden is geen optie? Of mag je gewoon niet binnen met die brommer?

BKK - Siem Reap heb ik nog nooit per bus gedaan. Ik combineer Cambodja altijd met buurlanden en probeer die route te vermijden… Vliegen op Phnom Penh is altijd goedkoper. Maar ooit wel eens vanuit Siem Reap een omweg via Kuala Lumpur naar Singapore gemaakt omdat dat met AirAsia destijds goedkoper was dan alternatieven. Maar er zijn genoeg mensen die de busroute van of naar Thailand doen.
Brommer huren mag, het kan ook ook per fiets, maar de tuk tuk’s zijn in mijn ogen ideaal, niet zo duur en ze weten precies waar ze moeten parkeren. Vorige maand nog een tour gedaan met Phnom Krom, Rolous group, Prasat Kravan en Preah Kahn, in die volgorde en bij Rolous is een mooie plek langs de N6 om te lunchen, uitermate tevreden over de tuk tuk voor die circa 100km… Vorig jaar een tour van sunrise tot sunset gedaan met de 6 belangrijkste tempels inclusief elephant/lepper king terrace en Banteay Srei en ook in dat geval weer uitstekend qua timing, prijs en locatie om te eten en rustpauze in een hangmat.

1 like

Juist enkele dingen opgezocht. Vlucht van BKK naar Siem Reap is idd schandalig duur. 300e per persoon.

Je kan in BKK aan het station via minibus naar de grens gaan voor 200 bath pp. Bij grote stukken bagage moet je bijbetalen. Ongeveer 4u onderweg. Nadat je de grens over gaat wat allicht wel even kan duren kan je daar een taxi of bus nemen naar Siem Reap. Taxi is anderhalf uur onderweg, bus 2.5u. Taxi is 9 USD pp, bus 12. Maar taxi prijzen is allicht afhankelijk van je onderhandeling skills. Hoe vroeger je daar bent hoe beter allicht. Als je daar om 16u toekomt is je onderhandel positie een stuk slechter dan als je daar iets na de middag bent. Dus vroeg vertrekken vanuit BKK… Slapen kan je eventueel wel op de bus.

Andere mogelijkheid is naar een TAT te gaan. Hun vragen een vervoer te regelen naar Siem Reap. Minder prutswerk ter plaatste dan natuurlijk. Het is ook allemaal officieel, dus geen scam mogelijkheden. Maar de prijs zal allicht wel iets hoger zijn. Goed mogelijk dat je dan ook nog eens via hun een hotel gaat boeken in Siem. Want die mannen proberen je altijd te overtuigen voor meer bij hun te boeken. Voordeel is dat je allicht zal opgehaald worden aan je hotel.

Vlucht van Phnom Peng naar BKK kost 75e per persoon. Dat is uiteraard de prijs nu. Als we wachten tot als we daar zijn zal die prijs nog wel stijgen. AirAsia als maatschappij…

Wij hebben via aanbiedingen van Airasia hele goedkope vluchten van Bangkok naar Siem reap gehad! Nog goedkoper is via Kuala Lumpur!

Iedere maandag heeft Airasia nieuwe aanbiedingen, kan echt veel geld schelen :smile:

1 like

Vliegt Air Asia op Siem Riep? Want sinds gisteren heb ik sowieso mijn vlucht al naar BKK…

Sphinkx, zover ik me herinner vliegt Airasia vanuit Bangkok alleen op Phnom Penh. Wellicht dat het via omwegen of met andere maatschappijen mogelijk is maar dan schiet de prijs over het algemeen wel omhoog. Je kunt ook in Phnom Penh beginnen en dan via het zuiden rondgaan in Cambodja (Kampot / Shanouk etc.) eindigen in Siem Reap en daar met de bus terug naar Bangkok. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in Siem Reap te bus te pakken naar Phnom Penh (circa 5-6 uur). Er zijn best wat mogelijkheden;-)

1 like

Dat klopt. Maar ik wil de kuststreek en vooral Siahanoukville liefst zo laat mogelijk in de Cambodja rondreis doen omdat we dan meer kans hebben op betere duikomstandigheden. Hoe verder in Oktober hoe beter het normaal gezien moet zijn…

Als eindbestemming zou ik dan PP nemen en daar dan een AirAsia vlucht nemen naar BKK.

Route Siem Reap - Siahanoukville is naar schijnt geen aanrader. Heel lang onderweg. Vroeg vertrekken, laat toekomen. Buiten afstand BKK - SR hebben we nu altijd maar ritjes van rond de 4u. Veel minder vermoeiend dan 2-3 ritten van een ganse dag te hebben…

We zouden wel 2 keer in de hoofdstad zijn. Een keer na Angkor Watt of Battambang. Op het einde van het avontuur in Cambodja ook nog eens. Maar die laatste keer zal allicht maar 1 dag/nacht.

Vlucht is geboekt trouwens. Vertrekken zaterdag 5 Oktober. 6 Okt in BKK. 8 Okt vertrekken we normaal gezien naar Cambodja. Onze vlieger terug is op zondag 27 Oktober in de avond. Maandagmorgen 28 Oktober terug thuis…

Ok, klinkt zeker logisch. Ik kan inderdaad beamen dat Sihanoukville tot Battambang/Siem Reap een behoorlijke zit is, dat heb ik destijds zelf ondervonden. Hoe het met duiken is durf ik niet zeggen, maar wat betreft de kust kan ik je aanraden een paar eilandjes te bezoeken, dat vond ik persoonlijk veel mooier en relaxter dan het toch wel vrij toeristische Sihanoukville. Denk hierbij aan Koh Rong en bijvoorbeeld Bamboo Island. Als je wil feesten ben je overigens in S-ville wel aan het juiste adres;-).

Feesten gaan we zeker ook willen doen. Daarom dat ik 5 dagen S-ville (leuke afkorting) heb ingeplant. Als je aanraders hebt van leuke plaatsen mag je die altijd eens doorsturen. Verblijfplaatsen niet te ver, maar ook niet te dicht, bij uitgangsbuurten/straten is ook altijd leuk meegenomen.

Eilandjes zat zeker in de planning. Maar nog niet gekeken dewelke leuk zijn om te bezoeken.

Bamboo island? Wanneer ik in Krabi zat enkele jaren terug hebben we ook naar Bamboo island geweest. Heel mooi! Dan zijn er blijkbaar 2 Bamboo islands want het kan onmogelijk dezelfde zijn :slight_smile:

Hoe zit het eigenlijk met reserveren van hotels? Iemand aanraders?

Ik ben nu eens aan het kijken naar hotels in SR. Dat is volgens mij het beste dat je daar ook al iets boekt omdat je de grens over gaat. Je zal dan allicht een verblijfplaats moeten opgeven bij je visumaanvraag. Ik wil daarbij niet wachten tot als ik in BKK ben. 1 zorg minder dan…

Hotels in S-ville, Kampot, PP zal ik allemaal ter plaatse wel zoeken of boeken via de app van Agoda/Booking.

Zijn hotels snel volzet of is het geen probleem last minute boekingen te doen? Oktober is geen hoogseizoen dus dat zal wel geen probleem zijn… De beste zijn er allicht wel het snelste uit. Uiteraard willen we niet teveel geld uitgeven aan kamers. Kamers hebben we liefste met airco en ons eigen badkamer. Soms slapen we in 1 kamer met elk een eenpersoonsbed. We zijn met 3 dus met 3 in 1 kamer indien mogelijk. Als de prijs goed is durven we ook elk een aparte kamer te boeken… Prijzen in SR vallen redelijk goed mee precies. Voor 10euro per nacht heb je al een kamer met airco. Als het overal in Cambodja zo’n prijzen zijn gaan we normaal gezien elk ons eigen kamer nemen.

Sphinkx, in Sihanoukville ben ik 2 dagen in een ‘luxe’ bungalow verbleven, ik reis redelijk op budget maar vond het na heel veel goedkope hostels etc. wel tijd om een keer te genieten haha, the cove beach heette deze bungalows. Ze liggen aan zee en zijn lekker ruim, ik betaalde samen met mijn reisgenoot 30 dollar per nacht inclusief een ontbijtje (omgerekend zo’n €12,50 de man, waar gaat het over eigenlijk). Ik heb niets vooraf geboekt tijdens mijn reis (uitgezonderd Myanmar, maar dat was anders), er zijn genoeg verblijfplaatsen en ook voor elke budget voldoende keus. Gezien er veel backpackers rondreizen zijn de goedkope accommodaties wat sneller volgeboekt. Maar het zal je geen problemen opleveren. Zelf was ik in November in Cambodja:).

Bedankt Hardventure. The cove beach klinkt interessant. Maar op je visum voor Cambodja ga je toch een verblijfplaats moeten opgeven? Dus beste al iets boeken voor de eerste nacht(en) in Cambodja. Dat zal dan SR zijn normaal gezien.

Verblijf is idd spotgoedkoop soms… Ik heb nog maar enkel gekeken in SR en dat is allicht het meest toeristische van gans Cambodja. De prijzen in de andere steden zullen dan allicht nog iets lager liggen.

Dat van een verblijfplaats op je visum klopt maar daar let niemand op. Vul gewoon de eerste plaats waar je heen gaat in op je aanvraag, zoek via internet of lonely planet een hotelnaam op en klaar;)

Dat is waar. Dat heb ik ook al gedaan… Maar ik ga toch vooraf iets boeken. Na een lange rit van BKK naar SR ga ik liefst van al direct naar een hotel. Als de rit langer duurt dan normaal kan het frustrerend zijn om een hotel te zoeken als het al donker is in een stad dat je niet kent.

Bij deze ons reisverslag!

zondag 6/10 Aangekomen in Bangkok
Met de Skytrain van de luchthaven richting hotel en vandaaruit een stukje te voet
Hotel: Paradise Suits Hotel
Beetje rondgewandelt en afgesproken met mensen die we nog kenden van vorige jaren
Iets weesten eten en drinken en op tijd naar bed, volgende dag vroeg vertrekken richting Cambodja

Maandag 7/10 Met de bus richting Siem Reap
Hotel: Angkor Secret Garden Inc
Onder weg zeer veel overstroming, op sommige plaatsen geen electriciteit door het water
Waar de stopplaats was van de bus zijn ze ons komen halen met de Tuk tuk van het hotel! Geweldige service, want er staan er 100den aan te dringen om je een hotel te verkopen of een Tuk tuk te nemen!
Savonds nog naar de Night Market geweest en de Pub street, ook de X-Bar bezocht, op het tweede of derde verdiep met openlucht dansvloer

Dinsdag 8/10
Short temple toer gedaan, Angkor Wat en de Tomb Raider temple
S’avonds Mexican food gegeten in de Pub street en daarna iets gaan drinken in de X-Bar

Woendag 9/10
De Quad drive gedaan! adres of naam weet ik niet meer vanbuiten, maar indien intresse, kank er gerust eens voor kijken
S’avonds terug naar de Pub street om iets te eten en daarna iets gaan drinken in de Red Piano, de beroemde Tomb Raider Cocktail

Donderdag 10/10 de Big Temple toer gedaan en naar de waterval geweest + de sunset
Laatste avond in Siem Reap, ons dus laten verassen door de kok van het hotel
slangesoep gegeten en frog! wat zeer lekker was

Vrijdag 11/10 Richting Phnom Penh met de bus
Hotel: Angkor International
Eens rondgewandeld, iets gegeten en iets gaan drinken in Paddy rice, waar we dan ook Belgie - Croatie hebben bekeken!

Zaterdag 12/10
De City Tour gedaan, als avond eten, geroosterde vogeltjes gegeten :stuck_out_tongue:
Daarna nog es uigeweest en wat bars gedaan

Zondag 13/10
The Killing Fields gedaan, de S21 Prison old School
River side café bezocht, Khmer resto en de french rum bar
Savonds gaan koreaanse BBQ eten bij Toto
en als afsluiter van de dag naar de Beer garden Road 51 een paar spelletjes pool gespeelt

Maandag 14/10
Russian Market gedaan en de King Palace

Dinsdag 15/10 Richting Kampot met de bus ( Grand Ibis bus)
Lodge: Champa Lodge, uitgebaat door een belg! Stephane De Vos
Brommer gehuurt en de omgeving een beetje verkent
S’avonds Barracuda gegeten

Woensdag 16/10
Richting Kep met onze brommer, de beroemde Krab gegeten in de pepersaus
Daarna verder gereden naar het nationaal park, wat zeer de moeite was
S’avonds in de lodge gegeten

Donderdag 17/10
Richting Bokor, nationaal park
De bergen in, de oude coloniale huizen bezocht, kerk, en het casino
S’middags gaan eten in het nieuwe casino, wat zeker geen aanrader is op vlak van eten
S’avonds BBQ in de lodge, wat zeer lekker was!

Vrijdag 18/10
Een kayak trip gemaakt vanuit de lodge, in de mangrove, wat zeer de moeite was!
Daarna naar de peper plantage geweest, gezien hoe de peper daar werd gesorteert enzo, en ook peper gekocht!
S’avonds gaan eten in Kampot zelf, een restaurent uitgebaat door een fransman, het eten was er echt zeer lekker
Daarna nog eens uit geweest samen met de uitbater van de lodge, naar een locaal danscafé, wat ook de moeite was

Zaterdag 19/10 Met de Taxi (personenwagen!) richting Sihanouk ville
Hotel: Golden Sand Resort
BBQ gedaan op het strand en daarna de Full Moon Party!

Zondag 20/10
Brommer gehuurt en het een beetje verkent
Independence beach bezocht, wat zeker de moeite was!
S’avonds terug BBQ op het strand

Maandag 21/10 Met de bus naar Koh Chang
Hotel: Chang Buri Hotel
Zeer slechte baan, zelfs uit de bus moeten stappen omdat hij zich anders vast ging rijden
Relax day, en s’avonds gaan eten in Matbauna saloon, zeer lekkere sea food

Dinsdag 22/10
Relax day :stuck_out_tongue:
Massage gedaan

Woensdag 23/10
Relax day
Gegeten in German Saloon en iets gedronken op het strand
Daarna naar de Rock bar, waar zeer goede life muziek werd gespeelt

Donderdag 24/10
Relax day
Met de taxi naar Lonely beach en gerelaxed

Vrijdag 25/10 Bus richting Bangkok
De bus is echt geen aanrader! zeer lang onder weg, en een grote omweg naar Pattaya, dus maar savonds laat in Bangkok
Hotel: Manhattan Hotel
Iets gegeten en gedronken in de straten rond het hotel

Zaterdag 26/10
In Terminal 21 gaan shoppen
BBQ gaan eten in zeer groote overdekte plaats

Zondag 27/10 Terug naar Belgie :frowning:

Ben nie echt een goede schrijver of verslag gever, maar heb men best gedaan, hopelijk zijn julie er iets mee

indien vragen, laat maar komen

Mvg

Geweldig Vindiesel dat je de moeite hebt genomen om je reisschema te posten! Ben zeer benieuwd hoe je de busreis van BKK naar Siem Reap hebt geboekt, gewoon via hotel of boekingsbureautje op straat? Lees op het forum veel over scambussen etc.