Pálinka, de nationale borrel in Hongarije

Veel tuinen op het platteland hebben een flinke boomgaard, of in elk geval een behoorlijke hoeveelheid fruitbomen. Er wordt jam gemaakt, taarten en ook fruit ingemaakt, Hongaren zijn erge zoetekauwen, maar het meeste gangbare product van het fruit is Palinka.
Szílvapálinka (pruimenpálinka) is de beste van smaak, dan körtepálinka (perenpálinka) maar je kunt ook alle fruit door elkaar doen, dat heeft echter geen voorkeur.

Het eerste jaar dat we hier woonden, hadden we het allemaal niet zo in de gaten. We hebben veel pruimenbomen en een enkele appel- en perenboom in onze tuin. Er waren veel pruimen en ik wist al niet zo goed wat je daar mee moest, het zouden wel erg veel taarten worden en hoeveel potten jam heb je nodig in een jaar……………….
Het jaar erna begrepen we het wat beter, vanaf augustus elke paar dagen een paar uur pruimen rapen voor de pálinka.
De pruimen worden verzameld in grote vaten, het liefst zijn ze al een beetje rot, je plukt dus ook niet de pruimen van de bomen, ze moeten echt goed rijp zijn, dus alleen van de grond. De vruchten moeten verder gaan rotten in de vaten en gaan dan ook gisten. Na een paar weken ruim je ook de alcohol lucht die om de vaten hangt.
We hadden dat jaar iets van 400 liter pruimendrap met wat extra toegevoegde suiker. De vaten stonden hier lekker te gisten in de zon, tot het op een gegeven moment niet meer bubbelt en uitgegist is.
Dan kan het gestookt worden.
In het volgende dorp van ons vandaan zit een pálinka stokerij, die draaien van september tot december 24 uur op een dag. Je ziet constant auto’s af- en aanrijden met aanhangers met vaten of kleine vracht autootjes. Zo ook wij met onze eigenlijk gewoon bedorven spul.
De stokerij is klein en heel eenvoudig, wel netjes opgeschilderd, maar geen high tech; wat ingemetselde koperen ketels waarin het fruit gestort wordt en gestookt.
Je moet ook je eigen hout meenemen, want het stoken gaat gewoon met een flink houtvuur onder de ketels.
Het wordt doorgestookt tot 52% alcohol percentage is bereikt; dat is de echte pálinka.
Puur natuur, geen enkele toevoeging: 100% fruit.

Vorig jaar was het een minder pruimenjaar, en hebben we pálinka gemaakt van peren, op de zelfde manier, de peren wel in stukken snijden om het gistproces wat te helpen.
Afgelopen november hebben we weer een flinke hoeveelheid pruimentroep weggebracht, deze pruimen wilden we zonder suiker laten gisten, want het waren er wel heel veel.
Uiteindelijk hadden we 700 liter fruitdrap. Maar ja, de zon heeft zich dit jaar wat minder laten zien dan de vorige jaren en door het gebrek aan suiker, vertelde de stoker gisterenavond toen we het ophaalden, hebben we nu 40 liter. We hoopten op een intensere smaak, maar deze was straffer dan de vorige.
Het is mijn drankje helemaal niet, ik vind het veel te sterk, maar manlief smult ervan en vindt het heerlijk.
En de Hongaren dus ook, eigenlijk ’s morgens na het opstaan, gieten ze bij voorkeur een borreltje naar binnen, brrrr.

Sinds 2010 is er een nieuwe regering in Hongarije en is het thuis stoken weer toegestaan. Dat was dus sinds een tijd verboden, omdat er teveel troep gemaakt werd. Nu zal het dus weer vaker voorkomen dat het zelf gestookt wordt.
We betaalden voor het stoken vorig jaar en het jaar ervoor 1000 forint per liter (bijna E 4), dat was 80% belasting en de rest werkloon, nu is het de helft, kennelijk vanwege de nieuwe thuis stook wet. Bij de bouwmarkt zagen we al een mooie installatie te koop staan van koper…….

Egészségedre! (op je gezondheid!! Proost!)

Nog een leuk bericht over de prijzen die pálinka op de internationale Destillata 2011 in het Oostenrijkse bad Ischl:
http://www.hongarijevandaag.nl/portal2/overigen/food-a-beverage-mainmenu-206/2934-hongaarse-palinka-scoort-op-destillata-2011

Leuk verhaal over pálinka! Klinkt me bekend in de oren. Mijn schoonvader is een enthousiast fruitverzamelaar en laat, net als jullie, het fruit tot pálinka stoken bij een kleine stokerij. Resultaat is beter dan wat je in de winkel kan kopen. Vooral zijn szilva-pálinka is erg goed. Ik was nooit een groot fan van pálinka omdat Hongaren nog weleens de neiging hebben om het je op te willen dringen, maar de laatste tijd ben ik het meer gaan waarderen. Zeker na een zware maaltijd werkt het prima om de spijsvertering op gang te brengen :slight_smile:

Volgende jaar brengen wij ook onze kersen, peren en appels naar dezelfde kleine stokerij in Baranya, en hopen dat het goed komt. Is het trouwens waar dat man minstens twee vaten moet inleveren zodat het niet met andere fruit wordt gemengd? Tip: Een paar weken geleden drank ik de beste palinka die ik tot nu toe heb gedronken (trouwens, al de Hongaren erbij waren van precies dezelfde mening), de Agárdi palinka. Wij dronken de kweeperen palinka, en de zure kersen palinka. De aroma was voortreffelijk, de smaak vol fruit, en de fluwelen afdronk zo fantastisch dat gedurende een hele lange tijd wij ons niet er aan toe konden brengen om aan de heerlijke gerechten die op ons wachtten, te beginnen.

Hallo,

Ja, het klopt dat er een minimum ingeleverd moet worden, volgens mij is dat hier 400 liter prut.
Een leuk verhaal over de kweeperen pálinka, we hebben geen kweeperen in de tuin staan, dus dat wordt het niet. Maar we hebben wel die zure kersen, waarmee we niet weten wat te doen, dus wellicht gaan we die dit jaar uitproberen, leuk!

Afgelopen najaar hadden we maar 16 lt pálinka van 500 kg prut, dat was heel raar. We hadden wel wat suiker bijgevoegd, maar de brouwer vertelde dat we ook water hadden bij moeten voegen, het blijft elke keer een verrassing.

Laat je weten hoe die van jou is geworden, ik zal het van ons ook vertellen. duurt nog even, we zitten voorlopig nog met een 60 cm sneeuw…

Szia,
Sandra