Omgeving Playa del Carmen

Van eind november tot half december naar Riu Lupita resort in Playa del Carmen geweest.
Erg luxe en groot als je kleine kneuterige accommodaties gewend bent. De resort kenners vinden Riu Lupita een kleinschalige accommodatie.
De sfeer was er ontspannen. In de 1e week waren er veel Spaanstalige toeristen. In de 2e week veel Nederlanders. Riu Lupita ligt in Playacar, een rustige wijk met Riu hotels, golfbanen en mooie woningen van rijke Mexicanen en buitenlanders.
De wijk is beveiligd/afgeschermd.
Vanaf het resort kan je om het half uur met een shuttlebus naar het strand. Ook is er een bus stop in de buurt van het centrum van Playa del Carmen.

Met het openbaar vervoer is het goed te doen om naar Tulum (Mayatempel en strand) te reizen.
In Calle 4 stoppen de witte mini busjes.
Akumal, tussen Playa del Carmen en Tulum is erg leuk als je van snorkelen houdt. De zeeschildpadden komen hier zeegras eten. Ook zwemmen er roggen. Aan het begin van het strand staan verkopers die je een snorkeltripje aanbieden. Dit is niet nodig. Je kunt op eigen gelegenheid gaan snorkelen. De schildpadden en roggen kijken niet op of om als je ze met rust laat. Er is een educatiecentrum bij het strand. Hier kun je informatie vinden en geld doneren om de natuur in de zee in stand te houden. Helaas worden er een hoop hotels aan het strand gebouwd.

In het resort konden we fietsen huren. Het was leuk om eens naar de andere kant van Playa del Carmen te fietsen. We kwamen in een wijk terecht met kleine ambachtelijke winkeltjes. Onder andere zagen we iemand op een bakfiets, in de bak zaten levende kalkoenen. (2 weken voor kerstmis).
Ook kwamen we een processie tegen. Even later fietsten we langs een kerk. De deuren stonden open. De mensen uit de processie zaten te zingen. Bij de uitgang stond een ijskar. Als de kerk uit gaat kunnen de kerkgangers een ijsje kopen. Deze gewoonte heb ik meer gezien in Latijns- Amerika.

Met de Ferry vanaf Playa del Carmen kan je naar het eiland Cozumel. Het is niet nodig om in Playa de Carmen een snorkeltripje te boeken.
Als je in Cozumel van de Ferry komt en je loopt naar rechts over de boulevard, liggen er bootjes. Hier bieden ze ook snorkeltochtjes aan.
Wij waren hier op zondag. Dan meren er geen cruiseschepen met duizenden toeristen aan.
Als je vanaf de ferry naar links de boulevard op gaat, kom je grappige beelden tegen. Een stuk verderop is een vliegveldje.

Chitzen Itza is aan te raden om met een excursie (gids) te doen. De gids die wij hadden kon erg mooi vertellen over de tempels/piramiden.

In Playa del Carmen zijn er volop toeristenwinkels, eet- en uitgaansgelegenheden. De stranden zijn mooi. Blauwe zee met hoge golven om lekker in te zwemmen.