Olifant vriendelijk in Chiang Mai

Hallo allemaal!

Hier m’n (zoveelste) vraag, haha! In het noorden wil ik graag een dagje ‘iets met olifanten’. In eerste instantie leek een ritje door de jungle me hartstikke leuk, maar ik ben toch bang dat die beesten niet goed behandeld worden. Ik wil me niet debet maken aan toeristenvertier waar het beest de dupe van wordt… Ik vermoed dat het rijden op een olifant opzich helemaal niet erg is, maar ik maak me meer zorgen om de verzorging daarom heen. Heb nare verhalen gehoord over hoe die beesten achter de schermen behandeld worden.

Wil dus liever een dagje naar het Elephant Nature Park of iets wat daarop lijkt. Kent iemand nog andere organisaties (liefst in omgeving Chiang Mai) dan het ENP waar je iets ‘goeds’ voor/met de beesten kan doen?
En zijn die jungletrekkings echt zo slecht als ik denk?

Bedankt weer!

Ben nog in Mae Rim geweest in de plaatselijke olifantenkamp,moet je er wel bijvertellen dat het voor een uurtje trekken met de olifanten in de Jungle 1000bath wordt gevraagd!!
Men kan ook deze olifanten bewonderen als ze een wasbeurt krijgen.
Ikzelf ben in Mae Rim al verschillende keren geweest,en ik vind dat deze kolossen goed worden verzorgd!!
Ook intressant is het Elephantnaturepark zie link hiernaast!! http://www.elephantnaturepark.org/ daar worden mishandelde olifanten goed verzorgd en men kan deze dieren ook verzorgen,wassen.
Het wordt gerund door een thaise dame,die ook wordt bijgestaan door een hollandse vrijwilligerster.
Had onlangs nog een reportage gezien,betreffende aankoop van mishandelde olifanten,die ze mee nemen naar hun thuisbasis in Chiangmai.
Daar krijgen deze kolossen,een nieuw kommerloos leven.

http://www.elephantnaturepark.org/ aanrader! Niet goedkoop, maar je steunt het project er ook mee. Je krijgt informatie, mag ze voeren en wassen. Echt een hele mooie dag daar meegemaakt.

Elephant Nature Park ziet er goed uit, en was de enige die ik so far zelf was tegen gekomen… Dat het wat extra kost vind ik logisch. Zo’n vakantie kost toch al genoeg en dan mag er best wat extra’s op een goede bestemming komen vind ik…
Vraag me alleen af of er nog meer van dergelijke organisaties zijn, of zijn zij de enige in de regio?

het rijden op een olifant is slecht voor de olifant.

Kan je dat wat toelichten Baco? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het per definitie slecht is voor het beest. Laten we zeggen dat hij 3000 kilo weegt, dan lijkt me een gewicht van pak 'm beet 80 kilo erbij niet direct kwalijk. Het wordt wellicht anders wanneer hij een heel gestel op zijn rug krijgt waar 4 toeristen tegelijk in gaan zitten… Maar misschien heb ik het mis en zie ik iets over het hoofd?
Zou het erg op prijs stellen als je wat extra uitleg kan geven!

Ik heb de meest bizarre verhalen al gelezen op internet hoe de olifanten in Thailand behandeld zouden worden dat ze drugs krijgen om ze rustig te houden en geslagen worden of moeten werken in het woud.
Ik heb op National Geographic wel eens een documentaire gezien zoiets van “save the elephant”.
Dit alles onder de vleugels van een Nederlandse mevrouw “Antoinette”, Ik weet die naam nog zo goed omdat haar naam in die “olifanten commercial” wel 40 keer is genoemd.
Op de radio heeft ze ook een aantal jaren geleden gezegd dat ze de olifanten vrij willen kopen en ze dan terug willen laten lopen over onverharde wegen naar het noorden van Thailand.
Dit lijkt mij nogal een geldverspilling maar wel leuk als je als vrijwilliger (die veel voor dat vrijwilligerswerk moet betalen) een maand er voor uit kan trekken om zo’n dier naar het noorden te laten wandelen.
Dit alles lijkt mij het leukst voor Antoinette die heeft op die manier in Thailand iets te doen en ook nog aanzien en status bij televisie kijkend Nederland .
Ik denk overigens niet dat de olifanten hier bij gebaat zijn en denk meer aan een commerciële instelling waar toeristen iets alternatiefs geboden wordt.
De Thai zijn aardig voor alle dieren ook degene die ze op eten zoals de hond.
Mijn punt is dat ik niet geloof in verwaarloosde olifanten ,immers een olifant kost een paar honderd duizend Bath.
De Thai regering heeft er met succes voor gezorgd dat er geen mahoods meer in Bangkok en andere steden langs de restaurants gaan om te bedelen voor hun olifant.
Ik heb veel meer compassie met de illegale Birmzen en Cambodjanen die dikwijls als slaaf gebruikt worden en voor minder dan 3000 Bath per maand werken en ook nog met de nek worden aangekeken omdat ze zo’n donkere huid hebben.
Laat de olifant maar schuiven in Thailand ,die hebben een luizen leven.
En dat dat 5 ton wegende dier niet een paar toeristen op zijn rug kan dragen is natuurlijk onzin.

Ik ben afgelopen zomer in Chiang Mai geweest en wij hebben een bezoek gebracht aan het Baan Chang park.
Je betaald daar ongeveer 50 euro p.p voor een hele dag met de olifanten inclusief eten tussen de middag. Wij hebben daar echt een onvergetelijke dag gehad. Wij hebben o.a een uur een jungle trekking gedaan maar dan zonder bakje dus gewoon zo op zijn rug. Dat bakje schijnt heel funest te zijn voor zijn rug. Als klapper op de vuurpijl mocht je zwemmen met de olifanten. Een feest voor ons en geloof dat je hiermee de olifanten helemaal niet schaad.
Wij vonden het erg leuk om iets met de olifanten te doen maar moesten er wel een goed gevoel bij hebben. Olifanten die schilderijen moeten maken en zo was ook niet ons ding dus dit was een mooi manier om kennis te maken.

Mik, bedankt voor je reactie! Heb inmiddels 4 opties gevonden. Mocht een ander er nog interesse in hebben: Elephant Nature Park, Baan Chang park, Woody Elephant Training en Patara Elephant park.
Die laatste heeft het op de site over ‘Elephant owner for a day’, maar is inhoudelijk ongeveer vergelijkbaar met Baan Chang volgens mij. Kosten van Patara Elephant Park zijn 5800 baht per dag vs. 4200 baht bij Baan Chang.
Denk dat het allemaal vergelijkbare programma’s zijn.

Weet jij hoeveel olifanten Baan Chang ongeveer heeft? Hoe groot was de groep met wie je was die dag?

Oef dit is precies een topic waar ik kriebelig van word.

Waar zal ik beginnen. Om maar met de deur in huis te vallen: olifanten horen in de natuur en zouden niet moeten dienen om toeristen een pleziertje te bieden.

Voordat een olifant zo ver is dat hij leuke kunstjes en mensen op zijn rug laat rijden etc etc. Heeft een olifant verschrikkelijke ‘behandelingen’ gehad.
De olifant wordt op gevoelige plekken (zoals zijn oren) met pik haken geslagen.
Dat is nog niet eens het ergste. De treatment die voorafgaat aan dit alles:

Olifant wordt in een speciaal hok gezet met openingen. Hij kan zich niet bewegen. ‘Verzorgers’ klimmen op hem en uuuuuuuren lang, zelfs dagen lang wordt het beest puur mishandeld tot ze murwf zijn geslagen en al het natuurlijke gedrag van een olifant ver te vinden is!! Ze zijn nu mak! Joepie!

Ik meen het, een olifant die een buiging maakt, moet je eens naar de ogen kijken. Het wit verschijnt voor de ogen uit pure angst en traumatisering.

Ik weet dat het ‘ritje’ en de ‘wasbeurt’ erg leuk klinken en er gaat veel geld in om. Er wordt veel aan verdiend, maar denk even aan dit verhaal!!
Ik ga over 3 weken naar Thailand en no way dat ik er ook maar iets mee te maken wil hebben. Olifanten op de straten in Bangkok met verbrande voetzolen puur verveeld en vaak lange tijden zonder slaap in een herrie omgeving.

Ik kan me er echt kwaad over maken, maar ik weet dat dit de realiteit is. Nu zal je denken: ga dan lekker niet naar Thailand…maar mijn redenen liggen elders (en nee…ook niet voor sextoerisme, ik ben een vrouw) ik kom gewoon voor het strand het lekkere eten en de mooie natuur.

Achter deze olifanten exploitatie zit een heel circuit. Het aankopen van een olifant is superduur voor een Thai. Dat betekent dat de meeste olifanten die je ziet niet eens eigendom zijn van de Thai die ermee pronkt. Deze gebruikt deze olifant voor zijn verdiensten en moet daarvoor een groot deel afstaan aan de eigenlijke eigenaar die serieus genoeg geld heeft om heeeeeeel veel olifanten te kopen.
Denk daarom serieus even aan het verhaal erachter. Een olifant hoort in het wild een onbekommerd leventje te lijden.

Dat ‘Rescue centrum’ lijkt me, wanneer je perse iets wilt wel de beste oplossing…en hopelijk doen ze iets goeds met het geld. Ik zeg niet dat zij de dieren slecht behandelen, maar pas ajb op met verschillende organisaties. Ook het hotel waar je slaapt die leuke ritjes aanbiedt ziet graag geld in zijn eigen laatje…en zijn vaak niet eens bewust (of willen het niet zien) van wat er achter de schermen speelt.

Ik heb ooit met dolfijnen gezwommen in Mexico. Had ik noooooit moeten doen. Ik heb er nog steeds spijt van. Als iemand mij toen had geinformeerd hoe het met die industrie gesteld was, dan had ik het nooit van mijn leven gedaan.

Zo. Ik denk dat mijn punt duidelijk is.

Ik wil hier niemand mee afzeiken of wat dan ook. Ik (als voormalig reisspecialiste bij een gespecialiseerd reisbureau) heb een sterke mening en hoop mensen in te kunnen laten zien dat ‘toerisme op bepaalde punten over lijken gaat’.

Groet. Vidaloca

www.bring-the-elephant-home.org

Dus als je al iets doet, doe het dan voor het Elephant Nature Park…

Ha Vidaloca!

Een kritische noot is altijd goed om te horen, en ik deel je mening volkomen! Olifanten horen in de natuur en zijn er niet om ons mensen te vermaken.
Maar… Als een olifant 10/20/30 jaar met mensen geleefd heeft kan je hem toch nooit meer vrij laten in de natuur? Dat overleeft hij dan toch niet meer? Volgens mij zijn veel van die beesten vanaf jonge leeftijd getraind en is het onmogelijk voor ze geworden om voor zichzelf te zorgen.
De meeste dieren die in bijv. het Elephant Nature Park zíjn helaas al getraumatiseerd, maar worden door het park overgekocht om ze alsnog een zo goed mogelijk leven te geven binnen de mogelijkheden die er dan nog zijn. Juist de olifanten die in Bangkok op straat staan worden daar opgevangen. Dat dat een hoop geld kost moge duidelijk zijn, en dat daar het toerisme voor wordt ‘benut’ kan ik eigenlijk alleen maar goed begrijpen. Mits ze dus ter plekke écht goed voor de dieren zorgen, nogmaals: binnen de mogelijkheden die er dan nog zijn. Vrij in de natuur is natuurlijk de plaats waar ze thuishoren, maar dat is voor deze dieren volgens mij geen reeele optie meer helaas…

1 like

Dank voor je reactie Cetje.
Nee, dat is zeker geen reële optie meer helaas. Het leed is dan al geschied.
Ik wil met mijn post meer zeggen: help er niet aan mee deze vorm van toerisme in stand te houden.

Hoe meer toeristen weten hoe en wat, hoe minder (in het ideaal beeld natuurlijk) het toerisme hoeft te draaien op deze malafide activiteiten.
Dan zoeken ze maar een andere vorm van inkomsten (zonder dieren svp). Ok, ik weet het is makkelijker gezegd dan gedaan, helaas.

Het wordt momenteel nog te veel in stand gehouden door ons rijke (sorry, maar ook domme) westerse toeristen. Ik vind het prachtig dat een organisatie zoals ik hierboven al noemde zich het lot van deze getraumatiseerde olifanten aantrekt en hen leven toch nog een klein lichtpuntje te kunnen laten kennen.

Daarom, als je iets doet, sponsor dan een goede organisatie en ik kan zeggen…dat zijn er niet zoveel. Het is helemaal ‘hot’ om te pronken met het woord ‘eco-toerisme’ maar trap niet in ieder verhaal daarover.

Het nature park is een goed alternatief, maar om dan op zo een dergelijke plek maar een ritje te gaan maken??? Geef liever geld en bekijk ze van dichtbij, maar laat ze niet meer voor je werken…anders vind ik het toch een beetje hypocriet. Maargoed, dat kan mijn mening alleen zijn.

Och, en lees nu die reactie van Kanya. Dat is dus een duidelijk voorbeeld van niet verder kunnen denken.
Ja, mensen slavernij ook heel ernstig, maar voel je jezelf echt superieur aan het dierenrijk???

Olifanten hebben een luizenleven, ga toch weg. Ja die in de wilde natuur leven nog wel ja (als hun slagtanden er niet uitgetrokken worden ofzo…).

Je zou je eerst eens meer in deze problematiek moeten verdiepen vooraleer hier z’on suffe post op te zetten. Daar heeft echt niemand wat aan.

Vidaloca, ik snap je punt! Dat is ook gelijk mijn struikelblok: Wie is écht goed voor de dieren en wie plakt er een ‘eco label’ op terwijl het niet terecht is… Het Nature Park zie ik zelf als de beste optie momenteel: Het is vooral kijken & luisteren, en je mag evt. mee met de mahouts het water in om ze te wassen geloof ik. Denk dat ik me daar het beste in kan vinden, te meer omdat ik van hen de meest positieve dingen kan vinden op internet.
Ik vind het fascinerende dieren, zou het wonderlijk vinden om ze van dichtbij mee te mogen maken, maar niet ten koste van de gezondheid van het dier…

Nature Park zeker een aanrader voor een leuke en informatieve dagtrip als je daar geweest bent begrijp je ook waarom je al die commerciële olifantenparken beter kan mijden en steun je een beter bestaan voor de olifant.
Kijk ook eens hier:

Theo

Ik ga helemaal met ctje mee.
Olifanten horen in de natuur maar… voor de olifanten waar het al te laat voor is zijn dit soort parken nog de beste optie.
Als deze parken de mensen helemaal niets meer met een olifant laten doen komt niemand voor dat geld daar heen. Zo is het gewoon. Ik vind een olifant in de natuur ook het mooiste wat er is maar had bij dit park toch het gevoel dat de mensen die er werkten nog het beste met de olifanten voor hadden. Buiten kijf dat de olifanten in de natuur horen maar dat is voor deze olifanten geen optie meer helaas.

Ook nabij Kanchanaburi is een olifant vriendelijk park, namelijk Elephants World. Hier werken de toeristen voor de olifanten en de olifanten niet voor toeristen. Zie voor meer informatie www.elephantsworld.org of www.help.elephantsworld.org

Als je echt iets wil doen voor de olifant dan ga je er in ieder geval niet voor je eigen lol op zitten!

http://www.telegraaf.nl/reiskrant/21800447/__Stop_op_olifantenritjes__.html

Wij zijn net terug van onze eerste thailandreis met onze volw kinderen. Wij wilden ook graag naar een olifantenpark en zijn naar Baan Chang geweest. Wij betaalden 2400 Bt voor 2 pers per olifant en 4200 Bt voor 1 pers op een olifant. Hun verhaal is goed en ze leggen ook uit waarom bijvoorbeeld de olifanten wel vaststaan. We hadden wel een beetje het gevoel dat we gehaast werden. Er waren die dag meerdere groepen en wij waren de eerste groep. Wij begonnen rond 8 uur en we waren rond half 3 alweer terug bij ons guesthouse in Chiang Mai. Het was wel het hoogtepunt van onze reis. Vooral het wassen van de olifanten was erg leuk. Heb je nog vragen stel ze gerust.