Nieuwe bestemming in Noord-Korea: Sinuiju

Recht tegenover de Chinese stad Dandong gelegen aan de Yalu rivier is grensstad Sinuiju gedurende de uitgebreide grenscontrole vaak het eerste danwel het laatste wat toeristen van het land te zien kregen. Voor Chinezen was de stad al langer te bezoeken (voornamelijk voor handel), maar voor alle overige toeristen was het uitgesloten dat je zelfs ook maar de trein zou verlaten.

Daar is nu echter verandering in gekomen, op 20 mei heeft Simon Cockerell, reisbegeleider en General Manager van Koryo Tours, na tien jaar zeuren bij de KITC de stad bezocht. En zolang je maar geen Amerikaans of Zuid-Koreaans paspoort hebt kan een ieder hem nu daarheen volgen. Koryo Tours heeft Sinuiju opgenomen in enkele groepsreizen, maar het is ook mogelijk de stad als dagtrip vanuit Dandong “individueel” te bezoeken uiteraard met alle beperkingen die bij alle “individuele” reizen door Noord-Korea horen. Met prijzen vanaf 1290 RMB is dit de goedkoopste manier om Noord-Korea te bezoeken. Het zal vermoedelijk een kwestie van tijd zijn voordat andere reisorganisaties ook deze bestemming gaan aanbieden.

Maar wat is er dan zoal te zien in Sinuiju?
[ul]
[li]uiteraard de gebruikelijke “revolutionary” zaken, zoals een standbeeld van “Great Leader” Kim Il-Sung, een museum, mozaïeken met afbeeldingen van de leiders of propagandaboodschappen, een Immortality Tower. [/li][li]park waar je je onder de lokale bevolking kan begeven. [/li][li]restaurant aan de rivier met uitzicht op Dandong en de resterende helft van de oude Friendship Bridge. [/li][li]Een historisch museum [/li][li]een Art Gallery waar ook Noord-Koreaanse kunst gekocht kan worden [/li][li]een kleuterschool [/li][/ul]

Meer info: http://www.koryogroup.com/travel_sinuiju.php

http://i.imgur.com/qokKnWJ.jpg

Kleine update: waar het tot nu toe uitsluitend mogelijk was Sinuiju als dagtrip te bezoeken is het voortaan ook mogelijk er een nacht te verblijven. Deze mogelijkheid is beschikbaar voor bezoekers die de stad aandoen onderweg van of naar Pyongyang, maar ook voor een korte tweedaagse trip vanuit China. Als vanouds blijven Amerikanen hiervoor wel de uitzondering, om de een of andere vage reden mogen die nog steeds niet per trein het land in of uit.