Noord Korea

Ik vind helemaal niets op het Azië Reisforum over Noord Korea. Ben nu in 45 landen geweest en Noord Korea staat nog steeds bovenaan mijn lijstje. Misschien is er een liefhebber om samen iets te ondernemen om de prijs te drukken. Minimale bedrag is plusminus 2700 euro voor 12 dagen bij Shoestring. Beetje veel, of niet???

Gr. Jan

Wizzard of Oss van dit forum zit momenteel in Noord-Korea. Het is niet z’n eerste keer, en een verslag van zn vorige reis staat op z’n website.

In Noord-Korea mag je niet vrij rondreizen, dat zorgt voor een hogere prijs. Ik denk dat de Shoestring prijs vrij redelijk is, maar Wizzard kan daar meer over zeggen. Ik ben zelf helaas nog nooit in Noord-Korea geweest.

Hoi Jan,

Je had je bericht inderdaad net geplaatst terwijl ik een weekje in Noord-Korea van de buitenwereld was afgesloten, daardoor had ik het even over het hoofd gezien. Wat betreft het magere aanbod aan informatie over het land, daar ga ik proberen verandering in te brengen.

Noord-Korea is inderdaad niet bepaald een goedkope bestemming, Shoestring is bij mijn weten dan zelfs nog de goedkoopste aanbieder in Nederland. Punt is, ongeacht bij welke organisatie je boekt, de dagen in Noord-Korea zullen altijd door het Noord-Koreaanse KITC uitgevoerd worden. En die rekenen een straffe prijs, ongeacht de invulling van de reis. En of je nu alleen gaat of met een groep, er moeten verplicht twee gidsen en een chauffeur met je mee, en die moeten nu eenmaal ook betaald worden. De verschillen tussen de diverse reisorganisaties zitten dan ook vooral in de duur van het verblijf in Korea en uiteraard de reis eromheen. Zie bijvoorbeeld de vergelijkbare reis van Koning Aap, die kost een paar honderd euro meer, maar dan krijg je ook drie extra dagen in Korea.

Een manier om de kosten wellicht toch nog wat te drukken is om een internationale (groeps)reis met Beijing als uitvalsbasis te boeken, en alles daaromheen zelf te regelen. Dat heb ik ook gedaan, beide keren bij Koryo Tours, de onbetwiste autoriteit als het om Noord-Korea gaat. Maar er zijn meerdere aanbieders, soms net even iets goedkoper. Een ander voordeel is dat dergelijke specialisten hun reizen meestal afstemmen op de vele feestdagen in het land. Dat was voor mij vorig jaar de voornaamste reden om toch maar niet met Shoestring te gaan, want juist op de verjaardag van Kim Il-Sung (de belangrijkste feestdag van het jaar) zou ik dan 's ochtends vroeg in de trein terug naar Beijing gestapt zijn. Bij Koryo was de hele reis juist om die dag heen gepland, en dat hadden we toch echt voor geen goud willen missen.

Bedenk overigens ook dat je uitgaven in Noord-Korea relatief beperkt zullen zijn. Eten en entreegelden zijn allemaal inbegrepen, op enkele optionele zaken na. Zaken als het circus, het orkest en wellicht de Arirang Mass Games kosten wel extra, en soms kunnen er naast het gewone eten nog speciale gerechten besteld worden. Verder een biertje aan de bar (en bier brouwen dat kunnen die Koreanen wel!), en uiteraard souvenirs (opvallend veel boekwinkels…), maar dat kan je uiteraard zo gek maken als je zelf wilt.

Ik kan het niet goedkoper praten dan het is, maar als je serieuze interesse hebt in het land dan zal het de prijs zeker waard zijn. Veel vrijheid heb je zoals Jenny ook al aangaf niet, maar je krijgt zo’n bomvol programma voorgeschoteld dat je nauwelijks tijd zal hebben om je dat te realiseren. Een flinke dosis relativeringsvermogen is wel gewenst, je zal veel armoe zien, een stevige dosis geschiedenisvervalsing voorgeschoteld krijgen en uiteraard worden Great Leader Kim Il-Sung en Dear Leader Kim Jong-Il tot in den treure opgehemeld, en openlijke kritiek daarop is absoluut uit den boze. Maar daartegenover staan ook vele mooie en leuke momenten, zelfs in de meest onmogelijke omstandigheden blijven mensen proberen er het beste van te maken. Zelfs in Noord-Korea is het niet verboden lol te hebben.

Ikzelf ben in ieder geval toch een tikje verslaafd geraakt aan het land, de groepsreis vorig jaar gaf vooral een beeld van het regime en hun kijk op de geschiedenis, de maatwerkreis waar ik net van terug ben gaf veel meer een beeld van het echte leven in het land. En ik heb het met een van m’n reisgenoten er al weer serieus over gehad volgend jaar weer te gaan…

Bedankt voor je uitgebreide en informatieve reactie. Ik ga voor volgend jaar toch maar proberen een maatje te regelen voor deze reis om toch een beetje de prijs te drukken. Ik maak 3 keer per jaar een verre reis, maar met een reis als deze komt toch sneller dan je zelf wil de bodem van je knip in zicht. :chin: bedankt. groetjes Jan