Noord-Korea is weliswaar al jarenlang door toeristen te bezoeken, maar tot voor kort waren de reismogelijkheden tamelijk beperkt: individueel of in een groep (in beide gevallen verplicht begeleid door twee gidsen en een chauffeur) per bus het land door, met een vrij gering aantal bestemmingen buiten Pyongyang. En vooruit, voor wie wilde was een chartervlucht naar Mt. Peaktu ook nog wel mogelijk.
De laatste jaren waren er sporadisch al wel eens wat aparte reizen, zo was er in 2012 reeds een eerste fietsreis door het land, komend jaar behoort een een dergelijke reis opnieuw tot de mogelijkheden. Recent zijn er echter steeds meer van dergelijke ontwikkelingen gaande, waardoor de reismogelijkheden een stuk uitgebreider worden.
Zo zal er komend jaar voor het eerst een groep** per slaaptrein** een groot deel van het land door reizen, inclusief een aantal gebieden die tot nu toe ontoegankelijk waren. Tijdens deze reis zullen er ook ritjes gemaakt worden met de stokoude trams en trolleybussen van Pyongyang, iets wat voorheen ondenkbaar was.
Ook nieuw zijn wandelreizen waarbij indien gewenst enkele nachten in natuurgebieden gekampeerd kan worden. Ook hierbij kom je op plaatsen waar tot voor kort geen toerist ooit was geweest.
Voor wie een “lange” reis door Noord-Korea toch niet ziet zitten zijn sinds dit najaar vanuit het Chinese Dandong ook dagtrips naar Sinuiju mogelijk, een grensstad waar een ieder die Noord-Korea per trein verliet weliswaar enige tijd doorbracht voor de douane, maar daarbij de trein niet mocht verlaten. Voortaan is het ook mogelijk hier een nacht te verblijven, zowel als verlenging van een reguliere rondreis als bij een korte trip vanuit Dandong. Dit is verreweg de goedkoopste manier om Noord-Korea te bezoeken,
Wie al eerder het land heeft bezocht maar nogmaals wilde gaan zal zijn opgevallen dat praktisch alle groepsreizen in basis sterk op elkaar lijken, en eigenlijk allemaal gericht zijn op mensen die het land voor het eerst bezoeken. Vooruit, je kan al een paar jaar naar de afgelegen Rason Free Trade and Economic Zone nabij de Russische grens, maar in andere gevallen was je voor een vervolgreis welhaast aangewezen op een individuele maatwerkreis, wat echter als je geen medereizigers kan vinden al snel een kostbare grap wordt. Ook daar komt nu verandering in met een “Veteranenreis”, waarmee de meeste gebruikelijke bezienswaardigheden worden overgeslagen. Tijdens die reis bezoek je dan onder meer een kerkdienst(!), het (nagebouwde) geboortehuis van de moeder van Kim Il-Sung, diverse fabrieken, de stad Haeju en een nabijgelegen natuurgebied, en zelfs de Noord-Koreaanse variant op McDonald’s.
Hoewel de status ervan momenteel nog wat onduidelijk is wordt er momenteel blijkbaar ook hard gewerkt aan een wintersportgebied, al is het laatste wat ik hierover gehoord heb dat de Zwitserse skiliften wegens embargo’s niet geleverd zouden kunnen worden. Dus wellicht nog wat voorbarig, maar als het even meezit kan je komend jaar dus gaan après-skiën met soju en makgeolli in plaats van gluhwein en Jägermeister…
Tot slot nog het grootste vraagteken, het Ryugyong Hotel. Twee decennia lang een 330 meter hoog stuk betonrot dat de skyline van Pyongyang domineerde, maar inmiddels is de buitenkant geheel afgewerkt. Ruim een jaar geleden maakte de Duits/Zwitserse luxe-hotelketen Kempinski bekend dat zij het hotel hotel zouden gaan uitbaten, geheel naar westerse 5*-standaard. Dit jaar hadden de deuren al geopend zullen worden, maar vanwege de politieke spanningen is dit vooralsnog uitgesteld. In 2014 dan wellicht toch wel?
Op welke manier zou jij Noord-Korea willen bezoeken?