Nederlanders ontvoerd in Mali

Gewapende mannen zijn vandaag een restaurant in de Malinese stad Timbuktu binnengevallen en hebben één toerist gedood en drie ontvoerd. Daaronder zouden zich twee Nederlanders bevinden en een Zuid-Afrikaan.
Dat meldt de BBC. De mannen bevalen de vier toeristen hen te volgen. Volgens een ooggetuige weigerde een van hen in een auto te stappen en werd ter plekke gedood, meldt persbureau AP. Het zou om een Duitse man gaan.

Timbuktu is een voormalige toeristenbestemming in Mali die buitenlandse ambassades nu te gevaarlijk achten om te bezoeken, vanwege het risico op ontvoering door een lokale tak van terreurnetwerk Al-Qaeda. Gisteren werden twee Fransen ontvoerd in de Malinese stad Hombori. Het is mogelijk de eerste keer dat toeristen in Timbuktu ontvoerd werden.

Wie kan degelijk en reisadvies over Mali geven? Dit zijn afschuwelijke berichten. De websites van buza’s wereldwijd waarschuwen hier al voor, maar reizigers doen die berichten veelal af als overdreven.

Hoe zit het nu echt? Ik ben over ongeveer een jaar met een Landcruiser in Mali, op weg (terug) naar Nederland. Is Mali no go geworden, net als Niger, Tsjaad en CAR?

Mo, heb jij wellicht realtime informatie? Echt vreselijk wat hier is gebeurd, hopelijk hebben de gezamenlijke politieacties op korte termijn succes.

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3058446/2011/11/30/President-Mali-Ontvoering-tot-goed-einde-brengen.dhtml

Toeval of niet: de Malinese president bezocht vandaag Nederland. Hopelijk met positief effect:

“Het land zal alles in het werk stellen om de zaak tot een goed einde te brengen. Dat zei de Malinese president Amadou Toumani Touré vanavond op het Catshuis, waar hij werd ontvangen door premier Mark Rutte.”

Hallo Anacondor,

Dank voor je vraag!
Het is voor alle betrokkenen (en voor Mali en de Malinezen) vreselijk wat er gebeurd is en onze gedachten gaan naar hen uit!
Om op basis hiervan Mali (ruim 30x zo groot als Nederland) als geheel tot een no-go-zone te bestempelen, lijkt me wat ver gaan.
Als je de reisadviezen leest, blijven de waarschuwingen beperkt tot de noordelijke gebieden. Voor de rest van het land zijn geen beperkingen van kracht.
Hoe de situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen, is voor iedereen onduidelijk. De Malinese regering is er veel aan gelegen de rust in het gebied te herstellen.
Aangezien jullie reis nog even op zich laat wachten, zou ik je adviseren de ontwikkelingen te blijven volgen.

Met een hartelijke groet uit Ségou,
Monique